İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

iş kur yasası ve sitem

web.doktor

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Merhaba arkadaşlar bir eleman ilan ve iş ilan sitem mevcut fakat iş kurun çıkarmış olduğu bir yasa var yasa aşağıdaki gibidir.. siteden herhangi bir gelir elde etmiyorum şuan için fakat bu yasa benim gibi istihdam bürosu olmayanları etkiliyor galiba.. siteyi yayından kaldırmayı düşünyorum. bu konuda bilgisi olan varmı acaba.

4857 sayılı İş Kanunu ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu gereğince iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetleri Kurum ve Kurum tarafından izin verilen özel istihdam büroları aracılığı ile yapılabilmektedir.

İzin almadan faaliyet gösterenlere 4904 sayılı Kanunun 20/h maddesi gereğince idari para cezası uygulanmaktadır.

İş arayan ve işverenlerce izinsiz aracılık yapan firma veya şahıslara, iş ilanlarına itibar edilmemesi, izinsiz faaliyet gösteren firma ve kişilerin Kuruma bildirilmesi önemle duyurulur.

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
56
yok yahu sanmam...bu uygulama aracılık yapan danışmanlık şirketleri için geçerli olsa gerek. siteleri falan kapsadığını sanmıyorum.
yıllar önce danışmanlık firmaları adı altında milleti tokatlayan çok olmuştu ondan sonra çıkmıştır bu kural...

web.doktor

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
İş arayan ve işverenlerce izinsiz aracılık yapan firma veya şahıslara, iş ilanlarına itibar edilmemesi, izinsiz faaliyet gösteren firma ve kişilerin Kuruma bildirilmesi önemle duyurulur.

Burası çok riskli aracılık yapan firma veya şahıslara
işkurun sitesinden bilgi edinmek için yazı yazdım cevabı geldi fakat bomboş bir mailden başka birşey yoktu belliki soruları cevaplayan sıkılmış :)

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
yok yahu sanmam...bu uygulama aracılık yapan danışmanlık şirketleri için geçerli olsa gerek. siteleri falan kapsadığını sanmıyorum.
yıllar önce danışmanlık firmaları adı altında milleti tokatlayan çok olmuştu ondan sonra çıkmıştır bu kural...

Bende size katılıyorum.

Bir aydır bu konu hakkında bir araştırma içindeyim. Ancak net bir bilgi bulamadım. Sizinde bahsettiğiniz gibi bu uygulamanın danışmanlık şirketleri için çıkarıldığını düşünüyorum. Ancak bazı sitelerde bu belgelerin alındığını gördüm. bunlardan 2 tanesi danışmanlık şirketi.
www.profesyonelim.com.tr
www.turkcv.net Bunlar danışmanlık hizmeti veren firmalar.

@web.doktor Bir hukukçu değilim ama cümleyi tümden ele aldığımızda
"İş arayan ve işverenlerce izinsiz aracılık" burada izinsiz kelimesi iş arayan veya eleman arayanlarca izinsiz olarak yayınlanan ilanlardan gibi bir durum oluyor gibi geliyor.
İlan sitelerinde site sahipleri herhangi bir aracılık faliyeti yürütmemekte bence. Çünkü kişiler gelip kendileri eleman veya iş aradaıklarını bildiriyorlar. Biz eleman arayanları veya iş arayanlarının bilgilerini alıp onlara iş aramıyoruz. Çokmu saçma oldu

Borte45

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Var böyle birşey. Sana uyarı maili atacak Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumu. Ya izin alın ya da sitenizi kapatın diyecek. Sende paşa paşa kapatacaksın ve sitene şöyle bir uyarı koymak zorunda kalacaksın.

Duyuru : **** İnsan Kaynakları (www.*****.com) adlı web sitemiz, Türkiye İş Kurumu ndan "Özel İstihdam Bürosu Belgesi" alana kadar olan süre içerisinde faaliyetlerine geçici olarak ara vermiştir. - **** İnsan Kaynakları - Tarih : 07.04.2008

-ki bu site eleman sitesi bile değildi,üniversite öğrencilerine staj bulma imkanı veren bir sitesiydi. Kapatılan sitenin sahibi Selçuk adlı arkadaş buraya üye görürse size daha iyi bilgi verecektir.

i.ari

0
İyinet Üyesi
Reaction score
6
Çok garip ya firmaları anladıkta sitelere neden yapıyorlar

Gur.Kem

0
İyinet Üyesi
Reaction score
1
Eğer önce uyarı yazısı geliyorsa,uyarıyı alana kadar devam et derim.

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
Var böyle birşey. Sana uyarı maili atacak Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumu. Ya izin alın ya da sitenizi kapatın diyecek. Sende paşa paşa kapatacaksın ve sitene şöyle bir uyarı koymak zorunda kalacaksın.

-ki bu site eleman sitesi bile değildi,üniversite öğrencilerine staj bulma imkanı veren bir sitesiydi. Kapatılan sitenin sahibi Selçuk adlı arkadaş buraya üye görürse size daha iyi bilgi verecektir.

Çok ilginç. Halbuki bu konuda yayın yapan o kadar çok site var ki... Anlamış değilim. acaba büyük siteler de bu belge var mı ? Merak etttim.

Bir intoko mesela.

Galiba bahsettiğiniz site http://www.stajik.com olmalı.

Peki bahsi geçen site bir ilan sitesi özelliğinde miydi yoksa tamamen bir aracı olarak mı çalışıyordu.

Borte45

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Çok ilginç. Halbuki bu konuda yayın yapan o kadar çok site var ki... Anlamış değilim. acaba büyük siteler de bu belge var mı ? Merak etttim.

Bir intoko mesela.

Galiba bahsettiğiniz site http://www.stajik.com olmalı.

Peki bahsi geçen site bir ilan sitesi özelliğinde miydi yoksa tamamen bir aracı olarak mı çalışıyordu.

Kariyer scripti kuruluydu sitede fakat iş-işçi diye birşey yoktu. Kapanan sitenin sahibi üniversiteden arkadaşım. Bizim üniversitedeki öğrencilere staj yapacak işyeri arıyordu. Üye olan fimalarda yöresel firmalardı yani bulunduğu ilden başka şubesi olmayan firmalar. Atıyorum; ahmet otomotiv,kazım tekstil v.s gibi. Çok basit birşeydi. Ama yinede kapandı. Kapanmayan siteleri henüz İş Kurumu görmemiştir,görse anında maili çakıyor.

İntoko konusuna da yorum yapayım ; İntoko tüm dünyada faaliyet gösteren kısaca para basan bir firma. Yani şirket.Almasına gerek yokturdur ama gerek varsa da almıştır. İlan sitelerinin böyle bir hükümlülüğü olmasa gerek. Çünkü burada kişilere direkt iş bulunmuyor,sadece ilan veriliyor. Ama diğer sitelerde iş-işçi karşı karşıya getirilip,görüştürülüyor. Başlığı açan arkadaş bana sitesinin adresini gönderirse izin alıp,almayacağı konusunda görüşümü iletebilirim.

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
Kariyer scripti kuruluydu sitede fakat iş-işçi diye birşey yoktu. Kapanan sitenin sahibi üniversiteden arkadaşım. Bizim üniversitedeki öğrencilere staj yapacak işyeri arıyordu. Üye olan fimalarda yöresel firmalardı yani bulunduğu ilden başka şubesi olmayan firmalar. Atıyorum; ahmet otomotiv,kazım tekstil v.s gibi. Çok basit birşeydi. Ama yinede kapandı. Kapanmayan siteleri henüz İş Kurumu görmemiştir,görse anında maili çakıyor.

İntoko konusuna da yorum yapayım ; İntoko tüm dünyada faaliyet gösteren kısaca para basan bir firma. Yani şirket.Almasına gerek yokturdur ama gerek varsa da almıştır. İlan sitelerinin böyle bir hükümlülüğü olmasa gerek. Çünkü burada kişilere direkt iş bulunmuyor,sadece ilan veriliyor. Ama diğer sitelerde iş-işçi karşı karşıya getirilip,görüştürülüyor. Başlığı açan arkadaş bana sitesinin adresini gönderirse izin alıp,almayacağı konusunda görüşümü iletebilirim.

Aslında benimde değinmek istediğim nokta buydu. Yanlış anlamadıysam sizin sözlerinizden ilan siteleri için böyle bir yükümlülüğün olmadığına dair. Yani bu "özel istihdam bürosu faaliyet belgesi" alma yükümlülüğü şu şekilde işleyen sistemler için geçerli. Siz bana başvuruyorsunuz (aracı oluyorum) ben de size göre iş arıyorum. Ama ilan sitelerinde işleyiş bu şekilde değil. Bundan dolayı bu belgeyi alma yükümlülükleri bulunmuyor.

Borte45

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Aslında benimde değinmek istediğim nokta buydu. Yanlış anlamadıysam sizin sözlerinizden ilan siteleri için böyle bir yükümlülüğün olmadığına dair. Yani bu "özel istihdam bürosu faaliyet belgesi" alma yükümlülüğü şu şekilde işleyen sistemler için geçerli. Siz bana başvuruyorsunuz (aracı oluyorum) ben de size göre iş arıyorum. Ama ilan sitelerinde işleyiş bu şekilde değil. Bundan dolayı bu belgeyi alma yükümlülükleri bulunmuyor.

Aynen. Siz işverensiniz ben elemanım. İkimizde kazim.com'a başvuruyoruz,özel bilgilerimizi yolluyoruz bizi buluşturuyor. Bunun için bu izin belgesi şart. Ama ben elemanım iş arıyorum diye ilan veriyorum mailimi telefonumu bırakıyorum,siz de ziraat mühendisi arıyorum diye ilan sitesine ilan veriyorsunuz iletişim numaranızı bırakıyorsunuz,bunda öyle bir zorunluluk yok. Neye göre konuşuyorsun sen dersen,gördüklerime,tecrübelerime göre konuşuyorum. Bir yasaya v.s göre konuşmuyorum.

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
56
herkes gibi bende sadece fikirlerimi söylüyorum. bana mantıksız geliyor. çünkü siteye ilan veren bir mimar varsa x inşaat sitesine gidip "bak size mimar buldum" diye adama iş bulup aradan komisyon alınmıyor...ona bakılırsa tutorial siteleride bilgi aracılığı yapılıyor iyi onlardada meb. dan belge istensin :D
En sağlıklısı yetkili merci le görüşüp konuya açıklık getirmek, aksi halde görüş yazmak işe çare bulmayacaktır.

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
herkes gibi bende sadece fikirlerimi söylüyorum. bana mantıksız geliyor. çünkü siteye ilan veren bir mimar varsa x inşaat sitesine gidip "bak size mimar buldum" diye adama iş bulup aradan komisyon alınmıyor...ona bakılırsa tutorial siteleride bilgi aracılığı yapılıyor iyi onlardada meb. dan belge istensin :D
En sağlıklısı yetkili merci le görüşüp konuya açıklık getirmek, aksi halde görüş yazmak işe çare bulmayacaktır.

Bu konuda bir çok kişi hemfikiriz. Aslında hemfikir olduğumuz görüşün bir nevi doğru olduğuna 2006 yılına ait bir yazı buldum. Okumanızı isterim site:http://forum.iyte.net/showthread.php?t=377
Buradan çıkardığım sonuç, ilan sitelerindeki işleyişde isteyen gelip istediğini yazıp ve iletişim bilgilerini kendisi sunduğundan dolayı bu belgeye ihtiyaç duyulmuyor. Yani site sahibi bir aracı olmaktan çıkıyor.

Ama bu sitelerdeki işleyiş iş arayanların listesi biz tarafından alınıp (iletişim bilgileri yayınlanmadan) firmadan gelen talebe göre bu iş arayan ile biz iletişim kurup size iş bulduk gidin başvurun, şeklinde olsa idi o zaman yasalara karşı aykırı bir durum olabilir şeklinde bir sonuç çıkardım.

Ama tabiki kesin cevaplar almamız gerek. web.doktor'a pm attım, hangi mail adresine ne şekilde bir mail attı diye. Çünkü bende mail atmayı planlıyorum.

web.doktor

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Başlığı açan arkadaş bana sitesinin adresini gönderirse izin alıp,almayacağı konusunda görüşümü iletebilirim.
merhabalar sitem yerel bir bölgeye aitti şuan kapalı. fakat yinede merak ettiğim bir konu olduğu için başlık attım.

web.doktor'a pm attım, hangi mail adresine ne şekilde bir mail attı diye. Çünkü bende mail atmayı planlıyorum.

iskurun bilgi edinme bölümüne girip oradan mail attım fakat boş bir mail geldi. neden boş geldiğini anlamış değilim.

Aslında bu işte firmalardan para almadığımız için sorun teşkil etmiyeceğine inanıyorum bu işi yapan istihdam bürolarının 25 bin ytlye kadar bankada paralarının olduğuna dair hesap bilgisi verdiği ve sigortalı eleman çalıştırmaları gerekiyor. bir istihdam bürosunda çalışmak için gitmiştim oranın müdürü ile görüşmüştüm. istihdam bürosu açmak çok külfetli bir iş.
iskurun bilgi edinme bölümüne girip oradan mail attım fakat boş bir mail geldi. neden boş geldiğini anlamış değilim.

http://www.stajik.com/ sitesinin nasıl bir icerik barındırdığını merak ettim..

maili az önce buldum sizinle paylaşmak isterim

İYİ GÜNLER. ***** GENELİNDE HERKESE YARARLI OLABİLECEK BİR SİTE HAZIRLIYORDUM.. SİTE ***** İLİNDE İŞVEREN VE İŞÇİ ARASINDA İRTİBATI SAĞLAYACAKTIR BU ARACILIKTAN HERHANGİ BİR KAZANÇ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.. ÖĞRENMEK İSTEDİĞİM 4857 sayılı İş Kanunu ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu gereğince iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetleri Kurum ve Kurum tarafından izin verilen özel istihdam büroları aracılığı ile yapılabilmektedir. SİTE HERHANGİ BİR İSTİHDAM BÜROSUNA BAĞLI DEĞİLDİR SİTEYİ AÇMAK İSTESEM ACABA BU YASA BENİ ETKİLER Mİ?

diye yazmışım cevap yok yine yolladım fakat sistem çok sakat çalışıyor. tonlarca verdikleri paraya yazık.

web.doktor

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Merhaba bu gün iş kuru aradım bu işiçin istihdan bürosu olmak gerekiyormuş. aslında çok tatmin edici br cevap alamadım. Ama merak ettiğim bir konu var madem yasak piyasada niye okadar site var. bu arada yurtdışında barındırılan sitelere müdahale edemiyorlar diye duydum. tc yasaları kapsamıyormuş.. büyük ihtimalle sitemi yurtdışındaki bir sunucuya taşıyacağım. ama yinede bu konunun cevabını iyice öğrenmek isterdim şu adresta bununla ilgili bir tartışma var http://www.bildirgec.org/yazi/webrazzi-kariyer-yayinda bir göz atın derim..

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
Merhaba bu gün iş kuru aradım bu işiçin istihdan bürosu olmak gerekiyormuş. aslında çok tatmin edici br cevap alamadım. Ama merak ettiğim bir konu var madem yasak piyasada niye okadar site var. bu arada yurtdışında barındırılan sitelere müdahale edemiyorlar diye duydum. tc yasaları kapsamıyormuş.. büyük ihtimalle sitemi yurtdışındaki bir sunucuya taşıyacağım. ama yinede bu konunun cevabını iyice öğrenmek isterdim şu adresta bununla ilgili bir tartışma var http://www.bildirgec.org/yazi/webrazzi-kariyer-yayinda bir göz atın derim..

Açıklama için teşekkür ederim.

Peki bu telefon görüşmesinde bizim değinmek istediğimiz noktaya değindiniz mi acaba ?
Hani bizim yaptığımız siteler ilan sitesi ve iş veren ile iş arayan kişiyi bir araya getirmediğimizi, isteyen kişilerin gelip kendilerine ait iletişim bilgilerini, herkesin görebileceği bir şekilde vererek bıraktıkları bir sistem şeklinde işlediğini dile getirdiniz mi ?

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
Evet arkadaşlar galiba bu konu hakkında net bir sonuca varıyoruz veya kaygılarımız artıyor.

Büyük bir eleman sitesi sahibi (Buradaki kastım yüksek hit alıyor olması) ismini vermim şimdi, galiba kendisi bu forumu takip ediyor veya bir tesdadüfden ibaret sitesinin altına bu konu ile alakalı olarak büyük fontlarda bir yazı koymuş. Aracılık ile alakalı olarak, aracılık etmediğni belirten bir kaç yazı eklemiş. Acaba kendisi bu forumda bulunuyorsa ve sakıncası yoksa tamamen aramızda kalması şartıyla bana pm atabilir mi ?

Bu yazıyı koymasındaki amacı öğrenmek isterim. Acaba bir uyarı falan mı aldı, açıkçası kendisi ile konuşmak isterim.

web.doktor

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
o siteyi bende şuan gördüm ve okudum..bu gün İstanbul il bölge müdürlüğünü aradım sitem cv bazlı çalışmıyor dedim yinede iskurdan belge almak gerekiyormuş.. 20 bin ytl teminat lazımmış. birde 4 yıllık üniversite bitirmiş birini çalıştırmak gerekiyor.. Koşullar çok sert. ama yurt dışında siteyi barındırmak bizi kurtarırmı bilemiyorum. yerel bölgenin işkur bölge müdür yardımcısı ile görüştüm. haftaya gelin görüşelim dedi.. daha detaylı bilgi verelim.. gidip görüşeceğim bakalım neler öğreneceğim.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.