İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

İpucu İyi makale nasıl yazılır?

teknosayfam

0
Onaylı Üye
Katılım
22 Eylül 2017
Mesajlar
404
Reaction score
88
Konum
Kahramanmaraş
İyi makaleler yazmanın altın kuralı
İyi bir makale nasıl yazılır? İyi bir makale yazmak için iki şeye ihtiyaç vardır. Bunlardan birincisi , bilgi alınacak içerik, ikincisi ise yazılacak tekniktir.

İnternette yazarken rekabet etmek için çok fazla bilgi var. Herkes bir şeyler yazabilir, yayınlayabilir ve makale olarak adlandırabilir . Bilgi çağında, bir makalenin tanımı çok karışık hale geldi. Bununla birlikte, iyi ve kötü arasındaki çizgi çok daha belirginleşti.

İyi içerik oluşturmak nispeten kolaydır. Çoğu insan farkında değil, ama herkesin söyleyecek ilginç şeyleri var. İyi bir teknik kullanabilmek daha zordur . ( soyut ve öznel görünebilir ve genellikle bir makaleyi yapan veya bozan şeydir.)

Zayıf bir makale sıradan görünür. Güçlü bir makale zihinleri değiştirir, takipçi kazanır, ağırlık taşır, saygı ister.

İyi bir makale yazmak için en iyi kurallar:

İyi bir makale yazmak için Kural 1:

Giriş engellerini en aza indirin. Okuyucunuzun içeri çekilmesini kolaylaştırın.
Bir makalenin başlangıcındaki büyük bir açılış paragrafı giriş için büyük bir engeldir. Okuyucunuz, makalenin gerçekten ilginç ve okumaya değer olup olmadığını belirlemeden önce geniş bir metin duvarından geçmesi gerekir. Bu, büyük bir çaba harcamasını gerektirir. Çoğu insan bundan rahatsız olur.
Açıklamanızı kısa ve net tutun. Bir cümle veya iki cümle önde gelen paragraf kolay bir katılım sağlamalıdır.
Kısa ve ilgi çekici bir şeyle başlayın. Okuyucunuza değer sağladığınızı kanıtlayın, sonra çaba harcamalarını isteyin.

İyi bir makale yazmak için Kural 2:
Paragraflarınızı kısa ve metninizi görsel olarak çekici tutun.
Genel olarak, her şeyi kısaltın.
Kaç kez, yoğun paragraf satırları gördünüz ve ilginizi kaybetmediniz? Dürüst olun.
Öte yandan kısa paragraflar işi özetliyor. Okuyucunuzun paragraftan paragrafa kadar kelimeleri kovalamasını sağlayın. Onları hızlandırın. Onlara fikirler arasında boşluk verin.
Kelimeleri boşluklarla dengeleyin - konuşma cümleleri arasındaki nefesler gibi.

İyi bir makale yazmak için Kural 3: Kısa ve tatlı tutun.
Sadece konuya odaklanın. Gereksiz tüm kelimeleri bir cümlede ifade edin. Eğer bir cümlede ifade edemiyorsanız, üzerinde biraz çalışın mutlaka daha iyi bir şeyler bulacaksınız. Kısa ve çekici olan yazılar daha çok okunuyor unutmayın.
İyi bir makale yazmak için 4. Kural: Bana bir madde verin.
Herhangi bir haber kaynağındaki en kötü şeylerden biri hiçbir şey söylemeyen bir makaledir. Şok edici derecede yaygındırlar. Sık sık insanları sadece hayal kırıklığına uğratırlar.

Genellikle boş makaleler yararlı bir şey gibi süslendirilirler. Nadiren bunlardan herhangi biri faydalı bir şey içerebilir . Kelimeden yapılmışlar, lakin anlamsızdırlar. İçeriğe sahip olmak uğruna abartılmış kelime öbekleridir. İçerik yazmak uğruna içerik yazmayın. Anlam ve anlayış taşıma uğruna içerik yazın. Okuyucuna bir şey söyle. Yanıt olarak “neden?” Diye sorduklarını ve sonra da bu soruyu cevapladıklarını hayal edin.
Öğretmek, anlam iletmek, insanları anlamak için tasarlanmış içeriğe ihtiyaç var.
İyi bir makale yazmak için 5. Kural: Bana bir hikaye anlatın.
İnsanlar hikayeleri sever. İnsanlığın temel gerçeklerinden biridir . Bir okuyucuyu makaleye çekmenin en iyi yollarından biri, insani ilgiyle canlandırmaktır. Bir olayın anlatılması, bir sahnenin ayarlanması, bir planın açılmasıyla dikkatlerini çekin.

Hikayeler makaleleri açmak için mükemmel bir yoldur. Bir noktayı göstermenin eşit derecede zekice yollarıdır.Hikayeler uzağı yakınlaştıran dürbün gibidirler. Makalenizde, kullanmanız için tavsiye ettiğiniz belirli bir araçtan bahsedin ve ardından, onu kendiniz nasıl kullandığınızı ve sizin için ne yaptığınız hakkında bir hikaye anlatın. Kısa, basit, konuya göre anlatın.

Kuru yazı yazmaktan kaçının. İnternetin yaygın olduğu bu çağda, kimse rahatsız edici bir şey okuyamayacaktır.
İyi bir makale yazmak için Kural 6: Göster, sonra söyle.
Okuyucuya eylem noktanızı göstererek başlayın, ardından ne anlama geldiğini ve neden önemli olduğunu açıklayın.
Bu, genel yapınız için bir kuraldır. Fikirlerinizi aşağıdaki sırayla sunun: illüstrasyon, açıklama, anlama.Okuyucuya göster, sonra ne olduğunu söyle, sonra neden işe yaradığını ve nasıl kullanacağını anlat.

Kesin ve gösterilmemiş iyi yazı kuralı pratiktir. Pratik yap, pratik yap, pratik yap. İyi bir makalenin şeklini ve yapısını içselleştirene kadar pratik yapın ve bunları üretmek artık sizin için sıradan bir hale gelir.

Herkesin söyleyecek ilginç bir şeyi var. Farkında olduğunuzdan daha fazlasını paylaşacaksınız .Dünyanın daima bilgiyi ileten ve insanların anlamalarına yardımcı olan anlamlı, çekici içeriğe ihtiyacı var. Git biraz anlamlı içerik oluştur ve insanlığa katkı sağla!

Vesselam...
 

discim

Onaylı Üye
Katılım
31 Ocak 2019
Mesajlar
23
Reaction score
11
Herkes kendi açısından düşününce aslında istemeden'de olsa bunu başarabilir, kendimden pay biçerek söylüyorum araştırdığım bir konuda ilk paragrafta anlamadığım kelimeler basma kalıp cümleler heryerde duyduğum şeyler karşıma çıkarsa devamına bakmam bile.
 

gokhanemir34

0
İyinet Üyesi
Katılım
30 Mart 2018
Mesajlar
19
Reaction score
3
Çok güzel bir konu olmuş hocam. Kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir konu. Teşekkürler bilgi için
 

ŞeMSi

Empatik
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
2 Haziran 2016
Mesajlar
788
Reaction score
114
Konum
Hatay
Özellikle 6.kural olan pratik yapma bu işin sırrı aslında. Ne kadar çok pratik yapılırsa o kadar çok mesafe alınır (y)
 

Figen_Dogan

0
İyinet Üyesi
Katılım
4 Eylül 2016
Mesajlar
68
Reaction score
18
İyi makale yazabilmek için en önce bunu bir iş olarak görmeli ve konuya hakim olunduğunda yazmaya başlanmalıdır. Yoksa iş olsun, yazı bitsin bir an önce mantığı ile yazılırsa, o yazıdan hiç bir fayda görülmez.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst