Hmm, ben de yazayım o zaman aklımdakileri..
*Benim tasarım olarak en beğendiğim toplist realist.gen.tr dir. Siz de bir bakın, sanırım ne demek istediğimi anlayacaksınız. Tabi burada şöyle bir şey var. "Tasarım" ve "kolay yüklenme" son derece iyi bir dengede tutulmalı. Siteyi göze hoş gelecek şekle sokacağım diye de kullanıcının zaten az olan sabrı zorlanmamalı (bkz. turkiyef1.com , giriş harika, ama daha bir sonraki sayfaya geçme imkanı bulamadım. Eksisi, bir daha bu siteye adımımı atmayacak olmam)
Buna göre, iyinet için, en azından sayfa başındaki header kısmına yüklenilmesi, geri kalan yerlere yapılacak olan ekler ilk sayfa yüklemesini yavaşlatacağı için hiç dokunulmaması düşüncesi uygun olabilir. Zaten realist.gen.tr ye bakınca da o hoş havayı verenin başlık kısmı ve biraz da soldaki renkli kısım olduğunu göreceksiniz. Yoksa diğer kısımlar aşağı yukarı standart.
*Bence son depremler kesin kalmalı, ama banka linkleri kesin gitmeli. Bu gibi şeyler zaten ya bilinen, ya da aranınca kolaylıkla bulunacak şeyler. Mesela bankama iyinetten tıklayayım demezken, iyinete girmişken kesinlikle son depremlere bakıyorum
*ilk sayfada bütünlüğü sağlamak, ya da daha derli toplu olmasını sağlamak için ayırıcı birşey hoş olabilir. Aslında boşluklar bunu yapacak en güzel araç. sayfa tasarımında kimsenin kullanmadığı en sihirli araçlar (kullanıcıyı yormamak ve göze hoş gelmesini sağlamak için) da sayfada yaratılan boşluklar olabiliyor. Burada öyle bir imkanımız olmadığına ve sayfayı maximum seviyede kullanmak zorunda olduğumuz için bu da her kategoriyi (güncel haberler, spor haberleri, dünya turu, deprem, ...) örneğin yuvarlatılmış dikdörtgen içine almakla çözülebilir. (bkz. realist.gen.tr en sağ kolon)
*İyinete yıllardır girerim, hiç kullanmadığım bölümler 1.lig sıralaması ile depremler arasındaki 4 bölüm (sadece kendi görüşlerimi yazıyorum) Mesela eğer açılacak yeni bölümler varsa, bu 4 bölüm yer yaratmada faydalı olabilir.
*Ben yazılımdan pek anlamam ama dizayn konusunda başkalarının görmediklerini görebildiğimi düşünüyorum. Buna göre eğer "bu adam ne diyo böyle" demezseniz, iyinet'in 3 ana kolonu yani 1 soldaki haberler, 2 liste ve 3 forumlarla başlayanların arasının çok değil, en fazla 5px açılması tavsiyesinde bulunabilirim. soldaki ilk sütun sağ taraftan 5px, ve en sağdaki forum sütunu sol tarafından 5 px kısaltılırsa bazı şeyler göze daha hoş gelebilir. Rakamları kafadan attım, 3+3 6px de olabilir. Emin değilim.
*İstatistik kısmı mükemmel, emeği geçen kişi veya kişilere teşekkür ediyorum herkes adına
*Bize ulaşın linkini koymayı tavsiye etmiyorum, çünkü çocukcaaz (pardon tanışmıyoruz da, her neyse
) bırakınbunları yapmayı, tuvalete gitmeye vakit bulamaz cevap yazmaktan
*Şu an en üstteki kategorilerden seçim yapınca ilgili sayfaya (Ör: Spor) gitmiyor, index sayfasını refresh ediyor
*Şu anki ana sayfa tasarımı "aman abicim bana dokunmayın, vallahi başımı kaşıyacak vaktim yok" görüntüsü veriyor. Yani kullanıcının yapacağı her şey gizlenmiş. Mail gene olmayabilir ama ufak bir atraksiyonla, yani anasayfaya login, kayıt ol, yardım diye 3 düğmemsi grafik konularak bu hava yaratılabilir, hem daha hoş görünür. Bunu da 3 boyutlu button değil de, sadece outline cinsi basit birşey yapmak hoş olabilir. Mesela sol üstteki iyinet.com web portal yazısının olduğu turuncunun hemen altına, sayfanın solundan başlayacak şekilde yan yana 3 adet.. ilk 2 düğme dikdörtgen, 3. düğmeye de 45 derecelik açı verilerek üstteki turuncuya çıkılır.. mesela..
*Bence son kayıt olan sitelere yer ayrılmasa da olur. Aman yanlış anlamayın, başka biri de çok isteyebilir mesela. Ben sadece toplistlerde bu bölüme bakmadığım için söylüyorum. Onun yerine en çok hi gönderen benzeri bir şey daha iyi olabilir.
*Aslında ilk önce baktığımda "neden ilk 100'den sonrası yok ki acaba?" dedim, ancak sonradan düşündüğüm zaman yıllardır hiç bir toplistte ilk sayfa haricindeki sıralamaya hiç bakmadığım aklıma geldi. Ama en azından ikinci 100 olabilir. E bu mantıkla gidince, yani bunu yapınca zaten diğerleri de yapılır (üçüncü 100, dördüncü 100....) bence çok gerekli değil. Nebliyim, şahsi fikrim. Tabi bunun tek sakıncası, sitesi ilk 100 içerisinde olmayan üyelerin de görmek istedikleri halde sitelerini görememeleri olabilir.
*Bence birileri iyinet'e şöyle güzel bi logo hazırlamalı. Gerçi site sahibi buradayken bize ne oluyo, adam belki de istemeyecek ama, bence bu iş elinden gelenler şöyle 5-10 dk, yarım saat ayırıp en azından değişik bir fontla bir logo hazırlayabilir. Ben de deneyebilirim. İyi olur, kötü olur. Kullanılır kullanılmaz, olsun.
*Yukarıda yazdıklarımın hepsi geyik olarak nitelendirilse de olur, sadece aklıma gelenleri yazdım, kafam da iyiydi zaten bu kadar yazdığıma göre
Ama bence hakikaten önemli bir konu var ki o da seyrek de olsa toplist sayaçlarının bazen serverdan çekilememesi dolayısıyla üye site sayfalarını yavaşlatıyor olması. Bazen öyle oluyor ki, sayfa yüklemesi 1dk.da tamamlanıyor. gerçi bu seyrek oluyor ancak örneğin bir forumda olduğu zaman sorun yaratabiliyor. Benim sitemin tüm sayfalarında iyinet kodu var ancak 1-2 hafta önce böyle birşey olduğu için forumun footer'ından çıkarttım mesela..
Ne yazdım kardeşim.. Peh peh peh..