İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Kelime Türetmece

ozanTi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
88
Passaparolayı izleyenler varsa bilirler, orda kelime türetmece diye bir oyun var. Benzer bir şekilde ama biraz farklı bir oyun oynayacağız. Oyunumuz şöyle şimdi ben bir kelime vereceğim, Türkçe'de kullanılan(mümkünse wikisözlük'te bulunan :D ) Siz onun son iki harfinden yeni bir kelime türeteceksiniz. Her yeni mesaj bir önceki yazılana göre yeni kelime türetecek.

Amaç: Bilgisayar başında otururken zaten 200-250 kelimelik bir Türkçe kullanıyoruz, bu dağarcığımızı genişletmek.

Örnek: müessif(üzüntü veren) => ifade(Mahkemede tanık ve sanıkların olay hakkında sözlü açıklamaları)

Not: Parantez içerisinde kelimelerin anlamları da belirtilirse daha güzel olur bence.

Oyunu sanırım herkes anladı. Hadi başlayalım o zaman :)

Anıştırma(Bir yazıda veya şiirde bilinen bir olayı, bir atasözünü anlatma veya çağrıştırma sanatı)

kuzgun

İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
263
bir an oyun kitlendi sandım :D
ıkınmak :D

Silence-

0
İyinet Üyesi
Reaction score
26
-Konu dişi- Konuyu açan arkadaşimizin konuda yazdiği şekilde oynansa daha öğretici olur.Hem kelimenin son iki harfinden bir kelime türetilecek, hem Türkemizde bulunan ama günümüz Türkçesinde pek kullanılmayan, rafa kaldırılan kelimeleri anlamlarıya yazarsak, kelime haznemizide bu şekilde geliştirmiş oluruz:)

Örnek : açacak

akibet ( Bir iş veya durumun sonu, sonuç ) gibi..

ozanTi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
88
-Konu dişi- Konuyu açan arkadaşimizin konuda yazdiği şekilde oynansa daha öğretici olur.Hem kelimenin son iki harfinden bir kelime türetilecek hem Türkemizde bulunan ama günümüz Türkçesinde pek kullanılmayan rafa kaldırılan kelimeleri anlamlarıya yazarsak, kelime hazinemizide bu şekilde geliştirmiş oluruz:)

Örnek : açacak

akibet ( Bir iş veya durumun sonu, sonuç ) gibi..

aynen böyle düşünmüştüm :eek:

Silence-

0
İyinet Üyesi
Reaction score
26
Devam ediyorum.

Anket: (Belli kişilerin ya da grupların bir konu üzerindeki duygu, düşünce ve deneyimlerini anlamak için belli bir plana göre hazırlanmış olan soru listeleridir.)

Line

0
İyinet Üyesi
Reaction score
48
onkoloji (Onkoloji kanserin oluşumu, nedenleri, kalıtımla ilişkisi, tanısı, tedavisi, kanserle ilgili istatisikler ve kanserden korunmayla ilgilenen tıp dalıdır)

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.