İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Kişisel Bloglar Hakkında

isousluer

0
İyinet Üyesi
Katılım
14 Temmuz 2010
Mesajlar
386
Reaction score
12
Konum
Konya
Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda benim açımda kişisel blog nedir, kişisel bloglarda neler yazılır, faydalı mıdır gibi birçok soruya değineceğim.

Öncelikle internet kullanımının yaygınlaşması nedeniyle internet kullanıcıları da kendi fikir ve düşüncelerini internet ortamında diğer kullanıcılarla paylaşma çabası içindedirler. Kimi zaman bu paylaşımlar kaliteli olsada kimi zamanda sadece yazmak için yazan kullanıcılar da yok değildir.

İşte tam bu anda kişisel blogların önemi çok büyüktür. Çünkü kişisel blogları bir sosyal medya, oyun vs. bloglardan ayıran en büyük özellik konu sınırlaması olmamasıdır. Her konuda fikir ve düşüncelerinizi kişisel bloglarda istediğiniz gibi paylaşabilirsiniz. Siyasetten tutunda sosyal medyadaki yeniliklere, kişisel yaşamınızdan tutunda izlediğiniz filmlere kadar.

Yaklaşık 2 senedir kişisel blog tutmaktayım. İlk yazılarım her ne kadar amatör olsada şuan ki yazılarımın gelen tepkilere göre çok fazla okunduğunu görüyorum. Peki nasıl oldu bu? İlk başlarda hiç okunmasını istediğim için yazmadım. Bloğuma gelen ziyaretçi sayısı 50′yi geçmezdi. Buna rağmen yazmaktan vazgeçmedim. Özellikle kendi yaşamımdan bir şeyler paylaştım. Unutmayın, okuyucularınız sizin yaşadıklarınızı her zaman merak ederler. Bu genelde de böyledir. Bir insan bir insanın ne yaşadığını her zaman için merak etmiştir. Bazen beni üzen olayları, bazen mutluluklarımı yazdım bu bloğa. Zamanla daha fazla okundu. Haliyle okuyucularınız çok olunca sizinde yazma isteğiniz doğuyor. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey yazmak için yazmayın, içiniz dökün, bloğunuzla dertleşin, yaşantınızı anlatın. Emin olun faydasını göreceksiniz.

Okuyucularınız çoğaldıkça sizin yazmak istedikleriniz de artıyor. Farklı alanlara doğru yönelmek istiyorsunuz. Mesela sizin ilginizi çeken bir film hakkında yorumlarınızı paylaşıyorsunuz ya da haberlerde konuşmasını gördüğünüz bir milletvekilinin sözlerinden hoşnut olmuyorsunuz ve bloğunuzda onu eleştiriyorsunuz. Elbette sadece yaşantınız hakkında yazmayacaksınız. Farklı alanlarda da yazacaksınız. Farklı alanlarda yazarken kesinlikle bilginiz dahilinde olmayan konulara değinmeyin, eleştiri yapacaksanız önce eleştiri yapacağınız konuyu araştırın sonra eleştirin. Aksini yaparsanız ve okuyucularınız sizin yazdığınızın gereksiz olduğunu düşünürse o okuyucuyu kaybedersiniz. Okuyucu bloğunuza etki eden en önemli etkenlerden biridir.

Yazdıklarınıza, eleştirilerinize, yorumlarınıza zıt düşen okuyucularınız elbette olacaktır. Böyle olması bloğunuzun bir yerlere geldiği veya geleceğinin işaretidir. Okuyucularınızla sizin yazdıklarınız zıt düşebilir fakat sizin okuyucularınızla zıt düşmemeniz gerekir. Kesinlikle kendinizi beğenmişlik yapmayın. Okuyucularınızdan üstün görmeyin. Okuyucularınız her zaman için sizden üstündür. Hani dükkanlarda görürüz, müşteri velinimettir diye. Aynen öyle yaklaşın olaya. Okuyucularınız velinimetinizdir.

Ben bu blogdan ilk başta para kazanmayı hiç düşünmedim. Fakat belli bir yere geldikten sonra hem host, domain giderleriniz artacaktır. Hem de para kazanmak isteyeceksinizdir. Bu en doğal hakkınız. Özellikle benim gibi ne öğrenci ne çalışan değilseniz.
smile.gif
Ama dediğim gibi bloğu kurdum hadi hemen reklam alayım demeniz sizin başlamadan bitirmenize neden olur. Bir örnek vermem gerekirse takip ettiğim bir webmaster forumunda bir konu gördüm. Pagerank güncellemelerinden hemen sonra açılan bir konu. Arkadaş makale satışı yaptığını söylüyor. Google pagerank değeri olarak 3 vermiş bu arkadaşa. Bu arkadaşta 3 TL’den makale satışı yapıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Üstelik daha çok yeni bir blog ve diğer değerleri önemsenmeyecek kadar azdı. Hem piyasayı hem kendini öldürüyordu. Eğer sitenize reklam alacaksanız aldığınız reklam kesinlikle okuyucularınızın yazdıklarınızı okumasını etkilememeli. Yazı aralarına veya yazının okunmasını engelleyecek bölümlere reklam almayınız. Pop-up reklam almayınız. Sitenin içeriğine zıt düşen reklam almayınız.

Okuyucularınız bu yazıları yazan kişiyi tanımak isteyeceklerdir. Çünkü kim olsa paylaşılanları kimin paylaştığını bilmek ister. Bloğunuzda kesinlikle kendinizi tanıttığınız özel bir sayfa olsun. En azından 3 paragraflık bir yazı yazın. Ne seversiniz, ne içersiniz, nerelere gidersiniz vs. bilgileri yazın. Tabi ki fazla abartıya kaçmayarak. Aksi halde okuyucularınız sıkılır ve sizi tanımaktan vazgeçer.
smile.gif


Bence kişisel blogların en büyük eksikliği dilimizi doğru şekilde kullanmamalarıdır. Yazılarınızda kesinlikle Türkçe’yi düzgün kullanınız, noktalama işaretlerine uyunuz. Bu hem yazılarınızın anlaşılmasını kolaylaştırır hem de okuyucularınız sizin o yazıyı yazarken ciddiyetinizi anlar.

Yazdıklarınızın okunması için okuyucularınız blogunuzda ferah bir tema görmek isteyeceklerdir. Ferah temadan kastım ise karışık olmayan her şey yerli yerince olandır. Okuyucularınız aradıklarını anında bulmalılar. Bloğunuzun temasının okuyucularınızın seveceği bir tema olmasına özen gösteriniz. Temanın okuyucularınıza etkisini unutmayınız.

Kişisel bloğunuzu forumlarda site tanıtım bölümlerinde tanıtınız. Bu okuyucu sayısının artmasına ve sitenizin belli yerlere gelmesine en büyük etkendir. Bloğunuzu tanıtırken kesinlike sade bir dil kullanınız, ciddi olunuz, içli dışlı bir anlatım kullanmayınız. Sosyal medyayı kullanmayı unutmayınız. Etkisini en kısa sürede göreceksiniz.

Yukarıda uymanız gereken belli başlı etkenleri kalın harflerle yazdım. En önemlisini tekrar söylemek istiyorum. Kesinlikle yazmak için yazmayınız.

Kaynak: http://www.usluer.net/kisisel-bloglar-hakkinda/
 

kuzgun

İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
19 Temmuz 2008
Mesajlar
12,395
Reaction score
254
benim kafadasın sanki, bir blog yazarı kesinlikle şeffaf olmalıdır, blog senin içini dökebileceğin elektronik günlüktür, eskiden günlüklerinizde wordpress tema ile ilgili bişeyler yoktu ama bu tür bloglarda olmazsa olmazlardandır. tarafsız olmalısınız, siyeset din iman konuşulmamalıdır bloglarda (bunu eleştirmeyin). fenomen bir blog yazarı sert dille eleştiri yaparken eminim bir çok kişi bundan ders çıkaracaktır. şu sanal dünyada fenaomenler belli zaten.
teşekkürler yazı için, deneyim şart.
 

FUNDA

0
İyinet Üyesi
Katılım
25 Nisan 2011
Mesajlar
147
Reaction score
2
Çok güzel bir yazı olmuş, ellerinize sağlık...
 

isousluer

0
İyinet Üyesi
Katılım
14 Temmuz 2010
Mesajlar
386
Reaction score
12
Konum
Konya
benim kafadasın sanki, bir blog yazarı kesinlikle şeffaf olmalıdır, blog senin içini dökebileceğin elektronik günlüktür, eskiden günlüklerinizde wordpress tema ile ilgili bişeyler yoktu ama bu tür bloglarda olmazsa olmazlardandır. tarafsız olmalısınız, siyeset din iman konuşulmamalıdır bloglarda (bunu eleştirmeyin). fenomen bir blog yazarı sert dille eleştiri yaparken eminim bir çok kişi bundan ders çıkaracaktır. şu sanal dünyada fenaomenler belli zaten.
teşekkürler yazı için, deneyim şart.

Kesinlikle şart. Sadece burada değil. Her şeyde deneyimli olmak şart. :)

Çok güzel bir yazı olmuş, ellerinize sağlık...

Teşekkür ederim.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst