İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Kredi kartı kullanıcılarına ipuçları...

zaferr02

0
İyinet Üyesi
Katılım
7 Mayıs 2008
Mesajlar
693
Reaction score
18
Kredi kartı kullanıcılarına ipuçları...

Kartta az faiz ödemek için hesap uzmanı olmak lazım!

1000 YTL borcunuzun 300 YTL'sini kapatırsanız 30 YTL faiz kesilir
Kredi kartı kullananlar nelere dikkat etmeli?

Kredi kartlarında gecikme faizleri yüzde 6'nın üzerinde, aylık faiz ise yüzde 3 ile 5.5 arasında farklılık gösteriyor

Kartların yıllık ücretleri tüketicinin son dönemde en büyük şikâyeti. Çünkü 3 YTL alan da var 30 YTL alan da...

Kredi kartlarında her banka kendi stratejisine göre faiz, komisyon ve yıllık ücretler belirliyor. Tüketiciler cüzdanlarındaki kredi kartının ödemelerini eğer düzenli bir biçimde gerçekleştiremiyorsa ve her ay borcunun tamamını kapatmakta güçlük çekiyorsa işte o zaman canları bir hayli yanıyor. Çünkü her bankanın nakit çekimde, alışverişte aldığı faiz ve hesaplama biçimi birbirinden farklı. Kredi kartı adedi ve işlem hacminde önde olan bankaların faiz ve komisyonları diğerlerine oranla daha yüksekken, kart faizinde en cömert bankaların başını ise kamu bankaları çekiyor. Kredi kartlarında alışveriş ve nakit çekimde en düşük faiz yüzde 2.90. En yüksek faiz ise yüzde 5.57. Yani en düşük ile en yüksek arasında neredeyse yarı yarıya fark var. Gecikme faizlerinde de benzer durum hakim. En düşük faiz yüzde 3 iken, en yüksek faiz yüzde 6.21'i buluyor.

KOMİSYONLARA DİKKAT!

Tüketicilerin son dönemde en çok yakındığı konuların başında ise yıllık kredi kartı ücretleri geliyor. Çünkü Türkiye'de tüketici başına düşen ortalama kart adedi ikiyi çıkmış durumda. Tüketicilerin birçoğu cüzdanlarındaki kartların sadece biri ile yoğun işlem yapmayı alışkanlık haline getirdi. Ancak aynı tüketiciler kullanmadıkları kredi kartlarının yıllık ücretini de ödemek zorunda. Aksi taktirde borç kaydedilen yıllık ücretler bir de bakmışsınız ki dağ gibi aydan aya faiz işletilerek rekor seviyeye ulaşmış. Bankaların kredi kartı yıllık ücretleri de 3 YTL ile 30 YTL arasında değişiyor. Kimi bankalar ilk yılki ücreti almayıp ikinci yılı alırken, kimileri kademeli olarak artırıyor. Ek kartlarda da asıl kartın yarısı kadar yıllık ücret talep ediliyor. Bankaların komisyon ücretleri ise ortalama yüzde 3 civarında.

1000 YTL borcunuzun 300 YTL'sini kapatırsanız 30 YTL faiz kesilir

KREDİ kartı borcunuzu düzenli olarak ödüyorsanız rahat uyuyabilirsiniz ancak her ay sadece minumum ödeme miktarını kapatıp borcunuzu gelecek aylara bırakıyorsanız işte o zaman kalemi kağıdı elinize alıp hesap yapma vaktiniz geldi. Çünkü kredi kartına göre farklı hesaplama teknikleri borcunuzun sandığınızdan da fazla çıkmasına neden olabiliyor. Örneğin kimi bankalar faize esas olan alışveriş borcunun tutar ne olursa olsun 300 YTL'si için yüzde 4.75 faiz alırken geri kalan için yüzde 6'nın üzerinde gecikme faizi kesiyor. Kimilerinde 300 YTL'lik baraj 200 YTL. Kimileri ise borcu yüzdelerle bölerek her dilime farklı faiz uygulamayı tercih ediyor. (Örnek 1) Mesela ekstre borcunun yüzde 50'sinden fazlası ödenmesi durumunda yüzde 4.95 faiz alınırken bu oranın altında yapılan ödemelerde faiz yüzde 5.55'e yükselebiliyor. (Örnek 2) Borcu 200 YTL üzerinde olup toplam borcun yüzde 20 ile yüzde 49'u oranında ödeme yapılmışsa faiz yüzde 5.57 oluyor. (Örnek 3) Bir başka örnekte de yüzde 20-49 arasında yapılan ödemede faiz yüzde 5.57 olurken, üzerindeki bir tutar için yapılacak ödemede faiz yüzde 5.30'a inebiliyor. Ancak sonuçta tüketicinin bu hesabı doğru yapıp takip edebilmesi için belki de uzman bir muhasebeci ile anlaşması gerekiyor. Peki bu karışık hesabı rakamlara dökersek ne oluyor? Örneğin 1000 YTL borcunuz olsun. Bu borcun 1 ay sonunda sadece 300 YTL'sini kapatabildiniz. Bu durumda ödeyeceğiniz faiz yüzde 5.60'dan 50 YTL. Aynı borcu yüzde 3 faizi olan bir kartla yapsanız borcunuz 30 YTL oluyor. Neredeyse düşük faizli kart tercihi tüketicinin cebinde yarı yarıya avantaj sağlıyor. Eğer o 300 YTL'yi de ödeyemezseniz 50 YTL'lik borcunuz 65 YTL'ye yükseliyor. Bu hesap ilk örnekteki şartlar için geçerli. Peki işlenen faizi de ödemezseniz ve ikinci aya da borçlu girerseniz ne oluyor? İşte o zaman yüzde 6'lık gecikme faizleri devreye giriyor. Ve faiz borcu neredeyse ikiye katlanıyor.

Kredi kartı kullananlar nelere dikkat etmeli?

* Kartınızın faizini ekstrelerden mutlaka takip edin.

* Son ödeme tarihi bittiğinde ödemeyi geciktirdiğiniz 1 gün dahi faiz yükü ile karşı karşıya kalmanıza neden olur.

* Kredi kartlarının yıllık ücretlerini kimi bankalar fatura ödemeleri karşılığında talep etmemekte.

* Kredi kartı faizleri Merkez Bankası ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu internet sitesinde ilan ediliyor. Ayrıca Merkez Bankası her ay kart faizinde tavanı belirliyor.

* Kart faizlerinde akdi faiz oranı kadar gecikme faiz oranı da çok önemlidir. Gecikme faizleri akdi faizin ortalama 1 puan üzerinde oluyor.

Sabah
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst