Kudret narı, son zamanlarda manavlarda ve pazar tezgahlarında çok sık karşılaşılan tropikal meyvelerden biridir. Genellikle kullanım ve tüketimi zeytinyağı ile birlikte yapıldığı bilinir. Kan şekerini kontrol etmede oldukça faydalı görüldüğü söylenilir. Son zamanlarda bağışıklığı güçlendiren besinlerin arasında kudret narını görmekte mümkündür. Önemli araştırma ve gözlemler sonucunda kanser hücrelerini önleyici ve mide kanserinin bazı türlerini durdurduğu da söylenilir.
İlgili Link: Biberiye Yağı Nedir
Kudret Narı Nedir?
Yazın toplanılan kudret narı meyveleri tohumlarından faydalanılarak macun ve yağ yapılarak da kullanılır. İçerisinde bol miktarda vitamin, mineral bulundurur. Aynı zamanda lif bakımından oldukça zengindir. Tüm bu içerdiği zenginliklerden kaynaklı vücutta bulunan hastalıkları tedavi etmede büyük rol sahibidir. Tedavi etmekle kalmayıp, olası hastalıklara karşı önleyici olan kudret narı şifalı bitkilerden sayılır. Sindirim sistemimizin önemli bir parçası olan mide ve bağırsak gibi organlarda sindirim sistemi sağlığını korumak adına kudret narı tüketimi önerilir. Antioksidan bakımından zengin olmasından dolayı kanser hücrelerinin oluşumunu engeller, cilt sorunları bakımından önleyici ve tedavi edici özellik gösteren bitkidir.
Kudret Narı Nasıl Yenir?
Kudret narının şifalı özelliklerinden faydalanabilmek adına sabah öğünlerinde yemekten öve aç karnına, ölçü olarak ise bir tatlı kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Kudret narını taze taze tüketmek için önce bir çatal veya ezici mutfak aleti ile ezmek püre haline getirmek gerekir. Sonrasında isteğe bağlı bir tatlı kaşığı kadar bal ekleyerek tüketebilirsiniz.
Macun olarak tüketmek isteyenler ise, olgunlaşmış olan bir kudret narı alınır. Cam kavanoza küçük parçalar halinde doğrayarak koyunuz. İçerisine ise bir su bardağı ölçüsünde bal ekleyerek karıştırınız. Hazırladığınız karışımın ağzını kapatın ve 1 ay kadar bir süre içerisinde bekletiniz. Karışımı açtığınızda bir miktar sulanmış görüntü ile karşılaşabilirsiniz, normaldir. Hazırlanan bu karışımı macun olarak her sabah aç karnına bir tatlı kaşığı ölçüsünde tüketebilirsiniz.
Kudret Narı Ne İşe Yarar?
Kudret narı, içeriği sayesinde birçok derde devadır. Faydaları saymakla bitmeyen bu şifalı meyvenin belli başlı fayları şu şekildedir.
- Sinirim sistemini düzenleme de önemli rol oynar.
- Midede ve bağırsaklarda oluşan rahatsızlıkları önler, tedavi eder ve sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasında yardımcı olur.
- Sindirim sistemine bağlı olan rahatsızların giderilmesinde işe yarar. Örneğin kabızlık, reflü, gastrit, ülser, kolit, hazımsızlık ve bağırsak tembelliği adı verilen sorunlarla savaşmakta ve bu rahatsızların tedavisinde faydalı olduğu söylenilir.
- Sindirim sisteminin yapı taşları olan mide ve bağırsakta oluşabilecek bakteri üremelerine karşı önleyici özellik gösterir. Sindirim sisteminde bulunan enfeksiyonları giderici özelliği vardır. Uzmanlar tarafından söylenilen bilgiye göre kudret narı meyvesini düzenli olarak tüketen kişilerin mide ve bağırsakta bulunan hastalıklarında iyileşme ve şikayetlerinde azalmalar görüldüğü söylenilir.
- Ciltte oluşan yara izlerinde ve yanıklardan kaynaklı izlerin iyileşme sürecinde kudret narı oldukça faydalıdır.
- Cilt hastalıklarından olan sedef ve egzama gibi sorunlarda ise kudret narının macun olarak tüketilmesi önerilir. Bu şekilde kullanımından dolayı şikayetlerde azalmalar gözlemlenir.
- İçeriğinden kaynaklı antibiyotik özelliği gösterir.
- Karaciğer sağlığı açısından oldukça faydalıdır.
- Diyabet hastaları tarafından tüketilen besinlerdendir. Kan şekerini düzenleme konusunda yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendiren ve birden çok hastalığın oluşmasına karşın koruyucu ve önleyici etkisi vardır.
- Önemli sorunların başında gelen varis oluşumunda engelleyici özellik gösterir. Ayrıca romatizmadan dolayı oluşan ağrılara kudret narı macunu önerilir. Yapılan kudret narı macununun masaj yaparak ağrının olduğu bölgeye uygulanması söylenilir.
- Kaslarda ve eklemlerde oluşan ağrıların azalmasında önemli rol oynar.
Kaynak : https://kadincizgisi.com/kudret-nari-nedir-faydalari-nelerdir/