İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Makale nasıl yazılır ? (6 kolay adım)

ŞeMSi

Empatik
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
2 Haziran 2016
Mesajlar
788
Reaction score
112
Konum
Hatay
En iyi makaleyi yazmak için çaba mı gösteriyorsunuz ? Tebrikler, bu çabanız boşa gitmeyecektir. Şimdi 6 kolay adımda makale nasıl yazılır ?

İşte detaylar:

En iyi makale nasıl yazılır ?

1. ADIM: KONUNUZU SEÇİN.
En az bir veya iki hafta boyunca iyi bir konu seçmeye odaklanın. Konunuz genişse, daraltın. Evinizi nasıl dekore edeceğinizi yazmak yerine, evinizi ülke tarzında nasıl şık bir şekilde dekore edeceğinizi anlatmayı deneyin. Bu daha spesifik ve başa çıkması daha kolay bir yoldur.

Sonra aklınıza gelebilecek her şeyi içeren kaba bir taslak yazın. Rahatlayın, analitik olmaktan kaçının ve bildiklerinizi paylaşmanın tadını çıkarın. İşiniz bittiğinde, yalnızca yazabileceğiniz bir makalenin ana temellerine sahip olacaksınız. Sonra bir süre kenara koyun.

2. ADIM: DENETLEME İÇİN İHTİYACINIZ OLAN TEK ŞEY : SİZSİNİZ
Şimdi, makalene geri dön. Konular arasında geçiş yapın ve bu makalenin okuyucusu olduğunuzu hayal edin. Ele almak istediğiniz kitleyi tanımlamak için üç kelime seçin (örneğin, profesyoneller, bekar erkekler). Bir okuyucu olarak, hangi soruları cevaplamak istersiniz? Henüz cevapları bilmiyor olabilirsiniz, ancak soruları yine de listeleyin; Bir sonraki adımda cevapları bulacaksınız.

ADIM 3: ARAŞTIRMA.
Araştırma, makalenizi temellendirir. Peki temellendirmek için iyi bir araştırma nasıl yapılmalıdır ?
  • istatistik
  • Tanınmış kişilerden alıntılar
  • Tanımlar
  • Fıkralar (kendiniz veya bir başkası hakkında kısa, açıklayıcı hikayeler)
  • Okuyucu gibi insanlardan veya konuyla ilgili popüler kitaplardan alıntılar ve örnekler
  • Diğer medyaya referanslar (film, televizyon, radyo)
  • Yararlı araçlar, kaynaklar veya ürünler (eğer varsa, bir kenar çubuğu oluşturmayı düşünün)
  • Yerel mekanlara veya etkinliklere referanslar ( bölgesel / yerel bir yayın için).
Bir klasöre topladığınız her şeyi toplayın, elektronik bir belgeye, not defterine ya da neye isterseniz ekleyin. Daha sonra bir editörden bunları doğrulamanız istenirse, kaynakları takip etmeyi unutmayın. Araştırmanızın toplanmasından ayrı bir oturma alanında elemek isteyebilirsiniz. Veya devam edin ve bulduğunuzda araştırmanızı doğru şekilde sınıflandırın. Yemek pişirmek gibi bir şey - “doğru olduğunu” hissedene kadar araştırın.



ADIM 4: TASLAĞINIZI NETLEŞTİRİN.
Hedef kitlenizi aklınızda tutarak, topladığınız yeni destek bilgilerini içeren daha sıkı bir taslak yazın. Bazen 2. ve 3. Adımlarda öğrendikleriniz sizi tamamen yeni bir taslağa başlamaya zorlayabilir.

Taslağınızı okuduğunuzda bu kez kendinize sorun: Uygun mu? Çok mu genel, çok mu yüzeysel, ilgi çekici, belirsiz veya karışık mı? Konu ile ilgili bazı favori makaleleri tarat, onlarla karşılaştır. Yararlandığın yazarlar hangi teknikleri kullanıyor? Bunlara da dikkat et.

ADIM 5: ÖZELLEŞTİRİP KOLAYLAŞTIRIN.
Süreç içerisinde yaptığınız eklemeleri mutlaka en az iki defa kontrol ediniz. Makalenin eksiksiz olması gerekir.

Anlatımınız çok fazla yönlere uzayıp gidiyorsa, onu alt başlıklar ile gösterilen ana noktalara bölün (bu makalede olduğu gibi). Karmaşık bilgilerin sentezlenmesi ve adımlara bölünmesi, çevrimiçi yazma için özellikle önemlidir.

ADIM 6: OKUYUN, TEKRAR YAPIN ve REVİZE EDİN.
Size destek olacak bir arkadaşınıza taslak olan makalenizi sesli bir şekilde okuyun. daha sonra, ona bir dizi soru sorun: Şimdi aktarılanları anlıyor mu? Eksik adım var mı? Konu hakkında bilmek istediği başka bir şey var mı? Makale görevini yerine getirebiliyor mu? Arkadaşınızın önerileri göz önünde bulundurularak, hangi değişikliklerin yapılması gerektiğine karar vermek için en iyi kararınızı kullanın.

İşte hataları veya eksiklikleri yakalamanıza yardımcı olacak kısa bir liste:

  • Okuyucunun görevi tamamlaması için gereken malzemeleri yeterince açıkladınız mı?
  • Tüm önemli adımları dahil ettiniz mi?
  • Sipariş mantıklı mı?
  • Makalede konuyu belirten anahtar kelimeleri kullandınız mı?
  • Okuyucuları olası hatalar konusunda uyardınız mı?
Yeniden yazın, sesli okuyun, yeniden yazın, sesli okuyun, yeniden yazın, düzeltici bulun ve yalnızca etkili bir makale yazdığınızdan emin olduğunuzda, eserinizi kısa bir kapak açıklaması ile uygun bir yayına gönderin ya da müşterinize teslim edin.
 

teknosayfam

0
Onaylı Üye
Katılım
22 Eylül 2017
Mesajlar
404
Reaction score
86
Konum
Kahramanmaraş
Özet bir anlatım olmuş. Makale yazmak için nereden başlanması gerektiği çok iyi anlaşılıyor. Teşekkürler.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst