İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

İpucu Makale nedir? Makale nasıl yazılır? Kuralları

ŞeMSi

Empatik
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
2 Haziran 2016
Mesajlar
788
Reaction score
112
Konum
Hatay
Makale nedir ?
Makale önceden düşünülmüş ve karar kılınmış bir konuda, bir fikri, bir düşünceyi, bir görüşü savunmak ya da kanıtlamak için yazılan yazı türüdür. Makaleler genellikle gazete, dergi ve internet siteleri için yazılır. Günümüzde makaleler daha çok blog sayfaları için yazılır hale gelmiştir.

Makale nasıl yazılır ?
Akademik ve bilimsel çalışmaların en temel gereksinimi olan makale büyük bir özenle hazırlanmalıdır. Makale serbest olarak yazılan bir tür olmadığı için, kendine has kuralları olan bir yazı türüdür. O halde makale nasıl yazılır ?

Makaleler, bir hakikati veya gerçeği kanıtlamak için yazılır. Bu özelliğinden dolayı bilimsel verilerden yararlanılır. Makale yazımı dikkat isteyen bir süreçtir. Makale yazarı öncelikle sabırlı olmalıdır. Makale yazımı bazen günler hatta haftalar sürebilir. Makale genellikle üç bölümden oluşur.

1. Giriş: Bu bölümde bir kaç cümle ile ele alacağımız konu hakkında bilgi verilir. Bu bölümün çok uzun olmaması gerekir.
2. Gelişme: Bu bölümde ise anlatılan konuya ilişkin kanıtlar, görüşler ve bilimsel veriler kaleme alınır.
3. Sonuç: Bu bölümde savunulan tezin bir sonuca bağlanması gerekmektedir. Ulaştığımız sonucun savunduğumuz tez ile paralel olması gerekir. Tez ile sonuç zıt olursa makale başarısız kabul edilir. O yüzden savunulan tez ile sonuç kısmı mutlaka birbirini destekler mahiyette olmalıdır.

Makale yazım kuralları
  • Yazmak istediğiniz makalenin konusunu iyice düşünün. Konu oldukça büyük belirleyici bir faktördür. İyice düşünülmemiş bir başlık okuyucuların dikkatini çekmeyecektir. Konunuz ile ilgili makaleleri iyice inceleyin ve kapsamlı bir araştırmadan sonra makale başlığına karar verin. İlk kural kaliteli bir başlık bulmaktır.

  • Makale yazmaya başlamadan önce , hangi kaynaklardan faydalanacağınızı belirleyin ve bunları sıraya koyun. Hangi kaynaktan nereleri alacağınıza karar verin. Mutlaka belirli bir düzen içerisinde diğer kaynaklardan yararlanmayı tercih ediniz.

  • Makale yazarken Türk dil kurallarına dikkat edin, sade ve anlaşılır bir dil kullanın. Benim bu makalede bazen kullandığım "ben dilini" kesinlikle kullanmayınız.

  • Kişisel fikriniz yerine kanıtlanmış verilerden yararlanarak, bilimsel bir üslup kullanın.

  • Makale yazarken devrik cümle kullanmayınız. Cümleleriniz tezinizi savunacak şekilde oluşturulmalıdır. Makaleniz çelişki içermemelidir.

  • Makale yazarken faydalandığınız kaynaklar güvenilir olmalıdır.

  • Makaleyi uzatmak için cümle tekrarından kaçınmalısınız.

  • Makale yazımında kullandığınız kaynakları mutlaka kaynakça bölümünde belirtiniz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

yasarkavus

Onaylı Üye
Katılım
29 Aralık 2018
Mesajlar
159
Reaction score
51
Teşekkürler hocam.
Cümle ya da kelime gruplarını tekrarlamak ve devrik cümle konusunu ilk defa öğrendim.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst