İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Makale uzunluğuna dikkat! Google zannettiğinizden zeki.

seo911

0
İyinet Üyesi
Katılım
30 Temmuz 2010
Mesajlar
16
Reaction score
0
Konum
istanbul
Forumdaki bir başlıkta geçen konudan esinlenerek yazdığım son makalemi sizinle paylaşıyorum. Makaledeki fikirler benim kendi tecrübelerimdir. Gerçi bazı kaynaklar la fikrimi destekledim, Ancak 500 kelime kısmı benim konu hakkında okuduğum onlarca makaleden edindiğim izlenim sonucudur. Yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim.

Yazının aslına Makale uzunluğuna dikkat! Google zannettiğinizden zeki. adresinden ulaşabilirsiniz.

Makale uzunluğuna dikkat! Google zannettiğinizden zeki.

Makale, yazı, post, ne derseniz deyin. Bir websiteniz varsa, konunuzla ilgili illaki bir şeyler yazmak zorundasınız. Bu yazıların boyuna posuna bakmadan biz genel olarak makale adını verelim. Eğer herhangi bir konuda, bazı hedef kelimelerde, google aramalarında ön planda çıkmak istiyorsanız, mutlaka bu kelimeleri hedefleyen makaleler yazmanız lazım.

***.net gibi, SEO ile ilgili bölümlerin olduğu kaliteli forumlarda, başlıkları inceliyorum. Arkadaşlar soruyor,

merhaba, bazıları siteye girilecek yazının en azından 500 kelime uzunluğunda olduğunu aksi halde google’in değer vermeyeceğini söylüyor. sizce böyle bir şey doğru mudur? veya başka şekilde düşünecek olursak;
-siteye her gün 250 kelimelik bir yazı girmek
- siteye iki günde bir 500 kelimelik yazı girmek
bunlardan hangisi doğru olur?

Bu tür soruları özetlersek, Makalenin minumum uzunluğu ne olmalı? diye soruyu formüle edebiliriz. Bu konuda, kendi görüşümü yazmadan önce kısa bir masal anlatmak istiyorum. Görüşümü okuyup ta kaynağın var mı diyecek olan arkadaşlar, kaynağımı bu masalın içinde bulacaklar.

Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, ben dedemin beşiğini tıngır mıngır sallar iken, google adında genç bir arama motoru vardı. Arama motoru genç idi, ama genç olmasına rağmen Arama motoru pazarında, dünya çapındaki rakiplerine kafa tutmaya başlamıştı. Bir gün kahramanımız google bir basın açıklaması yayınladı. Google Acquires Applied Semantics. Bu açıklamanın ardından kısa bir süre sonra, dünya adsense ve adwords denen arama motoru reklam ürünleri ile tanıştı. Evet masalımız burada bitiyor. Şimdi gelelim gerçek dünyaya.

Adsense’in önemi, bir web sitesindeki içeriğin konusu ile alakalı veya, yapılan aramalarda, aranan terimlerle alakalı reklamlar gösterebilmesiydi. Yani google sizin neden bahsettiğinizi anlıyordu. Yukarıdaki, basın açıklamasının iki önemli paragrafı var. Bunları size çevirmeye çalışacağım;

Applied Semantics is a proven innovator in semantic text processing and online advertising,” said Sergey Brin, Google’s co-founder and president of Technology. “This acquisition will enable Google to create new technologies that make online advertising more useful to users, publishers, and advertisers alike

… Google’un ortaklarından ve teknoloji başkanı olan Sergey Brin, “Applied Semantics, semantic(anlamsal) yazı işleme ve online (çevrimiçi) reklam konusunda kendini ispatlamış yenilikçi bir firmadır” diyor. “Bu alım, google’un online reklamlarda kullanıcılara, yayıncılara ve reklam verenlere daha faydalı olacak yeni teknolojiler geliştirmesine imkan verecek.”

Yukarıdaki basın bülteninde dikkatimizi çeken çok önemli bir paragraf daha var.

Applied Semantics’ products are based on its patented CIRCA technology, which understands, organizes, and extracts knowledge from websites and information repositories in a way that mimics human thought and enables more effective information retrieval

Applied Semantics’in ürünleri, patentli CIRCA teknojisine dayanıyor. Bu teknoloji, insan düşünme sistemini taklit ederek, bilgi kaynaklarından, web sitelerinden bilgiyi çıkartır, organize eder, anlar ve bilgi elde etmeyi daha etkili hale getirir.

Bu iki paragraf bize google’un bir içeriği analiz ederek, içeriğin dayandığı ana temayı anlayabildiğini ve bunu reklam hizmetlerinde kullandığını gösteriyor. Eğer google’un elinde bu teknoloji varsa, arama motorunda sıralamalarda da aranan içeriğin alakalı sonuçlar içermesi için bu teknolojiyi kullanacağını varsaymamız hata olmayacaktır.

Adsense kullanan arkadaşlar bilirler, eğer adsense reklamı koydukları sayfada yeterli metin yoksa, ya alakasız reklamlar çıkar, ya da dünyanın yuvarlak oluşundan, feşmekence kuşun ne yediğine kadar para kazandırmayan yer doldurucu yazıların çıktığına şahit olurlar. Ama sitede yazı uzadıkça ve bir konu etrafında tutarlı olarak yazıldıkça çıkan reklamların kalitesinin arttığıda başka gözlemlenen bir durumdur.

Buradan hemen seo cuların verdiği bir öğüde atlayalım. Denir ki, yazı yazarken, hedeflediğiniz kelimenin yazınızın içinde belirli bir yüzde kadar geçmesine dikkat edin. Burada vurgulanmak istenen, hedef kelimeyi sıkça kullanarak google’un dikkatini çekin, google’u yönlendirmeye çalışın.

(Resim, bu konularda yapılan ingilizce bir çalışmadan alınmıştır. Koyu mavi hedef kelime ve terimler iken, sarı kelimeler, temayı destekleyen kelimelerdir)
Ancak, bir yazıyı yazarken bunu google için değilde, bilgi vermek için yazıyorsanız, yazınızın tek kelimeden ibaret olmadığını, yazının bir teması olduğunu ve bu temayı destekleyen onlarca farklı kelime kullandığınızı bilirsiniz. Yazınız uzadıkça, yazının teması ve bu temanın ana kelimeleri daha kapsamlı kullanılacaktır. Yazının uzunluğu minumum 500 kelime olduğunda, google’un yazı teması belirlemede başarısı gözle görülür oranda artmaktadır.

Google, neden bahsettiğinizden iyice emin olduktan sonra, sıralamalarda, yer almanız, diğer seo kurallarına uyduktan sonra da, bu sıralamaların en önlerinde yer almanız işten bile değil.
 

ozanTi

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Mart 2010
Mesajlar
4,807
Reaction score
88
Konum
Angara'nın Bağları
ben kısa mesajlarlar sitemi güncellediğimde bir sorun çıkarmıyor. ve arama sonuçlarında gayet iyi bir yerde bu sitem.
 

Karluk

0
İyinet Üyesi
Katılım
9 Temmuz 2010
Mesajlar
1,221
Reaction score
52
Konum
Gönüller...
Ben SEO çalışması yaptığım yazılarda bir süre sonra mutlaka ilk 3'e ya da zirveye yerleşiyorum. Süre olarak kısa olsa da oldukça dolu geçen bir SEO tecrübem olduğunu düşünüyorum. Buna rağmen kendimi asla bir SEO'cu olarak görmüyorum.

Rekabet ettiğim kelime (ve kelime gruplarında), sırf o kelime(ler) için hazırlanmış onlarca -com, -net, -org vb. site olmasına rağmen hepsini ezip geçiyorum.

Kendimce sırlarım var elbette ve bunları paylaşmaya da (gayet haklı sebeplerle: kötüye kullanım vb.) niyetim yok. Ama şunu söyleyebilirim ki, bu yazıdaki en 500 kelime olayı doğrudur. Ama unutmayın, kalitesiz ve çalıntı bir 500 kelimeyle yükseklere çıksanız bile, benim gibi işini bilen biri sizi yerinizden indirir ve uzun vadede o kelimenin liderliğini alır ve bunu korur.
 

Darkart

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Temmuz 2005
Mesajlar
7,037
Reaction score
54
Kelime uzunluğunun çok önemli olduğuna katılmıyorum. Sitemde 80-100 kelimelik içeriklerde adsensede görünüyor, indexde alıyor, hitte getiriyor. Bir bilginin illaki 500 kelime olması gerekmez.
 

simsir

0
İyinet Üyesi
Katılım
21 Mart 2008
Mesajlar
1,269
Reaction score
17
Konum
Malatya
Anlamsal bazda ayrım yapma olayı mevcut fakat yazıların uzunluğunu önemsediğini söylemek abes olur. Çünkü yapılan açıklamalarda söz edilen anlamsal ayrım ve tema konusunda fikir sahibi edinmesi durumu, keyword list kullanan siteler ile alakalı bir durumdan ibaret. Şöyleki sadece keyword listesi oluşturulmuş ve uyumsuz içerikleri ayırt edebiliyor.

Örnek olarak aşağıda metni verebilirim.
film izle, turistik mekanlar, 3d gezinti, istanbul restaurant, discovery channel, bla bla
Şu anda makale uzunluğuna göre değerlendirme yaptığına dair bir duyum almadım ve rastlamadım. Tabi arama algoritmasi ve kullandığı teknoloji sürekli değişim ve gelişim içinde, yakın zamanda söylediklerim geçersiz de olabilir.
 

seo911

0
İyinet Üyesi
Katılım
30 Temmuz 2010
Mesajlar
16
Reaction score
0
Konum
istanbul
Anlamsal bazda ayrım yapma olayı mevcut fakat yazıların uzunluğunu önemsediğini söylemek abes olur. Çünkü yapılan açıklamalarda söz edilen anlamsal ayrım ve tema konusunda fikir sahibi edinmesi durumu, keyword list kullanan siteler ile alakalı bir durumdan ibaret. Şöyleki sadece keyword listesi oluşturulmuş ve uyumsuz içerikleri ayırt edebiliyor.

Örnek olarak aşağıda metni verebilirim.

Şu anda makale uzunluğuna göre değerlendirme yaptığına dair bir duyum almadım ve rastlamadım. Tabi arama algoritmasi ve kullandığı teknoloji sürekli değişim ve gelişim içinde, yakın zamanda söylediklerim geçersiz de olabilir.

Yazıda, google makale uzunluğuna göre değerlendirme yapıyor diye bir iddia ortaya atılmıyor. Yazımdaki, bununla ilgili fikrin belirtildiği cümleyi tekrar edeyim;

yazınızın tek kelimeden ibaret olmadığını, yazının bir teması olduğunu ve bu temayı destekleyen onlarca farklı kelime kullandığınızı bilirsiniz. Yazınız uzadıkça, yazının teması ve bu temanın ana kelimeleri daha kapsamlı kullanılacaktır. Yazının uzunluğu minumum 500 kelime olduğunda, google’un yazı teması belirlemede başarısı gözle görülür oranda artmaktadır.

Yazı uzadıkça, konunun temasını taşıyan kelimeler fazlalaşıyor. Bu da google,'un yazının neyi anlatmak istediğini belirlemesini kolaylaştırıyor. Sizin verdiğiniz örnek, yani anahtar kelimelerin art arda sıralanması, ile sonuca varmak mümkün değil. Zira, tema kelimeleri, tüm yazı içerisinde anahtar kelimeye göre çok daha düşük bir yüzdede yazı içinde geçiyor olması lazım.

Ayrıca yazı uzadıkça, artan tema kelime ve deyimleri, aramalarda, yazıya uzun kuyruk (long tail) aramalardan daha fazla ziyaretçi gelmesini sağlayacak.

Mevcut yazılarınızı, google analitik kullanıyorsanız inceleyin. Bir yazıya, gelen ziyaretçi, ne kadar fazla farklı aramadan gelmiş. Eğer aramalar, tek bir kelime veya bir kaç kelimeden değilde, onlarca farklı aranan kelime ve deyimden geliyorsa, yazınızda tema kelimelerini başarılı bir şekilde kullandığınızı varsayabilirsiniz.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst