İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Maqas Projesi ve ekip söyleşisi "makaleci ozel soylesi"

kuaza

0
İyinet Üyesi
Katılım
4 Ağustos 2009
Mesajlar
835
Reaction score
7
Merhaba Müştak bey, söylesi davetimi kırmadığınız için çok teşekkürler. Bir süredir yürüttüğünüz Maqas.Net projesini yakından takip ediyordum, sizinle bu konu hakkında ciddi bir söylesi, ropörtaj yapmanın zamanı gelmişti..

Öncelikle alışa gelmiş söyleşi sorularını bir kenera bırakıyorum ve ilk sorumu soruyorum.

Makaleci: Neden maqas ? bizim bilmemiz için sebep nedir ? Bu proje hakkında bir açıklama yapmanız mümkünmü? yanı neden bilmeliyiz biz bu projeyi!
Hakan Muştak: Ekibimiz için ismin maqas olmasının, olmamasından farkı yok. İçeriğe önem verdiğimiz, üzerinde durulması gereken en önemli noktanında bu olduğunu düşünerek, kısa, akılda kalıcı, basit bir isim bulmaktı amacımız. Hepberaber oturup, alternatifler arasından buna karar verdik. ismin sosyo-politik bir amacı, ifade ettiği bir grup, yada mesaj kaygısı bulunmamaktadır. İsme anlam katacağını düşündüğümüz en önemli detay, yapacağımız işler ve çekirdek ekibimizin performansıdır.
Günümüzde webdeki grupların çoğu yapı olarak forumlar üzerinde ayakta durmaya çalışıyorlar. Bu gruplarında büyük bir kısmı iş üretmek ve üretilen işlerde sonuca gitme konusunda sıkıntılar yaşıyorlar. Bazen de proje üretebilmeye zaman bulamıyorlar. Birkaç etkili ve kişisel performanslarla öne çıkmayı başarmış gruplar da var tabi ama, bunlarında çoğunu uzun soluklu bulmasamda ekipce izlemeye devam ediyoruz. Kaldı ki artık dünyada forum yapılarının yerini bloglara, sosyal medyaya terkettiğini, forum mantığının ise öldüğü konuşulmakta. Biz bu yaşanan süreci bir fırsat olarak düşünüp, bu gözle değerlendirerek maqas.net projesine başladık. Ekibimiz yazılım odaklı bireylerin biraraya geldiği bir ekiptir. Hepimizin buluştuğu ortak nokta yazılım olunca, Opensource kanadında kendi ürettiğimiz projelerimizi de; projesi olan, teknik ve lojistik desteğe ihtiyaç duyan üyelerimize de gerek altyapımızla, gerek imkanlarmızla, gerek lojistik ve yönetsel, gerekse knowhow’ımızla destek olarak, yarım kalmış projeleri bitirmek, projelerin yarım kalmaması için gereken herşeyi yapmak istiyoruz.

Makaleci: Anladığımız kadarıyla bu şuanda Türkiyede bir ilk olacak yada olan örneklerden bihaberiz. Bu konuda Türkiyeyi, türkiyedeki programcıları nasıl görüyorsunuz ?
Hakan Muştak: Yukarıda bahsettiğim konulara paralel, ben türkiyede programcıların çoğunun açık kaynak proje geliştirme ve üretme aşamasında yanlız kaldıklarını düşünüyoruz

Makaleci: Maqas Projesi ekibi hakkında biraz bilgi verebilirmişiniz? Ekip kaç kısı, görev dağılımları nasıl yapılıyor?
Hakan Muştak: Ekibimiz de temel ihtiyaçlarımız doğrulutusunda, gönüllülük esasıyla görev dağılımı yapıldı. Donanım ve ekipman, tasarım, editöryal ve yazılım teknolojileri olarak 4 temel konuda projemizi yönetiyoruz. Sistem yönetimi ve Donanım/Ekipman kanadında 1 uzman arkadaşımız, tasarım kanadında 2 uzman arkadaşımız, editöryal kanadında 2 aktif arkadaşımız, yazılım konusunda da 3 uzman arkadaş olarak çalışmaktayız.

Makaleci: Projenin alt yapısı tamamen size ait sanırım, resimlerden anladığımız kadarıyla, bu konudaki ekip çalışması nasıl oluyor ?
Hakan Muştak: Açıkcası bu projeye başlarken oturup bir toplantı yaptık. Ne yapacağız? ve Nasıl yapacağız? diye.
En başta standartlarımızın temelini ortak akılla oluşturduk. Özellikle hızlı ve sistemli ekip çalışması yapabilmek için framework kullanmamız gerektiği konusunda hem fikir olduk. Hangi frameworku kullanacağımıza karar verdik, bunu hangi ide’yi kullanarak yapacağımızı kararlaştırdık, hangi versiyonlama sistemini kullanarak daha etkili ekip çalışması yapacağımıza karar vererek denemeler yaptık. Tüm seçeneklerimizi Open Source uygulamalar üzerinde odaklanarak masaya yatırdık ve seçimlerimizi yaptık. Alt yapımızı bu yolla şekillendirdik.

Resmi büyütmek için resim üzerine tıklayın
Ekip çalışması konusunda büyük desteğini gördüğümüz azerbaycanın en büyük providerının verdiği makinalardan birinde versiyonlama sistemi svn server kurarak, eş zamanlı ortak çalışma ile veritabanı modelini çıkartıp, sonrasında çıkan modeli modüler bir yapıya bölerek gene eş zamanlı olarak geliştirmeye başladık.

Makaleci: Farklı projelerde varmı bunun yanında yoksa başlangıç olarak birtek maqas mı var ?
Hakan Muştak: Önce bize bir ev gerekiyordu malum. Bu evi kurduktan sonra diğer projelere çalışabilirdik. Birçok projemiz var üzerinde kafa yorulması gereken. Hepsini sıraya koyduk ve bunları anlatabileceğmiz platformu, maqas.net’i hazırlamak üzere kolları sıvadık. Maqas.net’in en önemli farkı, tüm modüllerinin ekibimiz tarafından geliştirilmesidir. Bu hepimiz için bir ilk ve övünç kaynağı olacaktır.

Makaleci: Forum kültürünün artık Dünyada bitmeye başladığını, ve sadece büyük sitelerin ayakta kaldığını biliyoruz, bu bağlamda sizin projeniz belkide webmaster ve programcılar için çıkış kapısı olacak nitelikde. Peki ya isteneni verebilecek düzeydemi ? yoksa adım adım sistem geliştirilecekmi ?
Hakan Muştak: Aslında webmasterlar ve programcılardan önce cevap vereceği en önemli kitle, kendi geliştiricileri, bizleriz. Bahsettiğim gibi kendi projelerimizi hayata geçirebilecek tecrübe ve bilgi düzeyine sahip, müthiş bir ekiple birlikte çalışıyoruz. Sadece kendi ekibimizle, kendi projelerimizi çalışıp geliştirsek dahi; ekipde herkes mutlu olacaktır. Opensource uygulamalar geliştirmeyi arzulayan arkadaşlara yada gruplara imkanlar sağlayacağız. Bu imkanlar dahilinde sistemimizde açıklar/eksikler olduğunu hissettiğimiz anda mutlaka sistemimizi geliştirmeye devam edeceğiz.

Resmi büyütmek için resim üzerine tıklayın

Makaleci:
Ekip ile nasıl bir ortamda çalışıyorsunuz ? büro mu yoksa internetten mı yürütüyorsunuz herşeyi?
Hakan Muştak: Ekibimiz içinde, yurtiçi ve yurtdışında değişik yerlerde ikamet eden arkadaşlarımız var. Bu sebeple tüm işlerimizi, görüşmelerimizi web üzerinde yapıyoruz. Çalışmalarımızda birçok tool kullanıyoruz tabi.

Makaleci: Ekip işi özgüven ister, sadakat şarttır yoksa projenin ilerlemesi sekteye uğrayabilir, bu konuda ekibinize güveniyormusunuz ?
Hakan Muştak: Herkes ekibini över ve güzel şeyler söyler; kimse kötüdür demez.

Makaleci: Proje hayata geçtiğinde zaman zaman ekibe yeni üyeler katmayı ve proje kapsamını, etkisini büyütmeyi düşünüyormusunuz ?
Hakan Muştak: Şuanda bunları konuşmak için çok erken aslında. Proje kapsamını ekleyeceğimiz ve maqas.net’e bağladığımız yeni projelerle büyüteceğiz elbette. Fakat üyelik konusu bizler için hassas bir konu. Alışılagelmiş üyelik ve referans sisteminin ötesinde farklı bir yapı kurguladık ve kullanmayı düşünüyoruz.

Makaleci: Sistem işleyişinde gözüme TL para kısmı çarpti, Projede çalışanlar Bu işden parada kazanabileceklermi ? ve Sistemde bulunan webmasterlar, programcılar için ciddi bir gelir kaynağı olabilirmi maqas ?
Hakan Muştak: Güzel bir detay aslında evet. Üyelerimizin yazdıkları haberlerden, makalelerden, üyesi oldukları projelerden elde ettikleri hit ve download sayılarının formülizasyonu sonucu, belli bir kriteri aşanlar arasında, sitenin gelirinin paylaşmayı hedefliyoruz. Ciddi bir gelir olabilir mi? öğrenci olan geliştiricilerimize yan gelir olacağı kesin tabi, içeriğin kalitesi ve bütün içinde hangi yüzdelik dilimde ve nerede durduğu ile alakalı olacak bu biraz.

Resmi büyütmek için resim üzerine tıklayın

Makaleci:
Yani siteye daha sonradan üye olan ve makale, dosya gibi faydalı şeyler ekleyip, katkıda bulunanlarda para kazanabilecekler ?
Hakan Muştak: Evet. Ekleyen herkes, eklediğinin kalitesinde kazanacak, kalitesini de hit ve download sayıları gösterecek

Makaleci: Maqas projesi ciddi anlamda bir çok programcının, istek dahilinde sistem üzerinde etkileşimli olarak çalışmasını amaçlıyor. Amacı doğrultusunda da bence Türkiyede eksik olan bir konuda yürütülen bu projenin ciddi sonuçları olacaktır eminim. Sistemin geniş bir alana yayılacağından eminim ancak bu alan çok daha büyürse, yurt dışına kadar da giderse bu etkileşim için sistem alt yapısı yeterli olacak mi ?
Hakan Muştak: Sistemi kurguladığımız ilk andan itibaren altyapısını karşılaşabileceğimiz en zor durum üstüne odaklanarak tasarlıyoruz. Kurumsal bir yapı olabilmesi için gereken her standart ve altyapıya uygun geliştiriliyor. Ne zaman, ne imkan, nede IK olarak hiçbir detaydan kaçmadık, kaçınmamayı hedefliyoruz. Özelllikle datacenter’ımızın sınırsız destek vermesi, bize ve üyelerimize oldukça pozitif olarak yansıyacaktır

Makaleci: Konferans ve eğitici seminerler vermeyi planlıyormusunuz ?
Hakan Muştak: İlk seminerimizi html5 ve css3 üzerine verdik; önümüzdeki aylarda da seminer takvimimizde 2 üniversite daha var. Sitemizin hayata geçmesiyle birlikte, sadece üyelerimize olmak şartıyla organize webineler, WebTv ve PodCast’ler planlıyoruz. Özellikle bize seminer için ulaşan üniversiteleri cevapsız bırakmak istemiyoruz.

Makaleci: Aktif olarak maqas.net i ne zaman aramızda göreceğiz ?
Hakan Muştak: Alfa yayını için hedef tarihimiz 10 Nisan 2010; ama aktif olarak dersek zannediyorum bir sonraki sezon (Eylül/Ekim 2010) dinamik olarak kullanmaya başlayacağız.

Resmi büyütmek için resim üzerine tıklayın

Makaleci:
Bulunduğunuz kurumsal yapı, şirket hakkında biraz bilgi verirmişiniz, destek sağlayan dernekler varmı bu projenize ?
Hakan Muştak: Bahsettiğim gibi gönüllülük esasıyla başladığımız bir proje bu. Bir kurum yada kuruluşa bağlı değiliz. Lakin, ilk tasarım planları yapmaya başladığımız andan itibaren kurumsal bir yapıya entegre edebilecek şekilde dizayn yaptık, ve geliştirmeye devam ediyoruz. Süreçler gelişirse ve ihtiyaç duyulursa resmi kimlik altına girmek üzere hedeflerimiz bulunuyor. Tabi bunlar için zamana ihtiyacımız var; zaman içersinde sitemizi, projemizi hep beraber izleyecek ve gelişen süreci ve sonucunu hep birlikte göreceğiz.

Makaleci: Son olarak maqas projesinin doğuş hikayesini paylaşırmışınız!
Hakan Muştak: Proje ekibimizin 3 üyesi, elde olmayan sebeplerden ötürü yarım kalmış bir proje üzerinde sızlanırken, biranda çıkıverdi. Fikirlerini almak istediğimiz arkadaşlarımızda destek verince, yola çıkmamız gerektiğini düşünerek bir proje ekibi kurduk. Sistemli ve planlı çalışarak en ufak detaya kadar kağıda döküp, hayata geçirmeye başladık. Aslında çok özet oldu ama, ana fikir bu şekilde gelişti.

Soruların tamamına Maqas.Net Proje Grubu adına Hakan Müştak ve Kamil Örs ortak cevap vermiştir.

Soylesi Kaynak: http://www.makaleci.com/teknoloji/maqas-projesi-ve-ekip-soylesisi-7071.html
 
E

Ephitet

Misafir
Güzel söyleşi olmuş, devamını bekliyoruz kuaza.
 

cFrog

0
İyinet Üyesi
Katılım
7 Mart 2010
Mesajlar
443
Reaction score
7
maqas.png


Teşekkürler kuaza ama yakında sayfası var sitede :eek:
 

kuaza

0
İyinet Üyesi
Katılım
4 Ağustos 2009
Mesajlar
835
Reaction score
7
maqas.png


Teşekkürler kuaza ama yakında sayfası var sitede :eek:
TAbiki, soylesi de de soyledikleri gibi yakinda sistem aktif olacak, suanda gelistirilme asamasinda ve buyuk kismi bitmis. Bence ciddi sekilde yararli bir proje olacak..
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst