İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

MEB tüm ödev sitelerini kapatıyor

kamebu

0
İyinet Üyesi
Katılım
10 Ocak 2008
Mesajlar
86
Reaction score
0
Konum
35
Ödev sitelerini mercek altına alan Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Kopyala yapıştırcı’ öğrenciye zayıf not ve disiplin cezası uygulayacak. O siteler de engellenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin ödev ve araştırmalarında son dönemde sıkça başvurduğu “internetten kopyala-yapıştır” yöntemine karşı harekete geçti.

Okul yönetimleri ve öğretmenlerden gelen şikayetlerin artması üzerine internet üzerinden ödev hazırlayan öğrencilerle ilgili yaptırımlar uygulanmaya hazırlanıyor. Bakanlık internetten ücretli yayın yapan ödev sitelerinin hukuki yapısını da incelemeye aldı.

Yapılan incelemede ödev sitelerinde binlerce konuda her türlü ödevin bulunduğu belirlendi. Bakanlığın uygulamayı düşündüğü yaptırımlar arasında, sitelerden emek harcamadan ödev satın aldıkları belirlenen öğrencilere zayıf not verilmesi ve “kopyala-yapıştır” yöntemini alışkanlık haline getirenlere yönelik disiplin cezası verilmesi de yer alıyor.

Bakanlık ayrıca sayıları yüze yaklaşan “hazır ödev” siteleriyle ilgili hukuki inceleme de başlattı. Bakanlık hukuki inceleme sonunucuna göre bu sitelere erişimin engellenmesi için gerekirse mahkemelere dava da açacak.

TEMBELLİĞE ALIŞIYORLAR

MEB yetkilileri, “hazır ödev” sitelerinin öğrencileri tembelliğe alıştırdığını belirterek şunları söylediler: “Ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Bu konuda öğretmenlere büyük sorumluluk düşüyor. İşin ilginç yanı, öğretmenler de internete girip, kendi yapmaları gereken planları kopyaladılar önce. Daha sonra da öğrencilere yönelik ödev siteleri ile kolaycılık ortaya çıktı. Burada asıl sorun etik ilkeler ve öğrencilerin tembelliğe sevk edilmesidir.”

GOOGLE KARŞI ÇIKMIŞTI

Dünyaca ünlü arama motoru “Google”, tüm dünyada öğrencilere hazır ödev ve tez pazarlayan sitelerin ilanlarını kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Ödev siteleri Türkiye’de yıllık 20 YTL ile 30 YTL arasında ücretlerle hizmet veriyor. Ödev sitelerinde her dersin konusuyla ilgili ayrıntılı ödevler, çok sayıda kitabın özeti, araştırma projeleri bulunuyor.

Kaynak: Haber7
 

webyazilim

0
İyinet Üyesi
Katılım
12 Haziran 2006
Mesajlar
1,511
Reaction score
0
Konum
Kayseri
saçmalık, bir öğretmen olarak söyleyim bu resmen eğitimin yetersizliğinin itirafıdır. eğer bir öğretmen öğrencisinin ödevi kendisinin yapıp yapmadığını anlayamıyorsa ya o öğretmen kötüdür, ya kapasitesinden çok öğrencisi vardır. yazık çok yazık...
 

firar

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Ağustos 2004
Mesajlar
3,116
Reaction score
0
uygulama yanlış... çözümlü soruları soran hocalarıda kaldırıp kitapları yasaklıcakmı? öğretmenin işi değilmi o içeriğin öğrenci tarafından yapılıp yapılmadıgını sorgulamak? siteyi neden kapatıyorsun.. site yapılmış ödevleri çıkarıyor kullanıcının onu c/p etmesi benim sorunum değil ben onu oraya örnek olarak koyuyorum baktıgınız zaman bir öğrenci gelip oradan örnek alarak gayet rahat birşekilde ödevini hazırlayabilir.. peki ben bana yol göstermesi açısından hazırlanmış bir ödev ararsam ne olucak? bulamayacakmıyım.. çok saçma çoooook
 

firar

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Ağustos 2004
Mesajlar
3,116
Reaction score
0
hocam ne güzel yazmış ben yazmadan...
 

osahin

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Ekim 2006
Mesajlar
4,978
Reaction score
34
Konum
kalbinizden :p
Peki bundan önce internetten araştırıp bulun diyip öğrencileri gönderen öğretmenlere ceza verilecekmi acaba?
Yada bu büyük bilgi kaynağının bir kütüphaneden ne farkı varmış? Ben hatırlıyorum, lise de dönem ödevini bilgisayardan çıktı alıp verdiğimizde öğretmenlerimiz "vay bee, çok güzel" derdi şimdi ise durum tam tersine.
Bence internetten aramak, ödevi bulmak kütüphanede bir kitaptan bulmaktan hiçbir farkı yok, yapmaları gereken şu olmalı "bize getirdiğiniz ödevler bilgisayar çıktısı olmasın, kendi el yazınız olsun" başka ne yapılabilir? Bu ne denli saçma bir fikirdir?
Çocukları köreltiyor bu zihniyet... Türkiye de interneti sadece msn de sohbet eden çok afedersiniz ama asalak kişilerden oluşan bir garip insan topluluğu halinemi getirmeye çalışıyorlar? Pekte başarılılar doğrusu, bir sürü devlet dairesine servis hizmeti verdim ve gördüğüm o ki "MSN, MP3, FACEBOOK" gibi saçma salak şeylerle uğraşan o kadar memur varki... Bence önce doğru ile yanlışı ayırmaları lazım... Ne sinir bozucu bir durum, kendilerinin bilmediği birşeyi kötü olarak gösteriyorlar, bu tavrın "televizyon şeytan icadıdır" dan hiçbir farkı yok...
 

Balkan

0
İyinet Üyesi
Katılım
4 Ekim 2006
Mesajlar
174
Reaction score
0
doğru bir uygulama, "araştırıp" ödev yapsınlar print tuşuna basarak eğitim olmaz...
 

peep

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
20 Mayıs 2007
Mesajlar
6,382
Reaction score
87
ne yani hazırcılık oluyor da
ben "istanbul'un fethi" ni 1450 li yıllara gidip mi sorayım
saçmalık bari 1 yıl bekleseydiniz :p
 

Darkart

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Temmuz 2005
Mesajlar
7,037
Reaction score
54
Sonrada "bu adam üniv. bitirmiş ama kalın kafalı" diyoruz...
Buna engel olmak adına bence yararlı bir uygulama. Hazır yapılmış olanı okula götürünce adı ödev olmuyor sanırım :)
 

CMYLMZ

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Aralık 2006
Mesajlar
1,775
Reaction score
0
Konum
Forumdan ayrıld
16 yaşında bi çocuk babası olarak ,
kızımın gelipte "ooh bu ödevide hallettik" dediğinde şunu soruyorum
- ödevin konusu neydi ?
- "osmanlılarda divan"
- peki neymiş osmanlılarda divan ?
- ne bilim ya buldum internetten , nasılsa printer'ımızda çalışıyor. ee hocada bu kadar yazıyı nasılsa okumuyor. bizde notları alıyoruz"

eğitmenlerime de azıcık iğne gerekmiyormu ,çuvaldızı kendimize batırdığımız anlarda?
 

bilgi

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Eylül 2004
Mesajlar
6,835
Reaction score
171
Konum
►∞
Hocalar nasıl anlayacak ödevin internette araştırılıp bulunmadığına?

Kaynakça mı belirtilsin isteyecek? Ödev siteleri de benzeri bir uygulamaya girişir ve kaynakça eklerler ödevlerine; zor mu?

Sonra ders geçmek isteyen öğrenci ne yapsın?
Öğrencisini sınıfta bırakmak isteyen hoca neler yapmaz sırf bu ödevler yüzünden?
Öğretmenleri eğitmesi lazım MEBin bu doğru kararları doğrultusunda da.
 

Loi

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Kasım 2006
Mesajlar
6,192
Reaction score
44
Konum
localhost
Burada bi çelişki var,

Öğretmen konu veriyor git araştır getir teslim et diyor. Öğrencide gidip buluyor (kopyalıyor veya kopyalamıyor farketmez) ve teslim ediyor. Şu noktada öğretmenin, sen bunu internetten kopyala yapıştır yöntemiyle bana sunmuşsun, al sana 0 diyebilme şansı yok. Çocuk doğru yada yanlış kendisinden istenileni yapıyor.

Araştırma sonucunda öğrencinin bişeyleri daha iyi öğrenmiş olmalarını istiyorlarsa, teslim edilen ödevin başında veya sonunda konuyla ilgili sorular çıkartılabilir ve bunlar teslim esnasında öğrenciye sorulabilir. Böylece konunun kavranılmış olup olmadığını tespit etme şansları olur. Ayrıca yukarıdaki önerideki gibi konunun yazıcı çıktısı değilde elle yazılmasıda istenebilir. Ödev sitelerini kapatmakta neymiş, saçlamamışlar..
 

troy

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Kasım 2005
Mesajlar
1,290
Reaction score
0
öğrenciden ödevleri el yazısı ile istemek en iyisi, internetten alınsa da yazarken birkaç cümle öğreniyorlar. biz okulda üniversite öğrencilerinden bile kısa raporlarını yada araştırmalarını genelde el yazısı istiyoruz.
 

nokie

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Mart 2005
Mesajlar
1,597
Reaction score
8
Konum
İzmir
Acaba yakında insanlar doktora gitsinler diye "sağlık" ile ilgili siteleride kapatırlar mı ? :p
 

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Katılım
25 Ocak 2005
Mesajlar
7,131
Reaction score
89
Acaba yakında insanlar doktora gitsinler diye "sağlık" ile ilgili siteleride kapatırlar mı ? :p

Bu mantıkla sağlık bakanlığında da çalışanlar varsa neden olmasın !

Ödev sitelerini bu amaçla kullanan öğrenciler hata yapıyorlar. Bunu bende onaylamıyorum. Ödevi kopyala-yapıştır Öğretmene ver, değerli olan notu al.

Öğrenci bu ödevi ile ne öğrendi ? Hiçbirşey öğrenemedi, ayrıca "bir araştırma nasıl yapılır ?" sorusununda cevabını anlayamazlar. Bunun bir insan için büyük bir eksiklik olduğunu düşünüyorum.

Peki bu sorunun çözümü bu siteleri kapatmaktan mı geçiyor ? Kesinlikle hayır !

Öğrencilere "bir araştırma nasıl yapılır" öğretilmeli, bunun insana kazandırabilecekleri dile getirilmeli. Buldukları kaynakları kopyala-yapıştır yaparak hiçbirşey kazanamayacakları anlatılmalı.
Kısaca sorunu birşeyleri yasaklayarak değil (Hukuka tabiki önplanda tutulmalı), onun getirdiği sorunlara eğitici olabilecek çözüm yolları uygulanmalıdır. Okulların görevi budur. Öğrencilerine bir sorunla karşılaştığınız zaman onu yasaklayın böylece sorunu çözmüş olursunuz olmamalıdır.

EL yazısı bunlar için çok güzel bir çözüm yolu olabilir. Ayrıca öğrencilerden araştırmaları sırasında içeriğine başvurdukları kaynaklarında fotokopilerini aynen getirme zorunluluğu getirilir ve böylece kopyala-yapıştır yapmadığı da kolayca anlaşılabilir. Üzerinde kafa yorumlansa daha çok mantıklı, güzel çözümler çıkabilir.

Açıkçası bu kararların alındığı kurulun çalışmasını çok merak ediyorum. Neler konuştular, ortaya ne gibi çözümler sundular ve bu sonuçlara nasıl ulaştılar.
 
A

a.ışık

Misafir
ttnet fitamin noolcek peki ozaman? :p birde internet kafeciler'in bir gelir kolu da kapandı sanıyorum :D
 

wwwxxxyyy

0
İyinet Üyesi
Katılım
31 Ekim 2005
Mesajlar
1,005
Reaction score
7
Dünyadaki pek çok gelişmiş ülkede ödev sitelerinden çıktı alınıp yapılan ödevler kabul edilmiyor. Ve ödev siteleri yasaklanıyor. Türkiye'de de kapatılması yeni yetişen neslin araştırma ve öğrenmeyi öğrenmesi açısında faydalı olur.
 

TuRKuaZz

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Ocak 2005
Mesajlar
564
Reaction score
1
Konum
Kerkük
Biz sabahın köründe kütüphanelere gidip sayfalarca ödev araştırırdık.
Suç hem MEB'nda hem öğrencilerde hemde öğretmenlerde...
 

osahin

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Ekim 2006
Mesajlar
4,978
Reaction score
34
Konum
kalbinizden :p
İyide kütüphanede bulmak ile internette bulmanın ne farkı var? El yazısı istensin bu kadar basit, soru sorulsun konu kavranılmışmı kavranılmamışmı bundan kolay yolmu var? Onların mantıklarına göre şöyle yapalım, internet sitelerini kapatalım, öğretmenleri kaldıralım nasılsa gerek yok, belirli araştırma konularını verelim çocuklara yazsın çizsinler sonrada sınıfları atlatalım? Ne gerek var öğretmene falan?
Bu ezberciliğe alıştırmak öğrencileri peki bu konuda ne düşünüyorsunuz? Araştırma, fikir vs. yok. Burada siteler değil öğretmenler suçludur.
 

ByRON

0
İyinet Üyesi
Katılım
29 Mayıs 2007
Mesajlar
1,412
Reaction score
2
Konum
"Türkiye"
Biz de öğrenciydik bizde dönem ödevi hazırladık gerek yardımcı kitaplardan alıntılar yaptık gerek bütün konuyu internetten aldık ama bizim hocalarımız printer dan cıkma dönem ödevi kabul etmiyordu. Herkez kendi el yazısı ile yazacaktı. Öğrence internette bulsa elle yazsa hiç birsey anlamaz mı? hem okur hem yazar bence daha başarılı olur.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

seo ajansı , sosyal medya yönetimi
Üst