İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Metin 2 18 Yaş Yasağı

peep

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
20 Mayıs 2007
Mesajlar
6,382
Reaction score
86
Türkiye çapında yaklaşık 2 milyon kullanıcısı olan internet üzerinden oynan 'Metin 2' adlı oyuna yasak geldi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine artık 18 yaşından küçükler, oyunu oynayamacak.

Erzurum'da işlenen Musa Kang, cinateyinde 'Metin 2' adlı oyun çok konuşulmuş, küçük çocuğun oyun şifresi için kaçırılmış olabileceği iddia edilmişti. 'Metin 2' polisin de dikkatini çekti. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, birçok velinin çocuklarının oyunda gördüklerini hayata geçirdikleri, sopalarla şiddet uyguladıkları şikayetleri üzerine inceleme başlattı. Ardından bir rapor hazırlandı.

SAVAŞÇI SANIYORLAR

Uzman polislerin hazırladığı raporda, 'çocukların oyundaki karakterleri gerçek hayata taşıdıkları' belirtildi. Çocukların, 'gerçek dünyadan uzaklaşıp sanal dünyada yaşadıkları hissine kapıldıkları' vurgulandı. Raporda 'Metin 2' oynayan çocukların kendilerini savaşçı karakter olarak gördüğü bilgisinin de bulunduğu öğrenildi.

VALİLİKLER UYARILDI

Polis, hazırladığı bu raporu İçişleri Bakanlığı'na iletti. Bakanlık da Emniyet'in 'sakıncalı' bulduğu oyuna ilişkin 81 ilin valiliklerine bir yazı gönderdi. 18 yaşından küçüklerin 'Metin 2' oynamasının yasaklandığı, bu konunun üzerinde hassasiyetle durulması istendi.

Erzurum'da bir bağımlı tarafından öldürülen Musa Kang (14) kaybolduğunda 'Metin 2'de para mı kazandı, oyuncu şifresi çalması için mi kaçırıldı' şüphesi doğmuştu.

BMW veren bile vardı

İnternetin online oynanabilen oyunlarından 'Metin 2'de savaşçıların seviye atlaması için oyuncunun ya 20 TL ya da bilgisayar başında en az 5 saat harcaması gerekiyor. Süper kahraman için 6-7 ay gerekiyor. Kimi oyuncuların hızla güçlenip sanal prestij için karakter satın aldıkları belirlenmişti. Bir tekstilcinin, güçlü kahraman için BMW'sini gözden çıkardığı açıklanmıştı.
 

osahin

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Ekim 2006
Mesajlar
4,978
Reaction score
34
Konum
kalbinizden :p
Bu oyunları oynayanlar sadece çocuklar değil ve oynayanların psikolojileri gerçekten bozuluyor gözlerimle gördüğüm onlarca örnek var. Ancak bu konuyu bu kadar basit şekilde ele almak çok mantıksızca, valilik yasakladı diyelim kim uyacak? Nereden bilecek kimin ne oynadığını? Saçmalık bu şekilde gereksiz ve saçma yasaklar almak, yapılacaksa bu iş doğru düzgün yapılmalı.

Ben iş yaptığım tüm samimi okullara, öğretmenlere, velilere aynı şeyleri söylüyorum ilk başta çocuklarını bu tür oyunlardan uzak tutmaları gerekiyor, sonra çocuklar için oluşturulmuş bilgisayarlarda çeşitli filtre yazılımları olmalı ben bugün sattığım 10 bilgisayardan 8 tanesi çocukların "ders çalışıcam baba, bana bilgisayar al" diyerek aldığı fakat ders çalışmak bir yana oyundan kafalarını kaldırmayan saçma sapan bir nesil tarafından alındığını görüyorum ve bundan para kazanmama rağmen açık yüreklilikle söylüyorum bunları.
Okullarda gerçekten rehber öğretmenler olmalı, örneğin benim okulumdaki rehber öğretmenin psikolojik sorunları vardı onun bana bir faydası olduğunu hiç sanmıyorum :p
Devlet okul saatlerinde bu tip oyunlara girilmesini engellemeli, youtube gibi değil oyun sunucularıyla ilişkiye geçip konu hakkında yardım talebinde bulunmalı, internetin alt yapısı geliştirilmeli örneğin adsl hattı satılırken evde interneti kullanacak kişilerin bilgileri alınıp ona göre önlemler geliştirilmeli.
Bugün çıkıpta bir çocuk öldürüldü bizde oyuna 18 yaş sınırlaması getirdik deniliyorsa ben inanmıyorum samimide gelmiyor bana, nedeni çok basit askerliğimde birçok evrak işini sadece yapılıyor göstermek için yapardım buda inanıyorumki böyle. "Bakın biz sesiz kalmıyoruz. Ama ne yaptığımızıda bilmiyoruz." un koskoca bir göstergesidir.
 

Darkart

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Temmuz 2005
Mesajlar
7,037
Reaction score
54
Öncelikle internet cafeler! Bunlara giriş yasağı gelmeli. Eskiden kıçı kırık atariler için bile annesinden para çalanlar oluyordu. Şimdiki teknoloji ve internet için kimbilir neler yapılır.
İnternet cafelere sıkı düzen gelmesi şart. Çoluğun çocuğun üzerinden para kazanan bir dolu insan var. Problem birinin ölmesi veya suç işlemekte değil bunlar asılsız legalpara da olabilir. Fakat asıl gerçek çoluk çocuğun ne işi var cafelerde.
Ama ailelerde suçlu. "Çocuğumun burnu akmasın", "üşütmesin sıcacık otursun bari" diye düşünüp izin verdiği cafelerde hepsi oyunlar yüzünden salak salak dolşaıyorlar sokaklarda. Şimdi birde kış. Sokağa çıksa hasta olacak, evde olsa başa bela olacak diye bakınca böyle oluyor.
 

osahin

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Ekim 2006
Mesajlar
4,978
Reaction score
34
Konum
kalbinizden :p
Cafe işletenlerde muzdarip bu işten darkart onlarınki de ekmek derdi, sürekli olarak bu tür dayatmalarla onlarda polis/jandarma ile karşı karşıya getirilip ezdiriliyor. Devlet dediğin daha ciddi olur, üzerindeki yükü birilerine atamaz, daha ciddi önlemler gerekli dediğim gibi.
 

GNeRaL

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Şubat 2005
Mesajlar
2,869
Reaction score
16
Konum
Samsun
Harcanabilen en kolay paralar 18 yaşından küçüklerde var :)

100 bilgisayarlı bir cafede neredeyse %80'i çoluk çocuk ve knight ya da metin2 oynayanlarla dolu (Merkez ilçede) :)
 

osahin

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Ekim 2006
Mesajlar
4,978
Reaction score
34
Konum
kalbinizden :p
Samsunda o kadar nüfus varsa işi gücü bırak sen bi kafe aç gneral :p ayrıca kafelere 18 yaşından küçükler giremiyor sanırım?
 

GNeRaL

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Şubat 2005
Mesajlar
2,869
Reaction score
16
Konum
Samsun
:) Gördüğüm tüm kafeciler satma niyetinde kafelerini :p

Dediğim mekan Samsun merkez ilçesinde, 100 abartısız, hatta azdır bile, 400 metrekare tek kat ve sıra halinde cepheden içeri diklemesine uzanan bilgisayarcıklar..

Yaş sınırından bilgim yok ama ben görüyorum gelip geçerken kafelerde, atari salonlarında çocukları.
 

SargeT

0
Yasakli Uye
Katılım
25 Mayıs 2006
Mesajlar
1,513
Reaction score
10
Konum
misstanbul
Bu işin ne tadı ne tuzu kaldı artık. Bende bir internet cafe işletmecisi sayılırım, 5 yıla yakın süredir kuzenime internet cafe konusunda destek sağlıyorum. Yerimiz istanbul ortaköy de. Bu zamana kadar gerek emniyet, valilik, belediye gerekse diğer kurum ve kuruluşlara karşı bütün sorumluluklarımızı fazlasıyla yerine getirdik. Diğer cafelerde yaş sınırı 8,9 iken biz sabah 9 akşam 19 saatleri içerisinde 14 yaşından küçük çocukları aile büyüklerinden yazılı belge olmadığı sürece cafeye almadık. 5 yıllık süre boyunca haksız yere defalarca cafemiz kapatıldı. Vali yerinde yok belge imzalanmamış cuma günü gel kapat haftasonu iki gün boyunca kafe kapalı. Belediye başkanı şehir dışına çıkmış evrak imzalanmamış kapat gitsin. Defalarca bu olay başımıza geldi, dünyanın vergisini ödedik. Yazılımsa yazılım donanımsa donanım dedik hiç birşeyi eksik etmedik ama nitekim gelin görün ki halen internet cafeciler halen internet cafeciler. Sizin bölgenizdeki cafeler nasıl denetleniyor bilmiyorum ama bizim bölgemizde durum çok ama çok farklı, belediyesi ayrı gelir polisi ayrı gelir. Tamam çok güzel çok hoş biz bu durumdan hoşnutuz amma velakin bu kadar denetime rağmen halen suçu internet cafeye ve cafecilere atanlara bir türlü anlam veremiyorum. Bir çocuğun okuldan veya evinden kaçarak cafeye oyun oynamaya geldiğini ben takip edemem bu benim sorumluluğum dahilinde değil, ebeveyinler, eğitmenler ve diğer görevliler üzerlerine düşünleri bir parça yerine getirsin ve artık ondan sonra cafeleri ve cafecileri suçlasınlar. Hergün tonlarca internetten ödev veriliyor, her ailenin evinde bilgisayar varmı, bilgisayar var internet varmı internet var yazıcı varmı. Öğrencileri bu ödevler, ve copy paste yazılar yüzünden cafelere mecbur bırakıyorlar ardındanda topu bizlere atıyorlar. Eğri oturun doğru konuşun, herkes iğneyi öncelikle kendisine batırsın.

Saygılar.
 

alexius

0
İyinet Üyesi
Katılım
6 Temmuz 2006
Mesajlar
630
Reaction score
0
:) Gördüğüm tüm kafeciler satma niyetinde kafelerini :p

Dediğim mekan Samsun merkez ilçesinde, 100 abartısız, hatta azdır bile, 400 metrekare tek kat ve sıra halinde cepheden içeri diklemesine uzanan bilgisayarcıklar..

Yaş sınırından bilgim yok ama ben görüyorum gelip geçerken kafelerde, atari salonlarında çocukları.

Bir internet kafe işletmecisi olarak bilgilendireyim sizi, internet kafelerde yaş sınırı 12 dir, eğer çocuğun velisi yanında ise yaş sınırı yoktur, akşam saat 8' den sonra 14 yaşından küçüklerin velisi olmadan kafeye girmesi yasaktır. Ayrıca internet kafelerde Metin 2, Knight ve aklıma gelmeyen online oyunlar yasak. Bunların haricinde Counter, Call of Duty tarzı + 18 olan tüm oyunlar yasaktır. Benim 81 makinam var ve şehir merkezindeyim fakat bana günde ya 1 yada 2 tane çocuk diyebileceğimiz yaştakiler gelip oturabilirmiyim diye soruyor, şahsi uygulama olarak ben velisi yanında olmadığı sürece 18 yaşından küçükleri almıyorum.
Birde yukarıda yazdığım kanuni kurallara illere göre valilerin bazı genelgeleri ile değişebiliyor.
Konunun özüne dönersek bence yasaklama değil bilinçlendirme gerekli, bugün bakın bakalım kaç tane anne, baba çocuklarını farklı sosyal uğraşılara yönlendiriyorki. Çocuklar gözünü açıyor bilgisayar ve oyunları görüyor hep bunlara yükleniyor. Dediğim gibi özellikle çocukluk ve ergenlik çağı dediğimiz yaşlarda yasaklar hep daha güzel gelir.
 
T

trgy

Misafir
Akşam internet cafeye gittim gayet yasak masak yoktu buralarda çocuklar akşam vakti oynuyorlardı hem de metin 2. bi bakayım dedim nasıl oyunmuş diy ene anlama bulabildim ne başka bişe. Cs oynasalar canım yanmıcak :p
 

Darkart

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Temmuz 2005
Mesajlar
7,037
Reaction score
54
Valla bende istanbul avcılardayım ve 10-15 yaş arası arası veletlerin saatlerce oyun oynadıgı en az 20-30 cafe gösterebilirim. oynadıkları oyunlar neler bilmiyorum ama hepsinin ekranında 5-6 adam sağa sola koşturup durup duruyor.
Konu zaten sadece oyunda değil. Gördüğüm cafelere takılan daha büyük yaştaki iti kopuğu saymıyorum bile. Orada dönen saçma sapan sohbetlerden bahsetmiyorum bile.

Şahsen ben oğlumu kesinlikle öyle bir netcafede görmek istemem, görsemde o cafenin sahibiyle papaz olurum zaten.
 

osahin

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Ekim 2006
Mesajlar
4,978
Reaction score
34
Konum
kalbinizden :p
Bilgisayar sektörünü krizde bile ayakta tutan, çocukların teknokoji ile iç içe olmasının en büyük sebebi kafeler ama günah keçisi ilan etmek hatalı. Bu düşünceler bana bir dönem Uğur DÜNDAR' ın yaptığı programı hatırlattı.
 

Erdy||

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Haziran 2008
Mesajlar
2
Reaction score
0
Knight metin 2 veya diğerleri. Allah'tan hiç bulaşmadım online oyunlara :p En son oynadığım oyun fifa 2005 ti :p
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst