hayır anlamadığım okuduğunuzu nasıl yanlış anlıyorsunuz hayret...yukarıdaki yazıda ;
denmiş...ama aşağıdaki yazıya ithafen ????
denmiş...Bu kaynak kod değilmidir?
Ya da ifade zorluğu çekiliyor, düşündüğünüzü anlatamıyorsunuz...
Her neyse...
Ben şahsen okuduğumu çok güzel anlarım, çok da güzel ifade ettiğimi düşünürüm, bağımsız testler ve girdiğim sınavlar bunu hep gösterdi, bu bir ayrı konu

Yazıda belirtilen kısımların ne olduğunu ve ne sebeple istendiğini bilmeden "ben de Google'ın kodlarını istiyorum" diyen arkadaşa cevaben olayın temelinin kaynak paylaşımından çok, bazı yerlerin kapalı olmasının düzensizlik yaratmasında olduğunu belirtmeye çalıştım.
Ben işletim sisteminin tekel boyutlarda olmasından gayet memnunum. Bugün şimdi yazdığımız forumun bile yıllık lisans bedeli koskaca bir işletim sistemiyle aynı paraya satılıyorsa (ki sisteme tek sefer foruma her yıl verilecek bu para) buna yangın yapan firmalar sadece komplekslidir. Kaldı ki lisansı yok diye işletim sistemi çöken kulaktan dolma sözler duydum ama lisansı yok diye forumu kapanan onlarca kişi var.
Ben fiyat politikasına ucuz ya da pahalı demedim. İsterse 1 dolara da satabilir, isterse 250 dolara satar, bizim dolar basan bir matbaamız olmadığı sürece bu genel ekonomi sisteminde (-) olarak işlenecektir. İsterse yılda 1 milyar dolar, isterse 10 milyar dolar, farkeden bir şey yok. Ben firma değilim, işletim sistemi sahibi de değilim, ne tür bir kompleksim olduğunu daha bir açıklamanı isteyeceğim. Ben basit bilimsel şeylerden bahsettim, kişiden kişiye değişen şeylerden değil. Ülkedeki döviz açığına işletim sistemi 5 puan, makinalar 20 puan, başka bir sektör 100 puan katkı yapabilir, sonuçta döviz açığına bir katkı yapıyor mu, evet yapıyor. Bu bir kompleks mi, hayır bu bir bilimsel veri.
Amaan neyi ithal etmiyoruz ki kuzum diyebilirsin, de. Bu seni hiç mi hiç ilgilendirmiyor da olabilir (şahsen beni ilgilendirmiyor mesela) ama bu bir doğru veridir, sadece şaşkınlığımı ifade ettim.
Burda kimin bit kadar bir forum için böyle bir mücadelesi varsa işletim sistemi için on katı fazlası olması gayet normaldir.
Ve tüm bunları onların tarafından düşünmeye çalışarak söyledim...
Kendim ise asla bir dvd ye 3-4 divx yazıp arkadaşımın evine gidip sırf açık kaynak kod destekliyorum tribiyle kurdugu bir sistemde bu filmi seyredememek, yaptığım reklam filminin ilgili codec inin karşı sistemde çalışmaması, 2-3 saat uğraştan sonra word de hazırladığım teklif dosyasını, sırf marjinal kompleksleriyle kurduğu açık kaynak kodlu işletim sisteminde bilinmeyen dosya olarak görünmesini vs.vs.vs. gibi problemler yaşamamak için istemiyorum. Ms den istenen bu teklifte tamamen "usta sen çok yedin az çekilde bi kaşıkta biz çalak" mantığından başka hiç bir şey değil.
Emek her zaman karşılık almalıdır. Webwiz forum ilk çıktığında beleşti, şimdi yüzlerce dolar istiyor özel mesajlar vs. açılsın diye ya da bannerlarını kaldırabil diye, yarın ne olacak full paralı olacak...Ben adım gibi eminimki mysql mssql den önce çıkmış olsaydı (emin değilim hangisi ilk çıktı) ya da mysql lansmanını mssql den sağlam yapsaydı şimdi bedava olan mssql olurdu binlerce dolar isteyende mysql olurdu...
Öncelikle senin yaklaşımındaki bir anormallik var. Kendi seçimlerini normal buluyorsun, karşısındakinin seçimlerini "marjinal tripler" olarak adlandırıyorsun. Bundan önce sıyrılman lazım. Yanlı olarak yaklaşırsan hadiseye senin seçimlerin dışındaki seçimlere sahip olan herkes marjinal veya tribal olur.
Aslında verdiğin divx ve word örneği benim yazdığım şeyi destekliyor. Yan sanayi Microsoft'un çevresinde gelişim gösterdiği için diğer teknolojilerin önü kapanıyor. Sen divx'i çalıştıramıyorsun çünkü adamlar codec'ini bu teknolojiye göre yazmamış. Bu şimdi sistemin kötü olmasını/rekabet edemez oluşunu mu gösterir? Yoksa bir şekilde belirli bir zümre tarafından rekabetin dışına itildiğini mi gösterir? MySQL'in lansmanı MsSQL'den 50 kat daha sağlam olduğuna da eminim, bugün MySQL varken MsSQL kullanan göreceli olarak az sayıda yer var. Ama MySQL'in kısa vadede para ile satış yapacağını zannetmiyorum standart sürümlerinde.
Bir kaşık da ben alıyım lafı da pek anlamını bulmuyor, MySQL,linux ve diğer açık kaynak projeler ücretsiz dağıtılıyor, kimsenin kaşıkla daldıracağı bir tabak yok yani. Ha zaten açık kaynak çevresinde çalışan insanların kaşıkları boş olmaz, çünkü ev kullanıcılarının ve Microsoft askerlerinin bilmediği bir gerçek var ki, artık webde, online, ya da kurumsal ağ yapılanmasının dünyadaki hakimi Linux ve çevresindeki ekip. Bu işletim sistemi bu kadar kaliteliyken, dünya, savunma şirketleri, kritik misyon yerler bunu kullanabiliyorken, son kullanıcının önüne Windows Media Player, Divx Kodekleri vb. diğer yan ürünleri dayatmak rekabeti önlemeye çalışmak olur.
Tekelden memnunum diyen insan gelişime kapalı insandır. İyi ya da kötü demiyorum, gelişime kapalıdır. Tekelin olduğu yerde gelişim yavaş olur, ve evde divx seyredip, mp3 dinlerken siz ne kadar mutlu olsanız da makro boyutta ekonomiler tekelin gelişmesine memnuniyet duyup oturup onun büyümesini seyretmezler. Bilim ve insan doğası buna müsade etmez. Oturup hangisi iyi hangisi kötü diye tartışacaksak ben farklı bilgilerle geleyim. Benim belirtmek istediğim burada "bana ne ya, en iyisi windowz abi, buna dava açmak komik ehe ehe" bakış açısının aslında geniş pencerede hiçbir anlamı olmadığı ve içi boş bir laf öbeği olduğudur. Bu ileti size Windows 98 bir makineden yazılıyor, neden mi çünkü Dell bana sormadan içine Windows yükleyip verdi bunu, wireless kartının driverları Windows için mevcut sadece. İşte ben bir birey olarak bu tekelden etkilendim. Siz mutlusunuz diye herkes mutlu olacak diye birşey yok değil mi? Ekonomi bütün kaynakların verimli kullanılması bilimidir, sadece mevcut durumda mutlu olanların değil. Mevcut durumdan mutsuz olanlar da marjinal veya tribal ya da kompleksli olmak zorunda değildir.
Yine söylüyorum yarın Linux piyasayı ele geçirse son kullanıcı bazında, bu sefer sistem öbür tarafa dengelemek için onun belini bükecektir. Bu senin, benim tercihlerimle alakalı bir hadise değil. Bizde herşeyde olduğu gibi liberalizm ve özgürlük hadiseleri de yanlış kavranıyor, liberal ekonomi deyince herkes her istediğini yapsın mantığı hakim, sanırım işimize de bu geliyor, ancak herkes her istediğini yaparsa kaos olur. Belli başlı ticari etik kuralları ve rekabet gücü elinden alınanların desteklenmesi çok doğal bir süreç.