İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Microsoft'un Yeni Başağrısına bir Türk'den Destek

LostDreamer

0
İyinet Üyesi
Katılım
4 Eylül 2002
Mesajlar
117
Reaction score
0
Uzunca bir süredir açık sistem olarak geliştirilen Linux dağıtımlarıyla uğraşan Microsoft'a çok farklı bir alanda en az Linux kadar kuvvetli bir rakip geliyor. Microsoft'un orta ve büyük ölçekli web sitelerinde web ve veritabanı sunucu arasında anlaşmayı sağlayan ASP (Active Server Pages) yazılım diline karşı açık sistem geliştiricileri tarafından Php adında bir uygulama geliştiriliyor. Php'de tıpkı Linux gibi basit bir proje olarak başlasa da sonradan katılan geliştiricilerle şu anda oldukça kalabalık bir yazılım geliştirici ordusuna ve destekleyen yazılıma sahip. ASP'ye göre %60-300 oranında performanslı çalışan Php hem Linux hem de Windows üzerinde hertürlü veritabanıyla sorunsuz olarak çalışarak Microsoft'un NT ve MSSQL bağımlı ASP'sine doğru oldukça güçlü silahlarla ilerliyor.

Php kullanarak web yazılımı geliştiren insanların yazılımlarını geliştirirken kullandıkları editör, geliştirilecek yazılımın hatalardan kolay ayıklanmasını, çabuk geliştirilmesini sağlıyor. Php yazılımı geliştiricilerinin dünyada en çok kullandıkları editör bir Türk'e ait. PHPed tamamen, Ankara'da yaşayan bir ürolog doktor tarafından geliştiriliyor. ITbusiness Weekly, İsrail'li bir grup yazılımcı tarafından geliştirilen Php'nin İsrail'li yaratıcılarının da büyük beğenisini toplayan PHPed'in geliştiriciyle Php ve PHPed üzerine röportaj yaptı.

Ergin Soysal, 1966 Antalya doğumlu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gördükten sonra 1999 yılında üroloji ihtisasını tamamlayarak üroloji uzmanı oldu. Bilgisayarla tıp fakültesine başladığı ilk yıllarda tanıştı. Tüm fakülte ve ihtisas hayatım boyunca bilgisayarla ilgilenerek Türk yazılımcılığı alanında bir ilke imza atarak PHPed'i geliştiriyor. Halen hekimliğin yanı sıra, programcılık da yapıyor. Ergin Soysal, Pleksus Bilişim Teknolojilerinde daha çok tıp ve eğitim sektörüne yönelik web tabanlı uygulamalar geliştiriyor.

-Bir doktorun bu derece bilgisayarlarla ilgilenmesi ilginç değilmi?
Aslında değil. Bütün dünyada eğitimden, gündelik uygulamaya tıbbın her alanında bilgisayarlara ihtiyaç giderek artıyor. Bilgisayar destekli eğitim ve karar verme giderek önem kazanıyor. Ancak, sorun yeterli uygulama bulunmaması. Bu alanında Avrupa ve Amerika dahil tüm dünyada ve tabii Türkiye'de de büyük bir açık var. Bir de tıp mensuplarının sorunu, doktor bilgisayarcıyı anlamıyor, bilgisayarcı da doktoru. İşte programcılığımın altında aslında bu neden yatıyor.

-Neden PHP ve dolayısıyla PHPed?
PHP giderek yaygınlaşan ve html sayfalarını dinamik olarak çağırılma anında yaratabilmeyi sağlayan bir yorumlayıcı yazılım. Konuk defteri, mesaj defteri gibi, kullanıcıdan aldığı veriyi anında web sayfasında göstermeye başlayan sayfalar tasarlamak mümkün oluyor. Ayrıca gelişkin veritabanı desteği sayesinde son derece karışık hesaplamalar yapıp sonucunu kullanıcıya yansıtmak mümkün. Örneğin, kullanıcının verdiği cevaplardaki başarı oranına göre soruların zorluk seviyesini değiştiren internet tabanlı testler gibi. Telaviv Üniversitesinden bir grup öğrenci tarafından ortaya çıkarıldı. Kaynak kodunun açık olması ve ücretsiz dağıtılması nedeniyle dünya çapında giderek artan bir destek ve rağbet gördü. Hızla kabul görmesindeki en büyük etken Linux ruhuyla, gelişiminin karşılıksız yardımlaşma ve paylaşmaya dayalı olması. Bu ilgi de her geçen gün katlanarak artıyor.

-Türkiye'de PHP'nin yaygınlığı ne düzeyde?
Türkiye'de PHP yeni yeni filizleniyor. PHP'yi keşfetmiş az sayıda insan varken Kayra Otaner'le birlikte, PHP Türk Kullanınıcıları oluşumu başlatarak php.org.tr adresinde Php'yi yaygınlaştırmaya başladık. Ayrıca Özgür Akan ile ayrı bir hareket olarak başlayan PHPtr'nin bu gruba katılmasıyla, yaklaşık 1 ay gibi kısa bir sürede 250 kişilik bir sayıya ulaştı. Bu sayı her geçen gün daha hızla artıyor. Grubun hedefi PHP'nin Türkiye'de tanıtımı ve kullanımının yaygınlaştırılması. Bu amaçla, karşılık beklemeksizin PHP kullanımıyla ilgili dökümanlar hazırlıyoruz. Yakın zamanda hazırlayacağımız PHPEd POT (Php.Org.Tr) özel sürümüyle de dünyadaki tüm Php geliştiricilerine Türk kullanıcıları grubunu da tanıtmayı hedefliyoruz.

-PHPEd nasıl başladı, nasıl gelişti?
PHPEd fikri aslında, kendi ihtiyacım nedeniyle ortaya çıktı. PHP geliştirirken bir Windows altında çalışıyordum. Yazdığım kodun sonucunu sık sık görmem gerekiyordu. Bu amaçla PHP windows versiyonunu indirip kurdum. Kodu yazdıktan sonra kaydedip MS-DOS komut satırına çıkıp PHP çıktısını bir dosyaya gönderip bu dosyayı internet tarayıcısı ile açarak kontrol ediyordum. Bu can sıkıcı deneme işlemlerini neden otomatikleştirme düşüncesin PHPEd'in ortaya çıkmasına neden oldu. İlk önceleri yazdığınız kodu PHP yorumlayıcısına gönderip çıktısını tarayıcıda (browser) açan basit bir metin editörüydü. Nasıl diyorlar? Tembel adam yaratıcı olur.. Şaka bir yana, bu hata ayıklama evresi uygulama geliştirmenin en zaman alıcı süreçlerinden biridir. PHPEd, bu aşamaları hızlandırabilmekte ve üretim zamanını yarı yarıya kısaltmakta. Renkli yazılım konusunda zaten daha önceden hazırladığım kendi kodlarım vardı. Bunu PHP yazılım kuralları ile güncelleyerek PHPEd'e entegre ettim. PHP'nin kendine has hata mesajlarını yakalıyabilmek için telnet dinleyicisi, dosyaları asıl sunucu bilgisayara gönderip, buradaki dosyaları da açıp düzenleyebilmek için FTP özellikleri, sayfaları sanki internet ortamındaymışsınız gibi gezebilmenizi sağlayacak bir internet sunucusu ekledim. Internet sunucusundan gelen mesajları dinleme ve program içerisinden, internet üzerindeki önemli PHP veritabanlarında arama yapabilme olanağı sağladım. Sonuçta alfa versiyonu bile 45-50.000 civarında kişi tarafından kullanılan PHPEd ortaya çıktı. Yansıları (mirror) hariç, sadece soysal.com'dan günde ortalama 300 yeni kullanıcı tarafından indiriliyor. Programın halen soysal.com'a ek olarak, Amerika, Fransa, Almanya ve Tayvan'da 4 yansısı var.

-PHPEd'in yurtdışındaki beğenisi nasıl oldu?
PHPEd ile yaşadığım en ilginç olay, PHPEd'in ilk sürümünden iki ay sonra, henüz bu konuda günde 2-3 mail alırken, tesadüfen girdiğim bir web sayfasının altında "Built with PHPEd" (PHPEd ile hazırlanmıştır) ibaresi ve sitemin linkiyle karşılaştım. İnanın o an hissettiklerim PHPEd üzerinde yıllarca çalışmaya yeter. PHP konusunda bilgi vermek için kurulan bazı sitelerde PHP/apache/mysql/PHPEd dörtlüsü şeklinde anlatılması ya da ana linkler arasında sayılması gurur verici. Başka bir ilginç olay, PHPEd'in ilk sürümden sonra PHP'nin yaratıcıları benimle temas kurdu.. PHPEd için önerilerde bulundular. O zaman için bu bana çok heycanlandırıcı gelmişti. Şimdi her gün sadece övgü için yazılmış pek çok e-posta alıyorum. PHPEd'de görmek istedikleri özellikleri aktarıyorlar. Buldukları hataları gönderiyorlar. Bu yolla Tayvan'dan Brazilya'ya kadar pek çok ülkeden pek çok arkadaş edindim.

-İlerde PHPEd'de neler olacak?
PHPEd için daha eklenecek ilginç özellikler var. Örneğin internetteki bir örnek ve ipucu veritabanıyla entegrasyonu gibi. Böylelikle kullanıcı takıldığında örnek kodlara anahtar kelime ile ulaşabilecek. Aynı yolla kendi ipuçları ve kod örneklerini de bu veritabanına gönderebilecek. Bu konuda İsrael'den bir şirketle ortak çalışmamız var. Onlar halen aktif olan PHP sitelerini ihtiyacıma göre düzenleyecekler. Ben de PHPEd içine gereken eklemeleri yapacağım. Bunun bir ileri aşaması PHPEd kullanıcıları arasında ICQ benzeri bir haberleşme ortamı yaratmak olabilir. Böylelikle, yardıma ihtiyaç duyduğunuz anda size yardım edebilecek birine anında erişebilirsiniz. En azından ben PHP kullanmaya devam ettiğim sürece PHPEd'de devam edecek. Tıp bilişimi ile yakın ilgim nedeyiyle interneti ve programcılığı kolay bir şekilde bir araya getiren ve giderek gelişen PHP'den vazgeçebilecek gibi görünmüyorum.
 
T

trgy

Misafir
Bu konu hakkında şimdi bilgisi olan var mı? 8 yıllık konuyu bilerek üste çıkarıyorum çünkü merak ettim. :)
 

mathiaxbars

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Temmuz 2006
Mesajlar
9,530
Reaction score
122
İlgniç bende ilk defa duyuyorum.Kesin bir şirket satın almıştır veya ilerlememiştir proje...
 

ozanTi

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Mart 2010
Mesajlar
4,807
Reaction score
88
Konum
Angara'nın Bağları
yeni duydum ve gerçekten şaşırdım. satılmış mı PHPed projesi ne olmuş?
edit: depresan haklıymış. O verdiği site programı ücretli olarak satıyor. Bahsi geçen israilli şirket satın almış heralde.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst