İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Nereden Nereye...

Breeze

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
1
NEREDEN NEREYE...

Yıl: 1975
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Ne yapacağıma karar veremedim,
Heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, Kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."

Yıl: 1985
"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım.. Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonra kendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı akşamlar' dedim.."

Yıl: 1995
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Fenâ hâlde kal geldi yâni.. Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim..
Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."

Yıl: 2006
"Âbi onu karşımda öyle görünce oha falan oldum yâni.. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni..
Ama concon muyum ki ben, baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar yu
yavrum?'"

Yıl: 2026
"Ven ay sov hör, ben çok yâni öyle işte birden.. Off, ay dont nov âbi yaa.. Ama o da bana öyle baktı, if so âşık len bu manita.. 'Hay beybi..'"

Hâlâ vakit var!.
TÜRKÇEMİZE SAHİP ÇIKALIM

Lütfen forumda mesaj yazarken ğ , ş , ü , ç , ö harflerini kullanalım

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
Sonuna kadar zevkle okudum.

" Lütfen forumda mesaj yazarken ğ , ş , ü , ç , ö harflerini kullanalım " Yanında

cep telefonları ile mesaj gönderirkende ğ , ş , ü , ç , ö harflerini kullanalım, "v" yerine "w" kullanmayalım...

Gamend

0
İyinet Üyesi
Reaction score
1
Arkadaşlar, kelimeleri olduğu kadar ekleri de doğru yazmaya çalışalım.

Bağlaçlar ayrı yazılır.
Örneğin "de" bağlacı:
Yanlış: Bende seni seviyorum
Doğru: Ben de seni seviyorum

"de" aitlik belirtiyorsa, yani "kalemin bende" dediğinizde olduğu gibi aitlik anlamı veriyorsa, o zaman "-de" birleşik yazılır. Ama "Bu akşam ben de sizinle geleceğim" derken aitlik anlamı yok. Dahi anlamında olduğu için ayrı yazılır ve bağlaçtır.

Aynı şekilde "ki" bağlacı.
"Söyle ki derman bul" cümlesindeki "ki" bağlaçtır. Bunu anlamak için "ki" den sonra "-ler, -lar" çoğul ekini ekleyin. Eğer anlam bozuluyorsa bağlaçtır.
Mesela bu cümleye yapalım.
"Söylekiler derman bul" şekline geliyor. Cümle anlamını yitiriyor. O yüzden "ki" ayrı yazılır ve bağlaçtır.
Ama;
"Sizinki eve gelmedi"
"-ler, lar" eklediğimizde anlam bozulmuyor. "Sizinkiler eve gelmedi" oluyor. O yüzden "-ki" bitişik yazılır".

Ayrıca soru ekleri de ayrı yazılır. "mi, misin"
"Akşam eve geldi mi?"
"Bugün bizimle geliyor musun?"

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
Klavye amerikan olduğu için bazen unutuyorum geçmeyi burada yazarken, ç,ş,ı,ü den çok, güzel konuşma daha önemli bence yine de. Bağlaçların doğru kullanımına dikkat ederek düzgün ve kaliteli cümleler kurmalıyız.

Rapmaster

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Gamend ben ondan umudu kestim maalesef :(
Türkçemizi kısaltmadan kullanalımda internette onları kullanmayalım ..

Gamend

0
İyinet Üyesi
Reaction score
1

visitistanbul

0
İyinet Üyesi
Reaction score
10
Biliyorum erdinc.com dolu diye alınmış bir alan adı ama, ç yerine ch, ş yerine sh yazanlar da Türkçe'yi yozlaştıranlardandır. Ben olsam, erdinc.com doluysa, gidip erdinch.com u almazdım açıkcası.

Ben almadım Amerika dan Müşterimin hediyesi Jest yapmak amaçlı alınmış bir alan adı...

visitistanbul

0
İyinet Üyesi
Reaction score
10
Amerika'daki müşteriniz asimile olmuş anlaşılan. :)

Aslında benim yanlışım Ç harfini anlatmak için CH diye bahsediyorum ismimden falan dolayısıyla böyle birşey çıkıyor ortalığa ...
Hatta çoğu zaman ismimin sonuna Ç Yerine CH yazdıklarını ve paramı alamadığımı bilirim...

Amerikalı neden asimile olsun ki onlar özünü yazıyorlar zaten ... Ç harfi yok onlarda ve en uygun harf CH Chair daki CH

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.