Herkese selamlar,
Bu seferki blog içeriğimizde işimiz gereği değil de, daha çok bir gerçeği irdelemeye yer vereceğiz.
Nitelikli İçerik, kraldır!
Bu konuda, aslında tevazu içerisinde olmak isterdik. Alçak gönüllü biçimde, " Aman efendim, o sizin teveccühünüz." demek varken, neden sizce bu kadar net bir tavır içerisine girdik?
Biliyorsunuz ki, sivil internet Dünya insanlarının hayatına gireli tam 30 sene oldu. O günden bu güne; tasarımlar , teknolojiler, web programlama dilleri, sunucu yapıları , görsel obje kaliteleri vs. durdurak bilmeden gelişti ve değişti.
Şuan global veya yerel ya da ulusal farketmeksizin, hangi konuda yayın yapıyor olursa olsun; bir web sitesinin kalitesi barındırdığı içeriğin " nitelikli içerik " oluşuyla ölçülmektedir. Günümüzde en çok ziyaret ettiğimiz siteleri düşünürsek, gündelik hayatımıza kattığı olumlu veya olumsuz tüm değerlerin, yayınladıkları içeriklerden ibaret olduğunu göreceğiz.
Aslında, rekabetin tekellerin elinde oluşu daha dar imkanlarda yayın yapan web sitelerinin büyük sorunu olduğunu da burada belirtmek gerekir. Her ne kadar içeriği kaliteli, bilgi verici ve nitelikli olursa olsun, başta arama motorlarının algoritmaları gereği " En çok tercih edilen, en iyidir!" fikrine yenik düşüyorlardı.
Artık bu devir yavaş yavaş geride kalıyor. İnternetin istisnasız "en büyüğü" Google, süper algoritmasını daha da geliştirerek " yapay zekâ " ile birleştirdi.
Peki, bu ne anlama geliyor ?
Duruma aşina olanlar gerçi daha iyi anlayacaklardır. Günümüzde, Türkçe olarak yayın yapan birçok " Haber sitesi ", kendi kulvarlarının dışına çıkarak, sırf sahip oldukları ziyaretçi kitlesini biraz daha arttırmak için, " spam veya clickbaid " diye tabir edilen; alakasız ve aldatıcı içerikler ile doldurmaktaydı. Google, senelerdir bu durumun farkında olsa da, belki karşılıklı çıkar ilişkisinden olsa gerek, göz yumuyor diye düşündürüyordu bizlere.
Ama, " devran döndü, zaman değişti." İnternet kullanıcılarının hızla bilinçleniyor oluşu, alternatif platform ve web sitelerinin de aynı paralelde çoğalması, Google'a bir " göz dağı " verdi diyebiliriz. Google, artık reklam gelirlerini bir köşeye - gündelik internet kullanıcı potansiyelini bir köşeye koyup karar vermek zorunda bırakıldı.
Zira, her ne kadar AOL ve Altavista gibi zamanın dev şirketleri zamana yenik düştüyse de; DuckDuckGo , Yandex, Bing gibi yeni sahne kahramanları ortaya çıktıkça Google pastanın büyük payından bir ısırık daha kaybetti. Her defasında bir ısırık.
Gerçi, pazar payı pastasından kaybettiği onca ısırığa rağmen 2018 sonu itibariyle halen %90 gibi bir kitle tarafından kullanılmakta. Fakat, Google bu kayıptan ziyade internet kullanıcılarının geri bildirim ve davranışlarını inceleyebileceği teknolojisi sayesinde, " İnsanlar, tam olarak ne istiyor? " diye düşününce, içeriğin gerçek anlamda alakalı, detaylı ve en doğru şekliyle yayında olanlarını tercih ettiklerini gördü.
Bir dakikada 2.5 milyon arama aksiyonu olan bir arama motoru, isterse milyonlarca çalışana sahip olsun, en doğrusunu asla bu kadarlık bir potansiyele sunamazdı. Oda insanlardan değil, " insan gibi düşünen algoritmalardan " yardım alabileceğine karar kıldı.
" İnsanların hayatlarını, yaşam biçimlerini, sağlık, finans, aşk, kültürel ve sosyal durumları" gibi önemli konuları; hiçbir yayın politikasında , genel yapısında geçmemesine rağmen, bilgisiz ve yetkisiz kişilerce sırf daha fazla dikkat ve ziyaretçi çekebilmek için hazırlanan içeriklerle dolu olması, bir web sitesi için artık Google'ın gözünde değerini kaybediyor olması anlamına geliyor.
Buradan yola çıkarsak ;
Google artık "bilgiyi " doğruluğuyla sorgulayabilecek. Siz dilediğiniz kadar , " Bu konuda yazarsam daha çok ziyaretçi kazanır, daha çok ziyaretçiyle daha fazla gelir reklam geliri elde ederim." diye düşünün...
Artık, şunu rahatlıkla belirtebiliriz : " Bilmiyorsanız, yapmayın kardeşim "
İşin ehli, gerçekten bilgi birikimi olan ekip arkadaşları , serbest zamanlı içerik oluşturucuları veya konuya hakim yetkin kişilerce oluşturulmuş içerikler sayesinde; hem ziyaretçi en doğru biçimde aradığına ulaşabilecek , hem de Google bu içeriklerden yola çıkarak o siteyi diğerlerinden sıyırıp biraz daha yukarılara taşıyacak.
Bu kişileri seçerken de, elbette sizde kendi yöntemleriniz ile " yetkinliklerini " ölçmelisiniz.
" Kalemtraş ile, nasıl kurşun kalem açılır? " diye basit bir sorunun yanıtını da, sırf sayfada kelime kalabalığı olsun diye uzattıkça uzatanlardan da birkaç adım ötede olun.
Biz birşeyleri anlatmaya çalışırken, sadece konuyla içli-dışlı olanlara değil; "sobanın sıcak olduğunu dokunarak öğrenenler" kadar tecrübesiz arkadaşlarımıza da birşeyler katabilme gayretiyle yazıyoruz.
Umarız faydası olur, umarız faydalanır, umarız bir an önce uygularsınız.
Sevgiler bizden, gerisi sizden...