Konuyu başlatan ve projeyi yürüten kişi olarak değerli katılımlarınız ile farklı fikirlerin ortaya atılması ve görüş ayrılıkları ile neticelenen tartışma platformuna açıklığı yine ben getireyim isterseniz.
Şimdi efendim; konu yapmakta olduğumuz çocuk portalında üyelere ödev kullandırabilmek için “kaliteli” ödev veritabanı arıyor olmamız.
Şimdi arkadaşlar kiminiz bu hizmetin belediyemize yakışmayacağını savunmuş, kiminizde öğrencileri hazırcılığa teşvik etmekle yargılamış bizi.
Piyasada çok az derecede kurumsal ödev sitesi var ve yüzdelik oran ile hesaplayacak olursak kaç çocuk kurumsal ciddiyet altında faaliyet gösteren bir siteden kredi kartı yada banka havalesi yaparak bulduğu ödevi kullanabiliyor? Ödevi bulduğu anda ödemeyi yapmak üzere yanında annesi yada babası bulunmuyor diyelim, çocuk bu defa “google amcasının yardımı ile” diğer alternatif (ücretsiz) siteleri değerlendirmeye alıyor.
Günümüzde adsense ve diğer reklam programlarına üye olan ve çıkan reklamların ne içerikli olduğunu önemsemeyen birsürü site bulunmakta.
Şimdi konuyu şöyle ele alalım, bir çocuk aradığı ödevi “google yardımı ile” öyle yada böyle buluyormu? –evet… bu noktada ödev ister ahmetin-mehmetin sitesinde (kurumsal olmayan siteler) olsun, ister belediyenin çocuklara sunduğu çocuk portalında olsun, çocuk o verilere bir şekilde ulaşacaktır. Bu bağlamda yine örnekler ile devam edecek olursak, sizler anne-baba yerine koyun kendinizi, çocuğunuzun aradığı ödevi kurumsal olmayan ve tek amacı adsense ve diğer reklam programlarından gelir elde etmek uğruna “rezalet” olarak nitelendirilebilecek içeriklerle dolu, “uvuzunun nasıl büyütüleceğini” ve “Yatak arkadaşlığına davet eden” reklam başlıkları içeren bir web sitesindenmi istifade etmesini istersiniz? Yoksa tüm uygunsuzluklardan arındırılmış ve tamamiyle çocuklar için tasarlanmış nezih bir çocuk portalındanmı? Buyurun cevabını verin. Çocuklarımızın genellikle istifade ettikleri sitelerden bazıları:
Biz belediye olarak, en mükemmeli çocuklarımıza sunmak istiyoruz. Amacımız çocuklarımızın güvenilir bir siteden ücretsiz olarak istifade etmeleri.
Gelelim “Hazırcılık” mevzusuna. Arkadaşlar, sunulan bu dökümanlar çocuklarımızı hazırcılığa itmemektedir, bu konudaki görüşünüze katılmıyorum. Yukarıda ne dedik? Çocuk bu bilgilere bir şekilde, öyle yada böyle ulaşacaktır. Madem bu dökümanlara ulaşacak, o halde güvenilir elden ulaşsın. Ayrıca bu noktada görev yine öğretmenlere düşmektedir. İlgili ödevi dosya kağıdına “El Yazısı” ile isterlerse eğer, çocuk bulduğu ödevi yazıcıdan çıktı alıp yada bilgisayar ekranından bakarak el yazısı ile temize geçer ise hem hazırcılık sorunu ortadan kalkmış olur, hemde çocuk temize geçerken ilgili ödevi okuyup cümle cümle aklında tutup temize geçerken konuya hakim olmuş olur ve böylelikle en sağlıklı öğrenme-ezberleme yöntemini uygulamış olur! Yanlışım var ise düzeltiniz lütfen…
Hal böyle olunca bu forumda 2 sayfadır süregelen tartışmaları derleyip toplayıp yukarıda belirttiğim sonuclarda hemfikir olacağımızı ümid ediyorum.
Gelelim sitemizin içeriğine… arkadaşlar sitemiz henüz ilgili firma tarafından yapılmaktadır ancak kısmen test yayınına başlamış olup yazılımsal ve görsel hataların kolaylıkla rapor edilmesi ve bunların giderilmesi-düzeltilmesi çalışmaları sürmektedir. Buyurun inceleyin (
www.bilgievi.gen.tr) domainde test aşamasında kullanılmak üzere alınmıştır. Çocuklara hitap eden domainler aranmaktadır!
Birde arkadaşımızın biri “adını bile bilmediğim belediye olarak” diye bir ifadeye yer vermiş mesajında. Evet adını bilmediğiniz belediye İstanbulun en büyük İlçe Belediyelerinden biri olan Ümraniye Belediyesidir ve ben bu belediyede Bilgi İşlem Müdürlüğü, Web Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme görevini icra etmekteyim... Sayın başkanımız Hasan CAN`ın talimatı doğrultusunda çocuk sitesi projesi hayata geçirilmekte olup bu site sadece Ümraniye halkına değil tüm Türkiye ve Gurbetçi vatandaşlarımızada hizmet verecektir.
Sitemiz ile ilgili bir çok eleştiri almaktayız, (buradaki hazır ödev mevzusu sadece bu eleştirilerden biri) oyun, ödev, video, resim, forum, blog ..vs hepsi bir arada olurmu gibi sualler ile karşılaşıyoruz. Evet olur, çünkü bir çocuğun bazı ödev sitelerindeki uygunsuz reklamlarla karşılaşma riski; oyun, forum ve diğer niteliklere sahip sitelerde çok daha fazladır. Biz bu konuda yine çocuklarımıza, internette ihtiyac duyacakları özellikleri tek bir sitede sunup, onları her konuda güvenilir ve emin bir sitede toplama gayreti içerisindeyiz. Bu kapsamda şu anki mevcut özellikler ile yola çıkıp, ileriki süreçte karşılıklı online oynayabilecekleri Satranç ve benzeri zeka oyunları ile site içerisinde turnuvalar düzenlemek ve çok harika bir bilgi yarışması özelliği entegre ederek çocukların ilgi odağı olacak bir site haline getirmek istiyoruz. Geçen gün bir arkadaşımız ile bu proje hakkında konuşurken şu ifadeyi kullanmıştım “hedefim bu siteyi çocukların Mynet.com`u haline getirmek” evet hedefim gerçekten bu arkadaşlar, yani kapsamlı olması ve her konuda insanlara fayda sağlayacak içerikler sunması, kısacası aradığımızı bulabileceğimiz bir site olduğu için myneti örnek veriyorum.
Asıl konumuza dönecek olursak; aramakta olduğumuz veritabanı ile ilgili olarak 2 kurumsal ödev sitesinin veritabanı için temaslarda bulunduk ve görüşmelerimizi yaptık, karar aşamasındayız.
İlginize teşekkür ediyor, görüş ve önerilerinizi bekliyorum.