İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Orta ve ileri yaşta dişsiz kalmak kaçınılmaz

haymet

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Şubat 2000
Mesajlar
1,416
Reaction score
0
Malesef dişlerini kaybeden herkese implant yapılamamaktadır. Hasta bunu yaptıracak şartlara sahip olsa bile 35- 40 yaşlarında bir hastaya bile takıp çıkarılan yani kareketli protez yapılmak zorunda kalınabilinir.

DİŞ EKSİKLİĞİN YARATTIĞI SIKINTILAR NELERDİR?
Çoğumuz dişlerin önemli bir organımız olduğunu farketmeden yaşarız. Bir diş eksikliğin çok da önemi olduğunu düşünmeyiz. Oysa ki diş kayıpları çoğunlukla dişeti hastalığından kaynaklanır. Bu sebepden dolayı çoğunlukla birden fazla diş kaybı ve çene kemiğinde ciddi erimeler meydana gelir. Birden fazla diş eksikliği hastanın tüm çiğneme dengesini bozar yani hasta lokmaları çiğnemeden bütün yutar.Bu aşamada mide rahatsızlıkları, kilo alma gibi sonuçlar da ortaya çıkar. Öte yandan doğru çiğneme ve dişlerin birbiri ile teması düzgün olmadığı(kapanış bozulduğu) için çene eklemi problemleri meydana gelir. Bunun sonucu, sadece eklemde kalmayıp baş boyun hatta sırt ağrıları olarak hastanın karşısına çıkar. Ağız içinde ise ilermemiş kemik erimesi olmuştur.

Hasta rahatsız olup hekime geldiği an çoğu zaman implant yaptırıp sorunun ortadan kalkacağını düşünür. Ama çok ilerlemiş kemik erimeleri implant işlemine izin vermez. Bu durumda hasta birden takıp çıkarılan protez seçeneği ile karşılaşır. Bu hastanın kendini psikolojik olarak kötü hissetmesine sebep olur. Bir anda akşam bardak içine bırakılan nine, dede protezleri akıllarına gelir,yaşlandığını düşünür,eşi ile ilişkisini düşünür ve ciddi moral bozukluğu yaşarlar.

Bu bahsettiklerimiz kader değildir. Diş kayıpları önlenmesi mümkün olan bir durumdur. Zamanında yapılan diş tedavileri daima sonuç verir diş çekimi olsa bile implant için uygun kemik sağlanır.

O halde diş çürükleri ve diş eti bakımı için nelere dikkat etmeli ve neler yapmalıyız?

•Diş fırçalamanın önemini tam olarak bilmeli ve dişlerimizi doğru olarak fırçalamalıyız.
•Diş fırçalamayı günde en az iki kere yapmalı ve en ufak kanamanın bile dişeti hastalığının belirtisi olduğunu bilmeliyiz. Unutulmamalıdır ki sağlıklı hiçbir doku KANAMAZ.
•Gıdalarımıza dikkat etmeli çok yumuşak, yapışkan ve asitli gıdalardan kaçınmalıyız. Bu tip besinler çürük için ideal ortamı sağlar.
•Ağızda oluşan kötü tat ve koku daima hastalık bulgusudur.
•Dişeti hastalığını çoğunlukla ağrı yapmaz ve bunu hasta farketmeyebilir bu yüzden diş hekimi kontrolleri ciddi bir problemi yakalamak adına çok önemlidir.
•Genel doktor kontrolu yapıldığında kan değerlerinde özellikle enfeksiyon bulgusu varsa diş hekimine hemen başvurulmalıdır. Bu konuda doktorunuz sizi mutlaka yönlendirir ki bu çok önem taşır.

Bunlara dikkat etmediniz ve diş kayıplarınız varsa endişe edeceğiniz şey bundan sonra kaybedeceğiniz vakittir. Diş çekimi olmuş bölgede hem mevcut kemiği korumak hem de komşu dişlerin yer değiştirmemesi için tedaviye bir an önce başlanmalıdır.

HAREKETLİ (TAKIP ÇIKARILAN) PROTEZ OLMADAN YAPILACAK TEDAVİLER:
•Diş kaybına sebep olan hastalığın tedavisi eğer diş eti hastalığı ise, dişetlerinin iltihapdan kurtulması ve sağlıklı hale getirilmesi ve diş bakımının hasta tarafından doğru yapılır hale gelmesi,
•Eğer sebep çürük dişler ise gerekli tedavilerin yapılması,
•Eksik dişe komşu olan dişlerin değerlendirilmesi, sabit protez planlanması,
•Eğer kemik uygunsa implant planlaması,
•Kemik erimesi çok ise implant için yapılabilecek ön cerrahi işlemlerin yani yeni kemik oluşturma tedavisinin değerlendirilip başlaması.
Unutulmamalıdır ki, diş kayıpların olduğu ağızdaki tedavi planlaması, yapılacak işlemler kadar önemlidir. Planlama sırasında hekiminiz ile detayları uzun uzadıya konuşmak ona beklentileriniz açık bir biçimde aktarmak da hastalarımızın sorumluluğundadır.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst