İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

PHP Dersleri (Güncel)

me3met

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Mayıs 2010
Mesajlar
447
Reaction score
8
Arkadaşlar burada güncel PHP Derslerimiz olacaktır. Dersler alıntı değildir, tamamen özgü olacaktır. Soru ve sorunu olanlar sorabilir.
 

me3met

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Mayıs 2010
Mesajlar
447
Reaction score
8
PHP Başlangıç Dersleri

Php başlangıç kodları

Kod:
<?php 

buraya kodlar gelecek

?>

2. yöntem.

Kod:
<? 
... 
?>

3. yöntem:
Kod:
<script language="PHP"> 
... 
?>


ilk verdiğim kod en çok tercih edilendir. O yüzden php başlarken <?php ?> böle başlayınız.
 

me3met

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Mayıs 2010
Mesajlar
447
Reaction score
8
echo ve print fonksiyonu (ders 2)

Basit olarak echo (tekrar) ifadesi veri çıktısı için kullanılır. Çoğu durumda echo ile çıktısı verilen şey aynı tarayıcıda görülür. Bu ifadenin yerine print( ) fonksiyonunu da kullanabilirsiniz. İkisinden birini kullanmak tercih meselesidir., diğer kişilerin script'lerine baktığınızda her hangi birini görebilirsiniz.

Bunlardan echo bir ifadeyken print ( ) bir fonksiyondur. Bir fonksiyon kendisine verilen veriyi değiştirerek bir işlemi gerçekleştiren bir komuttur. Fonksiyona gönderilen veri her zaman fonksiyon adından sonra parantez içinde gönderilir. Bu durumda, print ( ) fonksiyonuna bir karakter koleksiyonu veta karakter katarı (string) gönderebilirsiniz. Karakter katarları tek veya çift tırnak içinde olmalıdırlar. Örneğin:

PHP:
<?php 
print ("Merhaba kardes");
?>

aynı şeyi echo ile yazarak:

PHP:
<?php
echo "merhaba dünyalı";
?>

Bu kodlarda sadece bir tek satır noktalı virgül ile sonlanmıştır. Bu PHP motoruna bir ifadeyi sonlandırdığımızı bildirir.
Bir ifade (statement) PHP motoruna verilen bir talimatı temsil eder. Genel olarak, bir cümle yazılı veya sözlü İngilizce'de ne demekse bir ifade PHP için aynı anlama sahiptir. Bir cümlenin genelde nokta ile sonlanması gibi bir ifade de genelde noktalı virgül ile sonlanır. Bunun istisnaları, başka ifadeler içeren ifadeler ve bir kod bloğunu sonlandıran ifadelerdir. Buna rağmen çoğu durumda bir ifadenin noktalı virgül ile sonlanmaması PHP moturunun ifadeyi anlayamaması ve hata alınmasıyla sonuçlanır.
 

me3met

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Mayıs 2010
Mesajlar
447
Reaction score
8
PHP koduna açıklama eklemek

Yazarken açık görünen bir kod altı ay sonra bakılınca bir umutsuz düğüm gibi görülebilir. Kodunuza açıklama eklemek ilerde zamandan tasarruf sağlayabilir ve diğer programcıların kodunuzu anlamasını kolaylaştırır.

Bir açıklama (comment) PHP motoru tarafından göz ardı edilen bir script'tir. Açıklamalar kodu daha okunaklı hale getirmek veya açıklamak amacıyla kullanılabilir.

Tek satırlı açıklamalar (//) iki bölü işareti ile veya (#) diyez işareti ile başlar. PHP motoru, bu işaretler arasındaki ve satır veya PHP son iminin sonundaki tüm metni göz ardı eder.

// bu bir açıklamadır kardeş
# bu da bir açıklama

birden fazla satırlı açıklamalar bir yıldızın bölü işaretini takip etmesiyle (/*) başlar ve bölü işaretinin bir yıldızı takip etmesiyle (*/) sonlanır.

/*
bu bir açıklamadır
bunların hiçbiri
PHP motoru tarafından
çözümlenmeyecektir
*/
 

me3met

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Mayıs 2010
Mesajlar
447
Reaction score
8
Değişkenler (5. ders)

Bir değişken, tanımlayabileceğiniz ve siz tanımladıktan sonra sayı, karakter katarı (string), nesne (object), dizi (array) veya Boolean gibi değer "barındırabilen" özel bir konteynerdir. Değişkenler programlama için temeldirler. Değişkenler olmasa,ydı script'lerimizdeki değişkenler için her özel değer kodlamak zorunda kalırız. İki sayıyı toplamak ve sonu yazdırmak bir matematik problemi olsa da,

PHP:
echo (2 + 4);

gibi bir kod sadece 2 ve 4'ü toplamak isteyenlerin işine yarayacaktır. Bu sınırlandırmadan kurtulmak için 3 ve 5'i toplayacak bir kod daha yazabilirsiniz. ancak bu tarz bir programlama açıkca anlamsızdır ve bu noktada değişkenler devreye girer.

Değişkenler, iki sayıyı toplamak gibi işlemler için temsil ettikleri değerleri düşünmeden kullanılabilecek şablonlar oluşturmamızı sağlarlar. Script çalıştığında değişkenlere verilen değerler muhtemelen kullanıcı girdisi, veritabanı sorgusu veya script'te daha önce geçen bir işlemin sonucu olacaktır. Başka bir değişle, değişkenler script'lerinizdeki veri değişeceği zaman, script'in çalışma zamanı sırasında veya başka bir script'e gönderildiği durumda, kullanılmalıdır.
Bir değişken, sizin seçtiğiniz bir isim ile ($) işaretinin bu ismin önünde kullanılması ile oluşturulur. Değişken isimlerinde harfler, sayılar ve alt çizgi (_) ile başlamalıdır.


NOT:
Değişkenleriniz stil olarak tutarlı ve anlamlı olmalıdır. Örneğin isim ve şifre ile ilgili bir script yazıyorsanız isim için $n olan, şifre için de $p olan değişkenler oluşturmayın. Bu değişkenler sizin dışın ızda ki birisi için anlamlı olmayacaktır. Script'e bir hafta sonra baktığıunızda $n'in isim (name) yerine (number) için, $p'nin de şifre (password) yerine sayfa (page) için kullanıldığını düşünebilirsiniz. Bu durumda yanınızda çalışan birisi kodunuzu değiştirirse ne olur? Değişkenler $n ve $p'nin ne için kullanıldığını nasıl bilirler? Script'lerinizde değişkenlere vereceğiniz isimlerde, bu isimlerin tanımlayıcı ve belirli bir kalıbı takip eecek şekilde olmaları kaydıyla istediğiniz isimlendirme şablonu kullanabilirsiniz.

Bİr noktalı birgül (;), aynı zamanda talimat sonlandırıcı olarak bilinir, bir PHP ifadesini sonlandırmak için kullanılır. Yukarıdaki kod parçasındaki noktalı virgüller değişken isimlerinin birer parçası değildir ancak "kullanıma hazır olmak üzere" değişken tanımlayan bir ifadeyi sonlandırmak için kullanılır. Bu değişken tanımlamak için sadece onu script'inize eklemeniz gerekir. Aşağıdaki script'te görüldüğü gibi değişken tanımladığınızda genelde aynı ifadede bu değişkene bir değer atarsınız:

PHP:
$num1 = 8;
$num2 = 23;

Yukarıdaki iki satır iki değişken tanımlamakta ve atama operatörü (=) de bunlara değer atamaktadır. Daha sonra bu bölümdeki "Operatörler ve Deyimler" başlıklı ayrımda bu konuda daha çok şey öğreneceksiniz: Başka bir değişle aşağıdaki kod parçasındaki;

echo $num1;
$num 8;

ikinci ifade $num1, 8 değerine atandığı sürece birinciye eşdeğerdir.


Sonra ki ders Globaller ve Süper Globaller
 

me3met

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Mayıs 2010
Mesajlar
447
Reaction score
8
Globaller ve Süper Globaller (Ders 6)

İsimleri oluşturmak için mevcut kurallara ek olarak değişkenlerin kullanırlılığına ilişkin kurallar da vardır. Genelde, bir değişkene atanan değer sadece değişkenin bulunduğu fonksiyonda veya script'te geçerlidir. Örneğin, scriptA.php adında bir script'te $name değişkeni oluşturup bu değişkene joe değerini atamışsanız, scriptB.php script'inde $name değişkeni oluşturup bu değişkene jane değerini scriptA.php script'îni etkilemeden atayabilirsiniz. Burada $name değişkeni her script için yereldir ve değerler birbirinden bağımsızdır.
Buna rağmen, $name değişkenini bir script veya fonksiyonda global olarak tanımlayabilirsiniz. Bu script'lerden scriptA.php ve scriptB.php'nin her ikisinde de global olarak tanımladığınız $name değişkenini varsa (biri diğerini içerir veya çağırır) bu durumda bu paylaşılan değişkenin yalnızca bir tek değeri olacaktır. Global değişken kapsamı "PHP'de Akış Kontrol Fonksiyonları" başlıklı bölüm'de daha ayrıntılı inlenecektir.

Kendi oluşturdugunuz global değişkenlere ek olarak PHP'nin süper globaller (superglobals) denen önceden tanımlanmış birkaç değişkeni vardır. Bu değişkenler her zaman mevcuttur ve değerleri tüm script'lerinizde geçerlidir. Aşağıdaki değişkenlerin her biri aslında diğer değişkenlerin birer dizisidir:

  • $_GET: GET yöntemi ile sağlanan herhangi bir değişkeni içerir.
  • $_POST: POST yöntemi ile sağlanan herhangi bir değişkeni içerir.
  • $_COOKIE: Kurabiye (cookie) ile sağlanan herhangi bir değişkeni içerir.
  • $_FILES: Dosya yüklemeler ile sağlanan herhangi bir değişkeni içerir.
  • $_SERVER: Başlıklar, dosya yolları ve script konumları gibi bilgiler içerir.
  • $_ENV: Script'e sunucu ortamı tarafından sağlanan değişkenleri içerir.
  • $_REQUEST: Kullanıcı girdisi ile sağlanan değişkenleri içerir.
  • $_SESSION: O an için oturumda (session) deçerli olan değişkenleri içerir.

Bu kitaptaki örneklerde uygun olan yerlerde süper globaller kullanılacaktır. Süper globaller kullanmak güvenli uygulamalar geliştirmede kullanıcı tarafından script'lerinize istenmeyen parçalar eklenmesini engellenmesi bakımından önemlidir. Yazdığınız script'leri sadece sizin istediklerinizi kabul etmek üzere kodlamanız, tarafınızdan uygun POST yöntemini veya oturumu klullanacak şekilde tanımlamanız, şüpheli script'ler tarafından oluşturulan soruları engellemenize yardımcı olur.
 

zuL4

0
İyinet Üyesi
Katılım
4 Kasım 2009
Mesajlar
104
Reaction score
1
Konum
İzmir
Şimdi tamam güzel yazmışsında kitap bende de var bende tavsiye ediyorum ama kitap okumayı sevmeyen kişiye önermiyorum. Çünkü kitabın kalınlığını görünce insanın okuma şevki kırılıyor ginede güzel kitap fakat abartılcak bir durum yok öğrencek olsan o kitabıda almadan öğrenirsin...
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst