İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

PHP-MYSQL Database oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz ?

codegenerator

0
İyinet Üyesi
Reaction score
3
Merhaba arkadaşlar ,

Geçenlerde daha önce hazırlanmış olan ve deneme amaçlı yaptığım kullanıma açık olan bazı sitelerde daha önce meydana gelmeye başlayan yavaşlama hakkında çok düşündüm çok araştırdım . Veritabanı yapılarımı değiştirdim bir nebze olsada meydana gelen yavaşlamayı düşürdüm. Forumda gerçekten çok kaliteli coder arkadaşlarımız var abilerimizde var. Ben şimdi bu soruyu bütün iyinet ailesine soruyorum diyeyim.

Yazdığınız scriptte database nizi belirleken nelere dikkat ediyorsunuz ? Ve bunları gerçek anlamda test edebileceğimiz sanal bir ortam oluşturabiliryormuyuz ?

Herkese şimdiden teşekkür ediyorum . Bu konu sadece benim için değil bir çok kişi için faydalı olacak diye düşünüyorum ...

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
Database yapisindan cok, kod ve sorgu yazimlarinda yapilan yanlislar siteleri yavas calistiriyor. Hastane otomasyonu yapmiyorsaniz zaten yapida dikkat edilecek ufak puf noktalari belirlidir. Veri tipleri dogru secilmeli (sayisal veriler integer, metin veriler text, binary veriler blob vb.) - sorgu filtrelemede (WHERE) kullanilacak alanlarin Indexlenmesi vb.

Asil kisim bu yapiyi duzgun sekilde kullanabilmekte sakli. Minimum sayida sorgu sayfanin hizli acilmasini saglar. Mesela bir blog da son on yazinin basligi ve kategorisi elde edilmek isteniyorsa, genelde yeni baslayan programcilar, ve hatta orta seviyedekiler yapabiliyor, ilk once bloglari alip, sonra onu dondururken her bir adimda kategoriyi almak gibi. 1 ana + 10 alt = 11 sorgu. Halbuki tek sorguda tum veri alinabilir. Bu cok basit bir ornek tabi. Cok buyuk olcekli veri uzerinde calisan uygulamalarda, tek bir sorgu yapip, veriyi dizilere almak ve ne yapilacaksa php ile yapmak database'e daha az yuk getireceginden sayfanin acilis hizi dramatik olarak artar.

codegenerator

0
İyinet Üyesi
Reaction score
3
Database yapisindan cok, kod ve sorgu yazimlarinda yapilan yanlislar siteleri yavas calistiriyor. Hastane otomasyonu yapmiyorsaniz zaten yapida dikkat edilecek ufak puf noktalari belirlidir. Veri tipleri dogru secilmeli (sayisal veriler integer, metin veriler text, binary veriler blob vb.) - sorgu filtrelemede (WHERE) kullanilacak alanlarin Indexlenmesi vb.

Asil kisim bu yapiyi duzgun sekilde kullanabilmekte sakli. Minimum sayida sorgu sayfanin hizli acilmasini saglar. Mesela bir blog da son on yazinin basligi ve kategorisi elde edilmek isteniyorsa, genelde yeni baslayan programcilar, ve hatta orta seviyedekiler yapabiliyor, ilk once bloglari alip, sonra onu dondururken her bir adimda kategoriyi almak gibi. 1 ana + 10 alt = 11 sorgu. Halbuki tek sorguda tum veri alinabilir. Bu cok basit bir ornek tabi. Cok buyuk olcekli veri uzerinde calisan uygulamalarda, tek bir sorgu yapip, veriyi dizilere almak ve ne yapilacaksa php ile yapmak database'e daha az yuk getireceginden sayfanin acilis hizi dramatik olarak artar.

Yorumunuz için çok teşşekür ederim . Örneğim 30 sutunlu bir tablomuz var ve bizim tüm satırları aynı anda almamız gerekiyor. Örneğin bir kuruma başvuran 50.000 kişinin işe alınıp alınmadığını belirten sınav sonuç verilerini yayınlamak istiyoruz. Yeterli bant genişliğinede sahipiz . Tüm verileri dizi halinde alıyoruz ve sonradan açıyoruz . Bu işlem işlemcimizi çok yormazmı ?

E

Erturk

Misafir
8 bin üyelik bir yarışma sitem var ( www.izsur.com ). panelde UYELER kısıma girdiğimde hepsini tek sayfada actırıyorum. Ve sunucunun load degerleri tavan yapıyor. 2GB ram var makinede. Eğer butun sonucları tek sayfada yayınlayacaksanız ne yaparsanız yapın kasılacaktır.

codegenerator

0
İyinet Üyesi
Reaction score
3
8 bin üyelik bir yarışma sitem var ( www.izsur.com ). panelde UYELER kısıma girdiğimde hepsini tek sayfada actırıyorum. Ve sunucunun load degerleri tavan yapıyor. 2GB ram var makinede. Eğer butun sonucları tek sayfada yayınlayacaksanız ne yaparsanız yapın kasılacaktır.

İlgininiz için çok teşşekür ederim.

Bunu en aza indirsekte indirmesekte kasılacaktır diyorsunuz bende size katılıyorum çözüm malesef yok sanırım ...

E

Erturk

Misafir
Sayfalama tekniği ile hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.

codegenerator

0
İyinet Üyesi
Reaction score
3
Sayfalama tekniği ile hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.

Hocam demek istediğim şuydu ;

Ben eğer veritabanımı ön plana çıkartırsam yani işlemleri PHP ye yaptırmassam işlemci rahat çalışır fakat bu kez başka bir yerden aksama yaşarım. Ben işlemleri PHP ye yaptırsam işlemcim aksama yapar. İşlem hacmim arttıkça ben hangisini feda etmeliyim .

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.