İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

PHP Puzzle Çözme - 1

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
Yeni öğrenen arkadaşlar için problem çözmenin iyi olacağını düşünüyorum. İlgi gösterenler için kod yazmada vizyon kazandırabilir. Aynı zamanda problemlere farklı yaklaşımlarımızı da gösterebilir, herkes birşeyler öğrenir. ilk doğru cevaba godaddy'den domain hediye. ufak birşey ama hiç yoktan iyidir. :)

Puzzle 1 - Bir malın stokta olduğu günlerde ortalama satışını bulma

2 tane SQL tablomuz var.

Tablo 1 - Stok Hareketi

Bu tabloda bir ürünün stok hareketleri tarih tarih listelenmektedir.

ID (tablo idsi)
MAL_ID (integer)
STOK_ESKI (integer)
STOK_YENI (integer)
SAAT (datetime)

MAL_ID ürününe bağlı stok_eski'den stok_yeniye hareketler bu tabloda tutulmaktadır.

Örnek

MAL_ID - STOK_ESKI - STOK_YENI - SAAT
107 - 0 - 2 - 2010-03-10 12:24:56
107 - 2 - 1 - 2010-03-10 13:12:12
108 - 6 - 5 - 2010-03-10 15:23:00

Anlamı: 107 numaralı ürüne ilk satırda 2 adet stok eklenmiş, ikinci satırda ise 1 tanesi satılmış ve loglanmıştır. Yükselen stok değeri stoğa mal girildiğinde gerçekleşmektedir, azalan değer ise bir satış olduğunu göstermektedir.

Tablo 2 - Kategoriler

KAT_ID (integer)
KAT_NAME (text)

Örnek veri
KAT_ID KAT_NAME
1 Modemler
2 Notebook
3 Harddiskler

Tablo 3 - Urun Kategorileri

ID (tablo idsi)
KAT_ID (kategori id - integer)
MAL_ID (urun id - integer)

Ornek veri
KAT_ID MAL_ID
2 107
3 108

Anlamı: 107 numaralı ürün notebook, 108 numaralı ürün harddiskler kategorisine aittir.

PROBLEM

Patronunuz her bir kategorinin son 30 gün içerisinde, malların stokta bulunduğu süreler içerisinde günde ortalama ne kadar satış yaptığını bulmanızı istemektedir.

Örneğin bir ürün 30 günün sadece 12 günü stokta hazır bulunmuş ve 6 tane satmışsa günlük ortalaması 0.5 dir. Aynı kategoride başka bir ürün ortalama satış değeri 0.7 ise, o kategorinin ortalaması 0.6 olacaktır.

Tüm kategoriler için bu değeri ekrana basacak programı yazınız. Program kategori adı virgül ortalama değer şeklinde ekrana basmaktadır.

Sadece 1 adet SQL sorgusu yapma hakkınız vardır.

OsmanAtabey

0
İyinet Üyesi
Reaction score
4
Arada bakıyorum bu soruya, belki şu anki bilgimle çözerim diye ama nafile. Bunu çözeceğimize işi veya patronu değiştirsek olmaz mı Angelo :)

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
Aslında basit ama yapacak bir babayiğit çıkmadı :)

T

trgy

Misafir
Ben daha buralara gelemedim php'de ama ilerde çözerim 1 ay sonra falan söylerim. :D

Şaka bi yana bu tarz şeyler gerçekten öğrenmeyi hızlandırıyor. Keşke yapabilsem. :)

OsmanAtabey

0
İyinet Üyesi
Reaction score
4
Angelo bize basitsiniz diyor trgy :) Bu tür şeyler için matematik bilgisi + pratik şart

T

trgy

Misafir
Bana diyorsa doğrudur. :D

Matematik var ben de ama işte php yok :eek:

OsmanAtabey

0
İyinet Üyesi
Reaction score
4
Tamam o zaman ben PROBLEM yazan yerin üst bölümünü çözeyim sen alt tarafını uydur :) Birde öyle birşey ki 2 SQL tablosu var ama 1 SQL sorgusuyla işi bitiricekmişiz :D

bilgi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
171
ne php bilirim, ne mysql, ne de matematik
ben niye bu konuya cevap yazıyorum ki!

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.