İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

PHP5 ve MySQL5 Dersleri - Bölüm 1 PHP ve MySQL'e Giriş

ShadowSong

0
İyinet Üyesi
Katılım
18 Mayıs 2004
Mesajlar
0
Reaction score
0
Konum
Khalimdor
Merhabala arkadaşlar;
Askerlikti, evlilikti, işti derken çok özlediğim o forum ortamına artık geri dönebilirim. Önceden yaşananları halletmenin ve günümüz Türkiye'sinde kendi işimi kurabilmenin verdiği sevinç ve rahatlıkla kendime benimde uzun bir sü re "PHP mi :p" dedikten sonra "seve seve" geçtiğim PHP ve MySQL ile web siteleri hazırlama konusunu seçtim. Bu başlık her hafta yenilecek ve elimden geldiğince PHP konusunda sizlere yardım edeceğim.
Bu makale dizisini takip edebilmek için en azından HTML kodlama ile çeşitli form istekleri gerçekleştirebilecek bilgi düzeyi ve web siteleri çalışma mantığını anlamış olmalısınız. Bunlarında dışında herhangi birşeye ihtiyacınız yok. Makalede belirtilen scripting tipleri örnek kodlarla desteklenerek anlamanızı kolaylaştıracaktır.

Bölüm 1
Paragraf 1 - PHP Nedir?
PHP, 1994 yılında Rasmus Lerdorf tarafından hazırlanan ve bugüne kadar 4 kez yeniden yazılan oldukça gelişmiş kütüphanelere sahip sunucu taraflı bir script dilidir. Open source (açık kaynak) olduğundan dolayı birçok kütüphaneye sahiptir ve şuan için sahip olduğu kütüphaneler hakkında kesin bir sayı ya da bilgi vermek mümkün değildir. PHP ilk yayımlandığı sürümünde "Personel Home Page - Kişisel Ana Sayfa" anlamını taşıyordu fakat daha sonra GNU adlandırma standardıyla uyumlu olması için "Hypertext PreProcessor" olarak değiştirildi. Kullanımı ve çalışması için gerekli teknolojilerin tamamı ücretsiz olduğundan şuanda tüm dünyada 19 milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanılmakta ve bu sayı hergeçen gün daha da artmaktadır. (Şuandaki kullanıcı sayısını görmek için: http://www.php.net/usage.php)
PHP'nin şuanda yayımlanan en son sürümü PHP5'tir. Yeni sürümün özelliklerine gelince; PHP için çekirdek teşkil eden Zend motoru yeniden yazıldı ve daha fazla kütüphaneye erişebilmesi için gerekli kaynaklar zenginleştirildi.
PHP'nin sunucu taraflı bir scripting dili olduğunu daha önce belirttik. Bu yüzden hazırladığınız dosyaları PHP destekleyen web sunucunuza yerleştirdiğinizde çalışmaya başlamayacaklardır. PHP dosyalarının çalışması için HTTP protokolü destekleyen ve PHP ASPI ya da CGI modüllerinin çalışmasına izin veren sunucunuza istemci (ziyaretçi) tarafından çağrı yapılması gerekmektedir. PHP dosyaları ziyaretçi internet sitenizi her ziyaret ettiğinde tekrar derlenecek ve kod içeriği çıktığısı HTML formatında ziyaretçinizin tarayıcısına gönderilecektir.
PHP'nin anasayfasına www.php.net adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Paragraf 2 - MySQL Nedir?
MySQL oldukça hızlı ve güçlü bir RDBMS (Relational Database Management System - İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi)'dir. Veritabanları her türlü veriyi saklamanıza, aramanıza, ayırmanıza ve tekrar görmenize imkan sağlar. MySQL sunucusu aynı anda birden fazla işlemi ve kullanıcıyı kabul ederek verilerinize erişmenizi sağlar.
MySQL dünya çapında standart olarak kabul edilen SQL (Structured Query Language) kullanır. Temel yapısı ve open source olması nedeniyle oldukça gelişmiş bir kullanıcı yetkilendirme, veritabanı ve tablolama sistemine sahiptir.
MySQL güvenlik bakımından SQL kullanması nedeniyle tamamiyle hazırlanan scriptin marifeti kadar güvenli olsa da, dış kanal kontrolleri, kurulu olduğu sistem tarafından alınıp-devredebilinen yetkileme sistemi ve tüm bu özelliklerine rağmen oldukça basit hazırlanan arayüzleri (arayüzleri diyorum çünkü gerek ücretsiz gerekse ücretli onlarca program ile MySQL veritabanınızı yönetebilirsiniz) ile dünyanın en çok tercih edilen veritabanıdır.
Hali hazırda iki şekilde yayımlanmaktadır. MySQL'i open source olarak lisansı (GPL) ile ücretsiz olarak kullanabilir ya da eğer ticari amaçlarla geliştiren bir yazılım mühendisiyseniz ticari lisans ile kullanabilirsiniz.
MySQL'in anasayfasına www.mysql.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Paragraf 3 - Neden PHP ve MySQL
PHP ve MySQL geliştirilebilirlikleri ve ücretsiz olarak kullanılabilmeleri yanında rakiplerine oranla aşağıdaki sebeplerden dolayı daha iyidirler;
@PHP
- Yüksek Performans
- Birçok farklı veritabanı sistemine bağlanabilme
- Sık rastlanan pek çok web işlemi için kütüphane
- Düşük maliyet
- Öğrenim ve kullanım kolaylığı
- Güçlü nesne yönelimli destek
- Taşınabilirlik (Hazırladığınız PHP scriptleri diğer birçok sunucuda sorunsuz olarak çalışacaktır)
- Kaynak kodunun ücretsiz olarak sunulması (Birçok yazılım mühendisi tarafından kolaylıkla geliştirilebiliyor)
@MySQL
- Yüksek performans
- Düşük maliyet
- Yapılandırma ve öğrenim kolaylığı
- Taşınabilirlik (Hazırlanan veritabanları kolaylıkla yedeklenerek farklı sunuculardaki uygun sürüm ile sorunsuz çalışacaktır)
- Kaynak kodunun ücretsiz olarak sunulması (Birçok yazılım mühendisi tarafından kolaylıkla geliştirilebiliyor)

Bir sonraki konu: Resimli PHP5 ve MySQL5 kurulumu (Apache2triad kullanılacaktır)

Kolay gelsin...
 

ShadowSong

0
İyinet Üyesi
Katılım
18 Mayıs 2004
Mesajlar
0
Reaction score
0
Konum
Khalimdor
PHP5 ve MySQL5 Dersleri - Bölüm 2 Apache2triad kullanarak PHP5 ve MySQL5 Kurmak

Merhaba arkadaşlar. İlk bölümde PHP ve MySQL üzerine genel bir bakış ve tanıtım yaptıktan sonra şimdi bilgisayarınıza gerekli kurulumu gerçekleştirerek web scriptleri yazmak için ihtiyacınız olan ortamı beraber oluşturacağız.

Lütfen kuruluma geçmeden önce burayı tıklayarak Apache2triad programını indirin. (Bağlantı hızınıza farklı olarak 15-45 dk [ADSL] arasında sürebilir çünkü dosya boyutu 95.7 MB)

Dosyayı indirdikten sonra karşınıza gelecek kurulum ekranlarını "Next" diyerek geçtikten ve genel şifre ekranında en az 8 haneli şifrenizi yazdıktan sonra kurulum başlıyor ve otomatik olarak tüm ayarlar yapılıyor. Kimi kurulumlar sonrasıda (eğer bilgisayarınızda daha önce eski sürüm MySQL veya Apache kurulu ise erişim veya MySQL root erişim şifrelerinde problem yaşabilirsiniz fakat konfigürasyon dosyası üzerine yazdığı için hata mesajı es geçerek Başlat menüsündeki kısayollar yardımı ile PHPMyAdmin anasayfası üzerinden MySQL şifrenizi değiştirebilirsiniz.

İlk etapta resimli anlatmayı düşünmüştüm fakat resimli anlatım gerekmediğine karar verdim.

Kolay gelsin...
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst