İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Seo İpucu Proje bazlı site kurulumunda ziyaretçi için izlenecek yol

bilgi

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Eylül 2004
Mesajlar
6,835
Reaction score
171
Konum
►∞
Merhabalar;
Aşağıdaki taslağı sadece şimdiye kadar öğrendiklerimi başlangıç seviyesi için derlemek ve belki de eksik olanları tamamlamak maksadıyla ve hatta yanlışlarımı görmek amacıyla yazıyorum. Konuda bilgili olduğumu da sanmıyorum. [MENTION=6538]Eif[/MENTION] [MENTION=50760]serkantkar[/MENTION] [MENTION=57372]MasterInSEO[/MENTION] ve bilimum kişiler eminim ki bu konuda kat kat öndedir ve farklı platformlarda da açtığım bu çeyrek makale üzerinde yorumlar da getirerek gelişmemi sağlayacaklardır. Konu ayrıntıları için yorumlarınıza elbette bir cevabım olacaktır lakin ilk elden doğru [MENTION=5251]bilgi[/MENTION] yi yukarıda adı geçen kişilerden almanız önerilir.
Şimdiden teşekkürler

1- Küçük ve ortaboy internet siteleri için proje bazlı site kurulumunda ziyaretçi için izlenecek yol
2- Küçük ve ortaboy internet siteleri için proje bazlı site kurulumunda arama motoru için izlenecek yol
3- Dış SEO (açılmazsa fazlaca)
4- Offline yöntemler ilave


1- Küçük ve ortaboy internet siteleri için proje bazlı site kurulumunda ziyaretçi için izlenecek yol

Başlarken
Neden site kurarız?

İnternet sitesi kişi ve kurumların internet üzerinde oluşturdukları sanal bir bölgedir. Her kişi ve kurumun internet sitesi açarak amaçladıkları benzerdir. Reklam, iletişim, alışveriş.
Bir işyeri açmanın da amacı aşağı yukarı aynıdır.

Neden sitelerimizi tanınmasını isteriz?
İnternet üzerinde oluşturduğumuz alanlar %99 üzerinde açık ofislerdir. Biz başında olmasak da ziyaretçiler devamlı surette birşeyler bulmaya, almaya gelir. Bu yüzden günde 8-10 saat çalışılarak ve sınırlı kişiye ulaşılarak elde edilen tatmine göre çekicidir. İnternet üzerinde yazdığımız her bir kelime, eklenilen her bir resim milyarlarca insana ulaşabilir. Bu tanınmışlığın dönüşü şöhret, para ve daha çok para olacaktır.
İşeri olarak düşünürsek; bayiler, şubeler açmak da benzer sebep ile vardır.

Peki internet sitemizi nasıl bir strateji ile tanıtmalıyız?
Tabii ki buna çoğunluğun cevabı SEO olacaktır. Eğer bir website tasarımına başlamısak, çok iyi SEO bilirimin sonu hüsran olacaktır.
Sanal olmayan ortamda her nasıl pazarlamacı olmak, bir işyeri işletmek demek değilse, SEO bilmek de internet sitesi tanıtımı değildir. SEO işin sadece pazarlama kısmıdır.

Birinci adım - Proje, amaç
Bir işyeri açarken, biz nasıl ki bildiğimiz veya zevk aldığımız işi yapmaya - kurmaya çalışıyorsak internet sitemiz için de aynı mantık devrede olmalıdır. Bildiğimiz, zevk aldığımız bir konuda internet sitesi açalım.

İkinci adım - Alanadı
Nasıl bir alan adı almamız gerekir? Eğer ki belirli ürün/hizmet/bilgi üzerinde gidiliyor ise o ürün/hizmet/bilgiye ait bir alanadı kullanmamız gerekir. Yemek tarifleri sitemiz var ise yemek tarifi kelimeri üzerinde uygun bir alanadı almalı ve devam etmelidir. Çevremizde işyerlerine baktığımızda genelde gördüklerimiz "Papatya Lokantası" "Doyum Yemek" "Gediz Döner" gibi yaptıkları işi ünvanlarına eklenmiş olarak görürüz. Alan adları ise markalaşma yönündeki siteler hariç verilen hizmet/ürün/bilgi odaklı olmalıdır.

Üçüncü adım - Yazılım, hitap edilen kesim
Websitemizi nerede, hangi yazılım türü ile açalım cevabı gereklidir. İşyeri açarken, ortamını insanını bildiğimiz bir yer seçmek gibidir. Bilinmeyen bir yerde işyeri açmak risklidir. Bildiğiniz veya sürekli destek alabileceğiniz bir yazılım, cms kullanılmalı ve barındırma için güvenilir ve uptime oranı yüksek şirketler seçilmelidir. Ziyaretçi tipi hedefimiz belli olmalıdır.

Dördüncü adım - Kategorizasyon ve sıfır hata sayfası
Şimdi geldik site yapımına; Nasıl bir internet sitesi kurmalıyızın cevabı aslında nasıl bir bakkal dükkanı, mağaza, servis merkezi olmalının cevabına yakındır. Geliştirilmeye açık bir internet sitesinde kategoriler belirgindir - mağaza reyonları gibi düşünebiliriz. Bir bakkal gibi her gelen müşteriye ne almak istediğini soramayacağımız için, ziyaretçilerin aradıkları ürün/hizmet/bilgiyi kendi başlarına kolayca bulabilmesi gereklidir.

Kategoriler belirlendikten sonra yapılacak sayfaların doluluğu önemlidir. Market reyonunda boş rafların olması ve ziyaretçinin oraya gelip gitmesi ziyaretçileri o mağaadan uzaklaştıracaktır. Dolayısıyla her açtığımız kategoriyi bir an evvel doldurmamız gereklidir (Günde bir konu, iki konu gir SEO kuralına ters ancak bence SEO bu konuyu genelleştirmemeli).

Beşinci adım - gözümüze çarpanlar (H taglar, bold, renkler ...), manşetler
Sitemiz genel görünümüyle bitti gibi ancak yeterli mi? hayır elbette. Markete su almaya giren bir kişi, bazen kola alıp çıkabiliyorsa veya evdeki başka bir ihtiyacını da farkedip onu da satın alıyor ise -bira reyonunda cips olması gibi- benzer şekilde sitemizdeki yazılarda da benzer veya ilgi çekici yazılara da link vermemiz ve hatta bunu belirgin şekilde göstermemiz gerekmektedir.
Tabii bu da yeterli değil elbet, insanlar nasıl market çıkışlarında veya ödeme yerlerinde kampanya/indirim türü şeylerle bolca karşılaşıyorsa site içerisinde sağ üst köşeye ve yazı sonlarına farklı kategorilerde ilgi çekici yönlendirmeler yapmalıdır.

Altıncı adım - özgünlüğü yakalayın
Taklitlerinden sakınalım. Benzer içerikte sitelerden bir farkımız olsun.
Biliyoruz ki belli bir yerde çok tutulan bir ürün/hizmet, başka bir bölgede de zamanla tutulma oranı çok yüksektir. Adana kebabını İzmir'de satmaya başlasam, zamanla çok iyi paralar kazanabilirim ancak şu unutulmamalıdır: İnternette her site bir tık uzaklığındadır. Kişi aynı hizmeti/ürünü/bilgiyi A sitesinde alıyorsa B sitesine ancak A sitesi açılmadığında kullanır. Fark şudur ki eğer bir B sitesi açıyorsak internet üzerinde, bunun gerçek hayattaki karşılığı A kebapçısının yanına açtığımız bir B kebapçısıdır; farklı bir şehir değil. Aynı özellikteki iki dükkandan elbette eski olan daha çok müşteri alacaktır.
Öyleyse yapacağımız şudur; farklı bir görünüm, farklı hizmet/bilgi/ürünleri ön plana çıkartmak, ziyaretçilerin bizi neden tercih etmeleri gerektiğini site görünümüyle anlatmaktır. Daha dolgun, daha taze kebap veya daha rahat masalar ...


Yedinci adım - Ziyaretçileri izleme
Ziyaretçiler sayfamızda ne arıyor? Site içi arama sonuçlarının önemi ne kadardır? GÜnlük hayatta, örneğin markette bulamadığımız bir ürünü en yakın reyon görevlisine soruyoruz ve o ürün hakkında cevabımızı bekliyoruz. İnternet sitesinde ise bulamadığımız bir ürün/bilgi/hizmet için arama kullanırız ve bulamaz isek tekrar bir arama motoruna yönleniriz. Arama sonuç sayfamızı;
1- Ziyaretçiyi aradığını bulmasını kolaylaştıracak şekilde yönlendirmiş oluruz
2- Ziyaretçinin aradığı sitemizde yoksa, benzer/alternatif sayfalara yönlendirebiliriz
3- Ziyaretçinin ne aradığını bilirsek, benzer aramaları yapan kişileri boş çevirmemek için ilave sayfalar / bölümler düzenleriz

Sekizinci adım - geri dönüşüm & tavsiyeler
Websitemiz az çok hazır fakat ziyaretçi memnuniyetini ön planda tutmak gerek elbette. Beğenenler arkadaşlarına anlatsın mesela, öneri-şikayet bölümleri de kolay erişebilir bir yerlerde olsun. Öyle güzel cümlelerle sitenizi tanıtın ki, kişiler sizi yavaş yavaş benimsesin ve sadık ziyaretçileriniz olsun.


// title, sitemap, rss gibi şeylerden bilerek hiç bahsedilmemiştir.
Site tamamlanana kadar yapılan dış seo = 0
 
  • Like
Reactions: Eif

Eif

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2005
Mesajlar
7,944
Reaction score
248
İzlenecek yolların ve aşamaların belirtilmesi güzel olmuş. Ancak...

"SEO işin sadece pazarlama kısmıdır." Buradaki anlatım şeklinde ve cümlede SEO'nun doğru yansıtılmadığını düşünüyorum. Çünkü SEO bir web sitesinin temelinde var. Sitenin semantik çekirdeğini oluşturmak SEO'dur. Kategorilerin konularla ilişkisini saptamak SEO'dur. Çekirdeği oluşturan kelimelerle ve kodlarla ilgili akla gelen tüm aşamalarda SEO var. Öyleyse, SEO işin pazarlama kısmında değil. Neden SEO sorusunun cevabını kısmen bu cümle karşılasa da SEO bir web sitesinin temelinde olan şeydir. Çok büyük emekler harcanan ve üzerinde kafa yorulacak şeydir. Bu da hiç basit değil.

Buradaki çoğu kişinin algıladığı Hx tagi yerleştireyim backlink satın alayım olayından oluşmuyor SEO. Bir web sitesinin temelini oluştururken çok derin araştırmalarla başlıyor SEO. Ve sadece tag, kod, popülerlik yetmez. Çok daha fazlasını gerektiriyor....
 

bilgi

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Eylül 2004
Mesajlar
6,835
Reaction score
171
Konum
►∞
"SEO işin sadece pazarlama kısmıdır" ile anlatılmak istenen çevrimdışı pazarlamacılıkta şöyle açıklaabiliriz;
- SEO arama motoru optimizasyonu olarak geçer (başlangıç seviyesi)
- Arama motorları, algoritmalarını ziyaretçi davranışlarına göre zamanla geliştirir (üst seviye)
- Konuda anlatmak istediğim siteyi oluşturmaya başlarken arama motorlarını değil, ziyaretçiyi düşünerek yapın (bu da SEO aslında - ileri seviye)

* 5-6 sene önce organik hit göndermek / backlink kasmak SEO idi; ziyaretçinin sitede kalma süresi, sitede resim/video bulundurma, site içi kelime spam vs SEO değildi, arama motoru algoritmalarında yoktu.
* 5-6 sene sonra arama motorları algoritmalarını yeniden ziyaretçi davranışlarına göre düzenleyecek ve bugün kullanılmayan, aklımıza gelmeyen yöntemler; arama motorları için olmazsa olmaz olacak ve bugünkü bazı SEO yöntemlerimiz de bizi sıralamadan düşürecek.
* Netice itibariyle dar düşünürsek; ziyaretçimizi düşünerek yaptığımız çalışmalar SEO oluyor otomatik bir şekilde ancak hala bliyoruz ki "örneğin bir rüya tabiri sitesinde" yapılan arama motoruna yönelik çalışmalar -bir cümlelik rüya tabiri, 10 cümle anahtar kelime dizesi .. - siteyi arama motorunda yukarı çıkartıyor ancak arama motoru algoritma değiştirdiğinde site sıralamadan düşüyor ve SEO yeni bir tanım kazanıyor.

Öyleyse aslında SEO yok, olmamalı da - ZDA (ziyaretçi davranışı algoritması) var aslında.
Yaptığımız işe göre ZDA yaparsak, SEOdan bir adım önde oluruz.

(diye düşünüyorum naçizane)
 

Eif

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2005
Mesajlar
7,944
Reaction score
248
Tabii ki arama motoru algoritmasını zamanla değiştirir. Ama bunun sadece davranışsal faktöre dayalı bir değişiklik olduğunu düşünmek doğru olmaz. Sadece kaliteyi değerlendiren çeşitli faktörler var ve ziyaretçi davranışlarına dayalı değerlendirme da bunlardan biridir. Bu konuda detaylı bilgi: http://forum.iyinet.com/google-opti...i-degerlendirmede-matematiksel-bir-model.html

Burada ciddi bir proje konuşuyorsak ziyaretçi davranışlarının ötesinde bir olayı konuşmamız lazım. Çiçek, böcek, şiir, yemek sitesi olarak bakmayalım olaya. Biz 5 sene sonra arama motoru bunu kaldıracak da biz ziyaretçiyi düşünerek ticaret sitemizi yapalım dersek 5 sene de dükkan boş kalabilir. Arama motoru sürprizlerinin ne olduğunu bilemeyiz. Kimse bilemez. Sadece tahminlerde bulunur ve ona göre doğru bildiğimiz şekilde işimizi yaparız.

İstersen SEO'ya pazarlama kısmı demeye devam edebilirsin. Tamamen yanlış olmaz. Sadece ne olduğunu anlatmaya yetmez.
 

bilgi

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Eylül 2004
Mesajlar
6,835
Reaction score
171
Konum
►∞
Haklısın ama herşeyi de SEOya bağlamak mantıksız.
İstersen SEO'ya pazarlama kısmı demeye devam edebilirsin. Tamamen yanlış olmaz. Sadece ne olduğunu anlatmaya yetmez.
SEO için de ziyaretçiler böyle davranır demeye devam edebilirsin. Tamamen yanlış olmaz. Her zaman değiştiği için (ki arama motoru ziyaretçileri daha çok anlamaya başlıyor her geçen gün) biz arama motorunu takip ederiz.

5 sene çok uzun bir zaman dilimi. Açıkcası ne tarayıcılar ne de algoritmalar 5 sene sonrasının formülünü kaldırabilir şimdiden.
Kısa (3gün de olabilir) ve uzun vadeli (5sene de dahil) planlamalar yapabiliriz ve SEO uzun vadeli planımıza engel olur, bizi daraltır.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst