domain güvenliği
Aslında alan adlarını korumak hiçte zor değil, özellikle bir çok firmanın bu alanda sunduğu ücretli/ücretsiz hizmetler var, önemli projelerinizi içeren yada gelecekte içerecek olan domainlerinize bu hizmetlerden faydalanarak koruyabilirsiniz, örneğin;
Herşeyden önce whois bilgileriniz saklı olmalı (privacy protection) bu sadece alan adı güvenliğini değil, sizin kişisel bilgilerinizin internet ortamında kullanılmasınıda önleyecektir, mesela Privacy Protection kullandığınızda alan adının whois'i aşağıdaki gibi olur:
Önceki:
Administrative Contact [******]:
İSİM SOYİSİM VS.
[email protected]
Adres Sokak.
Kapı no, daire.
TR
Posta Kutusu
TEL: +0,0000000000
FAX: +0,000000000
Privacy Protection Kullanıldığında ise bu bilgiler (örnek; moniker);
Administrative Contact [******]:
Moniker Privacy Services
[email protected]
Moniker Privacy Services
20 SW 27th Ave.
Suite 201
Pompano Beach
FL
33069
US
Phone: +1.9549848445
Fax: +1.9549699155
Whois Bilgilerini Gizleyin
Bu şekilde tüm kişisel bilgileriniz dahil korunmuş olur, ayrıca eposta adresinizde yukarıdaki örnekteki gibi gizlenir, biri o mail adresine eposta atarsa bu adres direkman sizin panelde girmiş olduğunuz eposta adresine gelen postaları yönlendirerek size ulaşmasını sağlar. Privacy Protection hizmeti kayıt firmasına göre ücretler değişmekte, ancak genellikle 1 domain kayıt fiyatının yarısı kadardır ücretler, bazı firmalarda 3'te 1'i kadarda oluyor. (Whois Privacy)
Domaininizi Herzaman Kilitli Tutun
Buna dahil alan adını kilitlemekte çok önemlidir, böylece eposta adresinizi çaldırsanız bile gelen transfer istekleri kabul edilmiş dahi olsa registry tarafından otomatik olarak bloke edilip reddedilecektir. Özellikle DNS değişikliği yapmadan önce kilidi açmamız gerekir, değişiklikleri yaptıktan sonra kimi zaman tekrar kilitlemeyi unuturuz, bunu unutmamakta çok önemlidir. Domain kilidi bütün kayıt firmalarında şuan ücretsiz olarak yapılabilmektedir. (Domain Lock)
Kullanıcı Adı ve Şifreleriniz
Kullanacağınız panel kullanıcı adı ve şifrede tabiki önemli, özellikle firmanın size vermiş olduğu userID ile giriş yapmamaya özen gösterin (genelde numara olarak verilir) bunun yerine kendi oluşturduğunuz kullanıcı adınızla herzaman giriş yapın, çünkü bu ID üyelik hesabının size ait olduğunu ispatlayan şeylerden biridir. Şifreleri en az 8 haneden oluşturun ve içinde harfler & rakamlar olmasını sağlayın, örnek: 7h2j9rz4 tahminle bulunmasını zorlaştırmış olursunuz.
Domain Üyelik Hesabınızı Koruyun
Domain Panelinin sadece sizin elinizin altında olmasına özen gösterin, kimseyle üyelik bilgilerinizi paylaşmayın, cafelerden giriş yapmayın, domain panelinin kayıt firmasına ait olan panellerdne olduğuna emin olun.
Üyelik Panelinizine yazdığınız eposta adresiniz ile domain whois bilgilerindeki eposta adresinin herzaman farklı olmasına dikkat edin, çalmak isteyen kişinin işini zorlaştırmak açısından bu çok önemli, çünkü tek bir eposta adresi olursa hem domaini hemde domainin bulunduğu üyelik panelini ele geçirmesi daha kolay olur. Ancak bunlar farklı eposta adresleri olursa whois'deki eposta adresini ele geçirse dahi, üyelik paneline ulaşamayacağından alan adının kildini açamayacak ve domaini üzerine transfer edemeyecektir.