İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Pusula ve CMSTÜRK Joomla!'nın Kitabını Basıyor

T

Tahsin ALTAY

Misafir
CMSTÜRK – Pusula Yayıncılık Türkiye’de Bir Eksiği Giderdi.
CMS (İYS) Kitabı Ocak 2008'de İlk Baskısıyla Geliyor.

Joomla, osCommerce, WordPress, SMF


Bilindiği üzere İYS (CMS - Content Management System) Sistemleri tüm dünyada hızla yayılmakta ve her geçen gün çok daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmakta, günümüzde ise özellikle Joomla! önderliğinde altın çağını yaşamaktadır.

Ülkemizde de durum bundan farklı değil. Lâkin bu sistemleri öğrenmek isteyenler için ne yazık ki yeterli düzeyde Türkçe kaynak bulunamıyor. Hepimiz forumlar içinde doğru ya da yanlış bilgilerle boğuşarak bir şeyler öğrenme, bildiklerimizi de paylaşma gayreti içinde bir adım daha ileriye gidebilmek için çabalıyoruz. Bu esnâda kimimiz başarılı oluyor, kimimiz ise iyi niyetle kurulmuş forumlarda karmaşa içinde kaybolarak tek düze yayınlar inşa ediyoruz.

Sorun esasında sadece düzenli, sistemli hazırlanmış, bütün halinde bir kaynağa sahip olamamakta. Ferdî açıdan fazlasıyla yeterli olan bilgiler bir araya getirilemiyor, sorular ve cevapları ayrı alanlarda havada uçuşuyor, emekler boşa gidiyor.

“Sorun tesbit edilebiliyorsa, çözüm gecikmemeli” gerekliliği CMSTÜRK’ü kurulduğu günden bu yana meşgul ediyordu. Türkiye’nin, kendi alanında en çözümsel kadrosuna sahip ancak oluşum açısından belki de en genci olan CMSTÜRK bu noktada etkinliğini bir kez daha gösterme şansı yakaladı.

Web yönetmenleri ile internet üzerinde farklı oluşumlarda 6 yıldır bir araya gelen, son 2 yıldır İYS (İçerik Yönetim Sistemleri) yönetimi konusunda uzmanlaşarak 2006 yılsonu itibariyle kurulan CMSTÜRK, Pusula Yayıncılık ile Türkiye’nin eksiğini giderecek projeye imza attı.

Tamamen özgün olarak hazırlanan, önhazırlığında binlerce sayfa yazı ve 1.000’e yakın resim çalışması yapılan, 3 ay tamamlandığında yaklaşık 700 sayfa ve ek cd içeren baskıya hazır bir kitap ortaya çıkana dek hep “daha iyisini yapalım” gayretinde olduk.

Kitabımızı kaleme alırken konulara olabildiğince uzak bir gözle bakmaya ve böylece sıfırdan başlayan bir Joomla! , osCommerce , WordPress ve SMF kullanıcısı yerinde olmaya çabaladık.

Kullandığımız betik ve eklentilerin neredeyse tümünün Türkçeleştirme çalışmasını yaptık. Bunlar için de önceden yaptığımız çalışmaları gözden geçirdik ve kitap için birkaç ilave eklenti Türkçeleştirmesi de yaptık. Türkçe ve yeterli düzeyde çevirisi olan paketlere ise dokunmadık ve aynen kullandık.

Bununla birlikte ekip olarak yazdığımız bu kitabın tek bir kalemden çıkmış gibi akıcı bir üsluba sahip olması için de epey çaba sarf ettik.

Bu kitapta, içerik yönetim sistemlerinden lider konumda olan Joomla! CMS, osCommerce e-Ticaret, WordPress Blog ve beraber kullanılabilecek yine lider konumdaki SMF Forum sistemini inceledik.

Kitabımızda başrolü Joomla!’ya verdik ve sıfırdan başlayan bir Joomla! yönetmenliğini hedefledik. Yeni başlayanların rahatlıkla kavrayabileceği Joomla! kısmı, içerik yönetim sistemine hükmedecek bilgilerle donanmak için tam bir kılavuz, bir kaynak mahiyetinde oldu. Yalın bir Türkçe ile hazırlanan kitapta, her şeyi çok kolay kavrayacak, adım adım uygulama anlatımları ve resimler ile aldığınız bilgiyi bir daha kaybetmeyeceksiniz.

E-Ticaret uygulamalarında yükseliş gördüğümüz bu dönemde konuya, bağımsız kullanılabilen osCommerce dışında, Joomla!’da kullanılabilecek birkaç uygulama ile de girmeye çalıştık.

Joomla! ile kişisel ya da kurumsal, ticarî ya da gayri ticarî web siteleri yapmak artık çok daha kolay.

osCommerce’in, yapısı itibariyle daha ileri düzey bilgi gerektirmesi, müdahalelerinde gereken teknik bilginin zorluğu sebebiyle bu bölüm daha bir farklılık arzetmektedir. osCommerce yönetiminin dışında kitabımızda anlatılarak cd içerisinde verilen örnek kodlarla, e-ticaret odaklı yayınlara imza atmakta zorlanmayacaksınız.

SMF forum sistemini temel düzeyde öğrenecek, web yayınlarınızla forum sistemini bütünleştirebilecek ve büyük paylaşım ortamları hazırlayabileceksiniz. WordPress ile kişisel ya da kurumsal blog çalışmanıza imza atmak için ise artık tüm temel bilgilere birarada sahip olacaksınız.

Ancak ne var ki içerik yönetim sistemleri bu kitaptan ibaret değil. Asıl olarak bu 4 betiği seçmemizdeki amaç, konularının liderleri ve en marifetlileri olmaları yanında, “tam bir derya” diye tanımlayabileceğimiz betikler olmalarıdır.

Hepsi “Joomla, osCommerce, WordPress, SMF” isimli kitabımız ve ek cd ortamı ile Ocak 2008'de geliyor.

Kitabımızın sonlanması ile birlikte, işlediğimiz konular hakkında Türk Dillerinde büyük bir boşluğu doldurmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu gururu, kitabımızı hazırlayan CMSTURK ekibi olarak, basım imkânı tanıyan Pusula Yayınevi ile beraber paylaşıyoruz.

Yazar Kadromuz:
Aytuğ AKAR (Akar), Ersen KOÇ (ersen), Mehmet YAZICI (memoc@n), Tahsin ALTAY (Tahsin ALTAY), Enes AYDÜZ (enxdesigN), Derya TAKMAZ ($irine), Halid Said ALTUNER (Dexigner), Ercan ÖZKAYA (Pentacle), Mustafa AYDEMİR (ahdes)

Varlığıyla Katkı Sağlayanlar (Yine CMSTÜRK Ekibinden):
Onur, kendimce, Sakkaya, Gardian, gecekurdu, Huzeyfe, webbilgim, ras0ir, Adviser


CMSTURK Yönetimi

[email protected]
http://www.cmsturk.net/forum/showthread.php?t=12531
http://www.joomlakitap.com
http://www.joomlakitabi.com

________________________
Yukarıdaki bilgi metni, Ocak 2008'de Pusula Yayıncılık tarafından piyasaya sürülecek kitabımız hakkında olup, konu ile alakalı tüm kurum ve kuruluşlar için ortak bültenimizdir.
 

selim61

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
10 Mayıs 2006
Mesajlar
5,299
Reaction score
11
Konum
<?=selim61?>
Open source üzerinden kitap basıp para kazanma olayı biraz ters geldi, ekitap olarak dağıtılması yeterliydi.
 

CaLViN

0
İyinet Üyesi
Katılım
25 Kasım 2004
Mesajlar
7,486
Reaction score
63
Konum
Antalya
para kazanma amacı gütmedikleri ortada değil mi selimcim :)
 

Alexis

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Ekim 2005
Mesajlar
678
Reaction score
5
Bence kesinlikle ters bir durum yok, yabancıların da var joomla kitapları.
 

mathiaxbars

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Temmuz 2006
Mesajlar
9,530
Reaction score
122
bide şu facebook un uygulamalarına accık bi yer verslerdi çok güzel olurdu ama ilk alanlardan biri olacağıma şüpe yok
 

nokie

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Mart 2005
Mesajlar
1,597
Reaction score
8
Konum
İzmir
GNU açısından bir şey diyemeyeceğim ama güzel bir girişim, türkiyede bu tür oluşumları görmek hoş. Hep karşıma çıkardı buna benzer yabancı dil kitaplar, sanırım artık türkçemizle yazılmış olanları tercih edeceğiz böylece.

Bende ilk taliplilerinden olacağım.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst