İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Resim okumak?

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
54
Yazılım dili farketmiyor. Her ne olursa olsun. Hazır bir kod olmasıda gerekmez, ben yaparım diyen varsa bütçesini söylesin satın alıyım.

İstediğim resim okutmak. Resmin üzerindeki deseni anlayarak onu kategorize edecek. Örneğin bir kilim deseni düşünün. Tamamen atarak söylüyorum üzerinde boynuz motifi varsa boynuzlu oldugunu anlasın :) Ya da tepe, dağ, nehir varsa bunları anlayabilsin. Buna benzer hardware ürünler var ancak istediğim web tarafında çalışan bir program.

Bilgini var mı bu konuda.
NOT: Gerçi iyinetten bu tarz konularda bilgi almak için ümidi kestim ama bir kez daha deniyim istiyorum. Yıllardır hatırı var :p

simsir

0
İyinet Üyesi
Reaction score
17
Öncelikle Merhaba,

Google daha önce bu konuyla ilgili olarak geliştirme yapıyordu. Ve geliştirdikleri sistem bir süredir aktif halde kullanılabiliyor. Bahsettiğim konu ile ilgili bilgiyi http://www.google.com/insidesearch/searchbyimage.html adresinden edinebilirsiniz. İstediğin sistemle ilgili olarak oldukça gelişmiş olan bir diğer site ise; http://www.tineye.com/
Yazılımın geliştirme mantığı ise sanırım şu şekilde işliyor. Resim öncelikle ascii (yada başka bi standarta) çevriliyor ve daha önceki kayıtlı olan resimlerle karşılaştırılıyor ve buna göre eşleme yapılıyor sonrasında ise kategorize ediliyor.

Google'ın bu konuda attığı en büyük adım ise bana göre 'Pixazza' oldu; internet reklamcılığında devrim niteliğinde olduğu söylenebilir :) Daha önce resim üzerine gelince çıkan reklamlar mevcuttu fakat resimdeki nesnelerle eşleme yapılmıyordu (yanlış bilmiyorsam). Bu yüzden oldukça güzel bir sistem.
Bence bu sistem tam olarak senin istediğin sistem :)

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
54
Cevap için teşekkür ederim.
Kısaca inceleyebildim hemen cevap yazıyım istedim.
Tineye istediğim işe yakın bir şey yapıyor ancak api si search adedine göre fiyatlandırılıyor. 5000 search için 300$ istiyor. Projeden o kadar umutluyumki ilk bir kaç hafta günlük en az 10000 search yapılacağına inanıyorum sonrasındaki rakamı henüz tahlil edemedim :) Yani korkunç rakamlar çıkacak karşıma. Basit bir şeyde değil mutlaka ama en azından satın alıp kendi sunucumda işlem yapması her zaman tercihim olacaktır. Fakat şu durumda buda muhtemel durmuyor :)

Sanrım olayı biraz hafife aldım. Ancak araştırmayada devam ediyorum.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.