İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

İpucu Sağlıklı beslenme için uygulanabilir öneriler

ŞeMSi

Empatik
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
2 Haziran 2016
Mesajlar
788
Reaction score
114
Konum
Hatay
Günümüzde sağlık kuruluşlarından yararlanma imkanları artmış olsa da her geçen gün hastalık ve hasta sayılarında ciddi bir artış görünmektedir. Genel bir inceleme yapıldığında, hastalıkların temel sebebinin sağlıksız yaşam koşulları ve sağlıksız beslenme olduğu görülmektedir. Sağlıklı beslenme ile bir çok hastalığın önüne geçmek mümkündür. Önemli olan hastalanmadan önce tedbir almaktır. Hastalıklara karşı alınabilecek en önemli tedbir sağlıklı gıda tüketimidir.

Sağlıklı beslenme önerileri

Sağlıklı yaşamın temeli olan sağlıklı beslenme için ufak dokunuşlar yapmanız yeterli olacaktır. O ufak dokunuşlar nelerdir şöyle genel olarak bir göz atalım.
  • Yemekten en az yarım saat önce su için, yemek arasında su tüketmeyin. Yemek yedikten sonra su ihtiyacınız olursa , en az iki saat sonra suyunuzu için. Yemekle beraber içeceğiniz su , midenizin Ph değerini olumsuz etkileyerek besinlerin sağlıklı bir şekilde eritilmesine ve gıdalar içerisindeki mikroorganizmaların zararsız hale getirilmesine engel olacaktır. Su nasıl, ne zaman ne kadar içilmeli detaylarını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
  • Tam buğday ekmeği tüketin. Fırınlarda ve marketlerde satılan beyaz ekmek birinci derecede sağlığınızı bozmaktadır. Beyaz ekmek içerisinde farklı kimyasal katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu kimyasal maddeler, midenize, bağırsaklarınıza ve genel sindirim sisteminize zarar vermektedir. Ayrıca beyaz ekmek içerisinde, vücudunuza fayda sağlayacak hiç bir gıda bırakılmamaktadır. Buğdayın en önemli ve besleyici tarafı olan kepeği alınmaktadır. sadece bu değil aynı zamanda buğday içerisinde bulunan çok yararlı "Nuşeym" maddesi de alınmaktadır. Geriye ne kalıyor ? Lezzet arttırıcı kimyasallar ve görüntü güzelleştirici bazı katkılar. Bu nedenlerden dolayı, ne yapın ne edin tam buğday ekmeği bulmaya çalışın. Bu gayret sağlığınıza yapacağınız en büyük yatırım olacaktır. Bu konuda Kemal Özer'in çok ciddi araştırmaları bulunmaktadır. Bir kısmını aşağıya alıntılamak istiyorum.
    beyaz ekmeğin zararları.png
  • Kışın kış sebzelerini yazın da yaz sebzelerini tüketin. Özellikle kışın domates ve salatalık tüketmeyin. Bunların yerine, kara lahana, havuç, marul ile yapılan salataları tercih edin. Yazın bolca domates ve salatalık tüketebilirsiniz. Lakin organik olmak şartıyla. Mevsiminde yetişen ürünler aslında doğal ilaçlardır. Bu doğal ürünleri tüketirseniz zaten doğal olarak sağlığınız korunur.
  • Marketlerden aldığınız hazır gıdalara bir son verin. Özellikle ambalaj içine girmiş tüm gıdalar büyük bir tehlike içermektedir. Hazır gıda yerine kendiniz yemek yapmayı alışkanlık haline getirin. Yapacağınız yemekler için de mümkün mertebe hormonlu ve ilaçlı olmayan doğal gıdalar bulun. Köy ürünlerine yönelebilirsiniz.

Neden sağlıklı beslenme önemlidir ?
Zamanınız, aileniz, memleketiniz, dininiz ve değer verdikleriniz eğer sizin için kıymetli ise, sağlıklı beslenmeniz gerekir. Sağlıklı beslenerek, hastanelerde tedavi ile uğraşarak zaman kaybetmezsiniz. Sağlıklı olarak hem zamandan tasarruf edersiniz hem de sevdiklerinize daha çok ve daha nitelikli zaman ayırmış olursunuz. Böylece hem siz hem aileniz hem de memleketiniz kazanmış olur.

İnsan sağlıklı bir yaşam ile mutlu olabilir. Sağlıklı bir insan herkes için büyük bir kazanımdır. Evladınız hasta olmasını ister misiniz ? Hayır bunu istemezsiniz. Anadolu insanının hastalıklarla uğraşmasını ister misiniz ? Hayır bunu da istemezsiniz. Sağlıklı nesil, güçlü nesildir. Güçlü bir nesil güçlü bir devlettir. Ayrıca bir sonraki kuşaklara sağlıklı beslenme alışkanlığımızı da aktarabiliriz. Bu noktadan da mes'ul olduğumuzu düşünüyorum.

Sağlıklı beslenme ne kadar devam ettirilmelidir ?
Sağlıklı beslenme bir süreçtir. Bu süreç bir ömür boyu devam ettirilmelidir. Yediklerimiz biz oluyor. Kişi ne yiyorsa aslında o oluyor. Açıkçası sağlıklı gıdalar tüketen insanlar sağlıklı oluyor. Sağlıksız gıdalar tüketen insanlarda sağlıksız oluyor. Denklem bu kadar açık.

Sağlıklı beslenmek zor bir şey değil aslında. Biz sağlıksız beslenmeye alıştığımız için sağlıklı beslenmek bize zor geliyor. Tekrardan sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirdiğimizde, sağlıksız beslenmek bize zulüm gibi gelecek. Kısaca bir ömür boyu sağlıklı beslenme bizim vazifelerimizden birisidir. Çünkü hayatımız bitinceye kadar beslenme ihtiyacımız devam ediyor.

Sağlıklı beslenerek hastalıklarından kurtulabilir miyim ?
Hastanelere giden insanlar, o kadar çok zahmete katlanıyor, bir dünya ilaç kullanıyor hem zaman hem de enerji açısından ciddi fedakarlıklar yapıyor. Tüm bu emekler niçin yapılıyor ? Tekrardan sağlıklı bir insan olmak için. Aynı bunları yapan insan, hastalıklardan tamamen kurtulmak için, sağlıklı beslenmeye dikkat edemiyor. İşte tam da burada bir yanlışlık var değil mi ?

Genel sağlık hakkında iki uzmanın sohbetini izlemenizi öneririm. Prof.Dr. Canan KARATAY ve Kemal ÖZER TRT 1'de sağlığı konuşorlar:

Hastalıktan kurtulmak için gösterdiğimiz çabayı, hastalığa yakalanmamak için göstermiyoruz. Denklem bozuk olunca sonuç bizim açımızdan olumsuz oluyor. Çarşıda tavuk döner yemek için gerektiğinde kuyruğa giren insanımız, yediklerinin sonucunu düşünmüyor. Yediklerimizin içindekilere lezzet noktasında dikkat ederken (Ketçap olsun, mayonez olsun,acı olsun) sağlığımıza olumsuz etkilerine hiç dikkat etmiyoruz.

Biraz dikkat edebildiğimizde, bir çok hastalıktan kurtulduğumuzu göreceğiz. Tansiyon, kolesterol , şeker gibi kronik hastalıkların temeli sağlıksız beslenmedir. O halde denklem doğru işliyor, sağlıklı beslen hastalıklardan kurtul.
 

Pire-Ferhat

0
Onaylı Üye
Katılım
2 Aralık 2004
Mesajlar
401
Reaction score
21
Beyaz ekmek bu kadar zararliysa neden yetkililer bu konuda önlem almiyorlar.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst