İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Screaming Frog SEO Spider ne işe yarar?

Flamengo

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
13 Ekim 2009
Mesajlar
549
Reaction score
26
Konum
Yozgat
Doğru araçlar, bir web sitesinin SEO denetimini çok daha kolay hale getirebilir. Bu anlamda Screaming Frog SEO Spider dünya çapında kullanılan en önemli araçlardan biridir. Bu araç web sitesini incelemek ve bir web sitesinin arama sonuçlarında gösterdiği performansa zarar verebilecek kusurları tespit etmek için kullanılabilir.

Bu yazıda Screaming Frog nedir? Screaming Frog ile SEO analizi nasıl yapılır? bu soruların yanıtlarını bulacaksınız.

Screaming Frog nedir?
Screaming Frog SEO Spider, PC’nizde, Mac veya Linux makinenizde yerel olarak yükleyebileceğiniz küçük bir masaüstü uygulamasıdır. Bir SEO perspektifinden bir web sitesinin bağlantılarını, resimlerini, CSS’lerini, vb. tarar. Temelde, bir web sitesini tararken arama örümceğinin ne göreceğini söyler.

Bu bilgi, bir siteyi yerinde SEO perspektifinden hızlı bir şekilde analiz etmenize, denetlemenize ve incelemenize olanak tanır. Büyük bir web sitesinin her sayfasını el ile analiz etmek çok zor olabilir, çünkü bir ton çalışma kaydınız olabilir.

1. İndir ve Kur
Screaming Frog SEO Spiderın en sık kullanılan özelliklerinden bazılarını küçük bir örnek olay incelemesiyle açıklayacağım. İzleyebilmeniz harika olur, bu yüzden aracı buradan indirerek başlayın : https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/.

download.png
Screaming Frog download
Windows, Mac ve Ubuntu için kullanılabilir ve ücretsiz lisans altında 500 URI’nin taranmasıyla sınırlıdır, ancak tamamen ücretsizdir. Lisans satın almak, daha fazla URI’nin taranmasını sağlar (büyük bir siteyle ilgileniyorsanız faydalıdır) ve size birkaç özellik daha sunar.

2. Bir web sitesini tarama
İlk web sitenizi taramaya hazır mısınız? Hadi gidelim! Örnek olarak Gero Wonen Meubelenweb sitesini kullanacağım.

Her şeyden önce örümcek için bir URL girmeliyiz. Web sitenizin alan adını kutuya yapıştırın ve Başlat düğmesine basın.

screaming-frog-1.jpg
Start button
Ek alt alanları (örneğin, blog.website.com ’URL’sindeki bir blog) taramak istiyorsanız, Configuration > Spider altındaki Tüm Alt Alan Adlarını Tara kutusunu işaretlemeniz gerekir.

Web sitenizin boyutuna bağlı olarak, tarama işlemi birkaç dakika sürebilir. İşlemin ne zaman yapıldığını görmek için sağ üst köşedeki ilerleme çubuğunu kontrol edin. Bundan sonra sonucu analiz etmeye başlayabiliriz.

3. Response Codes kontrol et
Genellikle Response Codes (yanıt) sekmesi altındaki HTTP durum kodlarına bakarak başlıyorum. En önemli HTTP durum kodları şunlardır:

  • 200: OK (Tamam)
  • 301: Permanent redirect (Kalıcı bağlantı)
  • 302: Temporary redirect (Geçici yönlendirme)
  • 404: Not found (Bulunamadı)
  • 500: Server error (Sunucu hatası)
  • 503: Unavailable (Kullanılamıyor)
screaming-frog-2.jpg
Response Codes
Tüm yönlendirmeleri (301 ve 302) kontrol ederek başlayın ve doğru sürümü kullandığınızı doğrulayın. 301’in kalıcı yönlendirmeler olduğunu unutmayın, bu yüzden yetkileri yeni sayfaya iletirler. 302 yönlendirmesinde durum böyle değil.

Daha sonra 404 hatalarına bir göz atabiliriz. Bu hata, var olmayan bir sayfayı ziyaret ettiğinizde görünür. Bu, silinmiş veya yeniden adlandırılmış olduğundan (yeni bir URL’ye yönlendirilmeden). İlgili bir sayfaya 301 yönlendirmesi uygulayarak bu hataları çözün.

Not: Google Webmaster Tools‘ daki tarama hataları raporunu kontrol etmeyi unutmayın.

Bu sayfada bozuk iç bağlantılar (Internal Links) için de arama yapabilirsiniz. 4xx veya 5xx durum kodu içeren bir URL’yi tıklayın ve alt pencerede In Links sekmesine bir göz atın. Burada, bozuk URL’ye bağlantı veren tüm sayfaların bir listesini görürsünüz.

4. URL
Screaming Frog SEO spider ile bir web sitesinin tüm URL’lerini URL sekmesi üzerinden analiz edebiliriz.

Her bir URL’nin uzunluğunu kontrol ederek başlayın. Görünüşüne göre doğal olarak uzun olanları tespit edebilecek misin? İyi bir URL’nin kısa olduğunu (tercihen yalnızca dört ila beş kelime) ve açıklayıcı olduğunu unutmayın (ör. Website.com/p5145 yerine website.com/seo-tutorial).

screaming-frog-5.jpg
URL yapısı
ASCII (American Standard Code for Information Interchange) uygun olmayan karakterler, altçizgi, büyük harf, yinelenen ve dinamik URL’ler için filtrelere göz atmayı unutmayın. Bu elemanların tümü indeksleme sorunlarına neden olabilir, bu yüzden en kısa zamanda bunları çözmek en iyisidir.

5. Page Titles
Ardından, sayfa başlıklarına bir göz atabiliriz. Sayfa başı bir başlığa sahip olmalı ve sayfanın en önemli anahtar kelimesi başlangıçta kullanılmalıdır. Bu analizden de göreceğimiz gibi, web sitemiz onu uygulamıyor. Bu, en kısa zamanda düzeltilmesi gereken bir şey.

screaming-frog-6.jpg
Page Titles
Bir başlığın 60 karakterden uzun olmaması gerektiğini unutmayın. Bu yararlı bir ölçüm olmasına rağmen, aslında Title 1 Pixel Width sütununa bakmalıyız. Adından da anlaşılacağı gibi, başlıklarınızın uzunluğunu karakterlerin yerine piksel sayısıyla ölçer. Google, 512 pikselden daha uzun olan başlıkları keser. Bazı harfler ve rakamlar diğerlerine göre daha fazla yer kaplar (örneğin I ve W), bu yüzden 60 karakterden kısa bir başlık yine çok uzun olabilir.

6. Meta Descriptions
Meta açıklamaları, sayfa başlığı altındaki arama motoru sonuç sayfalarında kullanılır. Onları 160 karakterin altında tutmak en iyisidir. Daha uzun açıklamalar kesilecektir.

Analizimizde, meta description 1 alanının boş olduğunu görüyoruz ve bu sitede hiçbir meta açıklama bulunmadığını düşündürüyor. Bu, her sayfaya benzersiz bir meta açıklama eklememiz gerektiği anlamına gelir.

Screaming Frog, bir arama snippet’ini simüle etmenizi ve analiz etmenizi sağlayan kullanışlı yeni bir özelliğe sahiptir. Bir URL’yi tıklamanız ve ekranınızın altındaki SERP snippet sekmesini seçmeniz yeterlidir. Başlığı ve meta açıklamayı değiştirin ve bir masaüstü, akıllı telefon veya tablette nasıl göründüğüne bakın.

screaming-frog-10.jpg


7. Images
Sayfa hızı sadece mobil kullanıcılar için değil, arama motorları için de önemlidir. Google, web sayfalarını sıralarken sayfanın hızını dikkate alacağını belirtti. Bir sayfayı yavaşlatabilecek özelliklerden biri de resimlerdir. Yüksek çözünürlüklü görüntüler çok fazla bant genişliğine sahip olabilir, bu yüzden bunları 100kb altında tutmak en iyisidir.

screaming-frog-3.jpg


Images over 100kb resimleri kolayca dışa aktarabilirsiniz. alt-text de bakmayı unutmayın. Her resmin benzersiz ve açıklayıcı bir alt-text (alt metni) olduğundan emin olun.

İpucu: Yanıt süresi altındaki yanıt kodları sekmesinde her sayfanın hızını görebilirsiniz. Yükleme süresi hakkında daha fazla bilgi edinmek için öne çıkan sayfaları kontrol edin ve Yslow veya PageSpeed Insights gibi bir araç kullanın.

8. Directives
Directives sekmesinde, meta robot etiketi, kanonik bağlantılar ve rel = sonraki / önceki ek açıklamalarla ilgili bilgileri görebilirsiniz. Tüm sayfaları belirli bir yönerge ile hızlı bir şekilde görüntülemek için filtrelerden birini kullanın. Gördüğünüz gibi; Gero Wonen Meubelen için bu rapor boştur, yani gerekli olduğunda uygun etiketleri uygulamamız gerekir.

screaming-frog-8.jpg


9. XML Sitemap
Bir XML Site Haritası oluşturmak için Screaming Frog SEO spider kullanabilirsiniz. Bu tür Site Haritası, arama motorları tarafından tüm alakalı içerikleri bulup bulmadıklarını kontrol etmek için kullanılır. Web sitenizi taramaya yardımcı olan bir yol haritası.

Bu özelliği, Sitemaps > Create XML Sitemap altındaki en üstteki gezinme çubuğunda bulabilirsiniz. Dosya oluşturulduktan sonra, önceliği manuel olarak değiştirebilir ve belirli sayfaların sıklığını değiştirebilirsiniz.

10. Sonuç
Screaming Frog SEO Spider ile, sayfa başlıkları, meta açıklamalar, URL yapısı, yanıt kodları, resimler, vb. Gibi birçok yerinde öğeyi analiz edebilirsiniz. Bu, bir web sitesini optimize etmenize ve arama sonucundaki performansını artırmanıza yardımcı olacak harika bir araçtır. Bunlara ek olarak; Tamamen ücretsizdir (500 URL’e kadar), bu yüzden her web tasarımcısının araç kutusunda zorunlu bir araç olmalı!

Alıntıdır.
 

KaRNeC

İyinet Üyesi
Katılım
4 Ekim 2002
Mesajlar
2,829
Reaction score
260
Konum
Kahramanmaraş
SEO ile ilgilenenlerin kesinlikle kullanmasını tavsiye ederim.
Programı satın alabilir ya da full olarak internette bulabilirsiniz.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst