İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

İpucu SEO Uyumlu Makale Yazım Teknikleri

ŞeMSi

Empatik
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
2 Haziran 2016
Mesajlar
788
Reaction score
115
Konum
Hatay
Sevgili iyinet ziyaretçileri, kaliteli bir makale yazmak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip ediniz. SEO uyumlu makale yazmak için gerekli tüm ayrıntılar aşağıda madde madde anlatılmış ve görsellerle desteklenmiştir. Çalışırken not almayı unutmayın :)

1- Anahtar Kelime Analizi
Diyelim ki blogunuzda “SEO uyumlu makale nasıl yazılır” konusunda bir yazı yazmak ve yazınızın binlerce kişi tarafından ziyaret edilmesini istiyorsanız, yazacağınız yazının trafik potansiyelini öğrenmek adına öncelikli olarak yapmanız gereken anahtar kelime analizi olacaktır.

Anahtar kelime analizi için kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz bir çok araç var. Ben ise size bu yazımda benimde kullandığım 3 araç ve yöntemden bahsedeceğim. Sadece bu 3 aracı kullanmak, yazınızın google’da üst sırada yer alması için yeterli olacaktır.

Google Adwords

SEO uyumlu içerik oluşturmak için kullanacağınız ilk ve en önemli araç, google adwords’ün sunduğu anahtar kelime planlayıcısı olmalı diye düşünüyorum.
Anahtar Kelime Planlayıcıs Nedir?Yazacağınız konuyla alakalı olan anahtar kelimelerin aratılma hacimlerini rakamsal olarak size sunarak o konu hakkında marketin potansiyelini öğrenmenizi sağlayan bir araçtır.

Yani kısacası bu aracı kullanarak bir yazının okuyucu kitlesinin ne kadar olduğuna, yazmaya değer olup olmadığına karar vermeniz mümkün.

1- Öncelikle Google adwords hesabınıza giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra sol üst köşede bulunan adwords ana menüsünden Araçlar >> Anahtar Kelime Planlayıcı sekmesine tıklayın

google-adwords-araclar.jpg


2- Daha sonra karşınıza açılan sekmeden Arama hacmi verilerini ve trendlerini alın sekmesine tıklayın. Sekme kayan tablo şeklinde açılacak ve karşınıza aşağıdaki resimde olduğu gibi bir ekran çıkacaktır.

google-adwords-anahtar-kelime-trendleri.jpg


Buraya odaklanmak istediğiniz – aratılma hacmini öğrenmek istediğiniz anahtar kelimeyi yazdıktan sonra hedefleme ve tarih aralığını seçip, arama hacmini al butonuna tıklayın.

3- Google adwords aratığınız anahtar kelime veya kelimelerin aylık arama hacimlerini bir grafik şeklinde size sunacaktır.

google-adwords-anahtar-kelime-istatistikleri.jpg


Google’da bir şey arattığınızda, yani arama motoruna bir kelime yazdığınızda, google ikinci kelimeyi kolaylık olması açısından size otomatik olarak tamamlar ve google bunu, yani ikinci kelimeyi google’da en çok aratılan kelime tamlamasına göre yapar.

Keyword Tool Nedir ? Keyword Tool google’ın tamamlayıcı özelliği nasıl işliyorsa, yine aynı şekilde işler. Tek farkı, google’ın sunduğu tamamlayıcı kelime seçenek sayısını daha fazla sağlıyor olması ve bu kelimeleri google’da aratılma popülerliğine göre sıralaması.

Benim konum “SEO uyumlu makale nasıl yazılır” olduğu için odaklandığım anahtar kelimede SEO Uyumlu Makale.

+Fakat benim öncelikli olarak öğrenmek istediğim ise google’da insanlar tarafından en çok aratılan kelimeler bütünü SEO uyumlu makale mi ? SEO uyumlu içerik mi ? yoksa başka bir kelime tamlaması mı olduğu.

+İkinci olaraksa, insanların yine aynı konu hakkında bilgi sahibi olmak için hangi diğer aratma terimlerini kullandığını öğrenmek. Yani odaklandığım anahtar kelime dışında odaklandığım anahtar kelimeye en yakın diğer eş anlamlı, aratırlma potansiyeli olan kelimelerin neler olduğu.

1- Öncelikle Keyword Tool adresine gidin ve odaklandığınız anahtar kelimenin bir kısmını aratma kısmına yazın. Ardından arama motoru olarak google.com.tr ve dil seçeneğini olarak Turkish(Turk) opsiyonunu seçip enter tuşuna basın.

keyword-tool-ana-ekran.jpg


Odaklandığım anahtar kelimenin bir kısmını, yani “SEO uyumlu” kelimeler bütününü aratmam sonucunda, keyword tool bana alttaki resimde görüldüğü gibi google’da önerilen kelime tamlamalarını popülerliğe göre sıralayarak gösteriyor.

keyword-tool-sonuclari.jpg


2- Böylece hangi kelimeler bütününün google’da daha çok aratıldığını öğrenmiş oldum. Bu yüzden de odaklandığım anahtar kelimeyi SEO Uyumlu Makale olarak seçmiş oldum.

Tamam, asıl odaklanmak gereken anahtar kelimeyi öğrendim. Fakat listede yer alan diğer anahar kelimelere odaklanmayacak mıyım ? Tabii ki hayır.
Önemli:Listede yer alan, yazıma entegre edebileceğim diğer benzer anahar kelimelerede ( SEO uyumlu içerik, SEO uyumlu makale örneği, SEO uyumlu ne demek gibi ) mutlaka yazımda yer veriyorum.

Zaten olay tam olarak bu noktada. Google üzerinden SEO uyumlu içerik yazma konusunda kaynak aratan tüm potansiyel ziyaretçilerin kullanabilieceği aratma terimlerine yazınızda yer vererek, o ziyaretçilerin arama sonuçlarında yer almak.

Önemli – 1Tüm bu analizler sonucunda ortaya çıkarttığınız anahtar kelimeleri bir deftere not edin. Yazınızı yazarken not defteriniz gözünüzün önünde olsun ki, en baştan cümle yapılarınızı bu anahtar kelimelere uygun planlayabilin.

Önemli – 2Tabii, sırf yazınızın içerisinde geçirmiş olmak içinde bu terimleri direkt olarak yazınıza eklemeyin.

Önemli – 3Bu anahtar kelimeleri yazı akışınızla birlikte, ziyaretçinize hissettirmeden, anlatım bütünlüğünü bozmadan kullanamnız çok önemli.
Kendi Analiziniz

1-Kendinize şunu sormanız gerekli, potansiyel bir ziyaretiçi neden SEO uyumlu makale örneği yada bir kaynak arar ?

Tabii ki google’da üst sırada yer almak için.

O zaman bu potansiyel ziyaretçi aynı şekilde SEO uyumlu makale anahtar kelimesi için değilde, “Google’da birinci sırada çıkmak” yada “Google’da üst sıralara çıkmak” anahtar kelimelerinde de aratma yapabilir. Sonuçta google’da üst sıralarda çıkmanın olmazsa olmazlarından bir taneside SEO uyumlu yazı yazmak.

O zaman benim aynı şekilde yukarıdaki anahtar kelime analizi yöntemlerini “Google’da üst sıralara çıkmak” anahtar kelimesi içinde uygulamam ve aynı yazının içerisinde bu ve buna benzer anahtar kelimelere de yer vermem gerekli.

2-Analizini gerçekleştirmeniz diğer bir konu ise rakipleriniz. Sizin yazmak istediğiniz konuda daha önce yazılmış yazıları da google üzerinden aratıp, bir rakip analizi gerçekleştirin.

Rakiplerinizin o konu hakkında neler yazdığına, nasıl yazdığına dikkat edin ve daha iyi nasıl yazabilirimi hedefleyerek bu yola çıkın.

2- SEO Uyumlu İçerik Başlığı ve Açıklaması

Yazı başlığı ve Meta Başlığı

SEO uyumlu içerik oluşturmanın diğer bir kritik adımı ise meta ve yazı başlıklarınız. Öncelikle yazı başlığı ve meta başlığı arasındaki farkı bilmeniz gerekli;
  • Yazı Başlığı:Okuyucularınızın yazı başlığınızı nasıl gördüğü
  • Meta BaşlığıArama motorlarınızın yazı başlığınızı nasıl gördüğü
Eğer SEO ayarlarında meta başlığını belirtmediyseniz, arama motorları tarafından yazı başlığınız meta başlığınız olarak algılanacaktır.

1- Burda dikkat etmeniz gereken en önemli şey, meta başlığınızda odaklandığınız ana anahtar kelimeye yer vermeniz.
2- Yazı başlığınızı SEO uyumlu bir başlık olması için, 50 ila 70 karakter arasında yazmanız.
3-Odaklandığınız ana anahar kelimeyi meta başlığınızda başlığın en başında kullanmanız.

Peki meta başlığını ayrı, yazı başlığını nasıl ayrı yazabilirim ? Eğer blog altyapınızda wordpress kullanıyorsanız, bu işlemi gerçekleştirmeniz oldukça kolay. WordPress’te bir çok SEO eklentisi bu işlemi yapmanıza olanak sağlar. ( SEO by Yoast, All in one SEO pack, Platinum SEO vs. )

WordPress’te yazınızı yazdığınız editörün altında bulunan Yoast SEO kutusu SEO Başlığıkısmından Meta Başlığınızı belirleyebilirsiniz.
Uygulamalı anlatmak gerekirse, bu yazım için kullandığım 2 ayrı başlık var. Birisi google için, diğeri ise kullanıcılarım, yani daha dikkat çekici olması için.
Yazı Başlığı– Adım Adım SEO Uyumlu Makale Yazımı ( Kullanıcı Dostu Başlık )
Meta Başlığı– SEO Uyumlu Makale | SEO Uyumlu Yazı Nasıl Yazılır ? ( Google Dostu Başlık )

yazi-basligi-meta-basligi-farki.jpg


Dikkat etmenizi istediğim nokta ise, google dostu başlığımda yukarıda belirttiğim 3 adımıda uygulamış olmam.

Yazı Meta Açıklaması

Bir yazı için meta açıklaması o yazının google sıralaması için hayati öneme sahiptir. Tüm SEO eklentileri yazılarınız için meta açıklaması eklemenize olanak sağlar. Meta açıklaması o kadar kritiktir ki, yazdığınız açıklamayla potansiyel ziyaretçilere yazınıza tıklayıp tıklamama kararı verdirirsiniz.

Meta açıklaması maximum 156 karakterden oluşmalıdır ve bu 156 karakter içerisinde odaklandığınız ana anahtar kelime mutlaka bir kere yer almalı ve kesinlikle bir anlam bütünlüğü içerisinde olmalıdır.

meta-aciklamasi.jpg


Eğer geçmişte yazdığınız yazılarınızda meta açıklaması yazmadıysanız, mutlaka o yazıları düzenleyip meta açıklamalarını oluşturunuz.

3- Yazı İçerisinde Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Teknik Konular

Yoast Sayfa Analizi Doğrultusunda Yazmak

Bildiğiniz gibi SEO by yoast, All in SEO one pack ve diğer bir çok SEO eklentisinin sunduğu özelliklerden bir taneside sayfa analizi.
Eğer sizde bu eklentilerden bir tanesini kullanıyorsanız, herhangi bir yazınızı düzenle dediğinizde yazının hemen altında o eklentinin SEO kutucuğunu göreceksiniz.
SEO kutucuğu >> Sayfa Analizi sekmesine tıkladığınızda eklenti size uygulamanız gereken adımları birer birer söylüyor aslında. Bu adımların hepsinden yeşil, yani geçer not almak yazınızın SEO’su için oldukça önemli.

Eklentinin sizden yerine getirmenizi istediği her bir kriteri yerine getirdiğinizde SEO uyumlu makale yazmak adına bir çok önemli adımı yerine getirmiş oluyorsunuz zaten.

seo-sayfa-analizi.jpg


Yazı URL Yapısı
WordPress’te bir yazı başlığı belirlediğinizde wordpress otomatik olarak o yazı başlığını URL adresi olarak belirler.
Mesela bu yazımda yazı başlığına “Adım Adım SEO Uyumlu Makale Yazımı” yazdığımda wordpress bu yazının URL adresini otomatik olarak şu şekilde yapar;

Kod:
https://iyinet.com/blog/adim-adim-seo-uyumlu-makale-yazimi

Fakat URL yapısında adım adım gibi tamlamları kullanmanın SEO açısından hiç bir faydası olmadığı gibi yazınızın SEO’suna zararda verebilir. Bu sebeple bu tür gereksiz kelimelerden kurtulmanız gerekmektedir.

Bu yazı için doğru URL yapısı aşağıdaki gibi olmalıdır;

Kod:
https://iyinet.com/blog/seo-uyumlu-makale-seo-uyumlu-yazi

İncelediğinizde odaklandığım ana anahtar kelimenin URL yapısının en başında yer aldığını ve hiç bir gereksiz kelime içermediğini göreceksiniz.
Önemli:Daha önceden yayımladığınız yazılarınızda bu değişikliği kesinlikle yapmayın! Uygulamanızı önerdiğim URL yapısını henüz yayıma sokmadığınız yazılarınızda uygulayın.

Resim Alt Tagları

resim-alternatif-metin.jpg


Google resimleri bizim gözlemlediğimiz gibi göremez. Yaptığı şey ise resimleri okumaktır. Resminize bir isim vermelisiniz ki google bunu okuyabilsin. Resminizi isimlendirinden kastım bir resmi image001.jpg şeklinde kaydetmek değil tabii ki. Bu yapabileceğiniz en kötü hareket olur.

Bunun yerine resminiz ne ile alakalıysa, resminize o ismi verin. Yazınıza ekleyeceğiniz resim adsense yönetim ekranı resmiyse, ozaman o resme adsense_yoneyim_ekrani ismini verin ve sitenize o şekilde yükleyin.

2- Yazınıza eklediğiniz her bir resme aynı zamanda mutlaka alt tagıda ( Alternatif Metin )ekleyin. Ve odaklandığınız ana anahtar kelimeyi mutlaka yazınzıda kullandığınız resimlerin bir tanesinin alt tagında kullanın.

Eski Yazılara Link Vermek

Yeni bir yazı yazarken gerekli yerlerde eski yazlarınıza link sağlamak, yazınızına SEO için her zaman olumlu geri dönüş sağlar.
Eski yazılarınıza link verirken mutlaka anchor text tekniğini kullanın. Peki nedir bu anchor text tekniği ? Hemen bir resimle açıklayayım,
Önemli:Link çıkışları SEO uyumlu makale için oldukça önemli diğer bir faktör ise link çıkışıdır. Yazılarınızda sadece site içi linkleme değil, aynı zamanda site dışı linklemeye, yani başka bir siteyede link vermeyide ihmal etmeyin. ( tabii sınırlı sayıda )

H1, H2, H3 Tagları Kullanmak
Bir yazının SEO uyumlu yazılmasında diğer önemli faktörlerden biriside, yazınız içerisinde H1, H2 ve H3 taglarının kullanılmasıdır. Özellikle de uzun yazılarda.

h1-tag-kullanimi.jpg


4- Yazı İçeriğinin Kendisi

Tamam. Yayımlayacağım bir yazımda dediğiniz herşeyi uyguladım fakat yinede google’da üst sırada yer almıyorum. Tam olarak neyi eksik yapıyorum ?
Bahsettiğim teknik konular google’da birinci sırada çıkmak için birer araç. Google’ın asıl önem verdiği şey ise özgün ve kaliteli içerik.

İçeriklerinizi yazarken kendinize şunu hedef koymalısınız; öyle bir içerik yazın ki başkası rakip araştırmasına çıkıp sizin yazınızı okuduktan sonra o konuda yazmaktan vazgeçsin. Yazınız o kadar kaliteli olsun ki, potansiyel rakipleriniz sizin yazınızı okuduktan sonra o konuda yazı yazmaktan vazgeçsin.

Eksik hiç bir nokta bırakmadan, tüm detaylarıyla anlaşılır, akıcı, okuyucuyu yormayan, kafa karıştırmayan yazılar yazın. Okuyucu okumaya başladığında yazının sonuna nasıl geldiğini anlamasın.

5- Diğer Genel Önemli Noktalar

1-Odaklandığınız ana anhtar kelimeyi yazınızın başında, ilk paragrafta ve ilk 100 kelime içerisinde geçirmeye özen gösterin.

2-Resimlerinizi yazınıza yüklemeden önce mutlaka optimize edilmiş bir şekilde yükleyin. Eğer resimlerin nasıl optimize edileceğini bilmiyorsanız , WordPress SEO Uyumlu Resim Optimizasyonu başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz.

3-Yazı açılma hızınızın üst seviyede olduğundan emin olun. 3 saniyeden geç açılan bir yazının google’da üst sıralarda çıkması neredeyse imkansız. O yüzden hız olmazsa olmaz kriterlerden bir tanesi. Eğer wordpress sitenizin hızıyla ilgili problem yaşıyorsanız, WordPress Site Hızlandırma başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz.

4-Yazılarınızda canonical etiketi kullanmaya çalışın. Canonical etiketi nedir ? Nasıl kullanılır ? gibi sorularınız varsa, WordPress Canonical Etiketi Kullanımı başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz.

5-Doğru kalıcı bağlantı ayarlarına sahip olduğunuzdan emin olun. Eğer bir blogun kalıcı bağlantı ayarlarının nasıl olması gerektiğini bilmiyorsanız, WordPress SEO Dostu Kalıcı Bağlantı Ayarları başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz.

6-Bu seçeneği lütfen en önemli önerim olarak algılayın ve WordPress SEO Nasıl Yapılırbaşlıklı yazımı mutlaka ama mutlaka okuyun. İnanın size bir çok şey katacaktır.

Kaynak: wpmavi
 

teknosayfam

0
Onaylı Üye
Katılım
22 Eylül 2017
Mesajlar
404
Reaction score
88
Konum
Kahramanmaraş
Bir de bu yazılan yazıya kaliteli sitelerden link çıkışı yapılırsa , hit sayısı mükemmel olacaktır.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst