İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Seo İpucu Site açarken dikkat edilecekler

Yeniçeri

Ne Mutlu Türküm Diyene
İyinet Üyesi
Katılım
14 Şubat 2009
Mesajlar
9,780
Reaction score
306
Bir seo uzmanı değilim. Bir webmaster değilim. Kodlarla aram hiç yoktur. Tasarımdan anlamam. Diyeceksiniz ki nasıl bu sitede adminsin. Çok basit bir cevabı var : Tecrübe.
Şimdi size tecrübelerimden kısaca bahsetmek istiyorum. Tabii ki bu yazım profesyoneller için değildir. En başından söyliyeyim :)

Herkes kolay yoldan kazanmak ister. Ama maalesef bu mümkün değildir. Açıkçası ben kazanamadım. Kazanan varsa banada söylesin:)
Bu işe kolay yoldan hemen para kazanayım diye başlayanlar varsa, yazının devamını okumasına gerek yok.

İnternetten para kazanmak için çok yol kat etmek, masraf etmek gerekiyor. Herkeste şöyle bir düşünce var : " Bende bir site açayım, siteme reklam alayım, köşeyi döneyim ". Yok öyle üç kuruşa beş köfte:)

Site açmak için gerekenler : ( Tabii bunlar benim fikirlerim)

1- Boş zaman
2- İstek
3- İlgi
4- Domain ( Alan adı )
5- Hosting ( Barındırma )

Bakın, domain ve hostingi en sona sakladım. Yani domain ve hostingi almakla iş bitmiyor. Siz işe sondan başlamış oluyorsunuz.

Bir site açacaksınız. Fakat ne üzerine bir site açsam diye düşünüyorsunuz. Acaba hangi alanda bir site açsam daha çok kazanırım diyorsunuz. Eğer illegal ( Film, dizi, program, mp-3 vs.. ) üzerine bir site açmayacaksanız en iyi kazandıran alanlar; Tatil, sağlık, moda gibi alanlardır. Fakat bu alanlarda bir site açarsanız baştan kaybedersiniz. Çünkü binlerce rakibiniz vardır. Ha, benim maddi durumum iyi diyorsanız ve milyarları gözden çıkarmışsanız tabii ki olabilir.

Bu sebeple açacağınız site, en iyi bildiğiniz alanda yada en çok ilgi duyduğunuz alanda olsun.

Diğer bir faktör boş zamanınızın olması. Boş zamanınız olsun ki, siteye vakit ayırabilin. Gelişmeleri takip edebilin.

Bir sonraki önemli nokta, istek. Yani, gerçekten bir site sahibi olmayı isteyin. O site ile uğraşmaktan keyif duyun. Aksi halde, açılan ve hemen kapanan binlerce hatta milyonlarca siteden biri olursunuz.

Sitenize ilgi gösterin. Onu benimseyin. Hırslı olun.

Domain ve hosting konularına girmeyeceğim. Bunlar için internette biraz araştırma yaparsanız, en uygun sonuca ulaşacaksınız. Fakat domaininizin keyword ( Anahtar kelime ) olması, size avantaj sağlayacaktır.

Çok uzun oldu sanırım. Sizi sıkmaması için kısaca sonlandırmak istiyorum. Yukarıda yazdıklarıma ek olşarak aşağıda yazacaklarımı dikkate almanız, google amcanın gözünde sizi değerli kılacaktır.

1- Sitenizi güncel tutun. Yani 1 hafta boyunca hergün yazıp, sonra 1 ay boş bırakmayın. Yazılarınızı zamanlayarak eklemeniz ( Yani toplu halde yazı girsenizde, onun yayınlanma zamanını belirli periyotlarla belirlemeniz, sitenizi oldukça yükseltecek ve güncel tutacaktır)

2- Özgün yazılar ekleyin. Yani yazdığınız yazılar, daha önce internette yayınlanmamış olsun. Çünkü böyle yazılar hem ziyaretçilerinizin " Aaaa bu yazıyı ben daha önce okudum " gibi tepkisini çekecek, hemde daha önce yayınlandığı için arama sonuçlarında oldukça gerilerde olacaksınız.

3- W-arez yani korsan tema kullanmayın. Bu hem telif hakkı ile başınızın derde girmesine sebep olabilir, hemde temanın içine yerleştirilmiş olan gizli kodlar, ileride başınıza dert açabilir.

4- Link değişiminden uzak durun. Sitenizin linkini başka bir siteye verdiyseniz, o sitenin linkini sitenizde tutmayın. Bu google'ın gözünde üçkağıtçılığa girer ve arama sonuçlarından düşersiniz.

5- Link yada makale satın alın. Farklı sitelerin size vereceği bağlantılar, yine google'ın gözünde sizin değerli bir site olduğunuzu gösterir. Fakat dikkat etmeniz gereken şey, kalitesiz sitelerden link yada makale satın almamanız.


Biraz uzun oldu sanırım:) Ama bunlar benim yaklaşık 14 yıllık tecrübelerimin sonucu. Katılanlar olacağı gibi katılmayanlarda olabilir. Fakat yeni başlayan arkadaşlarımız için faydalı olacağını düşünüyorum. Yardım almaktan yada yardım vermekten çekinmeyin. Herkese hayırlı kazançlar..
 

by_karahan

1
İyinet Üyesi
Katılım
16 Mayıs 2010
Mesajlar
421
Reaction score
2
Konum
Root :)
Elinze sağlık temel bilgileri vermişsin. İnşaatın temeli çürük olursa üzerine ne kadar kat çıkarsan çık yıkılır :) Sağlam bir temel vermişsin.

Backlink alırken dikkat etmeniz gereken bir kaç püf nokta eklemek istiyorum ben de,

Bir çok arkadaş link satın alırken sitenin Pagerank değerine bakıyor. Ancak her gördüğünüz PR 5-6-7-8 site gerçek PR olmayabilir.

Bazı uyanıklar, heklink ile kısa sürede yüksek pagerank kazandırıp link satışı yapıyorlar. heklink ile kasılmış bir pageranka sahip siteden link almak da sitenize zarar verir.

Peki bir sitenin heklink kullandığını nasıl anlayacağız?

Bunun en pratik yolu sitenin backlinklerini sorgulamaktır. Bunun için bir çok backlink sorgulama sitesini kullanabilirsiniz.

Ben http://www.dbacklink.com/ kullanıyorum oldukça başarılı ve kategorilendirme yaptığı için tercih ediyorum.

Sizlere örnek bir heklink olayı göstererek olayı pekiştirmek istiyorum.

Kanal A'nın resmi internet sitesi http://www.kanala.com.tr/ Pagerank 7 değerine sahip gördüğünüz gibi. Sitenin kaynak kodlarına baktığımızda, 4-5 tane sitenin heklink ile sitesini eklediğini görüyoruz.

kanal a sitesini açıp, kaynak kodlarına baktığımızda display:none kodları arasına eklenmiş site adresleri görüyoruz.



Bu siteler pagerank güncellemesinden önce eklenmişlerse eğer, en az pagerang 3-4-5 değerlerine sahip olmaları gerekir.

Bu tip heklink ile alınmış sitelerden alınan backlinkler kısa vadede yükseltir sitenizi ancak uzun vadede o yükseklikten birden aşağı çakılırlar.

İkinci önemli konu, sitenin Sandboxta olup olmadığını kontrol etmek. Link aldığınız site Sandbox da olduğu takdirde size aşırı derecede zarar verecektir.

Bir sitenin sandboxda olup olmadığını nasıl anlayacağız?

siteadresi.com şeklinde google'da arattığınız zaman ilk sırada çıkıyor mu? eğer çıkmıyorsa o siteden uzak durun.

Domainin kayıt tarihi ile backlink sayısı orantılı mı? diye bakın. Örneğin 2 aylık bir site ama 20.000 backlinki varsa o siteden uzak durun.

Bu liste aslında çok daha uzar aşağı doğru daha ince ayrıntılar da mevcut vaktim olduğunda daha detaylı bir şekilde bir makale hazırlarım arkadaşlar.

Özet: Backlink, geri dönüşü imkansız olmasa bile dönüşü çok zor olan bir Seo çalışması olduğu için ince eleyip sık dokumanızı öneririm. Yapılacak bir hatanın telafisi aylarınızı alabilir.
 

Bolu Beyi

0
İyinet Üyesi
Katılım
7 Nisan 2010
Mesajlar
2,895
Reaction score
36
Güzel tespit olmuş, mesela 1,2,3 ve 5. maddeler şu anda bende olmadığı için sitem kapalı durumda:)
 

adnan_ta

0
Yasakli Uye
Katılım
28 Ağustos 2012
Mesajlar
229
Reaction score
0
Konum
Bolu
Güzel tespitler ve içten bir anlatım olmuş. Teşekkür ederim.
 

Yeniçeri

Ne Mutlu Türküm Diyene
İyinet Üyesi
Katılım
14 Şubat 2009
Mesajlar
9,780
Reaction score
306
Benim bir sorum olacakti elimde cok sayida yabanci makale var orijinal simdi ben bunları tek bir site mi yapayim birkac site mi yapayim niche olarak bu konuda tavsiyede bulunurmusunuz lutfen. ne yapmaliyim acaba?

Bu makaleleri orjinal dilinde mi yayınlayacaksınız? Yoksa Türkçe'ye çevirerek mi? Makaleler hangi alanda yazılmış? Makaleler özgün mü? Her zaman söylediğim gibi tek bir site yapıp onun üzerinde yoğunlaşmak en güzelidir.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst