İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Sitedeki sabit menülerin aynı içerik sanılması

ploop

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Nedense son zamanlarda sitenin üstündeki sabit yazıların (Ana sayfa, sık kullanılanlara ekle vb.) bütün siteyi cezalandırdığını düsünüyorum. Bu yüzden bu aynı olan yerleri Google'ın tanımadığı kodlarla yazmak istiyorum. Aklıma gelenler iframe ve javascript öncelikle. eğer sabit yerleri <script src="bilgiler.html"></script> olarak gösterirsem sayfadan satırlarca kod tasarrufunda bulunup, bunun yanında gerçek içeriği ilk olarak google'a göstereceğim. bu konu hakkındaki düsünceleriniz neler? (konuyu tam olarak anlatamamıs olabilirim, asağıda örnekledim.)

örnek: http://img103.imageshack.us/img103/2779/clipboard01iu6.gif adresindeki sablon bana göre çoğu site tasarımını temsil ediyor. eğer normal sekilde yazarsak 78 satır kod kullanıyoruz. fakat dediğim gibi iframe/javascript kullanırsak en fazla 15 satır kodda sadece gerçek içeriğimizi google'a gösterebiliriz. bira içmeye gideceğim, gelecek yorumlara simdiden çok tesekkurler :D

senolcan

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Gerçekten güzel bir düşünce ama yapmadan önce şundan emin ol, google javascript içeren sayfalara nasıl davranıyor, bu konuda bir bilgim yok ama javascript içeren sayfaları aramalarda geriye itiyorsa o zaman yapmaya düşündüğün menü sistemi yarardan çok zarar getirircektir.
Kolaygelsin.

dsgnr

0
İyinet Üyesi
Reaction score
1
güzel düşünce ama bu sefer sadece hantal bir açıklama sayfasından başka birşey elde etmiş olmayız. O linkleri sayfaya basmamızın nedeni arama motorlarının bunlara onem vermesidir. eğer sayfa içinde iç sayfa linklerimizi belirtmez ve ana sayfaya dönüş linkimizi html olarak kodlamazsak bu sayfaların arama motorları tarafımdan okunması %90 ve üzeri şekilde düşer. ve bunun gibi onlarca zararı olur. tek faydası ise kod kalabalığından kurtulmuş olunur. tabi bu bize extra kod kalabalığıda oluşturabilir

mesela iframe her bilgisayarda yada her browserde çalışmaz ( eskileri düşünerek yazıyorum ) bunun için noframe mantığı vardır. bun şekilde sayfamızdaki kod sayısı artar. hem frame olarak yazılır hemde frame çalışmazsa direk göster diyerek normak kodlar yazılır ve extradan sayfaya kod eklemek gerekir. aynı mantık javascript de de mevcuttur ve noscript olarak geçer.

tavsiye etmeyeceğim bir işlemdir.

qooqle

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
güzel düşünce ama bu sefer sadece hantal bir açıklama sayfasından başka birşey elde etmiş olmayız. O linkleri sayfaya basmamızın nedeni arama motorlarının bunlara onem vermesidir. eğer sayfa içinde iç sayfa linklerimizi belirtmez ve ana sayfaya dönüş linkimizi html olarak kodlamazsak bu sayfaların arama motorları tarafımdan okunması %90 ve üzeri şekilde düşer. ve bunun gibi onlarca zararı olur. tek faydası ise kod kalabalığından kurtulmuş olunur. tabi bu bize extra kod kalabalığıda oluşturabilir

mesela iframe her bilgisayarda yada her browserde çalışmaz ( eskileri düşünerek yazıyorum ) bunun için noframe mantığı vardır. bun şekilde sayfamızdaki kod sayısı artar. hem frame olarak yazılır hemde frame çalışmazsa direk göster diyerek normak kodlar yazılır ve extradan sayfaya kod eklemek gerekir. aynı mantık javascript de de mevcuttur ve noscript olarak geçer.

tavsiye etmeyeceğim bir işlemdir.

muhtura gibi olmuş. Lafı gediğine oturtmak galiba bu.

ploop

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
iyi de, google'a ve arama motorlara önemi belirtmek için bir siteharitasi.html olusturabiliriz. her sayfada eğer tek bir sayfaya link olursa ve bu sayfada bu linkler bulunursa bir kayıp olmaz kanımca.
@Breeze bu arada sen tam benim webmaster'ların belası denen konuya parmak basmıssın. Bu kadar önemli konuda bu kadar az yorumun gelmesi de ilginç (hatta senin konunda 0 cevap).. sanırım anlamadı kimse soruyu :)

Gerçekten güzel bir düşünce ama yapmadan önce şundan emin ol, google javascript içeren sayfalara nasıl davranıyor, bu konuda bir bilgim yok ama javascript içeren sayfaları aramalarda geriye itiyorsa o zaman yapmaya düşündüğün menü sistemi yarardan çok zarar getirircektir.
Kolaygelsin.
açıkçası su zamana kadar bildiğim iframe ve javascripti görmezden geldiğiydi, fakat bu konuya gelen cevaplara göre sekillenmesini bekliyordum. ama cevaplar tahminimin az seviyesinde geldiği için, sarhosluğumun el verdiği kadar bu gecemi konuya ayırıyorum. bulduğum seyleri bu konuya yazacağım.

dsgnr

0
İyinet Üyesi
Reaction score
1
şimdi ploopcum google header ve footer mantığına göre hareket eder ve bu alanlarda site ile ilgili temel linkleri ister. + olarak siteden dışarıya çıkan linkde ister. bunlar optimizede öncü kurallardandır. bunların haricinde eğer göstermek istenilmeyen alanlar var ise amenna haklısın çok da iyi olur.

bunun yapılması içinde bi örnek veriim bari :)

linkler.js
Kod:
 document.write('<a href="link1.html">link1</a><br>');
 document.write('<a href="link2.html">link2</a><br>');
 document.write('<a href="link3.html">link3</a><br>');
 document.write('<a href="link4.html">link4</a><br>');
 document.write('<a href="link5.html">link5</a><br>');

bu kodları linkler.js şeklinde kaydedip sitemizde bu linklerin bulunacağı alana sadece

Kod:
<script type="text/javascript" src="linkler.js"></script>

kodunu yazmak yeterlidir. bu şekilde google sayfayı yorumlarken bu alanda javascript sayesinde görünen kodları yorumlamaz.

ploop

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
google'ın header ve footer mantığına göre hareket ettiğine zerre inanmıyorum. gogole bilgili webmaster istemiyor, tamamen acemi webmaster istiyor. çünkü webmasterlar bilgilendikçe sistemi manipüle ediyor. dediğim zaten senin dediğin sey document.write olayı. sanırım bunu kullanmak daha mantıklı.
eğer kimse konuya cevap vermiyorsa, bilin ki paylasılmasını istemiyordur; gizli bilgidir :D

dsgnr

0
İyinet Üyesi
Reaction score
1
google'ın header ve footer mantığına göre hareket ettiğine zerre inanmıyorum. gogole bilgili webmaster istemiyor, tamamen acemi webmaster istiyor. çünkü webmasterlar bilgilendikçe sistemi manipüle ediyor. dediğim zaten senin dediğin sey document.write olayı. sanırım bunu kullanmak daha mantıklı.
eğer kimse konuya cevap vermiyorsa, bilin ki paylasılmasını istemiyordur; gizli bilgidir :D
kimse boyle birşey yapmadı bugüne kadar belkide ondandır :)

ploop

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
bugünden sonra her sitede bu sistemi görürüz merak etme :) ben bu sistemi aylardır düsünüyorum ama sormaya üsenmistim. deneyeyim bakalım google amca ne tepki verecek.

osahin

0
İyinet Üyesi
Reaction score
34
Hadi 3 sayfalık site yapalım.
Bu sitemiz şu sayfalardan oluşsun
1. Ana sayfa
2. Baba sayfa
3. Çocuk sayfa

Ana sayfamız şöyle olsun
HTML:
<html>
</head>
<body>
<p><a href="anasayfa.html">Ana Sayfa</a> : Ana sayfamız hakkında bilgi verir kendisi anasayfamızı anlatır anlatır durur. 
 </p>
<p><a href="babasayfa.html">Baba Sayfa</a> : Baba sayfamız hakkında bilgi verir kendisi baba sayfamızı anlatır anlatır durur. 
 </p>
<p><a href="cocuksayfa.html">Çocuk Sayfa  </a> Çocuk sayfamız hakkında bilgi verir kendisi baba sayfamızı anlatır anlatır durur. 
</p>
<h1>İçerik</h1>
<p>Şu an anasayfadayız napalım?</p>
<p><a href="anasayfa.html">Ana Sayfa</a> <a href="babasayfa.html">Baba Sayfa</a> <a href="cocuksayfa.html">Çocuk  sayfa</a>  </p>
</body>
</html>

Baba sayfamız şöyle olsun

HTML:
<html>
</head>
<body>
<p><a href="anasayfa.html">Ana Sayfa</a> : Ana sayfamız hakkında bilgi verir kendisi anasayfamızı anlatır anlatır durur. 
 </p>
<p><a href="babasayfa.html">Baba Sayfa</a> : Baba sayfamız hakkında bilgi verir kendisi baba sayfamızı anlatır anlatır durur. 
 </p>
<p><a href="cocuksayfa.html">Çocuk Sayfa  </a> Çocuk sayfamız hakkında bilgi verir kendisi baba sayfamızı anlatır anlatır durur. 
</p>
<h1>İçerik</h1>
<p>Şu an baba sayfadayız napalım?</p>
<p><a href="anasayfa.html">Ana Sayfa</a> <a href="babasayfa.html">Baba Sayfa</a> <a href="cocuksayfa.html">Çocuk  sayfa</a>  </p>
</body>
</html>

Çocuk sayfamız şöyle olsun
HTML:
<html>
</head>
<body>
 </p>
 </p>
</p>
<h1>İçerik</h1>
<p>Şu an çocuk sayfadayız napalım?</p>
</body>
</html>

Eğer üstteki kodlar gibi bir sitemiz var ise ploopun dediğine bende katılıyorum, çünkü içerik kısmı menülerden daha zayıf bu halde olduğu zaman google bunları duplicate pages olarak aha yakaladım diyor ve o siteden sadece 1 sayfayı aramalara ekliyor çünkü diğerleri nasılsa aynı...
Sonuç olarak menülerden daha zayıf bir içeriğiniz varsa doğru bencede ama yok benim içeriğim var diyorsanız çok yanlış bir davranış olur :p

ploop

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
osahin haklısın evet ama reklam banner kodları, table td tr div kodları derken acayip yer kaplıyor bu ortak kodlar.

osahin

0
İyinet Üyesi
Reaction score
34
Doğru bazı sitelerde mantıklı olabilir söylediğin ama her sitedede yapmamak gerek bence ben öyle düşünüyorum, hem google artık iframeleride görüyor tanıyor, hatta bu bir js içinde geçsede...

beceriksiz_acemi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
18
bugünden sonra her sitede bu sistemi görürüz merak etme :) ben bu sistemi aylardır düsünüyorum ama sormaya üsenmistim. deneyeyim bakalım google amca ne tepki verecek.

table aç, table kapa.. tr aç, tr kapa.. Sonra derken birden bire div furyası esmeye başladı.En büyük siteler, bu tarza girdiler neden acaba ?

Google diyorki; siteni sade yap, uzatmadan bana içerik ver ve göreyim, işimi çabucak yapayım.Google 3 şey istiyor sadece site sahiplerinden..

1. çabuk açılan bir site.. ( siteniz hızlıysa indexlenen sayfa sayınızda çoktur. )
2. Öz kodları ver bana.Destan yazma..
3. Verdiğin linkleri, verdiğin iç linkleri adam gibi belirt..

Dediğiniz olayı zaten yıllar önce farkettiler ve bu yüzden div sistemine geçtiler. css ' nin çok önem kazanmasıda bundan oldu sanırım.table, tr ile satırlarca kod okutmaktansa kestirmeden bu sorunu çözdüler.Botu hızlandırmak açısından linkleri filan gizlemek çok mantıklı ama çok büyük etkenmi derseniz bence hayır.Onun yerine sayfa şablonuna ağırlık vermek daha mantıklı olur.

Benim teorim; ( ploopun eklediği resim üzerine konuşuyorum ) sitede ağırlık olarak 5 sayfa vardır.Footer,header, 1. bölge ( resimdeki en soldaki bölge ) ,2. bölge ( resimdeki ortadaki bölge ) , 3. bölge ( resimdeki sağdaki bölge ).

Google içerik avcısı olduğuna göre, eğer içerikte bir değerleme oranı varsa, mantıken direkt olarak içeriğin olduğu kısıma saldıracaktır.Yani ağırlıklı hedefi ortada kalan bölge olacaktır.Zaten dikkat edersek, dünyadaki çoğu sitede bu düzende yapılmıştır.1. bölge, link ve menü kısmı olarak değerlendirir.3. bölge son eklenen tarzı bilgilerin bulunduğu veya yine menü kısmıdır.Neyse bölgeleri uzatıp konuyu dağıtmayım ama ağırlığın bence orta kısımda olması şarttır.

beceriksiz_acemi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
18
osahin haklısın evet ama reklam banner kodları, table td tr div kodları derken acayip yer kaplıyor bu ortak kodlar.

google, siteyi gezerken aaa.com/sayfa.htm olarak değerlendirmiyor.Milyarlarca sayfa olduğunu düşünürsek, zaten bir şekilde buna çözüm bulmuş ve aynı sayfaları defalarca indexleyip, gezip, eklemiyordur.TYıpkı o ayraç dediğimiz, http:// gibi kısımların eklenmeme olayı.

Aslında vakti olan arkadaşlar , www.xav.com scriptinin indirip örümcekler hakkında bizlere daha detaylı bilgiler sunabilir.Oradada yerden tasaruf için bazı görmezden gelinen şeyler vardı. ( bilgim yok perl hakkında o yüzden ben inceleyemedim.Emrivaki olarak algınlanmasın lütfen, sadece rica. )

ploop

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
beceriksiz_acemi google'ın aynı yerleri görmezden geldiğini söylüyorsun yanlıs anlamadıysam, ben böyle olduğunu zannetmiyorum. bu yerler bana göre tamamen site için - puan. hatta ve hatta
Size en alakalı sonuçları gösterebilmek için, zaten görüntülenmekte olan 145 sonuca çok fazla benzeyen bazı girişleri atladık.
İsterseniz, aramanızı atladığımız sonuçları içerecek şekilde yeniden yapabilirsiniz.
uyarısını alma sebebimiz de bu sabit olan kodlar.

Loi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
44
beceriksiz_acemi google'ın aynı yerleri görmezden geldiğini söylüyorsun yanlıs anlamadıysam, ben böyle olduğunu zannetmiyorum. bu yerler bana göre tamamen site için - puan. hatta ve hatta

uyarısını alma sebebimiz de bu sabit olan kodlar.

Atlamış olduğu içerik, diğer sitelerde veya aynı site icindeki farkli sayfalarla olan kopya içerik. Açık değilse biraz daha açayım.

Bir sitede icinde Atatürk'ün hayatı olan 2 farkli sayfa varsa google bunlardan birini atlıyor. Bunu aynı içeriğin farklı sitelerde cok fazla görülmesindede yapıyor.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.