İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Siyah Şapkalı Seo Üzerine

LaTenT

0
İyinet Üyesi
Reaction score
16
Siyah Şapkalı Seo Üzerine​

Internet'in bir kazanç sektörüne dönüşmesiyle birlikte bu sektörden elde edilecek gelirlere uzanan yöntemsel çeşitlilik de arttı. Eskiden bilindik tasnif olarak hekerları gruplar, onlara siyah, gri, beyaz şapkalı derdik. Ancak alanlar arasındaki bilgi ve kavram geçişinin etkisiyle bahsettiğim yöntemlerin gruplaması bu adlarla anılır oldu. Başka bir ifadeyle suya sabuna dokunmadan gayet "organik" biçimde ziyaretçi sağlayan beyaz şapkalı webmasterlar, zaman zaman siyah şapkalı seo yöntemleriyle ziyaretçi çeken gri şapkalılar ve kuralları hiçe sayan seosuz yapamayan spam ustaları. Bu üç gruptan hangisiyiz? Çoğunuzun gri dediğini duyar gibiyim.

Organik / doğal olmayan her seo girişimi bir siyah şapkalı bir eylemdir.

Bağlantı değişimi ile arka bağlantı için hangimiz teklifte bulunmadık? Hatta adtext türü oluşumlarla yapay ziyaretçi çekenlerimiz bile var. Bunlar o meşhur kurallara göre birer ihlal. Çünkü bağlantılar sadece doğal yollarla elde edilmeli. Ancak tasnife göre birazcık bağlantı alıp vermenin bir mahsuru yok. Tabi biraz şanssızlık biraz sayı etkeniyle sitenizin sandboxa düşmesi de söz konusu.

Yapay bağlantılarla simsiyah bir şapka

Adı lazım olmayan o meşhur yazılımla (bir örneği de yazılımım Yamultucu'dur.) edu, gov arka bağlantılar almak veya on binlerce bağlantı çiftliği oluşturmak bahsi geçen organik meyvelerin bir anda hormonlu canavarlara dönüşmesine neden oluyor. Evet, bunları pazarda sattığınızda daha fazla gelir elde ediyorsunuz. Ancak bu meyveleri yiyenler sabırsız çiftçilerin mağduru olabiliyor. Tabi ki diğerleri gibi bu da kurallara aykırı.

Comment Kahuna örneği

Organik, organik, organik... Bu aynı zamanda; sabır, emek, dirayet demek. Eğer bunlardan birinden yana şikayetçiyseniz o halde siyah şapka dünyasına hoş geldiniz. Belki de yüzlerce blogdan yorum olarak arka bağlantı almak size ilginç gelecektir. Bunun da siyah şapkalı seoya basit bir örnek olduğunu söyleyebiliriz.

Türk Ceza Kanunu'nun 3xx maddesinin açığı

Her yasanın, kurallar dizgesinin açıkları vardır. Ancak Internet reklam ağlarındaki kurallar yasalar kadar net değil. Başat rolü reklam ağını kuranlar ediniyor. Tüm çerçeveyi onlar çiziyor. Örneğin açıklanan kurallara aykırı olmayan bir işlem yapıp ödeme günü gelip çattığında sistemden "reklam verenlerin haklarını korumak için" uzaklaştırıldığınızı belirten gayet yetersiz bir eposta almanız olası. "Hayır! Kurallara uyan banlanmaz." demeyin. Çünkü yazılı olmayan "reklamvereni koruma" kuralları burada devreye giriyor. İki tarafında siyah, gri ve beyaz ayrımının nerede başlayıp nerede bittiğini bilmesi gerekiyor. O halde beyaz şapkalı olmak da sizi tamamen risklerden uzaklaştırmıyor.

Pembe şapka mı? O da ne?

Ben kurallara uyuyorum. Digitalpoint'ten duyup aldığınız bir e-kitabı okuyup ve yönergeleri uyguladıysanız o kitap ve içindeki yönergeler sizin şapkanızı pembeye boyamayacaktır. Bu işte üç renk var. Eğer bu yazımı okuyorsanız renginiz kesinlikle pembe değil. Birazcık daha ziyaretçi çekme işine soyunduysanız şapkanızın artık beyaz olma olasılığı da kalmadı. Gri ve siyahların dünyasına tekrar hoş geldiniz.

Şurada anlaşalım hepimiz en azından griyiz.

Ben zenci değilim. Çünkü Internet reklam ağı gelirlerimin tamamını veya büyük bölümünü spam sayfalarla, epostalarla, bağlantı çiftlikleriyle elde etmiyorum. Gayet doğal yollarla hazırladığım sitelerimin ziyaretçi çekebilmesi için birazcık çaba sarfediyorum. Senin gibi en az #CCCCCC belki de #999999 rengindeyim.

Herkes hemfikirse...

Çoğu webmaster forumunun özel alanlarında paylaşılan taktikleri uygulamak, beyaz şapkalı olmaktan daha zordur. Çünkü başarısız olursanız reklam ağlarından uzaklaştırılma riskiniz yükselir. Yukarıda da belirttiğim gibi uzaklaştırılmanız için bir ton koyu beyaz olmanız gerekmiyor. Ancak bu yöntemleri doğru deneyimlerle birleştirip en az riski alarak kullanmak mantıklı olacaktır. O halde şimdi, ben beyaz şapkalıyım yalanından vazgeçip, paylaşım yoksunluğunu giderebilecek ancak riskleri de belirten bir doğruculuğa girişmenin zamanıdır.

Yazar: LaTenT
İlk yayın yeri: http://www.sanaldarbe.com/forum/

Ozcan

0
İyinet Üyesi
Reaction score
59
griydim okudum siyah oldum :D
aynen katılıyorum. :)

boşuna insanların kafasını renklerle karıştırma :) her şey hit için yapılır. kimse gelmiyecekse neden ben site açayım eğer bi site açtıysam tabi o siteye binlerce kişinin girmesini isteyeceğim. Yani bi site açarım ilk önce sim siyah olur belki siyahtanda koyu :) sonra yavaş yavaş açıla açıla bir yıl içinde bem beyaz olur bence en iyi taktik bu şekilde oluyor.

LaTenT

0
İyinet Üyesi
Reaction score
16
:) Ozcan,
1995-96'da Türkiye'de ne ppc ne ppa sistemleri vardı. Hatta doğru düzgün site de yoktu. Bakmayın şimdi böyle hit kaygılarının olduğuna. Eskiden insanlarla paylaşabileceğimiz bir sayfa açabildiğimizde inanılmaz mutlu oluyorduk. Arka bağlantı, seo, binlerce ziyaretçi hak getire... Tabi zaman içinde Internetin daha fazla insana mal olmasıyla hem kullanıcı sayısı hem rekabet arttı. Aynı zamanda hedefler değişti. Tüm bunlar değişince hedeflere ulaşım yolları da çeşitlendi. Biz de bu değişim hengamesinde rengarenk şapkalar giyip farklı teknolojik heyecanları yaşıyoruz. Bu renkleri ben icat etmedim (pembe hariç :) ). Var olan tasnifin içine bizleri oturttum.

bilgi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
171
Eskiden email adresi sahibi olmak bile ayrıcalıktı
Nerden nereye!
Karıştırmayın tavan arasını...

Ben de bir #DDDDDD civarı seocuyum, daa çok yol var siyaha (ama siyah da güzel renk seo için)

raincu

0
İyinet Üyesi
Reaction score
1
ilerde, nasılki organik tarim hikayesi çıkardılar ya, organik internet hikayeside çıkıcak gibi :)

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5