İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

SQL dil sorunu

D

doLob

Misafir
Serverda 3.x surumu SQL vardi ve 4.x e yukselttik ve turkce karakterlerde sorun cikti

bu karakter sorununu nasil cozebiliriz

http://forum.iyinet.com/showthread.php?t=19012

bu konuda birseyler var ama aradigim tam olarak bu degil cunku SQL ler calisiyor ama tr karakterler cikmiyor

ayrica charset isvec ce gozukuyor

nokie

0
İyinet Üyesi
Reaction score
8
mysql 4.0x serisinemi yoksa 4.1.x serisinemi guncellediniz? 4.0x surumunda karakter problemi yok. Ancak 4.1.x serisinde ciddi problemler var ben sahsen cozene kadar kafayi yemek uzereydim, mysql nekadar yerinde durmayan bir yazilim oldugunu bir kez daha ogrendik.

senin sorununa gelince, eger 4.0x serisine guncellediyseniz my.cnf dosyanizi acip asagidaki satiri bulun yada varsa degistirin;

Kod:
default-character-set=latin1

eger latin1 degilse veri tabaniniz latin5 yapin. Yaptiktan sonra mysql restart atin.

Eger 4.1.x serisi kullaniyorsaniz, yine my.cnf dosyanizi editleyin asagidaki satirlari bulun yada degistirin;

Kod:
default-character-set=latin5
default-collation=latin5_turkish_ci  (turkish_ci olmazsa turkish_bin deneyin)

eger latin1 olarak kodlandiysa veri tabani yukardaki satirlarin yerine;

Kod:
default-character-set=latin1
default-collation=latin5_swedish_ci

olarak degistirin. mysql restart atin.

Not: MySQL 4.1.x serisinde karakterler problem cikarttigi dogru ancak sizin kullandiginiz yazilimlarin internet ortaminda nasil calistigi onemli, programlarinizda ekrana basarken problem cikmiyorsa zaten sorun yoktur.

4.0x serisinde yine dedigim gibi karakter problemi yok suan icin en iyi alternatif.

D

doLob

Misafir
4.1.1.0 kurdurdum ve latin5 charset kullaniyorum

my.cnf yi nasil editliyecegim hakkindada bilgi verebilirseniz cok tesekkur ederim

trextra

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
doLob' Alıntı:
4.1.1.0 kurdurdum ve latin5 charset kullaniyorum

my.cnf yi nasil editliyecegim hakkindada bilgi verebilirseniz cok tesekkur ederim
Diğer forumda aynı sorunu yaşayan biri vardı ve kendisi çözmüştü sorununu.

muyu61' Alıntı:
baya bir ugrastim ama hallettim.

database cekilirken mysql front kullandim. tekrar upload ederken parcalamak icin sql dump splitter kullandim(aman dikkat 2.0 olan, 1.0'da sorun var).

su 4.0.x uzerinde sorunsuz calisiyor.

nokie

0
İyinet Üyesi
Reaction score
8
bu arada en son kodda latin5_swedish_ci yazmisim, o yanlis olmus latin1_swedish_ci olmasi gerek.

D

doLob

Misafir
nokie bilgiler icin tesekkurler ama my.cnf yi nasil editliyecem bi yardimci olabilecekmisin?

E

ElementR

Misafir
bu yaştan sonra bunlarladamı uğraşacaktık :)

doLob

ssh ile bağlan makineye

whereis my.cnf

yaz dosyanın nerede olduğuna bakarsın sonra dosyanın olduğu dizine geç

pico my.cnf

yaz gerekli değişiklikleri yap sonra ctrl+x ile çıkarken dosyayı kaydet.

D

doLob

Misafir
ElementR oncelikle yardimin icin tesekkurler

az cok biliyorum ama yanlis birsey yapip serverda sorun cikarmak istemiyorum

nokie

0
İyinet Üyesi
Reaction score
8
kusura bakma internetimde sorun var sayfalar cok gec yenileniyor, /etc/my.cnf altindadir whereis ile bakabilirsin yinede, pico ile arkadasin dedigi gibi editleyebilirsin.

D

doLob

Misafir
server# tail -f /etc/my.cnf
[mysqld]
set-variable = max_connections=500
safe-show-database
set-variable=local-infile=0
default-character-set=latin5
old_passwords
port=3306
latin5 olarak gozukuyor bunu "default-collation=latin5_turkish_ci" yaptigimda mysql calismiyor

nokie

0
İyinet Üyesi
Reaction score
8
Ok zaten o dogruymus onu hic elleme, onun hemen altina su satiri ekle;

Kod:
default-collation=latin5_turkish_ci

ve mysql restart.

birde turkce karakter sorunu nerelerde yasadigini yazarsan ben dahil bircok daha yardimci olucaktir

D

doLob

Misafir
hemen altina bunuda yazdim ama soyle bir hata aliyorum

/usr/local/bin/mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed
error: 'Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)'
Check that mysqld is running and that the socket: '/tmp/mysql.sock' exists!
mysql has failed, please contact the sysadmin (result was "Warning, no valid mysql.sock file found.mysql has failed").

nokie

0
İyinet Üyesi
Reaction score
8
ilk once mevcut calisan mysql uygulamasini durdurman gerek, sonra tekrar calistir;

ilk:

service mysqld stop

sonra:

service mysqld start

nokie

0
İyinet Üyesi
Reaction score
8
hayir editle kaydet, ardindan stopla sonra start yap ve kontrol et bakalim karakter olayinda degisiklik varmi.

sorun devam ediyorsa databaselerin latin1 karakter setiyle kodlanmis olabilir birde oyle dene derim.

D

doLob

Misafir
unix sistem kullandigim icin stop yok ama reboot attim ama malesef sorun hala devam ediyor

nokie

0
İyinet Üyesi
Reaction score
8
tavsiyem sistemi configure eden yani mysql'i kurulumunuda yapan kisiyle iletisime gecmen ve durumu ona anlatman, daha saglikli olucaktir.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.