İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Subdomain mi Subdirectory mi?

hukuki

0
İyinet Üyesi
Katılım
19 Eylül 2003
Mesajlar
109
Reaction score
3
Subdomain ? Subdirectory ?

Google'a göre artık ana site ile içerik ve tema açısından benzer sitelere açılan subdomainler tercih edilmiyor. Aslında her bir subdomainin bir site olduğu kuralında bir değişiklik yok. Ancak klasörleri kullanmanız öneriliyor. Örneğin;
http://en.hukuki.net yerine http://www.hukuki.net/ en/ kullanılması öneriliyor.
Bunun bir nedeni de bolca üretilen ve spam yapmakta kullanılan subdomainler.

Ana domain ile subdomainlerinizin içerikleri ve özellikle temaları aynı ise google tarafından ban yemeden durumu düzeltip, subdomainlerinizi alt klasör haline getirmenizi öneriyorum.

Tabi bu konuda bazı istisnaların da olacağı kesin: Subdomain ile Ana domain farklı konular ve farklı temalara sahipse, çok fazla olmamak üzere (7-8 tane şeklinde bahsediliyor) subdomain kullanabilirsiniz. Ancak yine de en sağlıklısı alt klasörlerinizi kullanmanız. Mesela biz server yükünü hafifletmek için, subdomainler oluşturduk ve bunlar yurtdışından yayın yapıyor, ana site ise Türkiye'deki bir datacenterdan. Ancak şu an için bunun dahi sağlıklı olmayabileceğini düşünüyorum. Yukarıda belirttiğim üzere en sağlıklısı klasörleri kullanmak. Ya da çok az subdomain kullanmak.

Konu Matt Cutts Blog'da açıklanmış ve tartışılmış: http://www.mattcutts.com/blog/subdomains-and-subdirectories/

Ben bu bilgiye şuradan sahip oldum. Örnek ve ders olması için sizlere de aktarmak istedim. 1-2 tane subdomain açısından zengin sitem (hukuk sitesi değil) google indexinden silindi (sanırım banlandı), her bir sitede tahminen 20-25 arası subdomain vardı.
Konular tamamen FARKLI ancak, TASARIM aynı idi. Herhangi bir yönlendirme vs. yanıltıcı script kullanılmadı. Her subdomain elle yazıldı, kopya içerik yoktu. Ancak birden bire (dün) arama sonuçlarından düştü tüm domainler ve subdomainler. Ne cache ne de google indexlerde de yoktu artık.

Google her bir subdomainin ayrı site kabul etmekle birlikte, bunların içerik ve Pagerank açısından lehe kullanılmasını istemiyor. Forumlarda daha önce subdomainlerin ileri vadede daha iyi olduğu söyleniyordu. Benim de bilgim 20-25 i geçmedikleri sürece spam sayılmadıkları idi. Ancak son google algoritma değişiklikleri ile artık subdomainlere çok sıcak bakılmadığını canlı örnek olarak anlatmak istedim. Pek üzüldüğümü söyleyemem ancak bir çok umudunu sitelerine bağlamış arkadaşlar için bu konuda uyarı yapmaktan da kendimi alamadım.

Matt Cutts blogdaki yorumları ve cevapları da okursanız çıkacak en net yorum şunlar:
1- Subdomain değil subdirectory tercih edin.
2- Mecburen Subdomain kullanacaksanız;
a) Ana sitenizin içeriği çok zengin olmalı (Zayıfsa neden sub kullanılsın mantığı)
b) Subdomainde tamamen farklı içerik kullanın,
c) Subdomainlerde farklı template kullanılmalı,
(Özellikle template çok dikkat edin, ilk bakılan yer template gibi)
d) Abartılı sayıda değil, ihtiyaç kadar ve en fazla 7-8 adet subdomain kullanın.

(Bir kısım terimleri ör: subdomain=alt alanadı şeklinde yazmadım, nedeni bu konudaki aramalarda genellikle maruf olan kelimelerin arayanlara kolaylık sağlaması arzusudur, mazur görün.)
Saygılar.
 

Mywedding

1
İyinet Üyesi
Katılım
26 Eylül 2006
Mesajlar
5,893
Reaction score
96
Konum
www.odatv.com
bende şuna katılıyorum, subdomain yapılacaksa, ana sitedeki konu dışında bir şey olmalı, çünkü adı üstünde subDomain, yani yeni içerik gibi bir şey...

directorynin faydası google aramalarda belli oluyor bence, eğer iyi ve konusunda açılan directorylerse, aramalarda sitenizin, diğer sitelerden farklı olarak çıkmasın sağlıyor..
bakınız

 

Hobichat

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ekim 2006
Mesajlar
336
Reaction score
1
hocam bilğiler için tşk ederiz. +rep i hak eden bir yazı.
 

Mehmet

0
İyinet Üyesi
Katılım
30 Eylül 2006
Mesajlar
2,415
Reaction score
0
Konum
Zaağane
Birkaç nokta.

1.

Burada bir hata var sanırım,
If you have sites with say French and German versions for a business, my preferences would be:

1. ccTLDS such as example.fr or example.de
2. After than, subdomains such as fr.example.com or de.example.com.
3. If that’s not possible, I’d use subdirectories such as example.com/fr/ or example.com/de/

Önerilen
  • .de gibi local tld,
  • olmazsa subdomian en.sitem.com
  • o da olmazsa sitem.com/en/

2.
Onun dışında, 7-8 subdomain ifadesi, Google artık sonuçlarda(ilk sayfa) 7-8'den fazla subdomain göstermesi pek muhtemel değil diyor, bir kullanıcı arama yaptığında sadece aynı domaine ait siteler görmek istemeyebilir mantığından yola çıkan bir ifade, ne kadar kullanılması gerektiğine atıf yok, buna kendiniz karar verin sitenize göre diyor. Spam yapma amacınız yoksa bu değişimlerden etkilenmeniz düşük bir ihtimal. Her site kendi içinde değerlenir, bir örnek. Birçok bedava blog vb sisteminin(blogger dahil) önemli kısmı içeriksiz veya kopya içerikten ibaret ve standart temayı kullanan subdomainlerden oluştuğunu ve bunların ceza almadığını hatırlayabiliriz.

3.
Tema ile ilgili bir ifade yok(birkaç kullanıcı yorumu hariç), ki temanın herhangi bir algoda önemli bir kriter olarak göz önüne alınması çok mantıklı değil, default wordpress template'i heryerde kullanılabilir, içerik ve backlink değerleri esas olan.
 

tiva

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Eylül 2003
Mesajlar
2,741
Reaction score
5
c) Subdomainlerde farklı template kullanılmalı,
(Özellikle template çok dikkat edin, ilk bakılan yer template gibi)

Google indexleme sisteminin aynı temaların kullanılması konusunda bir takıntısı olduğunu bende düşünüyorum.
 

hukuki

0
İyinet Üyesi
Katılım
19 Eylül 2003
Mesajlar
109
Reaction score
3
Peki template için şimdilik şöyle söyleyeyim ipucu olarak; ana domainin teması ile subdomainin temaları farklı ise o sitelere olumsuz işlem yapılmadı. Ancak ana domain ve subdomainlerin temaları aynı ise hepsini banladı. (Temaları ayrı olsa da banlamayacağına garanti vermek mümkün değil).

Burada asıl kriter ana site ne anlatıyor? Subdomainler ne anlatıyor? Mesela yukarıda örnek verilen azbuz.com sitesi; ana site farklı içerik (farklı meta title, meta content ve sayfa içeriği vs.), subdomain farklı içerik. Temalar da ana domainden farklı.

Örnek olarak forumlar.net diye sitemiz olsun. Altına da aynı temayla iyinet.forumları.net, hukuk.forumları.net, webmaster.forumları.net, doktor.forumları.net vs. vs bolca subdomain açsak özellikle "forumları" kelimesi subdomain spam aracı olarak gözlemleniyor.
Diyorlar ki; pekala da forumlar.net/iyinet , forumlar.net/hukuk ... kullanabilirdin. Demek ki amacın spam... Tabi bu konuda blogları aynı uygulamaya tabi tutmaması da 2.ci ipucu... Yoksa wordpress, blogspot vs. tamamen banlanırdı. Açıkçası google önce sitenin önce boyuna posuna bakıyor, yüklü siteyse bu spam değildir diyor. Ama basit 2-3 sayfadan oluşuyorsa işte spam diyor. Mantık şu; ana domainin ne ki subdomainin ne olsun gibi birşey olsa gerek.

Bu arada tabi ki yabancı lisan için engel yok deniliyor, benim verdiğim hukuki.net/en sadece örnek...

Özetle ana domaini içerik açısından güçlü olmayanların subdomainlerle oynamasının google açısından sakıncalı olduğunu düşünüyorum ve öğrendim.
 

hukuki

0
İyinet Üyesi
Katılım
19 Eylül 2003
Mesajlar
109
Reaction score
3
Ek olarak ben Matt Cutts tarafından açılan bu tartışmayı tesadüfen okumadım. Başıma ban olayı gelince bu yazıya ulaştım. Kısacası tecrübe ile sabit. Daha önceki algoritmada ve bu forumlarda yazılan yazılarda subdomainlerin abartılı derecede kullanılmaması gerektiği anlatılmıştı, ben de denedim ve sonucu görmüş oldum.

Yoksa Hukuki net 'in de subdomainleri var. Toplam 4 tane ve onlara herhangi bir işlem yapılacağını tahmin etmiyorum. Hepsi biribirinden farklı konu ve temada ve sayı açısından abartılı da değil;
http://en.hukuki.net , http://law.hukuki.net , http://wiki.hukuki.net , http://blog.hukuki.net
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst