İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Sunucu kiralamada Türkiye ile Avrupa arasındaki fark!

GNeRaL

0
İyinet Üyesi
Reaction score
18
Merhaba,

Şu blog yazımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Selam,

Şu an Türkiye’de bir firmadan kiralık sunucu hizmeti alıyorum. Kullandığım işletim sistemi tabii ki Linux ve dağıtım olarak da CentOS. Kötü yanı, kurulum olurken 64bit olarak kurulmuş. Yani, IRC ve benzeri yazılımlarda hata yaşama ihtimali çok yüksek.

Önce sunucunun yeniden kurulumunu istedim. CentOS 64 bit’ten Debian 32 bit’e, tüm yedeklerin onlar tarafından alınmasını, kurulumun gerçekleşmesini ve tekrar yedeklerin onlar tarafından yüklenmesini..

Sorumluluk olacağı için kabul etmediler. Ücretsiz yeni sunucu sağlayabileceklerini, verileri benim taşımamı sağlayabileceklerini ve işlem bitince eski sunucuyu iptal edebileceklerini de belirttiler tabii. Bu sefer de ben uzak durdum.

Bunun üzerine Patron İnternettin Bey‘in o koca dünyasında bir araştırma yaptım. Karşıma çıkan fiyatlara ve özelliklere inanamadım, apışıp kaldım!

Şu an şu özelliklere yaklaşık 200 TL ödüyorum.
Dual P4 3.2 Ghz (2Mb cache),
2048 MB DDR-II Ram,
250 GB HDD,
DirectAdmin Kontrol Paneli,
Hatırı sayılır bir bağlantı hızı
Türkiye Lokasyon.

Karşıma ise yaklaşık 200 TL’ye şu özelliklerde bir sunucu çıktı;
Quad Core Xeon DP E5405,
4 GB DDR2-667 ECC,
2×250 GB Sata II 7.200 upm HDD RAID 1,
Plesk 8x Kontrol Paneli,
5 Terabyte Band Genişliği,
110 Gbit üzerinden 100Mbit switchport.
Avrupa Lokasyon

Ben çok mu enayiymişim demek geliyor içimden. Aynı fiyatlar bunlar. Ekstrem gelsin, burayı bir düşüneceğim.

atay

0
İyinet Üyesi
Reaction score
37
Şu anki sunucunuz anladığım kadarıyla Türkiye'de. Bu şartlarda 200 TL'ye kullandığınız makine için pekte kazık yemiş sayılmazsınız. Normal bir fiyat ödüyorsunuz.

Eğer yurt dışından hizmet alacaksanız ve sitelerinizin ziyaretçi kitlesi Türkiye'den ise avrupa lokasyon dışına bakmamanızı öneririm.

Şu anda, Amd 5200 x 2, 2gb ram, 1TB Bw bir makineyi Netdirekt lokasyon ile aylık 50 euro civarına alıyorum gayette memnunum.

GNeRaL

0
İyinet Üyesi
Reaction score
18
Ben aldığım hizmete ve fiyatına birşey demiyorum @atay, hatta oldukça da memnunum şu an.

Quad Core Xeon gibi bir ürünün Dual Pentium 4 ile aynı fiyatta olması. Lokasyon da Almanya'da yine bu bahsettiğim üründe.

atay

0
İyinet Üyesi
Reaction score
37
Ben aldığım hizmete ve fiyatına birşey demiyorum @atay, hatta oldukça da memnunum şu an.

Quad Core Xeon gibi bir ürünün Dual Pentium 4 ile aynı fiyatta olması. Lokasyon da Almanya'da yine bu bahsettiğim üründe.

Evet, haklısın fakat Türkiye'de ki hat kiralarınıda göz önünde tutmak gerekir. Yani sadece donanıma bakmamak lazım Türkiye ile Yurtdışı fiyatlarını karşılaştırırken. Avrupa'da ki datacenterların imkanları ile Türkiye'dekilerin malesef bir değil.

sepulchral

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
Evet, haklısın fakat Türkiye'de ki hat kiralarınıda göz önünde tutmak gerekir. Yani sadece donanıma bakmamak lazım Türkiye ile Yurtdışı fiyatlarını karşılaştırırken. Avrupa'da ki datacenterların imkanları ile Türkiye'dekilerin malesef bir değil.

Katılıyorum. Türkiye'de sadece hat kiralamak isterseniz 180 TL örneğin. Sunucu kiralamak isterseniz aynı hat ile birlikte 200 TL yapıyor.

Türkiye şartları diyelim.

GNeRaL

0
İyinet Üyesi
Reaction score
18
@atay, @sepulchral; bence bunlar bu hizmetin Türk firmalarca sunulmaması için yeterli bir sebep değil.

Eğer ben bilişim hizmetleri yapan firma sahibi olsam, yapacağım işlerden birisi de, bu verimerkezlerinden birinde kabin kiralamak ve bunu eşe, dosta, düşmana duyurmak olurdu.

@atay'ın da aldığı sunucu gibi.. 50 avro'ya da satan kâr ediyor, 150 avro'ya satan da kâr ediyor.

atay

0
İyinet Üyesi
Reaction score
37
@atay, @sepulchral; bence bunlar bu hizmetin Türk firmalarca sunulmaması için yeterli bir sebep değil.

Eğer ben bilişim hizmetleri yapan firma sahibi olsam, yapacağım işlerden birisi de, bu verimerkezlerinden birinde kabin kiralamak ve bunu eşe, dosta, düşmana duyurmak olurdu.

@atay'ın da aldığı sunucu gibi.. 50 avro'ya da satan kâr ediyor, 150 avro'ya satan da kâr ediyor.

Geçtiğimiz yıla kadar gayet uygun fiyata Türkiye lokasyon ile donanımsal olarakta fiyata göre yüksek özelliklerde sunucular satan Nixcon.com.tr'nin hazin sonunu malesef ki hep beraber gördük.

Hat kiraları bu kadar yüksekken, donanımsal olarak ileri düzey bir makinayı uygun fiyata Türkiye'de satan bir firmaya ben şahsen şüpheyle bakarım ve almam. Hesap ortada çünkü.

Son 1 yıldır Türkiye Fiber hatlar ile döşeniyor, Superonline Fiber Internet adı altında yakında kendini fazlasıyla hissettirecek, şu anda Istanbul, Ankara, Izmir ve Bursa'da belli bölgelerde fiber internet hattı var. Aradım, görüştüm kurumsal müşterilere birden fazla ipte verebiliyorlarmış ve fiyatlar Türkiye şartlarına göre inanılmaz.

Şöyle ki, 100Mbps bağlantı aylık 129 TL. Muhtemelen benim bölgeme Fiber Internet ulaşırsa, bir tanede ofiste sunucu hosting edeceğim. :)

http://www.superonline.net/bireysel/ucretlendirme/superfiber-double.aspx

gf8

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
2
Tek kelime
avrupadan alın
kafanız rahat olsun

gf8

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
2
Ne anlamda kafa rahatlığı?

ben yıllardır bu işlerle ilgileniyorum çoğunuz tanır beni

türkiye derki neden bizden hat almıyorsunuz neden bizden makina kiralamıyorsunuz

Tr hatttı benim sitelerimi yıllardır kaldıramadı
Yok saldırıdır yok mbit yetmiyor yok cart curt

ne gerek var Türkiyedeki DC ler beni düşünmüyorsa benmi onları düşünecem

hattı hattı anladık pahalı neden donanımlarda pahalı onun için hiç uğraşmam
10 mbit hatta 20 tane kasa koyarsa bizede 10 mbit derse eee kendileri düşünsün

Tr den alacağim makinanın 10 kat daha fazla sağlamını yüksek özelliğin gider
hollanda veya a.b.d den alırım hem daha ucuz öderim

10 mbit yerine
1gbit havuzda dururum makinamda sağlam olur hattımda problem yaşamam kafam rahat olur 10,5 yıldır olduğu gibi.

onun için tr hattı
TR Dcleri benden uzak dursunlar hatları anladık ama donanımlarda kendi ülkesinin insanlarını sömürürlerde böyle ağlarlar işte neden trden makina kiralayan yok die

elin gavurları bizi kendi ülkemizdeki insanlardan daha çok düşünüyor

TR Dc leri veya dedicated kiralayanlar donanım konusunda kendi ülkesindeki insanları böyle kazıkladiği sürece çok beklerler.

Ne alırım nede tanıdıklarıma aldırım

TR den birisine hat makina tavsiye edip ilerde beddua yemek istemem

Loi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
44
gf8, yazdıklarını daha rahat okunabilir hale getirmek için virgül kullanmalısın. İnanki network problemi yaşayan datacenter gibisin. Kısaca yazdıklarının daha anlaşılır olması için virgül şart.

CaLViN

0
İyinet Üyesi
Reaction score
63
Shellci adamdan ne bekliyorsun ki loi ? :)

---

Gneral,
Dünyanın en iyi verimerkezine bir göz atmalısın. : SL

gf8

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
2
Shellci adamdan ne bekliyorsun ki loi ? :)

---

Gneral,
Dünyanın en iyi verimerkezine bir göz atmalısın. : SL

Shellci veya hostçu lakin neyin ne olduğunu biliyor

Türkiye merkezli DC leri veya hatları tavsiye etmediğim açık olarak belli

bunun shellcilikle hostculukla bir alakası yok
Senin bildiğin ve bilmediğin bütün DC ler ile çalıştım diğebilirim bunların arasında çin ve belçika dahil fakat her zaman TR den hat ve çalışma prensibi olarakta çok daha iyi olduklarını söyleyebilirim
isteyen istediği gibi anlayabilir isteyen istediği gibide anlatabilir

shellciyim hostculuktan tek farkı + shell sağlamasıdır ve işimden memnunum

gf8, yazdıklarını daha rahat okunabilir hale getirmek için virgül kullanmalısın. İnanki network problemi yaşayan datacenter gibisin. Kısaca yazdıklarının daha anlaşılır olması için virgül şart.

haklısın biraz acele yazdığım için dikkat etmedim diğebilirim uyardığın için sağolasın kelimelerde ufak tefek hatalarda yapsam yinede kişiler ne demek istediğimi anlamiştir umarım

hayırlı paylaşımlar diliyorum

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
56
Geçtiğimiz yıla kadar gayet uygun fiyata Türkiye lokasyon ile donanımsal olarakta fiyata göre yüksek özelliklerde sunucular satan Nixcon.com.tr'nin hazin sonunu malesef ki hep beraber gördük.

Hat kiraları bu kadar yüksekken, donanımsal olarak ileri düzey bir makinayı uygun fiyata Türkiye'de satan bir firmaya ben şahsen şüpheyle bakarım ve almam. Hesap ortada çünkü.

Son 1 yıldır Türkiye Fiber hatlar ile döşeniyor, Superonline Fiber Internet adı altında yakında kendini fazlasıyla hissettirecek, şu anda Istanbul, Ankara, Izmir ve Bursa'da belli bölgelerde fiber internet hattı var. Aradım, görüştüm kurumsal müşterilere birden fazla ipte verebiliyorlarmış ve fiyatlar Türkiye şartlarına göre inanılmaz.

Şöyle ki, 100Mbps bağlantı aylık 129 TL. Muhtemelen benim bölgeme Fiber Internet ulaşırsa, bir tanede ofiste sunucu hosting edeceğim. :)

http://www.superonline.net/bireysel/ucretlendirme/superfiber-double.aspx

download hızın 100mb...upload 5mbit.

Sunucu konusundan çok anlamam ama tecrübe ettiğim tek şey yurtdışıında alınan hizmetin her zaman daha kaliteli oldugu. Yurtiçinde ne yazıkki marka denecek yerlerle çalışmış olmama rağmen hep problem yaşadım. Yaşadıklarım bağlantı kesiklikleri vs olarak değil geri dönüş olarak. Ama yurtdışı öyle değil. Ticket bile açsan problem kısa sürede çözülüyor.

burakergin

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Leaseweb'te 1 Mbps hat ücreti 3€'ya gelirken Türkiyede bu fiyat 55$-65$dan başlamaktadır.

Doruk, işnet, bnet gibi firmaları düşünürseniz bu fiyatlar daha da katlanmakta.

Aradaki fark genelde bu sebeptendir..

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.