İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Türkçemiz..

pigeon

0
İyinet Üyesi
Reaction score
12
Gönüllü bir moderatör görevlendirilse ve gördüğü yazım hataları karşısında yazanı - reple cezalandırsa nasıl olur?

Dilimize sahip çıkalım!!

-Biz Balkanları niçin kaybettik biliyor musunuz? Bunun tek bir sebebi vardır. Bu da Slav Araştırma Cemiyetleri'nin kurduğu Dil Kurumlarıdır, bizim içimizde yaşayan insanların millî tarihlerini yazıp millî şuurlarını uyandırdığı zaman biz Balkanlarda Trakya hudutlarına çekildik.

-Türk demek Türkçe demektir; ne mutlu Türk'üm diyene.

-Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.

M.K. ATATÜRK

trextra

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
pigeon' Alıntı:
Gönüllü bir moderatör görevlendirilse ve gördüğü yazım hataları karşısında yazanı - reple cezalandırsa nasıl olur?
Küfür edeni bile cezalandırdığımızda, haksız olduğumuz söyleniyor ve dünyaca tepki alıyoruz. Sizce bunu yapmalı mıyız?

Kendinizden örnek verin. Belaltı fıkra yazdığınız başlığı kilitledik diye öldürecektiniz bizi.

Dilimizi korumalıyız haklısınız fakat türkçeyi mükemmel kullanan pek fazla kişi olduğunu sanmıyorum. Bunların başında da ben geliyorumdur..

K

Kerasus

Misafir

Dilimize sahip çıkalım!!

Tabiki güzel Türkçemizin yazım kurallarına uyularak ve içine yabancı kelimeler katılmadan kullanılması daha hoş olurdu ama kimseyi bunun için zorlayamassınız.
En azından ben rahat bir şekilde, konuşuyor havasıyla yazmayı seviyorum ve kimsenin benim yazış biçimime karışmasını istemem.

E

echo

Misafir
böyle birseyi düsünmek mantıksız. hele - rep konu dahada saçma. o zaman imla kurallarına tam uyanlarada artı rep verelim. böylece doğru iş yapan değil güzel yazı yazan populer olmus olur.

buraya biseyler yazarken lütfen şartları göz önünde bulundurarak yazın.

eklemek istediğim bir diğer şey artık forumda biseylerin kaybolmaya baslamasıdır.insanlar bilgi paylasımı yapmayı bıraktılar baska gereksiz işlere yönelmeye basladılar.tabi cok değerli üyeler mevcut ama bu olayların yanında pekde çok değil.üzücü bir olay....

trextra

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
pigeon' Alıntı:
bel altı fıkra ile Türkçe arasında nasıl bir bağlantı kurdunuz çözemedim. doğru yazmak zorunluluktur !
Demek istediğim küfürlü başlığı kitlememi haksız buldunuz. Biri çıkıp yalnız yerine yanlız yazdınız diye - rep verse size, birini öldürmenizden korkuyorum.

Kaldıki -rep aldığı için kan davası güdenlerde çok. Bunlar foruma dahada çok zarar verir. -Rep yoktu eskiden, koyulmasını istedi çoğunluk. Bizde koyduk ve tartışmalar çoğaldı. Bunun dışında çok bozuk olan mesajları silip uyarıyoruz kullanıcıları zaten.

Yinede Türkçe için endişeli iseniz, nickinizi değiştirmenizi öneririm..

İyi çalışmalar.

pigeon

0
İyinet Üyesi
Reaction score
12
korkma korkma...
'de' yi ayrı yazmayı bilmeyen birisinin nickimi değiştirme önerisini çok sevdim..

site benim değil ve benim ki öneriydi sadece, nasıl işinize gelirse...

trextra

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
pigeon' Alıntı:
korkma korkma...
'de' yi ayrı yazmayı bilmeyen birisinin nickimi değiştirme önerisini çok sevdim..

İlk mesajımın son cümlesini okuyun. 2 harf için ukalalık yapmana değer mi?

KIZILKURT

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
pigeon' Alıntı:
bel altı fıkra ile Türkçe arasında nasıl bir bağlantı kurdunuz çözemedim. doğru yazmak zorunluluktur !

insanın dilini doğru konuşup yazması ne zamandan beri gereksiz iş olarak görülüyor. yazık bu zihniyetteki gençliğe !!

http://www.resimvideo.com/index.php?action=showpic&cat=10&pic=1867
gençlik dinlesin de kendine gelsin, feyz alsın..

hadi beraber halledelim şu işi.

ilk cümlene büyük harfle başlamalısın. sonra ikinci cümlene soru işareti koymamışsın. üçüncü cümleye de büyük harfle başlamlısın.

4. cümle gene aynı. büyük harfle başlamalıydın. sonra bir cümleye iki tane ünlem işareti sırıtıyor gibi geldi bana.

pigeon' Alıntı:
korkma korkma...

nick değil . kullanıcı adı vs gibi kelimeleri kullan. sonra tamamlanmış bir cümleye iki nokta kullanma. hele hele üç nokta hiç.

dinime küfür eden müslüman olsa bari diye laf vardır bilir misin? :)

pigeon

0
İyinet Üyesi
Reaction score
12
offff yaz bakalım. laf ola beri gele.. sen işin küçük harfindesin ben Türkçedeyim !!

frekanslar tutmuyor maalesef o yüzden cevap yazmayacağım.

216

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Herkese merhaba.
Her ne kadar aranıza yeni katılmış olsamda, birşeyler söylemek isterim.

Peki bazı alışkanlıklara ne diyeceksiniz?
TDK tarafından bilgisayar sözcükleri yenilenmişti, zannedersem 2004'te.

En basit örnek olarak;
email/eposta = ElMek. (Elektronik Mektup)

Acaba kaç kişi bunu kullanıyor?

Yanlış anlamayın ama bazı şeyleri biz kendimiz yapıyoruz.
Sanki Türkçe'de karşılığı yokmuş gibi yabancı kelimeleri kullanıyoruz.

Bu başlıkta gözüme çarpan kelimeler:

1. Moderatör / Moderator: Ilımlı, herkese hakkını verebilecek kimse, reis.
  2. Rep / Reputation: Ün, nam(Farsça).
  3. Nick: Takma İsim, Lâkap(Arapça).
  4. Mesaj / Message: İleti.
  5. Site: Alan, Arazi.
  6. Frekans / Frequency: Sıklık, aralık.
  7. Forum: Tartışma alanı.

iyinet

Root
Admin
Hosting Firması
Reaction score
66
216' Alıntı:
email/eposta = ElMek. (Elektronik Mektup)

Paylasim icin tesekkur 216, ama TDK da kendi icinde yapabci kelime kullanmis, "Elektronik" de Turkce degil. Bence email "Kucuk zahiri parcaciklar uzerinden gelen mektup" olabilir :D

KIZILKURT

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
pigeon' Alıntı:
offff yaz bakalım. laf ola beri gele.. sen işin küçük harfindesin ben Türkçedeyim !!

frekanslar tutmuyor maalesef o yüzden cevap yazmayacağım.

pigeon. sana saygı duyuyorum. evet bende zamanında böyle senin gibi protesto etmiştim bu tip şeyleri.

ama bu yolla başarılı olamazsın.

teknoloji olarak yabancıya muhtaçsak mecbur bazı terimleri kullanacaz.

yani en başta teknolojimizi geliştirmemiz gerekiyor. sonradan Türkçe'mizde düzelecektir. ;)

216

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
mener' Alıntı:
216 - Aşağıda bağlantısını verdiğim yazımı (Türk Dil Kurumu Yanlış Yapıyor) 28 Şubat 2005 tarihinde yazdım.

http://dream.gen.tr/turkce/turk_dil_kurumu_yanlis_yapiyor.php

Evet yazılara %100 katılıyorum. Zamanında yapılmaz ise bir işe yaramaz.
Oktay Sinanoğlu Ceviz Kabuğu programına katılmıştı, tam tarihi hatırlamıyorum galiba 3 sene oldu, şöyle birşey söylemişti.

"İtalyanlar, Apollo13 aya gittiği gün bir kurul topladılar ve sabaha kadar 'Aya İnmek' sözcüğü için İtalyanca bir terim aradılar."

Ama sorunun hâlâ bizde olduğunu düşünüyorum. Herkesin bilgisayarında mutlaka bir sözlük vardır. Ya aç bak ne demek istiyor, kullanıyorsan bile doğru yerde kullan.

iyinet' Alıntı:
TDK da kendi icinde yapabci kelime kullanmis, "Elektronik" de Turkce degil. Bence email "Kucuk zahiri parcaciklar uzerinden gelen mektup" olabilir :D

Bence şu 2 şey birbirinden ayrılmalı.
Teknoloji (Uygulayımbilimi),
Günlük kullanım.

Demek istediğim;
Sıkça görüyorsunuzdur "Rent A Car" what is this?
Yahu 40 yıllık "Araba Kiralama"'ya ne oldu?

Tekel Shop, hoppala Tekel Bayii nerde kaldı?

Arkadaşlar veya abilerim, ablalarım :D
Ben bu konu üzerine biraz takıntılıyım. Gördüğüm tüm yabancı kelimeleri veritabanımda Türkçe karşılıklarıyla topluyordum eskiden.
Artık okulda bitti, kaynağı biraz daha sağlamlaştırıp gerekli kişiler ile en yakın zamanda site(alan) açacağım.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.