G
gncytnk
Misafir
Esra Tümen'in hazırlayıp sunduğu Global Bakış programında. Tamer Şahin hekerlar ve Internet Güvenliği hakkında soruları cevaplandırdı. /
Bölüm : 1
bölüm : 2
bölüm : 3 (NTV)
+rep teşşekürler
Esra Tümen'in hazırlayıp sunduğu Global Bakış programında. Tamer Şahin hekerlar ve Internet Güvenliği hakkında soruları cevaplandırdı. /
Bölüm : 1
bölüm : 2
bölüm : 3 (NTV)
beyler sakin olun biraz...
tamer şahin bugün 70 bin ytllik s2000'e biniyor, süper kaliteli giyinebiliyorsa, eskiden anlattığına göre memur baba geliriyle bunların olabilmesi oldukça zor.
tamer şahin'i savunmuyorum. popülaritesinin gerçek bilgi ve birikim kaynaklı olduğunada inanmıyorum.
doğru o bir lamerdi. ama -di, yani geçmiş zamanda kaldı. o günkü popülaritesinin kullanan ufak tamer bizlerin göremediği büyük işler başardı, bir çok kobide ve büyük ölçekli işletmede görevlerde bulundu.
peki hiçbir bilgi birikime sahip olamayan ve lamer vasıfları taşıyan tamer şahin nasıl bu kadar işin altından kalkabildi?
tamer çalıştığı şirketlerde hiçbir zaman tek başına haraket etmedi, kendisine hatrı sayılır bir bütçe ayırttırdı ve işin uzmanı kişilerle ekip oluşturdu, zaman içerisinde bu ekipten birşeyler kaparak şimdiki teknik konuşmaları yapabiliyor ancak pratikte halen ekip çalışması dışına çıkamaz. çıktığı anda lamerin bir üst kademesini oynar.
peki bir şirket tamer gibi bi adama neden ihtiyaç duyar?
sistemler, network v.b güvenlik sebepleri için mi? medyaya inanaraktan ona kanan ve baş adam yapan şirketler belki..
ancak asıl ihtiyaç duyulan alan rakip şirketlerin müşteri bilgilerini ele geçirmek ve kobiler gelişim için gerekirse bütçelerinin yarısını bunun için aktarabilirler. tamer şahin ve geçici ekipleri (ki bu ekip dediğimiz bu işler üzerinde uzmanlaşmış ancak her zaman isimlerini ve işlerini gizli tutan şahıslardır. herhangi bir olumsuz durumdada tamer şahini çukura atabileceklerinden tamer şahinle çalışmayı kabul etmişlerdir)
neticede tamer şahin, tamer şahin olmuştur. bizlerin gözünde (onu irc dönemlerinden tanıdığımız için) lamer olarak kalmıştır. ama işletmeler için durum hiçte öyle değil..
bir akaryakıt dağıtım şirketi olduğunuzu farz edin (eski işimden biliyorum), sadece istanbulda yüzbinlerce kamyon bazlı toptan akaryakıt alan şahıs ve kuruluşlar var ve bunların neredeyse yarısından çoğu kapı çalarak, araştırılarak bulunamayacak şekilde. rakip şirketlerin müşteri portföylerini ele geçirmek ve işinizi arttırmak için bu tip bir adama ihtiyaç duysanız ona hatrı sayılır bir para ödemezmisiniz? eski şirketim bunu yapmıştı. odtü mezunu uzman biri bulundu. o da, 10'un üzerine şirketin portföyünü ele geçirdi ve şirket başına 15 bin dolar ödeme yapıldı. şirketin iş hacmi son 6 aylık periyotta %500 dolaylarında artmıştı.
olay budur kısaca.
heker:
Genellikle her programlama dilinden yada işlerine yarabilecek programlama/scripting dilinden,
[U]işlerine yarayacak kadar bilirler[/U] ve [U]açıkları kendileri bulurlar[/U]
Cracker:
Genellikle ücretli olan veya deneme sürümü bulunan programları
yazdıkları diğer programcıklarla ücretsiz hale getirirler.
Security Administrator: (işte burda koptum adam white heker demek istemiş olsa gerek)
"heker denilen kişilerin, bilgi ve yetenek olarak bir üst mertebesinde bulunan,
anti-heker diyebileceğimiz kişilerdir. "
[B]Yağmasanda gürle beeee[/B]
"Bir heker, zarar vermek adına herşeyi bilebilir iken, bir güvenlikçi hem bunu bilen
hemde bunun çözümünü bilen kişidir. Bir heker ise her zaman
güvenlik konusunda yeterli olmayabilir.
Sonuçta heker pratik zekasıyla bir kaç numara bulup, uygulayabilen bir kişidir.
Ancak bir güvenlikçi, bu numaralara, detaycı zekasıyla saldırı senaryoları hazırlayıp,
çözümler getirmek zorunda olan kişilerdir.
Bir heker bir saldırıda başarısız olursa bu onun adına laf getirmeyecekken,
bir güvenlikçinin bir saldırıyı önceden kestirip önleyememesi ona kayıplar getirebilir."
[B]yani kısaca paranoyaktırlar. ve hekırlarda bunların karşısında salak durumda kalırlar bunumu anlamalıyız ? [/B]
atma dostum din kardeşiyiz.
system engineer kimdir peki ?