İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Uzmanına Bir Soru

Shadows

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Forumda bu işin uzmanı olan arkadaşlar olduğunu düşündüğümden bir soru sormak istiyorum.

Google ve büyük şirketlerin kullanmakta olduğu farm olayının nasıl yapıldığını bilen var mı arkadaşlar.

Birden fazla sunucuyu aynı anda çalıştırmak bir site için düşünün A B ve C sunucu üzerinden çalışacak. A da yoğunluk olduğu zaman B ye veya C ye yönlendirecek. Mysql tek olucak script de tek ama sitenin yoğunluğunu birden fazla sunucu yüklenecek. Saldırı vs anında yükü kendi üzerine alıp diğer sunucular çalışmaya devam edicek

Aklıma ilk gelen http ile mysql i ayırmak oldu ama bunun mysql boyutu büyüdüğünde sorun yaratacağını düşündüm.

Sizin fikirleriniz nedir bu konuda. Hertürlü fikire acığım

egzanturk

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Bence ilginç ve dahiyane bir konuya değinmişsin okudum mesajı okumaz olaydım benimde içime kurt düştü bilen varmı??

php4food

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
yahu zaten asıl linuxta oluyor. windows server hiç bilmem. linuxsa eğer, ben burdayım :)

edit: buna neden ihtiyaç duyduğunu söylersen daha makul çözümler de üretebiliriz. buna ihtiyacın olduğunu pek sanmıyorum ben.

Shadows

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
buna neden ihtiyac duyduğuma gelince müşterilerimin ve benim yeni açtığım sitenin sürekli açık ve bir sorun olduğunda kapanmamaları için

Sunucum linux ve yanına alıcağım 2 veya daha fazla serverda linux olacak biraz masraflı olabilir ama daha iyi hizmet vermek adına istiyorum. serverim 3 aydır sadece 2 kez kapandı oda toplam 13,74 dk. ama o bile fazla geliyor bana

Hiçbir kişi sunucunun ve sitenin en ufak sorunda kapanmasını istemez. Özellikle yeni başladığım bir projede hata payı istemiyorum süreklilik gerekiyor

php4food

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Bakış açınız tabiki çok güzel. taktirle karşılıyorum. Söylediklerim yanlış anlaşılmasın. Çözüm üretmek adına sordum sadece..

Konuya gelince, yapacağınız en hayırlı şey, raid kurmak olur şu durumda. Raid hakkında bilginiz yoksa, kısa bir açıklama da yazarım.

Cluster sistemini, raid'den sonraya bırakmanızı tavsiye ederim. Mysql ile ilgili olarakta cache size büyütürseniz eğer, ram'inizde minimum 2gb ise, farkı gördüğünüzde ağzınız açık kalabilir.

Shadows

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
raid hakkında biraz bilgim var ama sunucuda sorun olduğu anda donanımsal da olabilir başka bir sebepten dolayı raid in bana ne gibi bir faydası olabilir?

bu arada kesinlikle yanlışlık olmasın yardım talep ettiğim için birden fazla soru soruyorum vaktinizi alıyorum yardımlarınız için minnettarım.

php4food

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
raid hakkında biraz bilgim var ama sunucuda sorun olduğu anda donanımsal da olabilir başka bir sebepten dolayı raid in bana ne gibi bir faydası olabilir?

bu arada kesinlikle yanlışlık olmasın yardım talep ettiğim için birden fazla soru soruyorum vaktinizi alıyorum yardımlarınız için minnettarım.

Estafurullah, rica ederim.

Raid hakkında kısaca bir özet geçeyim. Raid harddiskin fiziksel, yani donanımsal arızalarına karşı alınan bir önlemdir. Paralel ve seri bağlanabilirler. Yani en azından böyle düşünsek yanlış olmaz. bir örnek verelim.

2 adet 200GB harddiskimiz var elimizde. 2 harddisk raid ile birbirine bağlı. İki harddiskinde kafası aynı noktada hareket eder ve aynı veriyi yazar. Bu paralel bağlantıdır. bilgisayar 2 harddisk takılı olmasına rağmen, 200 GB görecektir. Tek harddisk bağlı gibi muamele yapar. Harddisklerden birinde arıza olduğunda, diğer harddisk çalışmaya devam eder ki, raid yazılım hata verdiğinde siz bunu anlarsınız.

istediğiniz kadar raid bağlayabilirsiniz. Örnek veriyorum yine.

4 tane 200GB harddiskimiz olsun. 2 sini bir, 2 sini bir bağlıyoruz. yani 2 tane paralel bağlı harddiskimiz olur. Bunları seri bağladığımızda 400gb görürüz. Ve partition (sürücüler) halinde değil, tek parça halinde görürüz.

Backup'ın en gelişmiş halidir raid. Anlayacağınız üzere, donanımsal korur.

Shadows

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Haklısınız hdd sorunlarında veya işletim sistemi sorunlarında biri diğerini yedekler ve sorunsuz çalışmasına devam eder.

Ama diyelim sunucumuz yazılımsal değil donanımsal bir hata verdi veya çok yoğun saldırı altında cpu ve mem oranı aldı başını gitti böyle bir sorun başıma geldi ve caresiz kalıyorsunuz hemen hemen

Ama 2 sunucu olduğunu düşünürsek birinde arıza olduğu anda diğerine yönlendireceğinden kesinti olmayacağı kanısındayım belki kişisel düşüncem bu daha önce böyle bir çalışmayı teminal server için yapmıştık 3 sene önce özel bir fabrikada birinci term. server dolu olduğu zaman hemen ikincisine yönlendiriyordu ordan işleminizi yapabiliyordunuz bir nameserver

Shadows

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
bu arada cevaplarınız için teşekkürler ben internette bunun gibi bir tartışmaya şahit olmadım bayadır araştırıyorum.

Belki bir sonuca ulaşırsak diğer hosting hizmeti veren arkadaşlarımızda yararlanma şansı olur

php4food

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
bakın. ilk kurduğunuz cümlede yanlış anlaşılma var. Raid sadece DONANIMSAL hataya karşıdır. İşletim sisteminde yaptığınız hata, aynı anda diğer harddiskte de yapılacaktır. İkisi kombinasyonlu çalışır. Kafalar aynı anda aynı noktada hareket eder. Bu kısmında yanlış anlaşılma olmasın.

Gelelim, bahsettiğiniz attack korumalarına. Gönderilecek olan birkaç ping paketini veya benzer şeyi bahsettiğiniz şekilde engelleyebilirsiniz. Ama ARP paketlerine karşı 3 serverınızda baka kalabilir. ARP paketleri nedir peki? onu da kısaca şöyle örnekliyeyim size. Network üzerinde gelebilecek olan en ağır pakettir. Hatta çok basit ve tebessüm ettirecek bir testte yapabilirsiniz.. İşletim sisteminizde yerel ağ bağlantınızı kesin. Kestiğiniz anda bir takılma olur bilgisayarınızda. Bağlanma işleminde de aynısını yapar. Bu sırada makinayı aptallaştıran ARP dediğimiz pakettir.

Gel gelelim, bu testten sonra bir arp saldırısında 3 tane serverınızın ne kadar da aciz kaldığını görürsünüz.

İyi de güzel kardeşim, napalım dükkan mı kapatalım dedirtebilir. Tek makinanız olsun. Önüne birtane cisco koyun. Elinizi ensenize koyup, keyif yapın.

edit: Raid'i ihmal etmeyin ama.. Donanım bu sonuçta. harddiskin ne zaman kafa vuracağı hiç belli olmaz.

Shadows

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
gayet mantıklı o zaman biz bir cisco ve raid alalım cümleten rahatlıyalım. Zaten düşünüyordum her önüme gelene hosting hizmeti vermemeyi bu iyi olacak :)

php4food

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
hadi hayırlısı olsun o zaman. Raidi ihmal etme, cisco zaten olacak. bunların dışında mysql için cache size yükseltirsen eğer, sorgular ve sonuçlar ram'de saklanır. Zaten kendisi en çok kullanılan sorguları tutar ram'de. sonuçlarla birlikte tabiki. verdiğin alan dolarsa eğer ki, 512mb bir alan vermek cidden çok çok iyi bir rakam. Mysql de yan gelir yatar. cache den itekler gider server kayıtlı sorguları. Bu durumda hızın nasıl farkedeceğini söylemeye lüzum yok zaten :)

kolay gelsin bakalım.

php4food

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Ups!

söylemeyi unuttum. Raid için ucuz yollu çözüm bulacam diye, yazılımsal raid kullanma. bitane raid kart al. ucuz zaten çok pahalı değil. 70-100$ civarında oldugunu tahmin ediyorum..

edit: 200 YTL ile 400 YTL arasında oldugunu şimdi merakımdan bakıp gördüm. olsun değer..

Shadows

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
100 mbit hattımız var zaten xeon sunucu ve 4 gb ram e yukselticeğim cache de 1 gb yapacağım bir tane yedek sunucu alarak onuda yedekde bekletmek benim için mükemmel sonuç vereceğini düşünüyorum.

çok teşekkür ederim yardımlarınız için umarım istediğimi yaparım ve müşterilerimde bende memnun kalırız

Shadows

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
raid ve cisco yu dc den talep edicem zaten benim alıp koymama izin vereceklerini sanmıyorum raid i kart şeklinde veriyorlar sitelerinde öyle gördüm

php4food

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Yedek sunucuya gerek yokki.. senin verilerin raid ile yedekleniyor olacak zaten sürekli. Ama şöyle olabilir. Raid, harddiskte donanım sorunu olursa işe yarıyor. Yazılımsal sorunlar için bitane server alıp, backup yapabilirsin içine belli sürelerle. olur ya, sistemden patlak verir. yedekleri durur. yedek sunucuya da raid kurarsan hele. tadından yenmez :)

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.