İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Wordpress CPU Azaltma Yöntemleri

DarKWoLF

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
Arkadaşlar Çok fazla cpu sorunu yaşadım bunun hakkında çok yazı çok makale okudum uyguladım oldu olmadı ama bişeyler ortaya çıktı bende bunun hakkında sizlere biriktirdigim bilgileri paylaşmak isterim işinizi görür belki..

İlk olarak veri tabanını onarım çok fazla eklenti kurup kaldırmayın kurup kaldırdıgınız temaların database deki oluşan başlıklardan temizleyiniz..

Benim aktarmak istediklerimm..

- Statpress gibi sayaç eklentilerini kaldırmak CPU kullanımı azaltıcaktır.
- Anasayfada sağ veya sol sidebarda Son Yazılar bölümünü eklemeyin.
- Son yorumları görüntülüyorsanız sadece yorumlanan yazının başlığı görünsün yorum yapanın isimi yorum tarihi var ise iptal edin
- Arşivleri yan menüde (sidebar.php) görüntülemeyin
- Ana sayfada yazıların etiketlerini görüntülemeyin hem ana sayfada hemde yazı sayfasında görüntülenmesi gereksiz geliyor üstelik cpu kullanımınada etkisi olur
- tema seçiminde dikkatli olmalısınız. Sırf aman bu çaok hoşmuş diye her temaya atlamayınız.
- Fazla gereksiz eklentileri sırf şık duruyor diye habire yüklemeyiniz.
- Arada eski eklentilerinizin bir sürü verisi db de kırıntıları kalıyor ve buda fazladan db şişmelerine neden oluyor. Clean-options eklentisi ile bu gereksiz verileri bulup siliniz.
- Çoğu temada döngü fazladır ve msql la ynlenmiştir. Bunların sorgularını elle girip sorgulatmadan siteye yönlendiriniz.
- Çoğu temada yorum baloncugu gibi yada yazarın resmi gibi ve kaçkere okundu gibi fazladan gördüğüm yerler oluyor ve bunları kaldırınız.
- Kendi sidebarınızı oluşturunuz. ( fazladan olan takvim saat gibi şeyleri yüklemeyiniz. )

bunları uyguladıktan sonra hiç bir azalmak yoksa Kesinlikle

- Mutlaka wp-super-cashe eklentisini kurunuz.:harika:

Eklemek İstediklerinizi Belirtirseniz Dahada Başlık genişler Arkadaşlar... Yorumlarınızı Bekliyorum..

fRtkmR

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
14
Makale için teşekkürler güzel anlatım olmuş umarım arkadaşlarımız bundan yararlanıcaktır..

DarKWoLF

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
rica ederim cpu konusunda herkezin biraz dili yanmıştır hele ilk başladıgında..
Bu yazı bi yol gösterir umarım

zubar

0
İyinet Üyesi
Reaction score
23
iyi demişsin hoş demişsin de mesela sadece yazı sayfasında etiketler çıksın ana sayfada çıkmasın istersek bunu nasıl yapacağız? bunu sağlayan temalar var ama her aklımıza esdiğinde yeni bulduğumuz her özellikde tema değiştirirsek olmuyor.bunların kolAY yolu olmalı.

bir de şu var 100k hitli wp sitede bu dediklerinize uyulmamış ya adamın serveri var ya da bunları yapmadan da cpuyu düşürüyor.yardımlarınız düşünceleriniz ve tavsiyelerinizi bekliyorum.eleştirmek için ortaya yeni şeyler çıksaın diye yazdım

z08g

0
İyinet Üyesi
Reaction score
16
son yazılar bölümünü niye eklemeyelim onu anlamadım. etiket yok, son yazılar yok. e ne koyacağız biz sidebar'a :eek:ha::eek:ha:

birde temayı nasıl seçeceğiz. hiçbir tema demiyor ki, ben şu kadar db şişiririm, şu kadar cpu' yu ateşlerim diye.. biraz daha açıklama ltf..:hihi:

DarKWoLF

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
iyi demişsin hoş demişsin de mesela sadece yazı sayfasında etiketler çıksın ana sayfada çıkmasın istersek bunu nasıl yapacağız? bunu sağlayan temalar var ama her aklımıza esdiğinde yeni bulduğumuz her özellikde tema değiştirirsek olmuyor.bunların kolAY yolu olmalı.

bir de şu var 100k hitli wp sitede bu dediklerinize uyulmamış ya adamın serveri var ya da bunları yapmadan da cpuyu düşürüyor.yardımlarınız düşünceleriniz ve tavsiyelerinizi bekliyorum.eleştirmek için ortaya yeni şeyler çıksaın diye yazdım
Öncelikle etiketler anasayfada çıkmasın istersen
Kod:
<?php the_tags( '<strong>Etiketler:</strong> ', ',', ''); ?>
single.php de bu kod dur genel itibari ile..
Tema degiştmek yerine tema editlemeye gitmen gerekir tabi her yeni gördügün özellik için tema degiştirirsen bu işin altından hiç kalkılmaz ;)
2. olarak 100k hitlik bir wp siteden bahsetmişsin genel itibari ile bunları uyulmamış durumda diyoruz herzaman görünüm itibari ile ama temanın içindeki editlemeleri hiç göremiyoruz demi mesela sorgu yaptırmak demek cpu artırmak demek..
örn : sag veya sol bar da kategöriler i elle yazmak % 1 cpu düşürür diye hesaplarsak her giren için ayrı sorgu yaptıgını hesaplarsak çok fazla düşüş olur..

Bileşenlerden eklicegimize kendimiz yazarsak bir düşüş saglarız..ve mutlaka wp-super-cashe veya W3 Total Cache kulanmayı tavsiye ederim..
son olarak 100k lık bi wp site genel itibari ile 3-5 k banwith i yoktur zaten vps server veya çok yüksek Bant Genişliği i vardır..

DarKWoLF

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
son yazılar bölümünü niye eklemeyelim onu anlamadım. etiket yok, son yazılar yok. e ne koyacağız biz sidebar'a :eek:ha::eek:ha:

birde temayı nasıl seçeceğiz. hiçbir tema demiyor ki, ben şu kadar db şişiririm, şu kadar cpu' yu ateşlerim diye.. biraz daha açıklama ltf..:hihi:

Ben genel itibari ile sorun cpu yu çok fazla kasan başlıklardan bahsettim yukarıda da yazdıgım gibi ne kadar çok sorgu o kadar cpu kasması etiketleri genel başlıkları elle yazmayı deneye bilirsin mesela...

Cpu hangi tema ateşler nasıl anlıcaz diyosun en büyük dert o onuda tema içine kendin sorgu sayısına bakarak anlayabilirsin veya tema yapımcısı na sorarak ;)

Ne kadar çok eklenti Sorgu o kadar cpu diyebilirim sana..
Anasayfa üzerinde mesela son yazılar var,son yorumlar,katögeriler,anket,reklam,header in içinde singe vb hepsinin içinde sorgular var bunlar ı her giren için tekrarladıgını düşünürsen çok 100 kişi anlık girdiginde 100 defa sorgu yapar ve bi kasma olur haliyle bilmem acıklayıcı oldumu :) :hihi:

TeyLor

0
İyinet Üyesi
Reaction score
1
Ozellikle Angel Temasinda Denedim Sade bir tema hafta sonu onemli bir macin basligini attim ve saat te 80 kişi girisi ozellikle takip etmek icin panelde anlik yukselislere baktim cpu %9 lara cikiyor Zaten sitelere verilen %10 %15 sanirim siniri , ilk zamanlar sekilli bir tema kullanıyordum 1800 hitte cpu %50 yemis soylenen filim siteleri hep merak etmisimdir bu acidan.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.