İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

yardım talebi!?

B

biberim

Misafir
Arkadaşlar öncelikle merhaba!
cgi konusunda deneyimli arkadaşların yardımına ihtiyacım var!
kaynak araştırması yaptım ancak gerekli düzenlemeleri yapmama karşın bir türlü cgi scriptlerini
local olarak çalıştıramıyorum!
sistemde iss kurulu (windows 2000 kullanıyorum)!
php ve mysql kullanıyorum ve bunlarda herhangi bir sorun yok!
elime geçen bir cgi scripti denemek istedim ve herşey böyle başladı!
activeperl'i indirdim ve sisteme kurdum (5.6.1)
installer kullandığım için herhangi bir sorun görünmüyor(c:\dizininde perl görünüyor)!
yükleme esnasında da herhangi bir sorun çıkmadı!
daha sonra iss ayarlarında gerekli güncellemeleri yaptığıma inanıyorum!
giriş dizini-yapılandırma-uygulama eşleştirmeleri bölümüne .cgi uzantı kaynak c:\perl\bin\perl.exe
daha sonra klasörlerle deneme amacıyla okuma-yazma-erişim herşeyi tanıdım!
daha sonra inetpub\wwwroot içine bi cgi-bin klasörü oluşturdum ve buraya da tüm yetkileri tanıdım
(okuma-yazma-erişim...) fakat ne yaptıysam yine olmuyor!
birkaç yazı okudum ve buna göre scriptin ilk satırını
#!c:\perl\bin\perl.exe şeklinde değiştirdim!
ancak sonuç değişmedi explorer'da boş bir sayfa görünüyor ve sayfa yükleniyormuş gibi
görünüyor ve belirli bir süre sonra çalışma zamanı hatası ile karşılşayıyorum!
yahu tüm ayarları yaptığıma inanıyorum!ha script sorunlu deyip bazı sayfalardaki
örnek test scriptini denedim:
#!c:\perl\bin\perl.exe
print "Content-type: text/html\n\n";
print "<h2><font color=\"red\">Merhaba Dünya</font></h2>";
print "deneme © 2002";

sonuç yine değişmedi!acaba hata nerede deneyimli arkadaşlar yardımcı olabilirlerse sevinirim!

B

biberim

Misafir
artık çıldırmaların doruğundayım.hala bir gelişme yok!ne yaptıysam olmadı.tek yapmak istediğim arkadaşımın gönderdiği bir cgi scripti denemek.bu kadar zor olduğunu bilseydim hiç girişmezdim.system windows 2000 web server olarak iss'yi kullanıyorum.mysql ve php yüklü ve bunlarla çalışmamda herhangi bir sorun yok.explorer 6.0 yüklü.aylardır php ve mysql çalışıyorum en ufak bir problem yok.cgi ve perl ile ilgili bir bilgim bulunmuyordu.gittim arama motorlarından araştırdım ve sonucunda girmediğim site kalmadı.hatta indirmediğim sever,sunucu ek program, editör kalmadı.sonuç hala sıfır.anlamadım gitti.ilk önce yazılanlara uyarak activeperl'in son sürümünü indirdim ve kurdum.herhangi bir sorun çıkmadı.daha sonra belgelerde belirtilen değişiklikleri yaptım (işte ne biliiim cgi uzantısını ve pl uzantısını iss'ye tanıtma...root c:/perl/bin/perl.exe felan zaten çoğunu activeperl yaptı).sonra gittim dos satırından kontrol ettim perl çalışıyor (perl -v felan işte).ama gel gör ki olMUYOR!wwwroot'a scripti yerleştirdim!ancak bu lanet explorer scripti çalıştırmıyor.hadi scriptte hatta var dedik belgelerde belirtilen deneme scriptlerini denedik sonuç aynı.explorer sayfayı yüklüyormuş gibi görünüyor ve uzun zaman sonucunda zaman aşımı hatası.hadi dedik bu iss'de sorun var gittik abyss server'i sonra da apache'yi denedik. yine olmadı!lanet olsun ya!bu işler bu kadar zor mu gerçekten.ben php'yi daha zor bilirdim.aylardır çalışıyorum bi sorun çıkmadı!ne yapayım şimdi bilgisayarı mı formatlayayım!!????ha bi de daha vahimi var!madem ki explorer'den olmuyo dedik.gittik kendimize bi perl editörü bulduk(dzperleditör).işte ilginçlik burda bu programda run komutu ile ve önizlemede bazı scriptler çalışıyo.ancaaak hedef script dbi ve dbmysql gerektiriyormuş!!!!babababa gittik netten onları da indirdik ama gel gör ki nasıl kurcez.okumadığım readme kalmadı.adamları tebrik etmek lazım anlamayalım diye ellerinden geleni yapmışlar.eee şimdi bunlar perl'e nasıl yüklenecek????explorer cgi'leri açmıyo pl lere tıklayınca da download penceresi açıyo!eee pl'lere çift tıklayınca da ed.tör program açılıyo ve makefile.pl'i çalıştırmaya denediğimde dlib blnamıyo cart curt felan diyo.gelen klasörlerde birsürü dosya var yok lib yok t klasörleri yok makefile.pl yok test.pl!eee ben şimdi bunları ne yapıcem!perl dizinine mi kopyalayım dersiniz onu da denedik.biliyorum konu çok dertli ancak bi el atarsanız sevinirim.yoksa bu mubarek ramazan ayında çarpılacam sinirden!

E

Ergin2

Misafir
Merhaba,
Yazılarından anlaşıldığı kadarıyla oldukça dertlisin. Umarım sorununu çözmede yardımcı olabiliriz de bu mübarek ramazan ayında sana birşey olmaz.

Öncelikle iis ile hiç çalışmadım, çalışan arkadaşlar varsa anlatabilirler; apache ile perl çalışmak istersen yardımcı olabilirim. Öncelikle apache.ork sitesinden apache'nin son sürümünü çek Win32 versiyon olsun. Sistemine kur. IIS'yi durdur (server'ler çakışmasın diye) ve sonra bilgisayarını yeniden başlat.

Apache'yi kurduğun dizinin içine gir (mesela c:\program files\apahe\apahe\cgi-bin) cgi-bin klasörünün içine yazdığın bir cgi scripti koy ve http://localhost/cgi-bin/deneme.cgi olarak çağır. Chmod'a falan gerek yok zira windows'ta chmod yok.

Kurduğun activeperl autoexec.bat dosyana perl interpreter'ın tam adresini yazmıştır. Scriptlerini

#!perl
# sistemin perl'ün tam yolunu zaten biliyor.
print "Content-type: text/html\n\n";
....
...

şeklinde bir deneme kodu hazırlayabilirsin. Bir sorun olmıycağını düşünüyorum. Umarım herşey yolunda gider. Sorun yaşarsan hemen yaz.

iyi akşamlar..

B

biberim

Misafir
ilgin için teşekkürler önerini bi deneyeceğim.ancak aklıma takılan birşey var!şimdi ben scripti apache'nin içindeki cgi-bin klasörüne mi yoksa normal diğer scriptlerin de bulnduğu c:\inetpub\wwwroot\cgi-bin içine mi yerleştireceğim?zira localhost\cgi-bin dediğimde explorer'de wwwroot içindeki klasöre ulaşılıyor ve sonuç değişmiyor.apache içindeki cgi-bin klasörüne kopylarsam bunun explorer için uzantısı ne olur?örneğin localhost\........ ?

B

biberim

Misafir
deneme-yanılma yöntemi ile ve oldukçza zaman harcayarak olayı başardım.tek yaptığım apache server'i c:\inetpub\wwwroot\ içine kurmak oldu.ancak şimdi daha büyük bir problem ile karşı karşıyayım.bilmiyorum bu konu ile ilgili yardım alabilecek miyim çünkü konu mysql'la da ilgili!yardımcı olmak isteyen olursa sevinirim.script mysql database ile çalışıyor.zaten sistemimde php ve mysql kurulu!ancak daha önce de belirttiğim gibi sistemim win2000!!şimdi scriptin readme'sinde yer alan dbi ve dbd-mysql 'u nasıl kurarım diye kara kara düşündüm!birçok sayfa gezindim ve saatlerce denedim.hali ile perl'den hiçbirşey anlamıyorum ve bu gidişle de anlamayacağım!neyse c:\ppm install dbi ile dbi'yi kurdum ancak gel gör ki sorun dbd-mysql'da!!!!yine c:\ppm install dbd-mysqlpp dedim (bulabildiği tek dbd mysql türü bu).onu da kurdu.bu kurulumlar esnasında herhangi bir hata da vermedi.Ancak gel gör ki script hala:

Error: Database driver mysql is not installed. Available drivers: ExampleP,Proxy,mysqlPP

hatası veriyo.yahu sistemde mysql kurulu ve aylardır çalışıyorum.o dediği olayları da dos-komut satırındaki komutlarla defalarca kurmaya denedim(27kez).ve herhangi bir sorun çıkmadı!gel gör ki yok yok yok!
ha bir de gittim bu dbd-mysql'un eski sürümlerini buldum.ancak zipli dosyada herhangi bir install.exe veya herhangi bir yükleyici yok!ee makefile.pl diye bir olay var buna çift tıklayınca bu sefer perl editörü devreye giriyor!eee bu klasörü web dizinine aldığımda ve tıkladığımda ise download penceresi devreye giriyor!!!!!!malum perl bilgimiz de yok!konunun zor olduğunu biliyorum ama yardımcı olabilirseniz sevinirim!yahu bu dbd-mysql'un windows için olanı yok mu yahu.günlerdir readme okumaktan net'te araştırmaktan başım döndü!

M

Maxiperl

Misafir
Sorunun çözümü kökten halletmek istersen
Download sitelerinden abriamerlin programını indir.
Bu programın içinde apache-mysql-php-php4 perl bulunmaktadır. Birde java...

Eğer apache üzerinden çalışmak istemiyorsan imatix.com dan xitami adlı programı kullan ...

Abriamerlin kurulumunda hiçbir ayrıntıya gerek yok sadece next next diyerek kurulumu tamamla.
Sonra bildiğin işlemleri yap. Mysql'e de bağlanabilirsin :)

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.