İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Yedek Alma - Geri Yükleme Metodları & SSH Kullanımı !!

ReBeLLiouS.

0
İyinet Üyesi
Katılım
12 Şubat 2011
Mesajlar
337
Reaction score
3
Konum
[root@server ~]#
Yedek Alma - Geri Yükleme Metodları & SSH Kullanımı

cPanel Üzerinden Yedek Almak




attachment.php

- Üstteki resimdeki numaralara göre açıklayayım :

1) Hem veritabanı (db) hem de ftp 'deki dosyaları kapsayan full yedektir. Server yansa bile başka yerde bu yedek geri yüklendiğinde site eski haliyle geri döner. Onun nasıl alınacağını altta anlattım.

2) FTP programı açıldığında karşınızda ne varsa olduğu gibi yedek alınır. Sadece buradaki dosyalar alınır; forumun bilgilerinin tutulduğu veritabanını kapsamaz ! Forumunuz göçerse ve elinizde sadece buradan alınan yedek varsa hiçbir işe yaramaz. Bu yedek yöntemi veritabanı kullanmayan ve sadece FTP'deki dosyalardan oluşan siteler içindir.

3) FTP'deki dosyalar haricinde (php'ler ve diğerleri) ; sadece forumun veritabanını kapsayan yedekleme türüdür. Server heklendiğinde, elinizde sadece buradan alınan yedek varsa forumunuzu kurtarabilirsiniz bu yedeği geri atarak. FTP'ye uygun sürümdeki vBulletin php dosyalarını eskisi gibi upload edip kullanmaya devam edebilirsiniz.

4) 2 numaralı kısımdan alınan yedeği yüklemek için bu kısım kullanılır.

5) 3 numaralı kısımdan alınan yedeği yüklemek için bu kısım kullanılır.



----------- 1 Numaralı Kısımdan Nasıl Yedek Alınır ------------

- 1 Numaralı Full Backup linkine tıklayınca alttaki sayfa açılır.

attachment.php

Hiçbirşey yapmadan direk OK'un gösterdiği kısma tıklayınca full yedeği almaya başlar. Yedeği tar.gz formatında FTP'ye ana dizine atar. Ordan da FTP programı ile bilgisayarınıza alabilirsiniz. Sereve veya siteye bir haller olma ihtimali veya siteyi başka servere taşırken bu yolla alınan yedek en garantidir ve tavsiye ederim. Tek kötü tarafı, bu yedeği kendiniz restore edemezsiniz, anca serverde root yetkisi olan birinin yüklemesi gerek veya SSH (shell) yetkiniz olması gerek.

Resimdeki diğer "Remote FTP" ile olan kısımlar da; aynı servere değil de, direk başka bir server üzerine yedeğin alınmasını sağlar. Bunun için hedef serverin root şifreleri ve ftp portunun da bilinmesi gerek.


AdminCP Kullanarak Yedek Almak

- Buradan alınacak yedek sadece forumun veritabanının yedeğidir. Eklentileriniz (attachments) veritabanındaysa onlar da dahil olur. Ancak herzaman eklentilerin veritabanı yerine FTP'de saklanmasını tavsiye ederim.

- AdminCP >> Bakım >> Database Yedekleme kısmına gelince yedek alma sayfası açılır.

attachment.php

- Şekildeki gibi otomatik olarak dosyaya bir isim verilir. "Kaydet" tıkladığınızda işlem başlar. Yedek dosyasını FTP içine atar, daha sonra bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bu yedek dosyasını cPanel içinden (üstteki mesajda resimde 5 numaralı kısımdan) , phpMyAdmin'den , SSH yoluyla (en pratik yol budur) veya bigdump gibi alternatif bir yöntemle geri yükleyebilirsiniz.

- Aynı sayfada daha üstte tablolar tek tek listelenmiştir. Tercih halinde sadece tek bir tablonun veya birkaç tablonun yedeğini de sql dosya uzantısı şeklinde bilgisayarınıza indirebilirsiniz.



PhpMyAdmin Yoluyla Yedek Almak​


- Bu yöntemle de sadece forumun veritabanının yedeği alınır. FTP'deki dosyaları kapsamaz.

- cPanel'inize girip alttaki iki resimdeki kısımlara tıklayarak PhpMyAdmin'e ulaşın.

attachment.php

- Açılan sayfanın en altına inin ve alttaki okun gösterdiği kısma tıklayın.

attachment.php

- Yeni bir pencerede phpMyAdmin açılır. Sol menüden forumunuzun kurulu olduğu veritabanını seçin resimdeki gibi.

attachment.php

- Daha sonra sağ tarafta veritabanında bulunan foruma ait olan tabloların listesi çıkar. En üstten, resimdeki okun gösterdiği "Export" tıklayın.

attachment.php

- "Export" sayfası açılacak. Alttaki iki resimde gösterildiği şekilde ayarları yapın ve en alttan "Go" tıklayın; yedeğiniz inmeye başlar. (Internet Explorerden hata verirse veya sayfa görüntülenmezse, Firefox veya Opera ile deneyin)

attachment.php


attachment.php




SSH (Shell) Yoluyla Veritabanı Yedeği Almak ve Geri Yüklemek

- Üstte anlattığım yollarla ve bu yolla alınan ve sadece veritabanını kapsayan tüm yedekler; altta gösterdiğim SSH yoluyla geri yüklenebilir. Önce SSH ile nasıl veritabanı yedeğinin alındığını göstereyim.

- Not : Bu yolu kullanabilmek için serverde root yetkiniz veya host hesabınızda SSH (Shell) yetkisi verilmiş olmalıdır !

- "Buraya" tıklayarak, servere bağlanarak yedek almak için kullanacağınız programı (Putty) indirin.

- Programı açın; ve resimde gösterdiğim gibi serverin IP'sini ve SSHD port numarasını girin. Port numarası genelde 22 'dir. Sonra alttaki "Open" e tıklayın.

attachment.php

- Servere bağlanacak ve alttaki gibi komut konsolu ekrana gelecek. cPanel veya FTP hesabınıza girerken kullandığınız kullanıcı adı ve şifreyle gireceksiniz. Server root yetkiniz varsa, serverin root kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yapın. Şifreyi yazarken imleç hareket etmez o nedenle panik yapmayın. Şifreyi de yazın ve giriş yapın.

attachment.php

- Giriş yaptıktan sonra altta gösterdiğim gibi (kodları da verdim) ; kendi veritabanı bilgilerinizi komuta uyarlayarak yazın ve enter yapın, password soracak; veritabanı için kullandığınız user'in şifresi neyse onu da yazıp enter yapın; server yedeği almaya başlar belirttiğiniz dizin içersine. Tekrar komut konsolu geldikten sonra yedek alma işlemi bitmiştir.

attachment.php

örnek komut;

Kod:
mysqldump --opt -Q -u db_username -p db_name > /yedek_alınacak/dizin_yolu/yedegin_adı.sql
db_username : veritabanı için atanan kulanıcı adı
db_name : veritabanının adı


SSH Yoluyla Veritabanı Yedeğinin Geri Yüklenmesi

- Bir üst mesajda anlattığım yolla Putty kullanarak servere login olun. Altta verdiğim örnek komutu da kendinize göre uyarlayarak yedeğinizi belirttiğiniz veritabanı üzerine geri yükleyin.

Örnek Komut ;

Kod:
mysql -u db_username -p db_name < /yedeğin/içinde_olduğu_dizinyolu/yedek_dosyasının_adı.sql
- "/yedeğin/içinde_olduğu_dizinyolu/" nedir ?

- örneğin yedek dosyası FTP'nizde public_html klasörü içinde olsun; FTP giriş kullanıcı adınız da organik81 olsun; komut şöyle olur;

Kod:
mysql -u db_username -p db_name < /home/organik81/public_html/yedek_dosyasının_adı.sql
Not : Genelde serverin home dizininde bulunan ve host hesabınızın kullanıcı adı ile dizin adı aynıdır. Farklıysa üstte verdiğim örnek tam olarak tutmaz, bu durumda server sahibinizle görüşüp account (host hesabı) adınızı öğrenmeniz gerek.


Not : Hangi tip yedek alma veya geri yükleme metodu kullanırsanız kullanın; işlemler yapılırken forumunuz mutlaka kapalı olmalıdır. Aksi halde yedek dosyasının bozuk olma ihtimali olur ve elinizde kalır !!!

Önemli NOT: Konuyu faydalı olarak gördüğüm için paylaşmak istedim, konu ALINTIDIR...
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst