- Katılım
- 2 Ağustos 2010
- Mesajlar
- 393
- Reaction score
- 0
Seo
Merhaba değerli arkadaşlar seo dersleri sitemizin herkese hayırlı ve faydalı olmasını dileyerek yazılarımıza başlıyorum. Bu konumuzda konuyu baştan sona özetle ele alarak Seo hakkında bilgi edinmek isteyen arkadaşlarımızın bir bakışta özetle anlayabilecekleri zihinlerinde canlandırabilecekleri bir konu olacaktır. Başlıklar halinde özetleyeceğim detaylar ve uygulamalar ise sonraki anlatım ve derslerde ayrıntılı göreceğiz.
Seo Nedir?
İngilizce bir kelimenin kısaltılışı olan Seo açılımı (search engine optimization) yani arama motoru optimizasyonudur. Neyin optimizasyonu derseniz sitelerimizin optimiza (uygun) hale getirilmesidir. Peki neye göre uygun hale getireceğiz derseniz arama motorları (Google, yahoo, bing, yandex) gibi dünyaca ünlü arama sitelerinde yer almaktan öte ilk sayfada ilk sıralarda yer alabilmek için sitemizi optimize etmemiz yani arama motorunun belirttiği kurallara uymamız gerekmektedir. Nedir bu uyulması gereken kurallar derseniz onlarıda aşağıda özetle görelim değerli arkadaşlar.
Site İçi Seo Düzenlemesi
2 çeşit seo düzenlemesi vardır değerli arkadaşlar site içi ve site dışı olmak üzere büyük önem arzeden kurallar ve tekniklerini bilerek ona göre hareket etmeliyiz. Site içi seo işleminde dikkat etmemiz gereken tasarım için seo, içerik için seo olmak üzere kendi içerisindede ikiye ayrılmaktadır.
Tasarım (Tema) Seo
Hiç bir site boş beyaz bir sayfaya yapılmaz mutlaka sağda solda üstte altta menüler kutular resimler vs olur en azından uzmanlaşan insanlar için yada yaygın olarak kullanılan hazıp templateler kullanılmaktadır. Bu kuşşandığımız temalar yada hazırlayacağımız tasarımların arama motoru optimizasyonu için uyumlu olarak hazırlamalı yada yüklediğimiz temayı gerekirse biz uygun hale getirmeliyiz.
Site Açılış Hızı
En önemli etkenlerden biriside sitenin hızlı açılması (Yüklenmesi) yani ziyaretçi hemen yüklenen site istemektedir. flash sitelerde görürsünüz başlar 100e kadar saymaya yani yükleme aşaması bir çok insan onun 100 tamamlamadan o siteden çıkmaktadır. Buda google açısından hemen çıkma olarak algınalıp sitenizin başarı puanını düşürecektir.
Site Açılış hızını artırmak
Evet değerli arkadaşlar yukarda bahsettiğim tasarım ve temaya yapılacak seo uygulamasının bir parçası burda başlamaktadır. Sitenizin hızlı açılması için ilk ve en önemli etken kullandığınız sunucu lokasyonudur. Yani aldığınız hostingin nerede kurulu hangi ülkede ve ziyaretçilerinize olan uzaklığıdır. Mümkün mertebe siz ve ziyaretçilerinize yakın bir lokasyon kullanmalısınız. Yani siteniz türkçe ve ziyaretçi potansiyeliniz %95 Türkiyedense mutlaka Türkiye lokasyon bir sunucu kullanmalısınız. Site hızını artırmak için yapılacak diğer işlemler ise daha sonra detaylıca anlatacağım için (Allah izin verirse) şimdi kısa özet geçeceğim. Resim boyutlarının küçük olması, sitenizdeki sorguların azaltılması, css, js dosyalarını çok değilde 1 – 2 dosyada toplayarak site açılış hızını artırabilirsiniz.
Site İçeriğine Uyulanacak Seo
Şablonumuzu optimize ettikten sonra bir diğer önemli işlem ise konualrımız içeriklerimizin seo uyumlu olmasıdır. Bunu yapmak içinse konuyu yayına vermeden önce yapacağız. Yani önce yazımızı resimlerimizi seo uyumlu optimize edilmiş hale getirip sonrada ziyaretçilerimizin istifadesine sunacağız. Peki içeriklerde uymamız gereken seo teknikleri nelerdir özetle onlarıda görelim sonraki yazılarda Ömrümüz yeterse detaylarına ineceğiz.
H1 H2 H3 Başlıklarına Önem Vermelilisiniz
Bir konu yazacağız değerli arkadaşlar Adı Seo Dersleri olsun haliyle linkimizde /seo-dersleri olacaktır uzantı durumuna göre değişebilir. H1 başlıkta yine Seo dersleri yazabilirsiniz dikkat etmeniz en önemli kural h1 başlık tibi en önce kullanılacak olup sadece 1 defa kullanılmasıdır. H2 başlık tarzıda bize farklı bir kelimeyi amaçlama imkanı sunacaktır. Onada Güncel Seo Dersleri diyerek o yazımız için googlede Güncel Seo dersleri şeklinde yapılacak aramalardada çıkma imkanı sağlayacaktır. H2 başlık kullanımı içinse maksimum 4 adet kullanma imkanı bulunuyor. H3 çok gerekli olmasa bile katkı sağlayacağından şüpheniz olmasın H3 başlığımızda Webmasteryolcu Seo Dersleri diyelim ve google aramalrında bu kelime içinde şansımız artmış oluyor.
Bold İtalic Underline Kullanımı
Her yazı bir kelimeyi amaçlar sonuçta biz haber sitesi değiliz güncel gelişmeleri mecbur girmemiz gerekmiyeceği için insanlara farklı ve gerekli bilgileri vereceğiz. Örnek bir proğramın kullanımını annlatmak, bir ders anlatmak yada bir hastalığı özetleyip tedavisi için gerekenleri annlatmak yani hepsinde bir kelime kütlesi ön plana çıkmaktadır. Yine Seo Dersleri başlıklı bir konumuz varsayalım burda ön plana çıkan iki kelime var Seo + Seo Dersleri demekki yazımızda bu iki kelime yada tekte olabilir en alakalısı olan Seo derslerini h1 h2 h3 başlıklarda yer vermeye ek olarak Bold (Kalın) İtalic (Yatık) Underline (Altı çizili) hale getirdiğimizde arama motoru botları bu farkı algılayacaktır.
Resim Kullanımı ve Seo Teknikleri
İçeriklerde mutlaka resim yada resimlere yer verilmelidir. Lakin bilinçsiz resim kullanımı yarardandan çok zarar vereceğinide sakın unutmayınız. Resim kullanırken dikkat etmemiz gereken boyutları düşük site açılış hızını etkilemeyen Alt parametresi girilmiş ve boyutları belirtilmiş resimler kullanmalısınız. Örnek vermek gerekirse arkadaşımız dijital fotoğrağ makinnası ile çektiği resmi bilgisayara aktararak siteye yüklüyor resim boyutu 3-4mb bekleki resim yüklenecek yüklenincede sayfaya sığamıyor yani en büyük hatalardan birisi her bilgisayarda mutlaka bulunur en basiti paint proğramı ile resim boyutunu düşürmelisiniz.
Site Dışı Seo
Evet değerli arkadaşlar site tasarım, içerik herşey hazır artık sıra geldi reklama, tanıtmaya , duyurmaya ve destek almaya yani googlede yükselme adımlarına siteniz kendi kendine bir yerlere gelmesi imkansızdır. Siteniz dışındada gereksinimlere ihtiyaç vardır. Site adresinizib diğer sitelerde geçmesi hem ziyaretçi hemde google açısından başarılı olmasını sağlayacaktır. Lakin en büyük tehlikelerden biriside burda başlıyor. Hemen aşağıda başlıklar halinde özet şekilde bahsedeceğim.
Backlink Nedir?
Site için seodan sonra en önemli kriter backlink yani diğer sitelerden destek almaktır. Aslında backlink alınmaz arkadaşlar verilir nasıl verilir derseniz siz başarılı bir iş yapın insanlar sizi sitelerinde, sayfaları profillerinde vs över, anlatır varsa siteniz onuda yazılarına eklerler evet bu bir backlinktir. Olması gereken yöntem budur tabiki Türkiyede bu kavram henüz oturmadığı için insanlar kendileri backlink alma yoluna gitmektedir. Lakin aşırıya kaçılan ve abartılan tekniklerle backlink alındığı için her 3-5 ayda bir google güncelleme yaparak binlerce siteyi cezalandırmaktadır.
Doğal Backlink Nasıl Alınır?
Yukardaki olay kolay birşey değil bizler sanatçı değilizki sanatımız övülsün diyorsanız ozaman o yazıyı sitelere siz yazdırın tanıtım yazısı denen kavram burada ortaya çıkıyor. Site sahibi sizin belirlediğiniz yazıyı sitesine ekliyor içerisinde link falan olan bir yazı buda doğala en yakın backink alma yöntemi olsada bundada dikkat edilmesi gereken konular vardır. Örnek tanıtım yazısı alacağınız site azda olsa sizin içeriğinizle alakalı olmalıdır. Örnek benim sitem seo sitesi olsun tanıtım yazısını alacağım siteler webmaster siteleri, seo siteleri, webmaster kaynakları, tasarım, grafik, proğramlama vs sitelerinden almalıyım ama ben giderde yemek tarifleri sitesine seo tanıtım yazısı eklersem yazıyı merak edip giren ablalar anında çıkar o yazı telef olmuştur.
Sosyal Ağlardan Backlink Alınız
Şunu not edin arkadaşlar sadece sosyal ağlardan alacağınız backlink bile yeterli olacaktır. Sosyal ağlardan kasıt facebook, twitter, google+ Friendfed, Stumbleupon vs vs en az 15 20 tanesini kullanmak ve aktif kullanmalısınız. Örnek seo dersleri siteniz varsa facebookta seo dersleri, seo öğreniyorum şeklinde bir sayfa açarak orada linklerinnizi paylaşır hem ziyaretçi hemde google nezdinde başarıya imza atabilirsiniz.
Filtreye Sokan Backlink Hataları
Webmaster forumlarında gezinti yaparsanız görüsünüz sitem ilk sayfada iken şuan ortalarda yok tabi filtre özelliklede backlink hatalarından gelen filtreler daha sıktır. Bunada abartılan ve doğal olmayan backlinkler sebep olmaktadır. Adam bir günde 500 tane backlink alıyor mübarek siz dünyaca ünlü sanatçımısınız bir günde size 500 site link verecek kadar tabiki doğal değil, yada yabancı sitelerin yorum kısmından backlink almak bakıyorum bir sayfadan 12500 kişi link almış oysaki o sayfanın PR değeri 1 yani en fazla 10 siteye link çıkışı yapması gerekir bu siteden link alan filtreye düşmesinde ya ne olsun. Bir diğer filtre sebebide site içinde abartılan kelimeler Bu yazımı örnek vereyim yazının ana kelimesi seo bu kelime oranı aşırıya kaçarsa bu kelimeden filreye girebilirim peki neye göre belirleyeceğiz yoğunluğu en fazla %5 olmak üzere 100 kelimelik bir yazınız varsa seo kelimesi 5 defa geçmelidir. 1000 kelime yazarsanız 50 adete kadar çıkabilirsiniz. Lakin popüler kelimelerde %3 üzerine çıkmamalısınız. Benim yazım 1200 kelime şuan ve kelime yoğunluğu ise %2.17 olarak çıkmakta resim vs eklediğimde bu %3 oranına yaklaşacaktır.
Seo Derslerinde Görüşmek Üzere
Yazıma başlamadan önce belirttiğim gibi http://www.seodersleri.gen.tr sitemizde yayınlanacak olan Seo derslerine giriş konusu olarak bunu bu işe ilk defa başlayacak olan arkadaşlar seoyu anlamaları ve devam edip etmeme aşamasında karar vermelerii kolaylaştırmak için Sabah Yunus tren istasyonundan 06:43 trenine bindim yazmaya başladım yazımın sonuna geldiğimde ise karaköy deniz otobüsünden ineceğim yani trende, vapurda canımın sıkılmasını önlemek boşa vakit geçirmek üzere sizlerede faydalı birşey yapmak adına çalışmalar yapmaya devam edeceğim Allaha emanet olun değerli arkadaşlar.
Kaynak: Seo Dersleri
Merhaba değerli arkadaşlar seo dersleri sitemizin herkese hayırlı ve faydalı olmasını dileyerek yazılarımıza başlıyorum. Bu konumuzda konuyu baştan sona özetle ele alarak Seo hakkında bilgi edinmek isteyen arkadaşlarımızın bir bakışta özetle anlayabilecekleri zihinlerinde canlandırabilecekleri bir konu olacaktır. Başlıklar halinde özetleyeceğim detaylar ve uygulamalar ise sonraki anlatım ve derslerde ayrıntılı göreceğiz.
Seo Nedir?
İngilizce bir kelimenin kısaltılışı olan Seo açılımı (search engine optimization) yani arama motoru optimizasyonudur. Neyin optimizasyonu derseniz sitelerimizin optimiza (uygun) hale getirilmesidir. Peki neye göre uygun hale getireceğiz derseniz arama motorları (Google, yahoo, bing, yandex) gibi dünyaca ünlü arama sitelerinde yer almaktan öte ilk sayfada ilk sıralarda yer alabilmek için sitemizi optimize etmemiz yani arama motorunun belirttiği kurallara uymamız gerekmektedir. Nedir bu uyulması gereken kurallar derseniz onlarıda aşağıda özetle görelim değerli arkadaşlar.
Site İçi Seo Düzenlemesi
2 çeşit seo düzenlemesi vardır değerli arkadaşlar site içi ve site dışı olmak üzere büyük önem arzeden kurallar ve tekniklerini bilerek ona göre hareket etmeliyiz. Site içi seo işleminde dikkat etmemiz gereken tasarım için seo, içerik için seo olmak üzere kendi içerisindede ikiye ayrılmaktadır.
Tasarım (Tema) Seo
Hiç bir site boş beyaz bir sayfaya yapılmaz mutlaka sağda solda üstte altta menüler kutular resimler vs olur en azından uzmanlaşan insanlar için yada yaygın olarak kullanılan hazıp templateler kullanılmaktadır. Bu kuşşandığımız temalar yada hazırlayacağımız tasarımların arama motoru optimizasyonu için uyumlu olarak hazırlamalı yada yüklediğimiz temayı gerekirse biz uygun hale getirmeliyiz.
Site Açılış Hızı
En önemli etkenlerden biriside sitenin hızlı açılması (Yüklenmesi) yani ziyaretçi hemen yüklenen site istemektedir. flash sitelerde görürsünüz başlar 100e kadar saymaya yani yükleme aşaması bir çok insan onun 100 tamamlamadan o siteden çıkmaktadır. Buda google açısından hemen çıkma olarak algınalıp sitenizin başarı puanını düşürecektir.
Site Açılış hızını artırmak
Evet değerli arkadaşlar yukarda bahsettiğim tasarım ve temaya yapılacak seo uygulamasının bir parçası burda başlamaktadır. Sitenizin hızlı açılması için ilk ve en önemli etken kullandığınız sunucu lokasyonudur. Yani aldığınız hostingin nerede kurulu hangi ülkede ve ziyaretçilerinize olan uzaklığıdır. Mümkün mertebe siz ve ziyaretçilerinize yakın bir lokasyon kullanmalısınız. Yani siteniz türkçe ve ziyaretçi potansiyeliniz %95 Türkiyedense mutlaka Türkiye lokasyon bir sunucu kullanmalısınız. Site hızını artırmak için yapılacak diğer işlemler ise daha sonra detaylıca anlatacağım için (Allah izin verirse) şimdi kısa özet geçeceğim. Resim boyutlarının küçük olması, sitenizdeki sorguların azaltılması, css, js dosyalarını çok değilde 1 – 2 dosyada toplayarak site açılış hızını artırabilirsiniz.
Site İçeriğine Uyulanacak Seo
Şablonumuzu optimize ettikten sonra bir diğer önemli işlem ise konualrımız içeriklerimizin seo uyumlu olmasıdır. Bunu yapmak içinse konuyu yayına vermeden önce yapacağız. Yani önce yazımızı resimlerimizi seo uyumlu optimize edilmiş hale getirip sonrada ziyaretçilerimizin istifadesine sunacağız. Peki içeriklerde uymamız gereken seo teknikleri nelerdir özetle onlarıda görelim sonraki yazılarda Ömrümüz yeterse detaylarına ineceğiz.
H1 H2 H3 Başlıklarına Önem Vermelilisiniz
Bir konu yazacağız değerli arkadaşlar Adı Seo Dersleri olsun haliyle linkimizde /seo-dersleri olacaktır uzantı durumuna göre değişebilir. H1 başlıkta yine Seo dersleri yazabilirsiniz dikkat etmeniz en önemli kural h1 başlık tibi en önce kullanılacak olup sadece 1 defa kullanılmasıdır. H2 başlık tarzıda bize farklı bir kelimeyi amaçlama imkanı sunacaktır. Onada Güncel Seo Dersleri diyerek o yazımız için googlede Güncel Seo dersleri şeklinde yapılacak aramalardada çıkma imkanı sağlayacaktır. H2 başlık kullanımı içinse maksimum 4 adet kullanma imkanı bulunuyor. H3 çok gerekli olmasa bile katkı sağlayacağından şüpheniz olmasın H3 başlığımızda Webmasteryolcu Seo Dersleri diyelim ve google aramalrında bu kelime içinde şansımız artmış oluyor.
Bold İtalic Underline Kullanımı
Her yazı bir kelimeyi amaçlar sonuçta biz haber sitesi değiliz güncel gelişmeleri mecbur girmemiz gerekmiyeceği için insanlara farklı ve gerekli bilgileri vereceğiz. Örnek bir proğramın kullanımını annlatmak, bir ders anlatmak yada bir hastalığı özetleyip tedavisi için gerekenleri annlatmak yani hepsinde bir kelime kütlesi ön plana çıkmaktadır. Yine Seo Dersleri başlıklı bir konumuz varsayalım burda ön plana çıkan iki kelime var Seo + Seo Dersleri demekki yazımızda bu iki kelime yada tekte olabilir en alakalısı olan Seo derslerini h1 h2 h3 başlıklarda yer vermeye ek olarak Bold (Kalın) İtalic (Yatık) Underline (Altı çizili) hale getirdiğimizde arama motoru botları bu farkı algılayacaktır.
Resim Kullanımı ve Seo Teknikleri
İçeriklerde mutlaka resim yada resimlere yer verilmelidir. Lakin bilinçsiz resim kullanımı yarardandan çok zarar vereceğinide sakın unutmayınız. Resim kullanırken dikkat etmemiz gereken boyutları düşük site açılış hızını etkilemeyen Alt parametresi girilmiş ve boyutları belirtilmiş resimler kullanmalısınız. Örnek vermek gerekirse arkadaşımız dijital fotoğrağ makinnası ile çektiği resmi bilgisayara aktararak siteye yüklüyor resim boyutu 3-4mb bekleki resim yüklenecek yüklenincede sayfaya sığamıyor yani en büyük hatalardan birisi her bilgisayarda mutlaka bulunur en basiti paint proğramı ile resim boyutunu düşürmelisiniz.
Site Dışı Seo
Evet değerli arkadaşlar site tasarım, içerik herşey hazır artık sıra geldi reklama, tanıtmaya , duyurmaya ve destek almaya yani googlede yükselme adımlarına siteniz kendi kendine bir yerlere gelmesi imkansızdır. Siteniz dışındada gereksinimlere ihtiyaç vardır. Site adresinizib diğer sitelerde geçmesi hem ziyaretçi hemde google açısından başarılı olmasını sağlayacaktır. Lakin en büyük tehlikelerden biriside burda başlıyor. Hemen aşağıda başlıklar halinde özet şekilde bahsedeceğim.
Backlink Nedir?
Site için seodan sonra en önemli kriter backlink yani diğer sitelerden destek almaktır. Aslında backlink alınmaz arkadaşlar verilir nasıl verilir derseniz siz başarılı bir iş yapın insanlar sizi sitelerinde, sayfaları profillerinde vs över, anlatır varsa siteniz onuda yazılarına eklerler evet bu bir backlinktir. Olması gereken yöntem budur tabiki Türkiyede bu kavram henüz oturmadığı için insanlar kendileri backlink alma yoluna gitmektedir. Lakin aşırıya kaçılan ve abartılan tekniklerle backlink alındığı için her 3-5 ayda bir google güncelleme yaparak binlerce siteyi cezalandırmaktadır.
Doğal Backlink Nasıl Alınır?
Yukardaki olay kolay birşey değil bizler sanatçı değilizki sanatımız övülsün diyorsanız ozaman o yazıyı sitelere siz yazdırın tanıtım yazısı denen kavram burada ortaya çıkıyor. Site sahibi sizin belirlediğiniz yazıyı sitesine ekliyor içerisinde link falan olan bir yazı buda doğala en yakın backink alma yöntemi olsada bundada dikkat edilmesi gereken konular vardır. Örnek tanıtım yazısı alacağınız site azda olsa sizin içeriğinizle alakalı olmalıdır. Örnek benim sitem seo sitesi olsun tanıtım yazısını alacağım siteler webmaster siteleri, seo siteleri, webmaster kaynakları, tasarım, grafik, proğramlama vs sitelerinden almalıyım ama ben giderde yemek tarifleri sitesine seo tanıtım yazısı eklersem yazıyı merak edip giren ablalar anında çıkar o yazı telef olmuştur.
Sosyal Ağlardan Backlink Alınız
Şunu not edin arkadaşlar sadece sosyal ağlardan alacağınız backlink bile yeterli olacaktır. Sosyal ağlardan kasıt facebook, twitter, google+ Friendfed, Stumbleupon vs vs en az 15 20 tanesini kullanmak ve aktif kullanmalısınız. Örnek seo dersleri siteniz varsa facebookta seo dersleri, seo öğreniyorum şeklinde bir sayfa açarak orada linklerinnizi paylaşır hem ziyaretçi hemde google nezdinde başarıya imza atabilirsiniz.
Filtreye Sokan Backlink Hataları
Webmaster forumlarında gezinti yaparsanız görüsünüz sitem ilk sayfada iken şuan ortalarda yok tabi filtre özelliklede backlink hatalarından gelen filtreler daha sıktır. Bunada abartılan ve doğal olmayan backlinkler sebep olmaktadır. Adam bir günde 500 tane backlink alıyor mübarek siz dünyaca ünlü sanatçımısınız bir günde size 500 site link verecek kadar tabiki doğal değil, yada yabancı sitelerin yorum kısmından backlink almak bakıyorum bir sayfadan 12500 kişi link almış oysaki o sayfanın PR değeri 1 yani en fazla 10 siteye link çıkışı yapması gerekir bu siteden link alan filtreye düşmesinde ya ne olsun. Bir diğer filtre sebebide site içinde abartılan kelimeler Bu yazımı örnek vereyim yazının ana kelimesi seo bu kelime oranı aşırıya kaçarsa bu kelimeden filreye girebilirim peki neye göre belirleyeceğiz yoğunluğu en fazla %5 olmak üzere 100 kelimelik bir yazınız varsa seo kelimesi 5 defa geçmelidir. 1000 kelime yazarsanız 50 adete kadar çıkabilirsiniz. Lakin popüler kelimelerde %3 üzerine çıkmamalısınız. Benim yazım 1200 kelime şuan ve kelime yoğunluğu ise %2.17 olarak çıkmakta resim vs eklediğimde bu %3 oranına yaklaşacaktır.
Seo Derslerinde Görüşmek Üzere
Yazıma başlamadan önce belirttiğim gibi http://www.seodersleri.gen.tr sitemizde yayınlanacak olan Seo derslerine giriş konusu olarak bunu bu işe ilk defa başlayacak olan arkadaşlar seoyu anlamaları ve devam edip etmeme aşamasında karar vermelerii kolaylaştırmak için Sabah Yunus tren istasyonundan 06:43 trenine bindim yazmaya başladım yazımın sonuna geldiğimde ise karaköy deniz otobüsünden ineceğim yani trende, vapurda canımın sıkılmasını önlemek boşa vakit geçirmek üzere sizlerede faydalı birşey yapmak adına çalışmalar yapmaya devam edeceğim Allaha emanet olun değerli arkadaşlar.
Kaynak: Seo Dersleri