İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Yeni Yeşil Arama , Ecosia.Com, .Org

Mywedding

1
İyinet Üyesi
Katılım
26 Eylül 2006
Mesajlar
5,893
Reaction score
96
Konum
www.odatv.com
Bu da çevreci arama motoru

İnternette arama yaparken karbondioksit salınımı oluşması bir genci harekete geçirdi.
ecosia1211.jpg

Günlük yaşamdaki her adımımız çevreyi doğrudan etkiliyor. Google'a girip arama yapmak bile karbondioksit salınımına neden oluyor.

Deutsche Welle Türkçe'nin bu konudaki haberi şöyle;

Google'a aramak istediğiniz sözcüğü verip enter tuşuna basın... İşte sadece bu küçücük işlemle bile çevreye zararlı karbondioksit gazı salınımına neden olunuyor.

Kâr amacı gütmeyen bir danışmanlık şirketi olan CO2-online'da çalışan Sophie Fabricius aynı zamanda da internetteki çevre sorunları konusunda uzmanlaşmış.

Google'da arama yaparken çevreye nasıl zarar verildiğini şöyle açıklıyor:

"Arama motorları büyük sanal sunucular üzerinden çalışıyor. Söz konusu sunucular ciddi oranlarlarda elektrik tüketiyor, bu da tabii karbondioksit salımına neden oluyor. Sunucuların çoğu ekolojik elektrikle değil, yüksek miktarda karbondioksit salan fosil enerji kaynaklarıyla çalışıyor.''

İşte tam da bu nedenle 26 yaşındaki Christian Kroll çevre dostu yeni bir arama motoru geliştirdi.

Çevreci yeni arama motorunun adı Ecosia. Şimdilik Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca dillerinde hizmet veriyor. Ecosia, arama yaparken Yahoo ve Bing gibi sitelerin tekniğini kullanıyor.

Bu siteler arama sonuçlarıyla beraber sponsorlarının linklerini, yani reklamlarını da gösteriyorlar. Bu reklamlara tıklandığında ise para kazanmış oluyorlar. İşte Ecosia da aynen böyle para kazanıyor ancak o sitelerden farklı olarak gelirinin beşte dördünü çevrenin korunması için harcıyor. Zaten bilişimci Christian Kroll'un amacı para kazanmaktan çok daha farklı:

"Benim için bu çalışmada önemli olan çok para kazanmak değil. Ancak tabii kamuya yararlı bir iş yapıp hiçbir şey kazanmamak da benim için doğru bir yol değil. Benim en çok ilgilendiğim konu son birkaç yıldır gelişmeye başlayan sosyal işletme düşüncesi.

Çünkü bu düşünce pazar ekonomisini, yani kabaca söylersek kapitalizmi sürdürülebilir yapıyor. Böylece, aksi takdirde bağışlar üzerinden çözülebilecek sorunları mevcut sistemde de çözülebilir kılıyor.''

Yağmur oramanlarının korunmasına kaynak

Ecosia gelirlerinin beşte biri şirketin yönetimine ve 5 serbest çalışanına gidiyor. Geri kalanı ise uluslararası çevre örgütü Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın WWF (World Wide Fund For Nature) Brezilya'nın Amazon bölgesindeki yağmur ormanlarını koruma projesine akıyor.

Christian Kroll, böylece arama motoru sayesinde üretilen karbondioksitin, atmosferde dengelenmesini sağlamaya çalışıyor. Kroll, ''Yağmur ormanlarının yok edilmesi yüzde 20 gibi büyük oranda karbondioksit emisyonuna sebep oluyor, buna karşı birşeyler yapmak gerektiğini düşündüm'' diyor.

Ancak Google gibi rakiplerinin karşısında Ecosia'nın işi hiç kolay değil. Arama devinin sunduğu imkanlar çok daha geniş kapsamlı. Çünkü Ecosia kullanıcıları doğrudan harita, resim ve video aramaktan feragat etmek durumundalar. Ayrıca bazı konularda da kesin olmayan bilgiler veriyor.

Ancak bir yıllık bir geçmişi olan siteyi, şimdiden günde 100 binin üzerinde kullanıcı ziyaret ediyor. Bu kullanıclar sayesinde şirket, Dünya Doğayı Koruma Vakfı'na 130 bin euro kaynak sağlayabilmiş. Ecosia, bu sayıları her gün sitede düzenli olarak da yayınlıyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'ndan Brezilya'daki yağmur ormanlarını koruma projesinin yöneticisi Christian Plaep, bu tarz girişimcilikten duyduğu memnuniyeti şöyle dile getiriyor:

"Biz bu işbirliğinden inanılmaz memnunuz. 130 bin euro gerçekten büyük bir rakam. Bu miktar ile bir koruma alanında neler yapılabileceğini bir düşünürseniz...

Örneğin bu parayla bilinçli bir marangozluk eğitimi finanse edilebilir, aynı şekilde yerel halkı alternatif gelir kaynaklarına yönlendiren çalışanlar finanse edilebilir. Tabii ki 130 bin euro ile bütün bir koruma alanını finanse etmeniz mümkün değil ama böyle bir çalışmada bu gerçekten kayda değer bir rakam.''

Christian Kroll daha fazla kullanıcıya ulaşabilmek için siteyi geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Sophie Fabricius da Almanya'da bir kişinin yıllık ortalama 12 tona yakın karbondioksit salınımına neden olduğuna işaret ederek, günlük yaşamın pekçok alanında karbondioksit tasarrufunun mümkün olduğunu vurguluyor.

www.ecosia.com
 

kuzgun

İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
19 Temmuz 2008
Mesajlar
12,395
Reaction score
255
site açmakta zarar vermiyor mu doğaya?
 

Mywedding

1
İyinet Üyesi
Katılım
26 Eylül 2006
Mesajlar
5,893
Reaction score
96
Konum
www.odatv.com
site açmakta zarar vermiyor mu doğaya?


"Arama motorları büyük sanal sunucular üzerinden çalışıyor.

Söz konusu sunucular ciddi oranlarlarda elektrik tüketiyor, bu da tabii karbondioksit salımına neden oluyor.

Sunucuların çoğu ekolojik elektrikle değil, yüksek miktarda karbondioksit salan fosil enerji kaynaklarıyla çalışıyor.''
 

kuzgun

İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
19 Temmuz 2008
Mesajlar
12,395
Reaction score
255
sorumun cevabı yazdıkların değildi ama neyse:eek:lmadı:
 

Oğuz

2
İyinet Üyesi
Katılım
30 Mart 2010
Mesajlar
3,284
Reaction score
96
Konum
Kadıköy


"Arama motorları büyük sanal sunucular üzerinden çalışıyor.

Söz konusu sunucular ciddi oranlarlarda elektrik tüketiyor, bu da tabii karbondioksit salımına neden oluyor.

Sunucuların çoğu ekolojik elektrikle değil, yüksek miktarda karbondioksit salan fosil enerji kaynaklarıyla çalışıyor.''

:alkış: yeni öğrendim teşekkürler
 

PutTLD

0
İyinet Üyesi
Katılım
5 Haziran 2010
Mesajlar
661
Reaction score
13
Merhaba,

Sunucuların çok fazla enerji harçadığına katılıyorum, orta seviye sunucular 0,4 KV/saat elektirik tüketiyor. Bu rakam çok yüksek ayda 288KV elektirik harcanmış oluyor. Bu verdiğim örnek tek işlemcili makinalar için xenon makinalar 1KV/saat ve/veya daha yüksek enerji çekiyor.

Örnek vermek gerekirse evimde bütün ay boyuncaki harcadığım enerjinin %75'ini tek bir bilgisayar çekiyor...

Konuya dönmek gerekirse, çevreci diyebilmek için elektiriği rüzgar enerjisi yada güneş enerjisi gibi yenilenebilen enerji kaynağından alması gerekmektedir, sonuçta vps'de normal bir sunucu üzerinde çalışır, bu sistemin vps'ler üzerinde çalışma ihtimali ile %0'dır.

Google firmasının yanlış hatırlamıyorsam 250.000'in üzerinde aktif sunucusu vardı, bu sistemde büyük bir sistemse mantıklı olarak bakıldığında 250.000 sunucunun yaptığı işi vps'ler ile yapamazsınız

iyi geceler.
Edit:
Dahayamadım eklemek istiyorum :) bu şekilde doğayı Dünyayı düşünmek için bir çok konuda aşmış olmak gerekiyor.

Çevreciler sunucuların karbon emisyonlarına dikkat edene kadar diğer önemli sorunlara yoğunlaşmaları gerekiyor,

100.000 bilgisayarın 1 yıllık karbon emisyonu = 1 uydunun uzaya gönderilmesindeki ortaya cıkan roketin eksozu.
fabrikaların atıkları, silah denemeleri, vb çalışmalarda çok daha yüksek karbon emisyonu yada diğer çevre sorunları ortaya çıkarıyor.
 

cakirx

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Haziran 2006
Mesajlar
1,464
Reaction score
5
Konum
deviantart
bunuda proje diye açıp haber yapıyorlarya komik bile değil bence salakça :)
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst