Bu hosting işi bakkal dükkanı açmak kadar kolaylaştı artık. Biraz ingilizce ve ucundan accuk web bilgisi olduğu zaman insanlar neyin ne olduğunun, rakiplerinin kimler ve neler verdiğinin farkına varmadan, piyasa araştırması ve geri dönüşlerde ne gibi zorluklar yaşacaklarını bilmeden hemen şukadar fiyata şukadar alan diyorlar...
Netmira;
Dostum bildiklerimin yarısını bilsen herhalde reseller değilde kendi hosting firmanı açardın. O yüzden burda seviyeli olma bakımından birşeyler söylerken karşındaki insana "Yeter ki birşeyler öğrenmek isteyin, bazıları gibi bilmeden konuşmayın." gibi hitaplarda bulunmamanı tavsiye ederim.
Şimdi birkaç maddeyi daha açıklığa kavuşturalım;
1-) Sınırsız MySQL, Sınırsız FTP, Sınırsız E-Mail Yönlendirme, Sınırsız E-Mail Oto-Cevaplayıcı, Maillist, Webmail diye tanımlar yoktur. Bunlar yapılan işin ne kadar amatör olduğunu gösterir zaten. Neden?
1.a-) Sınırsız MySQL dediğimiz durum (ki böyle bir durum yoktur) gerçekleştiği anda UNIX yada LINUX sunucular üzerinde günlük bandwith kullanım oranı aşırı derecede artmakta ve 1.5-2 hafta içerisinde günlük 100-150 hiti olan bir site trafik aşımına uğrayıp ya erişilemez duruma geliyor yada site sahibi YILLIK 20 MİLYON verdiği alan için her ay ek olarak 3-4$ daha vermek zorunda kalıyor...
1.b-) Sınırsız FTP; Nasıl yani? Zaten parasını SEVE SEVE verdiğim bir alan için birde belirli zamanlardamı erişim hakkım olacak? Böyle birşey yokki? EULA dediğimiz (End User Licence Agreement) yani son kullanıcı lisans anlaşmasında ticari satış olarak gözüken alan kiralama; kullanıcının karşı tarafı zor durumda bırakmayacak şekilde hak sahipliği edindiği alanı istediği zaman istediği kadar kullanır. Bunun dışına çıkarsan yada benim gibi birine denk gelipte böyle birşeyin tersini iddia edersen vay haline...
1.c-) Sınırsız E-Mail yönlendirme? Sınırsız E-Mail Oto-Cevaplayıcı? Söylecek birşey bulamıyorum, sanırım bu işe yeni başlayan arkadaşlar bile POP3 sunucularının tamamında böyle bir özelliğin build-in geldiğini ve herhangi bir PHP yada ASP script ile kendi webmail panelleri üzerinden sahip oldukları mail adreslerine bu tarz bir script ile otomail olarak mail yönlendirme ve mail cevaplama özelliği ekleyebileceklerini biliyorlardır...
1.d-) Maillist; Ne diyebilirim ki?...
1.e-) Bkz. 1.c
2-) SQL ikilem döngü nedir? Yazılan scriptte bulunan bir hata yada kasti bir durumdan dolayı sunucunun sürekli olarak DB' ye data göndermesi ve alması. Profesyonel firmalarda bu tarz durumları yine kullanıcı anlaşmasında belirtilmiş olup benim çalıştığım 2 PROFESYONEL firma olan turkticaret.net ve sim.com.tr yine kullanıcı anlaşmasında bu maddelere yer vermiştir olup şöyle belirtilmektedir;
"Herhangi bir nedenden dolayı ikilem döngü yaratan scriptler 7 dk. içerisinde durdurulup, hak sahibi durumdan haberdar edilecektir. 2. uyarıdan sonra alan gözden geçirilecek ve hak sahibi ile yapılan mutabakat sonucunda yaptırım uygulanacaktır." Görüldüğü gibi profesyonel olarak profesyonel firmalarla çalışıldığı zaman ŞUTLAMA yapılmıyor...
3-) Reseller kavramı profesyonel eğitim almış sahışların oluşturduğu adi firma tarzındaki yapılar için türetilmiş olup, kısa bir süre sonra tıpkı herşeyde olduğu gibi kimi kâr markajını önemseyen firmalar yine düşük kalite ile sadece kâr markajını önemsediği için kişiler ile çalışmaya başladı ve işte sonucu. Netmira iyi bir örnek ve bu klasmana kısmi olarak da girmemekle beraber geçenlerde
http://forum.iyinet.com/showthread.php?t=4215 başlığında da gösterdiğim gibi tamamiyle EĞLENCE SEKTÖRÜNE hizmet eden HOSTİN
K firmaları oluştu.
CÜMLETEN KOY-AL GELSİN (Anlamayan kimi dostlarım için heceleme yaptım, parayı bas, reselleri al!)