Ben askere gitmedim. Kardesim gitti.
Ziyarete gittigimde 8-9 cocuklu ailelerin en buyuk erkek cocugunun askerde parasizliktan ac gezdigini gordum. Askerde, uniformanin uzerindeki bazi esyalar para ile satiliyor. Adamlarin bunlari almaya dahi parasi yok. Olmadigi icin sopa yiyenler bile oldugunu kardesim soylemisti.
Ailesinin tum gelirini saglayan bir insan evladini askere alarak, sadece o kisiye degil, ailesine de zarar veriliyor. Kardesim askerde iken, arkadasinin biri bana 11 milyon maasini verdi. Bunu aileme ilet abi, bankadan gonderirsem, havale parasi aliyorlar dedi. Gozlerimin ici doldu. Adamin ailesinin bir kurus parasi yokki, askerden oglunun maasina muhtac durumda.
Devletin bu durumdaki aileleri dusunmesi, bu insanlari askere almamasi lazim. Alacaksada ailesinin gecimini saglamasi lazim.
Turkiyede su anda 1.5 milyon asker silah altinda. Daha da fazla olabilir. Ortada ne savas var ne baska bir sey. Bu askerlerin cogu 20 yas civarinda. En verimli olunacak zamanda. 18 ay adamlari ulkenin uretim safhasindan cekip, verimli bir sekilde kullanmiyorsunuz. Bu buyuk israf.
Kimse bana askeri egitim veriliyor seklinde anlatmasin. Askeri egitim verilecekse, herkes kendi ilinde ayda 2-3 gun egitime alinabilir.
Vatan sadece sinirda askerin eline silah verilerek korunmaz. Ekonomik olarak gucsuz duserseniz, zaten vatan cikarini zora dusurmus, elin gavurunun sizin ulkenizde kafasina gore, sunu yapin bunu yapin dediginde boynunuzu bukup kabul etmek zorunda kalirsaniz. Vatan sadece silahla askerle korunmaz.
Bundan onceki donemlerde vatandaslarimiz 18 ay askere gitmis olabilir. Ama bundan sonra bu kadar uzun sure gitmesine gerek yok. CUnku nufusun demografik yapisi cok degisti. Bundan 40 sene once askerlik caginda 300bin asker vardi, su anda 2 milyon var. Bunlarin masraflarini biz oduyoruz. Ayrica bu insanlar askerde en iyi bildikleri isi yapmiyor, ulkenin gelirine katkida bulunamiyor. Akil duzenli orduya gecmeyi gerekitiriyor. SU anda dunya uzerinde zorunlu askerlik sadece Turkiye ve Kuzey Korede var. Hadi Kuzey Korenin hukumeti psikopat, nukleer silah yapip, cumle alemi korkutuyor, bizim niye bu kadar cok askerimiz var, ve askerlik zorunlu?
Herseyden onemlisi bu insanlar ekonomik katki yaratacakken, 18 ay pek birsey yapmiyor. Dedigim gibi aslinda bu kadar cok asker istihdam ederek ulkeyi ekonomik olarak gucsuzlestiriyoruz. Bu durum uzun vadede vatan savunmasini negatif etkiliyor. Tabi anlayana.