İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

6. Türkçe Olimpiyatları Üzerine

badisaba

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Nisan 2008
Mesajlar
61
Reaction score
0
Haftasonu İstanbul Gösteri Merkezindeki 6. Türkçe Olimpiyatlarına katılan haberaktuel.com genel yayın yönetmeni muaz kalaycı o muhteşem geceyi yorumladı...

6. Türkçe Olimpiyatları Üzerine

Türkçe Olimpiyatları, beş yıldır niyetlenip de bir türlü gidemediğim hayal bir program olmuştu artık. Olimpiyatların finallerine katılanlar bu organizasyonu öve öve bitiremiyor, gitmem hususunda da tenkitte bulunuyorlardı. Bu nedenle 6. Türkçe Olimpiyatlarına katılma teklifini bu sene geri çevirmedim.

İstanbul Gösteri Merkezini tıka basa dolduran binlerce insanla birlikte hüngür hüngür ağlayacağımı tabiî ki bilmiyordum. “Erkekler ağlamaz” palavrasının ne denli büyük bir yalan olduğunu da bilmem kaçıncı defa anlamış oldum.

Siyah incilerin ağzından Türkçe şarkıları dinlemenin keyfi bir başkaydı. Dilin, dinin, tenin bir kenara itilip, yaratılanın yaratandan ötürü sevildiği muhteşem bir atmosferi soludum. Türkçe Olimpiyatları, ismini telaffuzda zorlandığımız, ülke olup olmadığı konusunda tereddütte kaldığımız ülkelere gidip gönüllü Türk misyonerliği yapan binlerce fedainin emekleriyle hazırlanmış bir organizasyon. Kara kıtanın kara yüzlü çocuklarına, bombaların atıldığı, silahların sıkıldığı ülkelerin yürekli evlatlarına Türkçe şarkılar söyleten kuvvetin para ya da zor olmadığını bilmelisiniz. Birçoğunuzun haritada yerini bulmakta güçlük çeleceğiniz Laos’tan öğrencilerini Türkiye’ye getirip, Türkçe konuşturan Rümeysa Kalaycı ve öğrencileri buna en güzel örnek.

Hakan Şükür’den tutun Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e, TDK Başkanı Şükrü Akalın’dan tutun TBMM Balkanı Köksal Toptan’a kadar gelen binlerce seyirci bu tiz duygu arasında kaybolup gitti. Sakarya Türküsü’nün söylendiği saatlerde çıkarılan mendillerin hesabını akıldan kimse yapamaz.

Türkiye’nin arşın arşın ötelerinden Türkiye’ye gelen öğrencilerin salonu büyüleyen seslerine Türkçe motiflerin birer yıldız gibi işlenişi bu işin öyle hafife alınır bir tarafını bırakmıyordu. Besbelli derslerine iyi çalışmışlardı. Bazıları Türk’ü ve Türkçeyi ötelere öğretirken bazıları da İngilizcenin dünya dili olmasından hayıflanıp duruyor. İşin icraata dökülmesi yine bu gönüllü Türk elçilerine kalıyor.

Samanyolu televizyonundan tanıdığımız Kemal Gülen ve Ebru Gediz’in sunumuyla daha bir mükemmeliyete bürünen gecenin en heyecanlı anı ilk üçün açıklanması sırasında yaşandı. Azerbaycanlı Hatice Alizade, Laz aksanıyla söylediği 'Ben seni sevdiğimi' şarkısıyla aldığı birinciliğin haklı gururunu yıldızların verdiği güçle gözbebeklerindeki parıltılara teslim ediyordu. İkinci ve üçüncü olan arkadaşlarını da sıkı sıkıya kucaklıyordu. Salondakiler ve TV başında seyredenlerse, “işte bu, işte bu!” diye yumruk sıkıyorlardı. Bana ise sadece alkışlamak ve gözyaşları dökmek kalıyordu.

Bize bu dünya çocuklarına sahip çıkmak düşüyor. Yardım için uzatılan elleri Allah’tan bulun diye çevirmek bizim kitabımızda hiç yazmadı. Bu gönül elçilerinin umutlu mücadelelerine el uzatın. Türkçenin dünya dili olması adına onları şimdi daha hızlı alkışlayın.

Bu dünya İngilizce konuşup ülkeleri vuranların değil, Türkçe konuşup kıtaları kucaklayanların. Yani bizim. Yani sizin. Yani bu yazıyı okuyabilen herkesin.

Hadi o zaman, gazanız mübarek olsun.
 

Gamend

0
İyinet Üyesi
Katılım
11 Mart 2005
Mesajlar
1,508
Reaction score
1
Konum
Ankara
Bence bu yapılan misyonerlik, pek iyi değil. İngilterelilere laf ediliyor; ama zihniyet aynı. "Kendimden daha kötü durumdaki ülkelere yöneleyim, onlara Türkçe öğreteyim" zihniyeti, sizce Amerikalıların zihniyetinden farklı mı? Onlar da sömürgelerine vesaire öğretmedi mi dilini?

Madem dilimiz sevgiyle kucaklama dili, gidip Almanları, Mısırlıları ve "Arabistan"lıları niye bu "zengin ve sevgi dolu" dilimizle kucaklamıyoruz?
 

sonsuzhost

0
İyinet Üyesi
Katılım
28 Şubat 2006
Mesajlar
1,287
Reaction score
1
Konum
burdan yak
bende samanyolu tv de haberlerde izlemiştim bunu konunun açılması bence çok iyi olmuş bu konuda fikirlerimizi paylaşma yanlısıyım

Öncelikle belirteyim ki şimdi yazacağım görüşlerim politik değil toplumsaldır.

Hep söylüyorum Türkçe evrensel dil olacak hayalini artık bırakmalıyız böyle bir şeyin olması neredeyse imkansız gibi (azim demeyin bu olacak şey değil)

Peki Türkçe evrensel dil olacak diye beklemek bize neler kaybettirir?
insanlara bunu olacakmış gibi gösterip ingilizce gibi evrensel bir dilden uzaklaştırmak (Yanlış anlaşılmasın Türkçe tarih olsun demiyorum anlatmak istediğim ana dilden sonra kesinlikle öğrenilmesi gereken dil ingilizcedir) ve insanlara ingilizceyi boşver deyip bu hayalin yani Türkçenin evrensel dil olmasını bekletmek bize tahmin edemeyeceğimiz bir çok şey kaybettirir.

Aklıma ilk gelen örnek Hindistan Sömürge olmaları vs.. ayrı bir tartışma konusu ama bu gün hindistandaki bilişim sektörü küçümsenemeyecek kadar gelişmiş sebebi de kabaca İNGİLİZCE yi kabullenip bu sektördeki ingilizce olan gelişmeleri çok yakından takip edebilmeleri. Ve kalkıp hindu dili evrensel dil olsun demiyorlar.

Şimdi siz gidip bir 3. dünya ülkesindeki gariban bir insanın karnını doyurup ihtiyaçlarını karşılarsanız tabiki oda vefa borcunu ödemek için gelip size Türkçe şiir okur Türkçe şarkı söyler ama bunun ne Türkiyeye bir faydası ne o adamın getirildiği ülkeye nede Türkçeye bir faydası olmaz.

Bunu yapacağına Ülkendeki insanları topla kendi insanına eğitim ver (Buda koyu milliyetçilik ırkçılık olarak algılanmasın lütfen demek istediklerimi anlamak zor değil) pırıl pırıl gençlerimiz var oturt ona ingilizce öğret teknoloji öğret bilişimi öğret ingilizce öğretki tüm dünyada bilişimin ve teknolojinin ana dili olan ingilizceyi bildiği için her şeyi öğrenebilsin.

Ayrıca ruslar neredeyse tamamı hem rusça hemde ingilizce konuşuyor ve gelişmişlikleri ortada bu seviyede olmalarına rağmen onlar bile kalkıp RUSÇA evrensel dil olacak hayallerine dalıp zaman kaybetmiyorlar.

Tanıdığım çocukları olan insanlara hep şunu söylerim:
Bırak yüzme kursunu bu çocuğu ingilizce kursuna göndericen ne yapıp edip bu çocuğun ingilizce öğrenmesini sağlayacan sağlayacan ki Türkiyede okullarda alamadığı eğitimi neredeyse sınırı olmayan ingilizce kaynaklara ulaşarak alacak.

Yemiycen içmiycen bu çocuğa bir bilgisayar alıcan (tabiki bilgisayarı bir oyun aracı olarak kullanmayacak öğreteceksin bilgisayarın sadece oyun için olmadığını)

Ben bunu bilir bunu söylerim arkadaş.

ek:
Bir çocuğa sadece IF in anlamını öğretirsen gördüğü programlama dillerinde onun ne işe yaradığını daha çabuk kavrar ama çocuk ingilizce bilmeden PHP yazmaya kalkarsa zaten önce IF in ne demek olduğunu sözlüklerde aramak zorunda kalacak ve artık içerisinde IF değilde EĞER döngüsü olan bir PHP kodlamasını beklemekten vazgeçmeliyiz (sadece PHP değil tüm programlama dilleri için geçerli bu)
 

XR9

0
İyinet Üyesi
Katılım
30 Nisan 2005
Mesajlar
2,635
Reaction score
3
Konum
İzmit
Çok güzel ve anlamlı bir olimpiyattı, bir kısmını haberlerde büyük bir zevkle izledim. Faydalı veya faydasız, bence dünyanın dört bir yanından insanların Türkçe öğrenmesi çok hoş...

Ayrıca 113 ülkenin katılımı oldu, sadece 3. dünya ülkeleri değil bilginize...
 

bybart

0
İyinet Üyesi
Katılım
15 Şubat 2007
Mesajlar
509
Reaction score
2
Profesör Sinanoğlunu pek sevmesemde bu afişteki yazılara katılıyorum. Unutmayalım ki dünyanın sadece %15 i ingilizce konuşabiliyor... Bir edebiyat yarışması gibi düşünün yoksa farklı dilleri yarıştırmıyorlar ki olimpiyat olsun...

dogrubirafiscmy4cn.jpg
 

MoD

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Nisan 2005
Mesajlar
1,722
Reaction score
3
Konum
Bursa
...
Madem dilimiz sevgiyle kucaklama dili, gidip Almanları, Mısırlıları ve "Arabistan"lıları niye bu "zengin ve sevgi dolu" dilimizle kucaklamıyoruz?

Amerika, Kanada, Avustralya, Ingiltere, Finlandiya, Norvec, Isvec, Isvicre gibi "tik basina" yuksek reklam getirisi olan , kisi basi gelirleri yuksek ulkeler basta olmak uzere bir cok ulkeden cocuklar katildi.

Elestirmek, farkli acidan bakmak cok guzel bir haslettir. Konusmalarda insanlarin ufkunu acar. Ama elestiri yapmadan once fikir sahibi olmakda onemlidir.
Yorumlamadan once bilgi almak icin : www.turkceolimpiyatlari.org
 

Virtuozzo

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Nisan 2008
Mesajlar
441
Reaction score
4
Konum
Istanbul
Ülke tanıtımımızı milyon dolarlar harcayarak yapmak için çaba sarfettiğimiz bir ortamda, tanıtımımıza ülkeye herhangi bir yük getirmeden katkı sağlayan bu tür organizasyonlara neden "Tu kaka" damgası yapıştırılmakta olduğuna anlam veremiyorum.
Bu kadar mı ayrıştık, bu kadar mı amelden çok amile bakıp ameli görmezden gelecek duruma geldik, bu kadar mı önyargılı, araştırmadan, tarafsızlıktan, objektiflikten yoksun, körükörüne bilinçaltımızı savunan bir toplum olduk?

Yüzyıllar boyunca dedelerimiz farklı dilden, dinden, kültürden onlarca ayrı milletle barış içinde yaşamışken biz bırakın başka milletleri kendi içimizde neden bunu başarmaktan aciz hale geldik?
 
M

Merthan

Misafir
Ben gurur verici bir organizasyon olduğunu düşünüyorum. Yarışmaya katışan bir çok yarışmacının, pek bilmedikleri dilimizle, bizim sözde sanatçılarımızdan daha iyi performansları var bence.
 

ruen

0
İyinet Üyesi
Katılım
4 Mart 2006
Mesajlar
2,019
Reaction score
1
Konum
Kocaeli UNI
Öncüsü Fethullah GÜlen olduğu için önyargılı davranıyor çoğu kişi.Türkçemiz kazanmışmı, önemsemiyorlar..Türkiyedeki en iyi Atatürkçüdür Fethullah Gülen..Önemli olan Türk adını dünyaya duyurmaktır.Kimseye gidip mecburi bir şekilde türkçe öğretmiyorlar.İsteyenler bu olimpiyatlara katılıyor,karşılığında ödül alıyorlar.Bunun neresi kötü? Zoraki bir misyonerlik yok..Dünyada en çok konuşulan diller en çok gelişmiş ülkelerin dilleri.Türkçenin dünyanın 110 ülkesindede öğretiliyor olması Türkçe için büyük bir gelecek vaadediyor ve bundan onur duyuyorum.Örneğin futbolda yabancı bir teknik adam gelir ülkemize, çevirmen götürürler yanına.Bizim teknik adamlar İtalya'ya gider,italyanca öğrenir.Turist benim ülkeme gelir,ben ingilizce konuşurum onunla.Ben Amerika'ya giderim,gene ben ingilizce öğrenmek zorundayım.İlerde bu Türkçe için bu hale gelse,çok güzel olmaz mı?
Buna ister misyonerlik diyin,ister başka bir şey diyin.Misyonerliğin bir sakıncası yok.İnsanlara zararı olmadan dinini yaymak isteyenlerin önü açılmalı Türkiye'de de.
 

SS9

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Nisan 2008
Mesajlar
197
Reaction score
0
Güzel bir organizasyon ülkemiz adına :)
 

TuRKuaZz

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Ocak 2005
Mesajlar
564
Reaction score
1
Konum
Kerkük
Öncüsü Fethullah GÜlen olduğu için önyargılı davranıyor çoğu kişi.Türkçemiz kazanmışmı, önemsemiyorlar..Türkiyedeki en iyi Atatürkçüdür Fethullah Gülen..Önemli olan Türk adını dünyaya duyurmaktır.Kimseye gidip mecburi bir şekilde türkçe öğretmiyorlar.İsteyenler bu olimpiyatlara katılıyor,karşılığında ödül alıyorlar.Bunun neresi kötü? Zoraki bir misyonerlik yok..Dünyada en çok konuşulan diller en çok gelişmiş ülkelerin dilleri.Türkçenin dünyanın 110 ülkesindede öğretiliyor olması Türkçe için büyük bir gelecek vaadediyor ve bundan onur duyuyorum.Örneğin futbolda yabancı bir teknik adam gelir ülkemize, çevirmen götürürler yanına.Bizim teknik adamlar İtalya'ya gider,italyanca öğrenir.Turist benim ülkeme gelir,ben ingilizce konuşurum onunla.Ben Amerika'ya giderim,gene ben ingilizce öğrenmek zorundayım.İlerde bu Türkçe için bu hale gelse,çok güzel olmaz mı?
Buna ister misyonerlik diyin,ister başka bir şey diyin.Misyonerliğin bir sakıncası yok.İnsanlara zararı olmadan dinini yaymak isteyenlerin önü açılmalı Türkiye'de de.

Güldürme beni Allah aşkına! Fettullah kim Atatürkçülük kim..?
 

ruen

0
İyinet Üyesi
Katılım
4 Mart 2006
Mesajlar
2,019
Reaction score
1
Konum
Kocaeli UNI
Atatürkçü olmak,Atatürk rozeti takıp meydanlarda "çıktıık açık alınla" diye bağırmak ve ben "Atatürkçüyüm" demek değildir.Kendi halkına hizmetle olur.Fethullah Gülen sempatizanı değilim fakat bu tür yaptıkları orginanizasyonlarda ve eğitimde en başarılı onlar ve bu ülkeye faydaları herkesten çok.Bu tümevarımda bana en iyi Atatürkçü olarak onu gösteriyor.
 

sonsuzhost

0
İyinet Üyesi
Katılım
28 Şubat 2006
Mesajlar
1,287
Reaction score
1
Konum
burdan yak
Ülke tanıtımımızı milyon dolarlar harcayarak yapmak için çaba sarfettiğimiz bir ortamda, tanıtımımıza ülkeye herhangi bir yük getirmeden katkı sağlayan bu tür organizasyonlara neden "Tu kaka" damgası yapıştırılmakta olduğuna anlam veremiyorum.
Bu kadar mı ayrıştık, bu kadar mı amelden çok amile bakıp ameli görmezden gelecek duruma geldik, bu kadar mı önyargılı, araştırmadan, tarafsızlıktan, objektiflikten yoksun, körükörüne bilinçaltımızı savunan bir toplum olduk?

Yüzyıllar boyunca dedelerimiz farklı dilden, dinden, kültürden onlarca ayrı milletle barış içinde yaşamışken biz bırakın başka milletleri kendi içimizde neden bunu başarmaktan aciz hale geldik?

"Tu kaka" değil ciddi anlamda bir artısı olmayan temelinde misyonerlik yatan bi girişim (siyasete girmek istemiyorum arkadaşlar lütfen bu türde siyasete girecek cevaplar vermek zorunda bırakmayın beni)
 

sonsuzhost

0
İyinet Üyesi
Katılım
28 Şubat 2006
Mesajlar
1,287
Reaction score
1
Konum
burdan yak
Bir önceki mesajımda dediğim gibi siyasi kısımlara girmek istemiyorum ama mecbur kalıyorum

Ben fettullah Gülen kötüdür yada iyidir demiyorum eğer bunu tartışacaksak ben o insanların içinde yetiştim o çevreyi çok iyi tanıdığıma inanıyorum.

Ben her şeyi yaşadım açık açık siz/biz ayrımınıda gördüm (BİZ=5 vakit namazını kılan SİZ=5vakit namaz kılmadığı için farklı insan muamelesi yapılan uzaylıymış gibi davranılan insan) ve bu benim yüzüme söylendi söyleyen adam BİZ bende o konumda SİZ dim ve bu ticartte oldu

Ayrıca geçen günlerde sanırım buraya cevap yazan arkadaşların bir çoğunun gözünden kaçan bir gelişme oldu Sayın Fettullah Gülen in Rusyadaki okulları RUSYA tarafından kapatıldı bi araştırmanızı tavsiye ederim 1 haftalık haberlerde

Ayrıca bakınız:
http://haber.mynet.com/detay/dis-haber/Fethullah-Gulen-e-Rusya-dan-darbe/11Nisan2008/X1207902398687
 

tiva

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Eylül 2003
Mesajlar
2,741
Reaction score
5
Zıt fikirlerdeki insanlar çok güzel tartışabilir, her ikiside gayet güzel açıklar fikrini, bu başlıktada zıt fikirler var fakat zıt fikrini açıklayanın örneği yetersiz, 4-5 yerden bakabileceği halde tek yerden bakıyor, bu kişilere de neden bu organizasyon önemli konusunu açıklamak çok zor. Buradaki asıl mesaj dilimize sahip çıkmamız gerektiği olmalıdır.

(Not:Gülen'i hiç hazetmem, samimi bulmadığım bir kişi )
 

Uzmanium

0
İyinet Üyesi
Katılım
14 Şubat 2007
Mesajlar
20
Reaction score
0
Konum
Bursa
Kişilere bağlı kalmamak gerekir diye düşünüyorum. Konuyu son mesaja kadar okudum. 2 gün geçmesi önemli değil. Bu konuda vatansever olmak mantıklı görünüyor. Türkçemizin bütün dünyada konuşulması örneği verilen ingilterenin yaptığı gibi mi yapılmıştır?

Bu organizasyonun hedefinin Birleşmiş Milletler'e üye bütün ülkelerin katılımı ile yapılması hedefi ülkemiz açısından ne kadar güzel bir tanıtım imkanı.

O yada bu. Herkim yaparsa yapsın. Bize olan katkısını önemsemek gerekir zannedersem. Bardağın dolu tarafını görmeyi tercih ederim.

Saygılarımla.
 

Gamend

0
İyinet Üyesi
Katılım
11 Mart 2005
Mesajlar
1,508
Reaction score
1
Konum
Ankara
Profesör Sinanoğlunu pek sevmesemde bu afişteki yazılara katılıyorum. Unutmayalım ki dünyanın sadece %15 i ingilizce konuşabiliyor... Bir edebiyat yarışması gibi düşünün yoksa farklı dilleri yarıştırmıyorlar ki olimpiyat olsun...

dogrubirafiscmy4cn.jpg

Afişi hazırlayan biraz imla kurallarına göz gezdirse fena olmaz. Soru eki daima ayrı yazılır. Yani "Biliyormusunuz?" değil, "Biliyor musunuz?" olacak o.

Mod, tepki çekmemek adına birkaç gelişmiş ülkeden çocuk getirmek, gerçekleri değiştiriyor mu? Kanada'da kaç tane Türkçe eğitim projesi var ya da Finlandiya'da Türkçe bilen kaç insan sayabilirsin? Benim demek istediğim bu. Bilgi sahibi olması gereken kim acaba.

Türkiyedeki en iyi Atatürkçüdür Fethullah Gülen

Bu lafa gülmüyorum bile -ki zaten Fethullah Gülen'den bahseden olmadı. Sizin hüsnü kuruntunuz o.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst