Kan, kaynağı sadece insanda olan, yapay olarak üretilemeyen hayati bir maddedir.
Ülkemizde gönüllü kan bağışçısı sayısı yeterli olmadığı için, toplanan ve saklanan kan miktarı maalesef ulusal ihtiyacımızı karşılamamaktadır. Bunun için sık sık acil kan anonsları yapılmakta, hastane önlerinde kan simsarlarından alınan kanlar ise hayati tehlike yaratmaktadır.
Türk Kızılayı, bağışlanan kanın, ihtiyacı olan kişiye ulaşmasına kadar geçen tüm süreci kontrol altına alan uluslararası standartlarda bilimsel bir sistem oluşturmuştur. Kanın, ihtiyaç sahibine en güvenli şekilde ulaştırılması ancak bu yolla mümkün olabilmektedir.
Ancak gönüllü kan bağışçısı sayısı yeterli olmadığından, ülkemizde bir yıl içinde toplanan kanların yalnızca % 40’ı Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği şekilde Türk Kızılayı sayesinde düzenli, gönüllü ve bilinçli kan bağışçıları ile karşılanmaktadır.
Geri kalan bölümü ise hala takas yöntemi ile toplanmaktadır. Çağdaş ve ülkemize yakışan çözüm; dünyanın gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kan ihtiyacının tamamının, ulusal bir kan bankası aracılığıyla gönüllülerden karşılanmasıdır.
Kan vermenin insan sağlığına zararlı yanının olmadığı tespit edilmiştir: Bilimsel araştırmalara göre 18-65 yaş arasındaki sağlıklı bireyler, 3 ayda bir (yılda 4 kez) kan verebilir.
Kanımızın yetmemesi sizin de kanınıza dokunuyorsa, bugün başkalarının, yarın sizin veya yakınlarınızın kana ihtiyaç duyabileceğinin siz de farkındaysanız…sadece 25 dakikanızı ayırarak ülkemizin kan ihtiyacını karşılayabilir, binlerce hayat kurtarabilirsiniz.
Ülkesini ve insanını seven, sorumluluk sahibi, tüm iyi insanlarımızı gönüllü kan bağışçısı olmak için Türk Kızılayı’na kan vermeye çağırıyoruz.
Alıntıdır
Kaynak :Kanver.org
Eger uygun görülürse iyinet / Ankara üyeleriyle bir gün kararlaştırıp Hep beraber kan vermeye gidebiliriz.