Biraz önce bir makale okudum ve aynı düşünceleri paylaştığımızı farkettim. Google ilgili olduğu için google bölümlerinden birine yazmak doğru olurdu içinde adsense den de alıntılar olduğu için en güzel yer burası olur şeklinde düşündüm...
Buyrun yazımız;
Buyrun yazımız;
Google ile Microsoft arasındaki fark
Esasında Google’nin “Big Brother” oyunu olduğu, aslında görevinin bizim herşeyimizi loglamak olduğunu söyleyen komplo teorisyenleri var. ( Esasında bu bir manada doğru, yoksa ne yapsın bizim chat loglarımızı!? ) Ama tabii aynı şeyi Microsoft için söyleyenler de var. Microsoft’un MSN ile kayıtları sakladığını, bu kayıtları ne yapacağını soranlar da var. ( Aynı şey Israilli bir şirket olan Mirabilis’in ICQ’su içinde söylenirdi zamanında, şimdi popüler olmadığı için kimsenin umurunda değil, ama ben olsam belki ben de kimin ne konuştuğunu merak edebilirdim. Bilgi güçtür hesabı, bilginin sınırsızca sömürülmesi, hem de insanların gözünün içine baka baka. Güzel ve temiz bir iş. )
Bunları bir kenara bırakırsak teorik olarak bu şirketlerde farklı birşeyler var.
Google’ye bakıyoruz. Ne görse saldırıyor. Bir arama motoruyken, Gmail gibi hızlı mesajlaşma programı üretiyor, Gmail ile e-posta piyasasına giriyor, Google Earth ile (kimin nereden aklına geldiyse) uydudan görüntüler yayınlıyor, Picasa, SpreadSheets, şu bu derken alakasız dallarda birçok konuyla ilgili az ama çok birşeyler yapıyor. Açıkcası ben bu el attıkları şeyleri birleştirmekte zorlanıyorum. Yani bunlar birgün birleşip bir bütün olacak mı? Ben zannetmiyorum. Sanki bana “Ya tutarsa, bakalım, nasip” gibi birşeylerle bu işleri yapıyorlar gibi geliyor.
Ama Microsoft farklı bir yol izliyor. Microsoft yıllar önce ortaya attığı “İnternetle bütünleşik çoklu ortam” hedefine doğru ilerliyor. Çoklu ortamın gereklerini yerine getirmek için, Media Player ve benzeri araçlarını sürekli güncelliyor. Bir yandan internetle bütünleştirmek adına MSN’in yeni ve sevimli sürümlerini çıkarıyor, çoklu ortam özellikleri ekliyor. Bunla da kalmıyor, msn sitesini sürekli güncelleyip yeni özellikler ekliyor. Eh tabii işletim sistemini de ona göre düzenliyor, güncelliyor. Yani aslında ortaya konulan ürünlerin gidişatına bakıldığında Microsoft Bill Gates’in sürekli dediği, bahsettiği yolda ilerlemeye devam ediyor.
Bunu neden düşünüyoruz peki? diye soracak olursak. Google’nin ürettiği şeylere bakıyoruz, hepsi birbiriyle alakasız dallarda alakasız şeyler. Bir arama motoru, tutup uydu görüntülerini yayınlıyor, ne alaka? Ya da bir arama motoru tutup hızlı mesajlaşma programı yapıyor, ne alaka? Yani gerçekten çok alakasız şeyler. Hani şu an benim aklım ileride bunlar birleşip bir bütün haline gelir diye geçmiyor. Belki ileride tutan ürünleri destekler tutmayanları bırakırlar gibi geliyor. Yani 50-100 dalda top koşturalım da hangisi tutarsa ondan devam ederiz diye düşünüyorlar gibi. Belki herşeye saldırmanın, alakasız türde ürünler yapmanın sebebi bu olabilir.
Ama Microsoft’a baktığımızda aklımızda hiçbir şüphe uyanmıyor. Microsoft bir hedef belirliyor ve o hedefe doğru emin adımlarla ilerliyor. ( Burada bana göre microsoft’un tek bir hedefi olduğunu da söylemeliyim. O da Microsoft ürünlerinin piyasadaki yegane ürün olmasını istedikleridir. Yani kendi işletim sistemleri en çok kullanılan olmalı. Kendi mesajlaşma araçları, medya araçları en popüler olanlar olmalı. Kendi geliştirme araçları en çok kullanılan olmalı.) Bunu yaparken bir rakip görürse ortadan kaldırmaya çalışıyor. Gerekirse kopyalıyor, ama sonra yaptığı şey diğerinden daha kolay ve çoğu zaman iyi oluyor.
Bence eğer Google’nin yaptığı şeylerde bizim göremediğimiz bir cinlik yoksa (ki ben olduğunu sanmıyorum) Microsoft MSN Search’ü tam manası ile geliştirdiğinde Google’nin tahtını da devirmiş olacak. ( Dikkat ederseniz son zamanlarda nasıl oluyorsa msn bot herkesten önce sitelere gelmeye başladı. Bu konuda şüphelerim var, nasıl oluyor da hiçbir yerde bağlantısı olmayan siteleri gelip buluyor ve tarıyor diye…) Google’nin elinde de adwords/adsense kalır, tabii Microsoft’un onun da sonunu getireyim demezse.
Kod:
Kaynak: http://ansugo.zaxaz.com/2006/06/09/google-ile-microsoft-arasindaki-fark/