prkontrol.com söyledikleriniz mantıklı. Bizler işin iç yüzünü çok iyi bilmiyoruz. Bu işi meslek haline getirenlerin mutlaka ödemesi gerekiyor. Fakat bu işten belli bir geliri olmayan, bi ay 50 TL diğer ay 150 TL kazanan ve bu işi sadece bir hobi olarak yapan birinin nasıl vergi ödeyeceği de merak konusu açıkçası. Çoğu insanın zaten bir mesleği var. Bir devlet memurunun 2. bir iş yapması yasak diye biliyorum mesela. Zaten maaşında vergi kesintisi yapılıyor. İnternetten 2. bir işi yapıp gelir elde etmesi, meslek hayatını zora sokacaktır. Bu sebeple, bence direk google ile vergi anlaşması vs.. yapılması gerekiyor.
devlet memurunun 2. bir iş yapması tamamen yasak diyemeyiz,
657 sayılı Kanunun 28. Maddesinde memurlar için getirilen yasaklamalar genel olarak ticari kazançlarla ilgilidir. Memurlar; Kanunlarla yasak edilmemiş olması; İlgili kanunlar uyarınca vergilendirilmiş olması; Devlet memurunun itibar ve güvenini sarsacak davranışlarda bulunmasına neden olmaması; İş devamlılığı ve verimi ile mesaisine engel olmaması; Memuriyet nüfuzunu kullanarak karşıdakini mağdur etmemesi şartlarıyla ticari kazanç dışındaki diğer kazanç ve iratları serbestçe elde edebilir. Örneğin bir memur ücret geliri; serbest meslek geliri, zirai kazanç, gayrimenkul sermaye iradı ya da arızi bir kazanç elde etmesi mümkündür.
Memurların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre;
- Tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar.
- Ticari mümessil veya ticari vekil olamazlar.
- Kollektif şirket ortağı olamazlar
- Komandit şirkette komandite ortak olamazlar.
- Ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamazlar.
- Adi şirketlere ortak olamazlar.
- Anonim şirketlerde yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar
- Limited şirketlerde, şirket yönetimi konusunda özel bir belirleme yapılmadığı müddetçe şirket ortağı olamazlar.